BEG airport status
Vesti iz Šable: 250. raketna brigada oborila sve mete Dan visokih zvanica na poligonu "Šabla" / Foto: Ministarstvo odbrane

Vesti iz Šable: 250. raketna brigada oborila sve mete

Zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru izvršeno je na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj, javlja Ministarstvo odbrane.

Kako navode, zajedničkoj vojnoj vežbi pripadnika 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije i njihovih kolega iz Bugarske armije, prisustvovali su predsednik Republike Bugarske Rumen Radev, zamenik komandanta RV i PVO Sava Milenković i zastupnik komandanta 250. raketne brigade Milan Popović, koji predvode delegaciju Vojske Srbije.
 

Oborene sve mete uprkos lošim meteo uslovima / Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici 250. raketne brigade izvršili su bojno gađanje i uspešno oborili sve mete uprkos nepovoljnim meteo uslovima, kaže general Milenković i dodaje:

– Osim provere osposobljenosti posluga, gađanje je imalo za cilj i razbijanje psihološke barijere koja prati doživljaj lansiranja kod posluga. Ovo gađanje izvodimo četvrti put a, kao i prethodnih godina, težili smo ka tome da se sastav posluga ne ponavlja i da što više ljudi učestvuje u lansiranju i lično ga doživi. Kada je reč o saradnji sa kolegama iz Bugarske sve je proteklo u najboljem redu.-

Bojevo gađanje po četvrti put u Bugarskoj / Foto: Ministarstvo odbrane

Saradnja sa vazduhoplovnim snagama Republike Bugarske, započeta je 2010. godine, kada je izvršeno i prvo gađanje na „Šabli“, a ovogodišnje gađanje četvrti je zajednički susret srpskih i bugarskih raketaša. Na poligonu bugarske armije na Crnom moru nedaleko od Varne, pripadnici RV i PVO Vojske Srbije uspešno su izvodili gađanja 2010, 2011. i 2013. godine, navode iz Ministarstva odbrane.

Pogodak / Foto: Ministarstvo odbrane

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

Zi

Na b92.net, a oni prenose sa pan.bg, piše:

Pripadnici 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije završili su juče bojevo gađanje na poligonu Šabla. Gađali su raketnim sistemima Neva i Kub, sa ukupno pet raketa, i oborili oba cilja po kojima su dejstvovali.

S druge strane, piše taj portal, američke posade dejstvovale su raketnim sistemom Avendžer, odnosno raketama Stinger, ali nisu uspeli ni da zahvate cilj u prva četiri pokušaja. Tek u petom pokušaju su uspeli da zahvate cilj, odnosno da ostvare uslove za lansiranje, ali je raketa promašila. U šestom pokušaju oborena je meta.

Veoma dobar rezultat ostvarile su i ukrajinske posade koji su dejstvovali prvom generacijom raketnog sistema S-300. Ukrajinci su gađali metu sa dve rakete i obe su pogodile.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=07&dd=19&nav_category=78&nav_id=1284183

Je li ovo istinito?

Odgovori
Me

Neva i Kub su radarski navođeni sustavi, dometa 15+km.
Avenger/Stinger su IC samonavođeni sustavi dometa do 5 km.
S obzirom da se gađanje vršilo u “ nepovoljnim meteo uslovima“
lako je moguće da IC senzori nisu bili u stanju uhvatiti dovoljno energije za „hvatanje“ cilja.
Radarski sustavi su, inače, uvijek u prednosti nas IC sustavima,
jer sustavi rade s više energije.

An
Mr

чек, јел су наши дејствовали са Кубом или са Невом или са оба система?

Из досадашњих искустава са војних вежби и бојевих гађања, увек смо бележили „одличне“ резултате…док искуства из 99-те кажу нпр: ракетни систем КУБ, извршио 46 гађања, утрошено 70 ракета! са материјалним долазима потврђено обарање свега 2 БПЛ! (из књиге Спасоја Смиљанића)

Авенџер/Стингер, интересантно! Заслужује подробнију анализу…

Odgovori
Lj

Odgovor na tvoje pitanje sadržan je u tekstu i video-materijalu.Ako to nije jasno,nije mi jasna nečija potreba da dalje komentariše i pri tom još bude ironičan bez prave podloge ili bilo kakvog iskustva.Pozdrav…

en

Svaka čast našim momcima.

Odgovori
st

Svaka cast momci.

Odgovori
Pe

Mete na žalost ne manevriraju, ne izvode proturaketne manevre, nemaju ni pasivnu ni aktivnu proturaketnu obranu, nemaju stotine stvari koje imaju realni potencijalni ciljevi u realnoj situaciji.
To isto ima veze kao i pucanje iz vatrenog oružja na streljani. U tim uvjetima na sreću papirnate ili kartonske mete ne uzvraćaju vatru.
U stvarnom životu to naravno nije tako, a ta “meta“ puca na vas i ima barem ili AK-47, PKM, RPG-7, …
Pa onda vi pogodite svaku takvu realnu metu u realnom životu.

Odgovori
Gr

Jeste ali nisu svi ciljevi u ratu avioni i rakete se obaraju i dronovi.
Ovako se vezba ili na simulatoru ,moze i dron meta da se koristi na vezbi.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj