BEG airport status
LYBE 2311:00 Z 310°04KT 1200 R12/1000N R30/1700U BR BKN003 OVC006 00/00 Q1001 R12/2///95 BECMG 2000 BKN005 OVC010=
Ministarstvo odbrane i preduzeće „Skijališta Srbije“ finansiraju izgradnju višeetažne garaže i helidroma na Kopaoniku Garaža za minimalno 300 vozila i helidrom sa pratećim sadržajima za helikopter Mi-17 / Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i preduzeće „Skijališta Srbije“ finansiraju izgradnju višeetažne garaže i helidroma na Kopaoniku

Ministarstvo odbrane i Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ sklopili su krajem prethodne nedelje ugovor o finansiranju izgradnje višeetažne garaže i helidroma na Kopaoniku, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Kako navode, projekat se realizuje na osnovu Zaključka Vlade sa idejom da se u okviru vojnog kompleksa „51. Skijaški poligon na Kopaoniku“ izgrade višeetažna parking garaža za minimalno 300 vozila i helidrom sa pratećim sadržajima za merodavni helikopter Mi-17, spoljašnjom infrastrukturom i prilaznim putem do objekata za potrebe Ministarstva odbrane i Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“.

Izgradnjom objekta rešiće se problem parkiranja motornih vozila / Foto: Ministarstvo odbrane

Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da je ovo prvi projekat koji se realizuje u saradnji sa pravnim licem izvan Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a koji se javlja u svojstvu finansijera izgradnje objekata od zajedničkog interesa:

– Izgradnjom navedenih objekata rešiće se dugogodišnji problem parkiranja motornih vozila, stvorićemo uslove za infrastrukturno jačanje sistema traganja i spasavanja u Vojsci Srbije, ali i u civilnom vazduhoplovstvu Srbije, a ojačaćemo funkcije vazduhoplovne i logističke podrške naših snaga. –

Kako je objasnio direktor preduzeća „Skijališta Srbije“ Dejan Ćika, očekuje se da radovi na izgradnji objekata budu završeni do početka naredne skijaške sezone, čime će biti „unapređena i zdravstvena zaštita korisnika usluga preduzeća, kao i pružanje hitne pomoći povređenima i njihov transport u adekvatnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije“.

Za finansiranje će biti utrošeno više od 600 miliona dinara / Foto: Ministarstvo odbrane

– Finansijska sredstva potrebna za realizaciju zadatka obezbedili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ iz sopstvenih prihoda, a procenjena finansijska sredstva iznose ukupno 614.209.406 dinara, bez PDV-a.

Takođe, po osnovu navedenog ugovora, između ostalog, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za potrebe obuke biće obezbeđene godišnje potrebe ski pasova bez naknade. – kažu iz tog Ministarstva.

U Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, kao finansijera, ugovor je potpisao direktor Dejan Ćika, a u ime ime Ministarstva odbrane, kao investitora, direktor Vojnograđevinskog centra potpukovnik Predrag Lukić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i državni sekretar Bojan Jocić i načelnik Uprave za infrastrukturu SMR potpukovnik Slobodan Starčević.

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

B

Uvijek sam za, kada se radi o racionalnom korištenju resursa. Jeda te ista stvar može služiti za vojne i civilne svrhe (konačno, svrha vojske je čuvanje i odbrana civila) a sa podijeljenim troškovima…

Odgovori
M

хехехе…моје шесто мргудовско чуло ми говори да ћемо тек да читамо о овом „потхвату“ али бојим се у рубрици мито&корупција…тај војни комплекс (51. сп Копаоник), због своје локације и површине, одавно је ствар пожуде многих…

Odgovori
G

Ne poznajem baš situaciju na Kopaoniku, retko odlazim tamo (a pišem još ređe), ali mi ovo konačno zvuči kao jedna dobra vest.

Znam da je gore uvek haos sa parkiranjem, a sa druge strane od heliodroma bi trebalo da imaju koristi i turisti i vojska. Ako dobro razumem, vojska daje zemljište, a Skijališta Srbije finansiraju projekat? Ako je tako, zvuči kao obostrana korist.

Jedno pitanje – da li bi trebalo možda predvideti još jedno sletno mesto, na kome bi bio trajno stacioniran helikopter za medicinsku evakuaciju (bilo MUP-ov budući H145M ili neki namenski medicinski), pošto Mi-17 nije idealan da se diže zbog skijaških povreda i sličnog? Ili takav helikopter može da stoji parkiran dalje, pored heliodroma? Ne znam kakva je inače praksa.

Odgovori
M

Da li postoji neka naznaka kada i da li će se instalirati radari na Kopaoniku,za vojne i civilne potrebe.

Odgovori
M

Lepo i korisno.

Odgovori
J

Slažem se , mada mi se u snu pričinjavaju nečiji prsti u medu. Ipak, stvar sama po sebi je odlična.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Banjalucanin letac na: Nova linija: Od aprila moguć let Banjaluka-Moskva, vode se pregovori sa jednom „privatnom kompanijom“ iz Rusije

@Beli pa Bec je donekle i blizi recimo u odnosu na Frankfurt ili Berlin gdje ima negdje oko 1400 km do BL, gdje je potrebno oko 19 sati putovanja autom. Ali putovanje sa autom iz tih destinacija je dosta skuplje nego avionom, koliko samo treba za gorivo i putarine. Ali isto tako da ne govorim…

23. Jan 2019.Pogledaj

SINGAPURCANAC na: Er Srbija uvodi direktne celogodišnje letove ka sedam novih destinacija: Prvi put za Madrid i Barselonu; U planu uspostavljanje i sezonskih linija za Nicu i Zadar

Madrid, bcn, i Krasnodar. Fala je dragom bogu da su se pameti prizvali. Još da budu povezane sa Bl, pa da ko čovek idem biciklom na odmor.

23. Jan 2019.Pogledaj

Send this to a friend