BEG airport status
LYBE 2303:30 Z 130°23KT 9999 -RA SCT040 11/06 Q1015 NOSIG=
Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona "Bespilotna letelica sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog opsega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija"

Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona

Kompanija Soni Elektroniks (Sony Electronics), kao američka podružnica japanskog konglomerata Soni, najavila je uvođenje novog rešenja za pametnu poljoprivredu Smart Agriculture Solution, primenom svog multispektralnog senzora ugrađenog u dron i posebnog softvera za analizu slike, saopšteno je iz te kompanije.

Kako navode, novo tehnološko rešenje omogućava svakodnevno upravljanje i praćenje zdravlja useva kroz beleženje, prikupljanje i analizu podataka na terenu, a za razliku od konvencionalnih umreženih metoda, za njegovo funkcionisanje nije potrebna nikakva mrežna konekcija:

– Sonijev novi Smart Agriculture Solution koristi tehniku spajanja više fotografija u jednu (fast stitching technology) i sastoji se od specijalnog multispektralnog senzora i posebnog softvera za analizu slike (Fast Field Analyzer) ugrađenih u dron. Ovaj senzor čini dualna senzorska kamera (RGB/NDVI), kao i precizni geolokacijski senzor. Kamerom se omogućuje NDVI (normalized difference vegetation index ) slikoviti prikaz, koji pokazuje da li na posmatranoj površini postoji vegetacija i u kom je stanju, kao i RGB (u boji) predstavljanje analiziranog područja.

Sa druge strane, geolokacijskim senzorom se tokom svakog leta dobijaju veoma precizne informacije o geografskoj širini, dužini, visini i položaju, i to zahvaljujući Sonijevom jedinstvenom algoritmu i procesoru u realnom vremenu, koji sinhronizuje geopodatke sa svakom novom slikom.

Korisnici na ovaj način mogu brzo da podele svoje GPS koordinate i generišu veoma precizne mape pomoću Fast Field Analyzer softvera korišćenjem isključivo geolokacijskih podataka. Zahvaljujući ovim mapama, dobija se detaljan pregled celokupnog zemljišta, a uzgajivači prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz mogu da vide zdravlje useva u punom koloru i na taj način potvrde na kojim područjima je neophodno da se angažuju. –

Sonijeva dualna kamera ugrađena u dron
Geolokacijski senzor kojim se tokom leta dobijaju podaci o geografskom položaju u realnom vremenu

Sonijeva tehnika spajanja fotografija značajno smanjuje njihovo preklapanje (20% preklapanja u odnosu na standardnih 80%) i time omogućavanja brzo snimanje velikih površina, ističu iz te kompanije i dodaju:

– Dron sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog ospega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija. Ono što je bitno jeste da se svi ti procesi sprovode offline, tako da korisnici mogu odmah na licu mesta da preduzimaju akcije, čime se štedi na vremenu i smanjuju troškovi. –

„Prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz, korisnici mogu da vide zdravlje useva u punom koloru“

Prilikom izrade novog rešenja, Soni je sa svojim partnerima sproveo i brojna istraživanja u cilju razumevanja zahteva tržišta, a jedan od njih je bila i vodeća poljoprivredna kompanija Singenta (Syngenta), koja je Smart Agriculture Solution uvrstila u svoju široku digitalno poljoprivrednu uslugu:

– Cilj saradnje je osiguravanje kompatibilnosti između Sonijevog novog rešenja i Singentinog softvera za satelitsko snimanje radi obezbeđivanja pogodnosti za krajnje korisnike. Treba napomenuti i da će Smart Agriculture Solution biti predstavljen na štandu Singente u okviru Commodity Classica, najvećeg američkog poljoprivrednog događaja. –

Kako navode iz Soni Elektroniksa, nova tehnologija kompanije „veoma je jednostavna za rukovanje i omogućava nadgledanje u različitim vremenskim uslovima“, a njen dolazak na američko i kanadsko tržište planiran je za proleće ove godine.

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Милош77 na: Ruski MiG-31BM dobio rakete vazduh-vazduh velikog dometa R-37M

  Што се ваздух земља способности тиче, ту ће Миг-35 бити добар у тој класи која није баш лака категорија. Уствари биће добар колко и треба као и Ф-16V. Неће он имати проблема да гађа ни бродове ни тенкове ни радаре. Сад за покретне мете и паметне бомбе малог калибра не знам шта имају или немају…

  22. Apr 2019.Pogledaj

  Vlad na: Ruski MiG-31BM dobio rakete vazduh-vazduh velikog dometa R-37M

  Nikome ne smeta kvalitetna diskusija zasnovana na realnim činjenicama, ali pljuvanje konkurencije i izvođenje malicioznih zaključaka, dobijenih na osnovu selektivnog biranja podataka, postali su zaštitni znak pojedinih komentatora. Dosadno i ponavljajuće...

  22. Apr 2019.Pogledaj

  Banja Luka na: Uzroci i posledice otkazivanja isporuke F-35 Turskoj

  @Jordan Jasna mi je ta ideja potpuno Jordan. Ja samo kažem da je to teško ostvariv koncept za male zemlje. A tu svrstavam sve zemlje koje nemaju mogućnosti da posjeduju najmanje 70 komada tog čuda, pa da djeluju sinergijski za ostvrivanje takve prevlasti. To su države poput Belgije, Holandije, Norveške, Danske.... Gasio je NATO potpuno…

  22. Apr 2019.Pogledaj

  126LAE-Delta na: Ruski MiG-31BM dobio rakete vazduh-vazduh velikog dometa R-37M

  Falcon Za MiG-35 i v-z sredstva se jedino pominju planovi za laserski navođeno naoružanje i H-36 Grom-1 krstareću raketu. Miloš77 Ne znam da li može da se kvalifikuje kao očigledna prednost za MiG-35, ali mislim da ima nešto u činjenici da će imati otvorenu arhitekturu što se tiče konfiguracije opreme na avionu.

  22. Apr 2019.Pogledaj

  Jula na: [NAJAVA] Otvoreni dan na aerodromu Batajnica: U letačkom programu MiG-29, Super Galeb G-4, Mi-17 i Gazela

  Hoce li biti uopste otvorenog dana s obzirom na orkanske udare Kosave prognozirane za 23.?

  22. Apr 2019.Pogledaj

  Send this to a friend