BEG airport status
LYBE 2008:00 Z 300°06KT 250V340 CAVOK 12/04 Q1027 NOSIG=
Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona "Bespilotna letelica sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog opsega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija"

Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona

Kompanija Soni Elektroniks (Sony Electronics), kao američka podružnica japanskog konglomerata Soni, najavila je uvođenje novog rešenja za pametnu poljoprivredu Smart Agriculture Solution, primenom svog multispektralnog senzora ugrađenog u dron i posebnog softvera za analizu slike, saopšteno je iz te kompanije.

Kako navode, novo tehnološko rešenje omogućava svakodnevno upravljanje i praćenje zdravlja useva kroz beleženje, prikupljanje i analizu podataka na terenu, a za razliku od konvencionalnih umreženih metoda, za njegovo funkcionisanje nije potrebna nikakva mrežna konekcija:

– Sonijev novi Smart Agriculture Solution koristi tehniku spajanja više fotografija u jednu (fast stitching technology) i sastoji se od specijalnog multispektralnog senzora i posebnog softvera za analizu slike (Fast Field Analyzer) ugrađenih u dron. Ovaj senzor čini dualna senzorska kamera (RGB/NDVI), kao i precizni geolokacijski senzor. Kamerom se omogućuje NDVI (normalized difference vegetation index ) slikoviti prikaz, koji pokazuje da li na posmatranoj površini postoji vegetacija i u kom je stanju, kao i RGB (u boji) predstavljanje analiziranog područja.

Sa druge strane, geolokacijskim senzorom se tokom svakog leta dobijaju veoma precizne informacije o geografskoj širini, dužini, visini i položaju, i to zahvaljujući Sonijevom jedinstvenom algoritmu i procesoru u realnom vremenu, koji sinhronizuje geopodatke sa svakom novom slikom.

Korisnici na ovaj način mogu brzo da podele svoje GPS koordinate i generišu veoma precizne mape pomoću Fast Field Analyzer softvera korišćenjem isključivo geolokacijskih podataka. Zahvaljujući ovim mapama, dobija se detaljan pregled celokupnog zemljišta, a uzgajivači prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz mogu da vide zdravlje useva u punom koloru i na taj način potvrde na kojim područjima je neophodno da se angažuju. –

Sonijeva dualna kamera ugrađena u dron
Geolokacijski senzor kojim se tokom leta dobijaju podaci o geografskom položaju u realnom vremenu

Sonijeva tehnika spajanja fotografija značajno smanjuje njihovo preklapanje (20% preklapanja u odnosu na standardnih 80%) i time omogućavanja brzo snimanje velikih površina, ističu iz te kompanije i dodaju:

– Dron sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog ospega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija. Ono što je bitno jeste da se svi ti procesi sprovode offline, tako da korisnici mogu odmah na licu mesta da preduzimaju akcije, čime se štedi na vremenu i smanjuju troškovi. –

„Prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz, korisnici mogu da vide zdravlje useva u punom koloru“

Prilikom izrade novog rešenja, Soni je sa svojim partnerima sproveo i brojna istraživanja u cilju razumevanja zahteva tržišta, a jedan od njih je bila i vodeća poljoprivredna kompanija Singenta (Syngenta), koja je Smart Agriculture Solution uvrstila u svoju široku digitalno poljoprivrednu uslugu:

– Cilj saradnje je osiguravanje kompatibilnosti između Sonijevog novog rešenja i Singentinog softvera za satelitsko snimanje radi obezbeđivanja pogodnosti za krajnje korisnike. Treba napomenuti i da će Smart Agriculture Solution biti predstavljen na štandu Singente u okviru Commodity Classica, najvećeg američkog poljoprivrednog događaja. –

Kako navode iz Soni Elektroniksa, nova tehnologija kompanije „veoma je jednostavna za rukovanje i omogućava nadgledanje u različitim vremenskim uslovima“, a njen dolazak na američko i kanadsko tržište planiran je za proleće ove godine.

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  ix na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

  Sergej, Al-41F1 je već pomenuo, Turska je godinama pokušavala da kupi Patriot od SAD i nečuveno je kako su ih ovi farbali i zavlačili. Kada je došao trenutak da se peglaju dugovi sa Rusima za oboren Su-24, nije bilo teško zaključiti koju struju će da koristi ta pegla... Što se tiče F-35 Turska uopšte nije…

  20. Sep 2019.Pogledaj

  Beli na: MAKS 2019: Detaljno smo pregledali Mi-35M i Mi-35P

  Pitanje za Zivojina: Zašto se nosač raketa Ataka veša samo ne jedno krilo? I šta se inače postavlja na vanjsku tačku lijevog krila kad je desno rezervisano za Ataku? Postoji li opcija sa 3x lanseri sa S-8 i 1x nosač za 8 Raketa Ataka?

  20. Sep 2019.Pogledaj

  Petar na: Erbas: Nema zamene Super Pume pre 2030. godine

  Brad sto se tice resursa, na Mi-17 sve zavisi od verzije . Recimo bazna verzija koja uskoro i prestaje da se pravi i koja kosta 3 puta manje od H215 AS332 Super Puma (u prevodu za x1 H215 kupis x3 Mi-17) ima resurs celicnih rotora od 2000 sati, dok za recimo Mi-171A2 vek trajanja Kompozitnih…

  20. Sep 2019.Pogledaj

  Pajdo na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

  Kinezi su trebali vize za BiH , grupe su problem jer idu busevim (pričali mi njihovi vodiči) a nikad se ne zna koliko će se čekati Ima ih jer su uvedene brze linije Split-Hvar-Korčula-Mljet -Dubrovnik , koje su od strane turista prihvaćene iznad svih očekivanja Ove godine je još pojačano, brojke ne znam ali kapacitet…

  20. Sep 2019.Pogledaj

  Pajdo na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

  Obojica odlični, Samo tko kaže da je moguće npr. U zag otvorit novih 10 linija ionako će ovu godinu jedva završit u plusu od možda 50.000putnika, možda je zag na svom maksimumu ili maksimumu sposobnosti koncesionara Hr uplati u EU a onda piše projekte i moli novčeke, možda i bolje jer tko zna što bi…

  20. Sep 2019.Pogledaj

  Send this to a friend