BEG airport status
LYBE 1910:00 Z 130°05KT 100V180 CAVOK 31/12 Q1017 NOSIG=
Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona "Bespilotna letelica sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog opsega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija"

Soni Elektroniks pokrenuo novo rešenje za pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta pomoću drona

Kompanija Soni Elektroniks (Sony Electronics), kao američka podružnica japanskog konglomerata Soni, najavila je uvođenje novog rešenja za pametnu poljoprivredu Smart Agriculture Solution, primenom svog multispektralnog senzora ugrađenog u dron i posebnog softvera za analizu slike, saopšteno je iz te kompanije.

Kako navode, novo tehnološko rešenje omogućava svakodnevno upravljanje i praćenje zdravlja useva kroz beleženje, prikupljanje i analizu podataka na terenu, a za razliku od konvencionalnih umreženih metoda, za njegovo funkcionisanje nije potrebna nikakva mrežna konekcija:

– Sonijev novi Smart Agriculture Solution koristi tehniku spajanja više fotografija u jednu (fast stitching technology) i sastoji se od specijalnog multispektralnog senzora i posebnog softvera za analizu slike (Fast Field Analyzer) ugrađenih u dron. Ovaj senzor čini dualna senzorska kamera (RGB/NDVI), kao i precizni geolokacijski senzor. Kamerom se omogućuje NDVI (normalized difference vegetation index ) slikoviti prikaz, koji pokazuje da li na posmatranoj površini postoji vegetacija i u kom je stanju, kao i RGB (u boji) predstavljanje analiziranog područja.

Sa druge strane, geolokacijskim senzorom se tokom svakog leta dobijaju veoma precizne informacije o geografskoj širini, dužini, visini i položaju, i to zahvaljujući Sonijevom jedinstvenom algoritmu i procesoru u realnom vremenu, koji sinhronizuje geopodatke sa svakom novom slikom.

Korisnici na ovaj način mogu brzo da podele svoje GPS koordinate i generišu veoma precizne mape pomoću Fast Field Analyzer softvera korišćenjem isključivo geolokacijskih podataka. Zahvaljujući ovim mapama, dobija se detaljan pregled celokupnog zemljišta, a uzgajivači prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz mogu da vide zdravlje useva u punom koloru i na taj način potvrde na kojim područjima je neophodno da se angažuju. –

Sonijeva dualna kamera ugrađena u dron
Geolokacijski senzor kojim se tokom leta dobijaju podaci o geografskom položaju u realnom vremenu

Sonijeva tehnika spajanja fotografija značajno smanjuje njihovo preklapanje (20% preklapanja u odnosu na standardnih 80%) i time omogućavanja brzo snimanje velikih površina, ističu iz te kompanije i dodaju:

– Dron sa ugrađenim senzorima pokrivaće površinu maksimalnog ospega 160 jutara (65 hektara) i prikupljati između 300 i 400 fotografija. Ono što je bitno jeste da se svi ti procesi sprovode offline, tako da korisnici mogu odmah na licu mesta da preduzimaju akcije, čime se štedi na vremenu i smanjuju troškovi. –

„Prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz, korisnici mogu da vide zdravlje useva u punom koloru“

Prilikom izrade novog rešenja, Soni je sa svojim partnerima sproveo i brojna istraživanja u cilju razumevanja zahteva tržišta, a jedan od njih je bila i vodeća poljoprivredna kompanija Singenta (Syngenta), koja je Smart Agriculture Solution uvrstila u svoju široku digitalno poljoprivrednu uslugu:

– Cilj saradnje je osiguravanje kompatibilnosti između Sonijevog novog rešenja i Singentinog softvera za satelitsko snimanje radi obezbeđivanja pogodnosti za krajnje korisnike. Treba napomenuti i da će Smart Agriculture Solution biti predstavljen na štandu Singente u okviru Commodity Classica, najvećeg američkog poljoprivrednog događaja. –

Kako navode iz Soni Elektroniksa, nova tehnologija kompanije „veoma je jednostavna za rukovanje i omogućava nadgledanje u različitim vremenskim uslovima“, a njen dolazak na američko i kanadsko tržište planiran je za proleće ove godine.

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Dekki PG na: [ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije

  Sve je ovo u skladu da mogućnostima i sasvim je ok ali za sisteme samozaštite mora se naći novac!!

  19. Aug 2019.Pogledaj

  Petrovic Dusan na: [POSLEDNJA VEST] Prve zvanične fotografije srpskih Mi-35M: Delegacija Ministarstva odbrane posetila fabriku helikoptera “Rosvertol“

  @dfgdg to je dosta logicno,ako uporedite vojno-ekonomski potencijal SSSR (koji je imao vojni budzet isti pa i veci od Amerike i ulagao milijarde u razvoj i proizvodnju vojne tehnologije) i danasnju Rusiju sa ekonomijom izmedju Spanije i Holandije..

  19. Aug 2019.Pogledaj

  Petrovic Dusan na: [POSLEDNJA VEST] Prve zvanične fotografije srpskih Mi-35M: Delegacija Ministarstva odbrane posetila fabriku helikoptera “Rosvertol“

  @Jovan Munitlak MI-24 je pravljen u SSSR koji je bio tehnoloska i ekonomska supersila. Danasnja Rusija je daleko od toga (jos nije dostignut nivo ekonomije 1990) a tehnicki se jako malo ulaze u razvoj.Zato nije cudno da je MI-24 pravljen slozenije.Najverovatnije je u pitanju rezanje troskova proizvodnje.

  19. Aug 2019.Pogledaj

  @Aleksandar na: [POSLEDNJA VEST] Prve zvanične fotografije srpskih Mi-35M: Delegacija Ministarstva odbrane posetila fabriku helikoptera “Rosvertol“

  Povedi svetlim primerom pa daj 1000din priloga za Klinicki centar ili za bilo koju medicinsku ustanovu u Srbiji.

  19. Aug 2019.Pogledaj

  Amater na: [POSLEDNJA VEST] Prve zvanične fotografije srpskih Mi-35M: Delegacija Ministarstva odbrane posetila fabriku helikoptera “Rosvertol“

  Kada se ovi odozdo ponovo dignu na ustanak, imamo čime da ih slistimo u vrlo kratkom roku. Kako će im to biti poznato, ostaju 3 opcije: - da mole Amere da ulete - da mole Amere da im daju podosta Stingera - da budu mirni Tako se povećava verovatnoća da budu mirni, na obostrano zadovoljstvo.…

  19. Aug 2019.Pogledaj

  Send this to a friend