BEG airport status
[VIDEO] Obeleženo 15 godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Među prisutnima predstavnici Vlade i vazduhoplovnih kompanija i institucija / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

[VIDEO] Obeleženo 15 godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva

Petnaest godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva obeleženo je u sredu u Skupštini Grada Beograda, a među prisutnima su, pored njihovih predstavnika, bili i predstavnici Vlade i drugih vazduhoplovnih kompanija i institucija.

Tim povodom, pristunima se obratila direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov koja je govorila o počecima rada te institucije, njenim dosadašnjim rezultatima, kao i budućim planovima:

– Gotovo smo zaokružili proces donošenja podzakonskih akata za izvršenje Zakona o vazdušnom saobraćaju, radimo na postizanju potpune usaglašenosti sa međunarodnim vazduhoplovnim standardima i preporučenom praksom ICAO i evropskom regulativom.

Takođe, ostvarili smo izuzetno uspešnu saradnju sa Evropskom Komisijom i Evropskom agencijom za vazduhoplovnu bezbednost koja redovno prati i kontroliše naš rad. Standardizaciona inspekcija i EASA su potvrdili najviši nivo standardizacije u okviru EASA sistema, viši nego u nekim zemljama Evropske unije.

Očekujemo da uz podršku naše Vlade što skorije uvedemo srbiju u jedinstveno evropsko vazduhoplovno područje, da postanemo punopravna članica EASA-e, da uzmemo još aktivnije učešće u radu svih međunarodnih vazduhoplovnih organizacija, intenziviramo i dodatno unapredimo saradnju sa civilnim vazduhoplovnim vlastima država u regionu. –

Obraćanje prisutnima / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva
Svečano okupljanje / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Obraćanju se pridružio i direktor SMATSA-e Predrag Jovanović koji je tom prilikom istakao značaj rada te dve institucije i podsetio na rezultate koje je Kontrola letenja ostvarila u prethodnih 15 godina:

–  Moram da kažem da je 2018. godina donela nekoliko istorijskih rezultata. Prvi put ikada u zoni odgovornosti SMATSA-e opsluženo je više od 700.000 letova i to su samo letovi koji se odvijaju po pravilima instrumentalnog letenja. Sledeći istorijski rekord, u nekoliko navrata ponovljen, je više od 3.000 letova u toku dana.

Takođe, zabeležili smo prvi put vršne sate sa preko 200 aviona, čak 220 aviona u jednom satu. Ono što se iz ovih cifara ne vidi, a vrlo je bitno, je da je ovaj saobraćaj opslužen bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. –

Kako je proteklo okupljanje, ko je bio prisutan i o čemu je još bilo reči u obraćanjima pogledajte na sledećem video snimku:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

Bo

Neka poznata i draga lica i puno razloga za ponos. Čestitam!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Yoda na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

@Dusan Pola od toga je potpuno ili idejno osmislio Srbin Tesla. Čak je i mehanizam uzletanja i sletanja Osprey-a patentirao pre stotinak godina... @Trangefranger Ne treba kupovati ni rusko ni kinesko pa ni zapadno oružje - ako se ne mora - već valja pazariti licence kadgod je to moguće i isplativo - npr. za Kornete…

21. Sep 2023.Pogledaj

Djuka na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

>> Е то је вредно дискусије и чланка!! Skupite neku kintu i budite sponzori serije clanaka o tome kako F-35 nije ni za k*rac. Redakcija ce vam sigurno izaci u susret :-).

21. Sep 2023.Pogledaj

Boban na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

Ali zato su potrebne, Bosni, Makedoniji, Grckoj, Sloveniji.....

21. Sep 2023.Pogledaj