BEG airport status
LYBE 1619:00 Z 220°03KT 190V250 6000 NSC 04/M00 Q1031 NOSIG=
[VIDEO] Obeleženo 15 godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Među prisutnima predstavnici Vlade i vazduhoplovnih kompanija i institucija / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

[VIDEO] Obeleženo 15 godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva

Petnaest godina rada SMATSA-e i Direktorata civilnog vazduhoplovstva obeleženo je u sredu u Skupštini Grada Beograda, a među prisutnima su, pored njihovih predstavnika, bili i predstavnici Vlade i drugih vazduhoplovnih kompanija i institucija.

Tim povodom, pristunima se obratila direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov koja je govorila o počecima rada te institucije, njenim dosadašnjim rezultatima, kao i budućim planovima:

– Gotovo smo zaokružili proces donošenja podzakonskih akata za izvršenje Zakona o vazdušnom saobraćaju, radimo na postizanju potpune usaglašenosti sa međunarodnim vazduhoplovnim standardima i preporučenom praksom ICAO i evropskom regulativom.

Takođe, ostvarili smo izuzetno uspešnu saradnju sa Evropskom Komisijom i Evropskom agencijom za vazduhoplovnu bezbednost koja redovno prati i kontroliše naš rad. Standardizaciona inspekcija i EASA su potvrdili najviši nivo standardizacije u okviru EASA sistema, viši nego u nekim zemljama Evropske unije.

Očekujemo da uz podršku naše Vlade što skorije uvedemo srbiju u jedinstveno evropsko vazduhoplovno područje, da postanemo punopravna članica EASA-e, da uzmemo još aktivnije učešće u radu svih međunarodnih vazduhoplovnih organizacija, intenziviramo i dodatno unapredimo saradnju sa civilnim vazduhoplovnim vlastima država u regionu. –

Obraćanje prisutnima / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva
Svečano okupljanje / Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Obraćanju se pridružio i direktor SMATSA-e Predrag Jovanović koji je tom prilikom istakao značaj rada te dve institucije i podsetio na rezultate koje je Kontrola letenja ostvarila u prethodnih 15 godina:

–  Moram da kažem da je 2018. godina donela nekoliko istorijskih rezultata. Prvi put ikada u zoni odgovornosti SMATSA-e opsluženo je više od 700.000 letova i to su samo letovi koji se odvijaju po pravilima instrumentalnog letenja. Sledeći istorijski rekord, u nekoliko navrata ponovljen, je više od 3.000 letova u toku dana.

Takođe, zabeležili smo prvi put vršne sate sa preko 200 aviona, čak 220 aviona u jednom satu. Ono što se iz ovih cifara ne vidi, a vrlo je bitno, je da je ovaj saobraćaj opslužen bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. –

Kako je proteklo okupljanje, ko je bio prisutan i o čemu je još bilo reči u obraćanjima pogledajte na sledećem video snimku:

 

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

B

Neka poznata i draga lica i puno razloga za ponos. Čestitam!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] Vučić: Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobija tri Erbasova helikoptera H215 Super Puma

@Direktor Ili ja ne znam da citam ovu listu(moguce) ili Mi-17 od 2017. ima EASA sertifikat? https://www.easa.europa.eu/download/typerating-lists/EASA-T_R_List_Helicopter.pdf a koliko ovde pise https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/international-cooperation/easa-by-country?easa_relationship%5B0%5D=field_easa_country_mbmo_target_id mi uopste nismo EASA "member state" i ne podlezemo njihovim pravilima, posto sigurno helikopter policije ne planiramo koristiti na terotiriji EU. Mi-17 u civilne svrhe koristi 15 zemalja, to nije malo.

16. Feb 2019.Pogledaj

Spectator na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

Pantelija trebalo je na ruskoj cirilici I ruskom jeziku da orgazmiras bosanche?

16. Feb 2019.Pogledaj

Blagoje Krstic na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

Al se skupila negativna energija jedno cudo. Dal je ostalo u Srbiji bar malo pozitivne energije? Dobro je da se radio na nesto, a kritika je uvek dobro doshla, ali ovi komentari to je jedno cudo negativnosti malicioznosti prezira... Pozdrav iz Majedonije

16. Feb 2019.Pogledaj

Send this to a friend