BEG airport status
Rumunija zadržava u upotrebi lovce MiG-21 LanceR, poslednji F-16 naručen u prvom krugu stiže sledeće godine Bez, modernizovanog, starca... / Foto: Marian Dobre/Ministarstvo odbrane Rumunije

Rumunija zadržava u upotrebi lovce MiG-21 LanceR, poslednji F-16 naručen u prvom krugu stiže sledeće godine

Rumunija će zadržati u upotrebi avion MiG-21 LanceR budući da „pruža sposobnosti potrebne da se pokrije ceo spektar delovanja rumunskog ratnog vazduhoplovstva“ izjavio je ministar odbrane ove zemlje Nikole Ciuca (Nicolae Ciucă) na nedavno održanoj konferenciji za medije u Bukureštu.

Flota aviona ovog tipa, odnosno 26 modernizovanih y Elbitu (20 jednoseda MiG-21MF/MF-75 LanceR-C i 6 dvoseda MiG-21UM LanceR-B) trenutno su podeljeni između 711. lovačke eskadrile u bazi Kampia Turzi (Câmpia Turzii) i 861. lovačke eskadrile iz baze Fetešti-Borcea (Feteşti-Borcea).

Rumunija planira tri eskadrile lovaca F-16 / Foto: Bogdan Pantilimon, rumunsko ratno vazduhoplovstvo

Kako bi rešila svoju „lovačku budućnost“ Rumunija je već kupila 17 (primila 16) polovnih, remontovanih i modernizovanih aviona F-16AM/BM Blok 15 MLU iz Portugala a takođe planira da nabavi još 36 novoproizvedenih ili polovnih aviona ovog tipa kako bi sa njima, prema planu, oformila dve potpuno nove lovačke eskadrile do kraja ove decenije.

Ministar odbrane je potvrdio da Rumunija trenutno analizira nabavku druge eskadrile lovaca F-16 koji moraju biti „interoperabilni sa onima koji su već nabavljeni“, dodjući da će puna operativna sposobnost prve eskadrile lovaca biti dostignuta kada poslednji 17. avion stigne iz Portugala (u 2021. godini) i kada svih 17 letelica prođu program modernizacije na novi standard označen sa – M.6.XR u lokalnom Aerostaru.

Pogledajte video posete rumunskih LanceRa aerodromu Batajnica koju smo zabeležili 2013. godine:

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Me

De su sad stucnjaci da iznesu svoje misljenje,mig -21 ima najkrace vreme reakcije manje od 2 minuta! Rumuni su izvukli maksimum sa modernizacijom.

Odgovori
Ž

Medo

Румунским 21-чевима је због другачије опреме потребно више времена да буду спремни за поелтање када се налазе у дежурној пари.

Ni

Čim nam stignu i ona četiri lovca iz Belorusije, odmah početi sa procesom traženja novog VBA. Da ne dođemo u situaciju u kojoj se nalazi HRZ sada.

Odgovori
Mi

Da li se zna kakvo ako je ikakvo naoružanje kupljeno uz te beloruske MiGove?

Voleo bih da vidim svih 14 29tki sa oilotima ispred svakog ove godine. Nema jos puno vremena, znam, al moglo bi da se desi.

Da li se zna kakvo ako je ikakvo naoružanje kupljeno uz te beloruske MiGove?

Ja

Da li se zna sudbina , naseg mucenog Miga 21, koji se onomad udenuo medju Migovima 29, u toku modernizacije?
Ako nije perspektivan, zasto zauzima dragocen prostor u hangaru?

Odgovori
De

Ostao svega jedan MiG-21UM koji je neispravan.

Mi

Ok. Perslektivna je samo nabavka,tu lezi lova.

WE

Koriste LanceR, da ne bi trošili životni vek F-16 ! Sve dok migovi 21 nepočnu padati ko šišarke sa grana.😁

Odgovori
Ra

Ako ga dobro održavaju i uz dobru i odgovornu obuku, nema padanja.

Pa

Pakistan koristi Mirage III, ima celu remontnu liniju, nabavlja rezervne delove i povremeno ih modernizuje. A to jesu vremesni avioni, dobro odrzavani.

Mi

Kada su Indijci 2019te poslali svoje napucane MiG-21 Bizone u borbu protiv Pakistanskih F-16 i JF-17
Svakakve price su u vestima objavljivane tada ali je cinjenica da je MiG-21 poslat u borbu i pored Su-30 i Miraža, jer je oboren i zarobljen pilolot na tudjoj teritoriji.

Pisalo se dosta da ti modernizovani MiG-21 Bizoni imaju daleko brze vreme reakcije na napad sa odličnim raketama kratkog domet R-73. Po Źivojinovom komentaru iznad o vremenubreakcije modernizovanih rumunskih MiG-21taj razlog mi slabonima smisla.
Pitanje se postavlja još više onda zašto se ti MiGovi koriste na prvim linijama odbrane kada postoje moderniji i mocniji avioni?
Pretpostavljam da Bizonima treba jos vise vremena da budu spremni za poletanje neg rumunskim zbog daleko obimnije modernizacije.

Odgovori
Sr

I u jednom i u drugom slucaju se radi prvenstveno o popunjavanju broja potrebnih eskadrila, to je to. Sta mislite sto nama i dalje lete Orlovi i Galebovi? Pa sigurno zato sto „jedna eskadrila“ nicega nije dovoljna.

Sad ima nekih tehnikalija, pored poletanja, verovatno Indusi stacioniraju blize frontu keceve jer ih je i lakse skloniti/zastiti na zemlji jer su fizicki jako mali i verovatno jos mnogo razloga.

Mi

Upravo to nema logike bar kad je o indiji reč!

Jedno je kod nas dopunjavati jurišnu tojest bombardersku avijaciju onim letelicama koje imamo i koje su namenjene upravo za tu ulogu, a drugo je slati letelice poput MiG-21 Bizon za „popunjavanje“ kad je rec o kljucnim granicama koje su konstantno u ratnom stanju. I kad se vec dodje do akcije, zasto slati takve avione u prve redove da budu oboreni?

To bi bilo kao da smo mi poslali MiG-21Bis 99-te kad smo znali da napad sledi jer i on je tada popunjavao nasu lovacku avijaciju, zar ne? Salješ najbolje sto imaš jer si zato i platio novac, a starije se ima za rezervu i produzeni rat.

Nisu to bespilotne letelice ili stara municija pa da se potrosi u pocetku!

Sr

@Milos77
21 Bizon je opremljen, barem prema onome sto znamo, da se nosi sa izazovima. Nije sad da ih salju na „samoubilacku misiju“. Nije sad „najmoderniji“ ali ima R-77, ima R-73, ima dispenzere mamaca, RWR, HMS…. Sigurno ima razloga zasto su oni bas tamo gde su.

Popunjavanje broja eskadrila se odnosilo na generalno zadrzavanje u upotrebi keceva pored SU-30, Mig-29, Miraza, Tejasa, od skoro i Rafala. Isto kao i u Rumuniji. Da imaju u tim brojevima nesto novo, penzionisali bi Migove, ali nemaju, tako da su ih opremili najbolje sto su mogli u oba slucaja.

Ocigledno je bila neka zaseda u pitanju, covek je upao sam u njihov VaP! Sta se tacno sa tehnicke strane desilo ne znam. Znam samo da su pronasli olupinu eksplodirane AIM-120C-5.

De

Srbofil,

Tejas i nije usao u sluzbu osim 16-ak aviona sa ogranicenim sposbnostima u 45-oj eskadrili. Poceli su prozivodnju 16 Full Operational Capability aviona koji ce ici u 18-u eskadrilu. Inace Tejas Mk I nije ni sposoban kao MiG-21Bison (zato rade na Tejas Mk IA i Mk 2). Taj program je totalna propast.

Inace Indijci imaju velike logisticne probleme sa Su-30 a veliki broj MiG-29 I Mirage 2000 nisu operativni zato sto se moderniziraju na MiG-29SMT i Mirage 2000-5 Mk II standard.

A imali su i logisticne probleme sa Mirage 2000 zato sto vlada nije narucila dijelove!

Mi

U pravu si. Nije bila samoubilačka misija sigurno. Ali čininse, ili ja bar pretpostavljam da su Bizoni poleteli jer su bili spremniji i brži da budu gde treba baš tamo gde treba. Dakle reaktivno su poleteli, a ne planski. Baš bih voleo da znam detalje tog sukoba u vazduhu. Koliko je Bizona i sa kakvim naoružanjem podignuto u vazduh. Kakva im je bila misija. Koliko AIM-120 je ispaljeno na njih. Da li su Bizoni uspeli da ostvare cilj misije. Drago mi je što je pilot preživeo (uvek), i nadam se da će biti tekstova o tom danu.

Mi

Koliko dežurnih para ima rumunkso ratno vazduhoplovstvo? Imam osećaj da se para MiG-21 Lancer koristi u bar jednoj što je ok za Airpolicing. Medjutim u slučaju prodora neprijateljskog naoružanog aviona, to po meni ne bi bilo ok. Tedy?..

Odgovori
12

Prirodno. Koristiš letelicu koja je jeftinija po satu za sve što može da ispuni. A već si je i platio. Lepa kombinacija. Pa i bogata Austrija ne voli svoj eurofajter da diže, jer je skupa stvar.

Odgovori
De

Bogata Austrija je jako los primjer. Oni zaista ne zele da trose novac na odbranu.

Sad cak razmisljaju da se rijese svih teskih formacija iz vojske (to jest tenkovi, samohodne haubice itd). Gledaju da prodaju Eurofighter Indoneziji a nema plana za zamijenu.

A Austrija je i u puno drugcijoj situaciji nego Rumunija.

Austrijanci su u centru Evrope i zaokruzeni sa NATO saveznicima, glavnina koja i nema neke vojne sposobnosti (Slovenija, Ceska, Slovacka, Lichenstein, Madzarska) ili koji su relativno „mirljublijive“ sile EU (Njemacka, Italija).

Rumunija je u puno drugcijoj situaciji. Oni su na Crnom Moru u dobu zahladenja obnosa izmedu Rusije i Amerike.

Dva od njihovih susijeda imaju „zaledene ratove“ – Ukrajina i Moldova. U Moldovi su Ruske snage (u pokrajini Transnistriji). Rusi su osvojili Krimu i poceli da obnavljaju Crno Morsku flotu. Tu su sada i Su-30 i Su-34, modernizirani Su-27SM3 i Su-24M2, nove fregate, korvete i pdomornice itd itd.

Na jugu pocinje Turska da se brzinski odvaja od NATO. Turci prave probleme u Libiji, Siriji, u Nagorno-Karabakh a i sa Grckom, Izraelom i Kiprom sto se tice nafte.

A igraju i Rusi i Turci igru izmedu jednog drugog a nije ih strah koristiti susjedne drzave kao pijune u sahu.

Sam NATO je u krizi – Njemci i drugi zele prijatelsjke odnose sa Rusima, Amerikanci zele novi hladni rat, Turci prave probleme sa Francuskom i Grckom, Francuska i Italija se svadaju oko Libije, a Evropske vojne sposobnosti propadaju.

Znaci Rumuniji a i Bugarskoj su potrebne puno jace snage nego Austriji.

Zu

Ne dizu ih zato sto ocima ne mogu da ih gledaju.Taj EF je u ratnim okolnostima malte ne neupotrbljiv.Zahvaljujuci podmazanim lobistima na namestenom tenderu bacili gomilu novca za moderni avion koji moze da leti samo danju po lepom vremenu .Moze da vodi borbu u vazduhu sa francuskim IC raketama kratkog dometa.

De

Cak smijesno da NATO drzava na „prednjoj liniji“ u Crnom Moru i dalje koristi moderniziran MiG-21MF kao najbrojniji avion a da je najnapredniji avion 17 F-16AM/BM proizvedeni 1980-ih.

Dotle Rusi na Crnom More uveli barem 84 Su-30 i Su-27SM3 u 7 eskadrila a tu su i formacije sa Su-24 i Su-34.

Odgovori
Te

Dead1,
First, I do not say croatian defence force is a joke and I do not believe it is.
Second. We have a fairly modern radar coverage. The Fps-117s, which by the way are following an upgrade stage,
https://newsweek.ro/actualitate/ministerul-apararii-plateste-30-milioane-euro-pentru-modernizarea-radarelor-fps-117
The Tps-77s and so on.
We have a squadron of F-16s, soon to be modernize to M6, with highly trained pilots and we are aming for another squadron quite soon. A M6 tape, 1983 old, F-16 with new avionics, new engines and reinforce structure, with 4500 hours lifespan and maintained locally, that can lounch an Amraam D, fully linked with our radar system, can not be a negligeable threat. Our air bases are huge and very modern and they can accomodate very modern fighters like the F22. So, we are not alone.
Our aim is the F-35, so it will not worth investing in a new F-16. We have the Patriot and soon, probably, the Nasams. We are stronger than before and will be even stronger in the future.
Using the Lancer is a rational choice as long it still has life in it and we can maintain it. The Lancer flys a lot and do not hit the ground lately…
A medium size country can hardly face a large enemy alone.
As I said before, we do not have tanks, but we have a lot of very modern atgm. More than 3000 Spike atgm. Our special forces are top notch. They will receive the Jtlv very soon. So, we are not very good, but not bad either. By the way the Piranha 5 was received at troops and a new Piranha 4 is in prospects…
Best regards,

An

Romania is investing in defense wisely and rationally. They are significantly upgrading their capabilities while staying within their means. They are building a modern military which is sustainable for them. Is it the latest and the greatest? Most often it is not, but that’s just fine, as it is a huge improvement on the equipment being replaced. So there is a lot of used equipment, donations, etc. It all makes sense. We should always be aware that transitioning from Soviet and Soviet-style equipment to Western and Western-style equipment is often long and difficult and expensive. So it makes sense to perform the transition using older, tried, tested and true equipment. If you screw up something (inevitable) you destroy or damage something worth less. It also allows you to balance the cost of the equipment and the transition (training, infrastructure and standards adjustment, etc.). Also with older equipment there are lots of people out there who can train you properly for it, which is not always the case for brand new things.

Romania with this wise and measured defense spending maintains a good standing with allies because it’s clear that its „doing its share“. So this makes it easier for Romania to „lean“ on its allies for capabilities it does not itself posses.

I think Romania is much better organized in this respect than, for example, Bulgaria. Bulgaria will torch a lot of money on a few brand new F-16s with minimal equipment. What about all the other stuff they need to buy?

In 10-20 years, Romania will have phased out all of their Cold War era equipment and have a fully NATO standards military. Their economy will be bigger and they will have more money to spend, and then they can think about shiny new things like F-35s and whatever else comes at that point.

De

Yes Tedy the Americans are there. A great example of how without the Americans, the more populous Europeans with a gross GDP significantly higher than the US completely relies on USA for its defence

Indeed according to ex-Secretary of Defence Europeans and Canada contribute only 25% to NATO whilst the USA is 75% (it used to be 40% western Europe, 60% US in Cold War).

Rip out Turkey out of NATO and the available forces shrink massively!

Romania, the Baltics, Bulgaria etc are net consumers of US defence and are essentially a liability as they are frontline states with Russia that are incapable of defending themselves and which also don’t contribute much fighting capability.

Doesn’t help the rest of NATO has mainly token forces with decreasing capability (eg look at British talk of scrapping all Challenger MBTs/Warrior IFVs and scrapping the Royal Marine Brigade (ie removing its ability to operate as a coherent unit).

De

Andrija,

„In 10-20 years, Romania will have phased out all of their Cold War era equipment and have a fully NATO standards military.“

Well it will be impossible to maintain that equipment within the next 10-20 years as it will be anywhere from 50 to nearly 100 years old!

And replacements won’t be 1:1 as the Romanians won’t have the cash to enable this. For example there is still several hundred thoroughly obsolete T-55/TR-85s in service with 5 battalions. To replace these on a 1:1 would require the acquisition of 250+ tanks.

The Navy needs to replace just about every ship in its inventory. There’s still old 2K12s, SA316s etc that need to be replaced. The C-130 fleet is in bad condition (only 2 operational). Etc etc.

Basically the Romanians would need to be spending money like the Arabs to be able to keep numbers up.

In reality I can see Eastern European forces shrinking even further as the old 1980s Soviet equipment is discarded.

Not just Romania or Bulgaria but Slovakia, Czech Republic and Poland too.

Te

Dead1
Of course they are. Even you, the croats, without US support would not be able to do as you have done.
No country, even the US do not replace the old weaponry 1 to 1.
We are security consumers and you are security providers. What a good joke…

Sr

@Dead1
If there was no nuclear deterrent, there’s not that much NATO European countries could have done in a conventional war scenario, even with Cold War-era forces, including all US assistance. The numbers just didn’t add up.

I guess if today most countries were actually afraid of Russia(like for real), things would be different in defense. When you look at major security conference reports from Europe, it’s usually Islamic terrorism, migration, global events. The conflict in Ukraine is barely mentioned.

Even countries that traditionally had a harsh stance on Russia, like the UK, are shifting their focus on naval activities in the Indo-Pacific region because of US-China tensions. France has the most powerful military in Europe, and yet they are focused almost exclusively on Africa and as of late the Mediterranean due to tensions with Turkey.

Also, consider that Russia’s military, albeit very modern and well equipped is nowhere near the Red Army, and unlike the Cold War era, Russia is heavily invested in economic cooperation with the EU, predominantly Germany.

Bulgaria and Romania have to invest a lot in economic development first, you can’t expect them to pay ten or more billion for 50 F-35s each and then pay for the upkeep? They could do the cold war era thing with massive military forces and poor living standards, but that good did that bring?

Mi

Ok. Perslektivna je samo nabavka,tu lezi lova.

An

@Srbofil

Exactly, why would Eastern European and generally European countries need to maintain huge militaries as in the Cold War era when Russia’s military is number-wise only a shadow of the USSR’s military?

@Dead1

OK, so? The point is not size but modernization. Why do all the countries you have listed today need thousands of tanks? For what?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Easy na: Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Nema razloga da ne odobri!!! Pa to je KONTROLA, a ne pevacko društvo! Nisu realizovali direktivu za D6 i tu nema pregovora, pa ovo, pa ono, pa šta mislite ... Budalastine

22. Feb 2024.Pogledaj

Crni na: [ANALIZA] Kako je došlo do udesa Embraera 195 na Er Srbijinom letu JU324: Kontrola letenja tri puta pokušala da upozori posadu

Meni ona komunikacija sa tornjem ne zvuči kao manjak asertivnosti od strane kontrolora već naprotiv, kao višak SERVILNOSTI. Potpuno nepotrebno ugađanje i titranje likovima koji su napravili očiglednu grešku. Da li ste svesni, da li biste hteli, proverite pa mi javite... Za tu nepotrebnu servilnost bih rekao da nije slučajna i da zahvata mnogo šire…

22. Feb 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

@Markus1463 Ne može se uništiti ključna infrastruktura dok avijacija ne baci bombu od 1000kg na nju(ili više njih). Ne mogu se pripremljeni položaji uništiti dok ne dobiju direktan pogodak granate 120/125mm iz tenka ili 152/155 iz haubice. Dron je izuzetno efikasno sredstva nakon što se uspostavi linija fronta, ali ona se ne može uspostaviti, održati…

22. Feb 2024.Pogledaj