BEG airport status
Američki borbeni avioni F-16 kao podrška vežbi JTAC kontrolora u Bosni i Hercegovini Dva američka F-16 simuliraće napade na ciljeve na zemlji / Foto: USAF

Američki borbeni avioni F-16 kao podrška vežbi JTAC kontrolora u Bosni i Hercegovini

Dvodnevna zajednička vojna vežba oružanih snaga Bosne i Hercegovine i SAD pod nazivom “Bilateralna vježba“ počela je 18. novembra.

Cilj vežbe je unapređenje partnerske saradnje između vojski dve države, razvijanja sposobnosti sadejstva i spremnosti, kao i stvaranja preduslova za uvođenje novih sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), saopštilo je ministarstvo odbrane BiH.
 
 

F-16 iznad Glamoča / Foto: Ministarstvo odbrane BiH

OSBiH će na vežbi učestvovati putem vežbe podržane računarom (tzv. CAX – computer-assisted exercise) kao i na vežbi na terenu (tzv. FTX – field exercise), dok će SAD učestvovati sa dva borbena aviona Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon iz sastava RV SAD (USAF) koji će pružiti simuliranu podršku snagama na zemlji. Borbeni avioni simuliraće blisku vazduhoplovnu podršku (CAS – close air support) izvođenjem zaključavanja cilja laserom i njegovog simuliranog uništenja na poligonu Glamoč.

Navođenje borbenih aviona sa zemlje – Joint Terminal Attack Controller (JTACs) / Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Vežba bi trebala poboljšati operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe OSBIH kroz vežbu sa specijalistima za vođenje i upravljanje bliskom vazduhoplovnom podrškom – tzv. Joint Terminal Attack Controllers (JTACs). Ovo bi OSBiH dalo mogućnost izvođenja konvencionalnih operacija za izvršavanje dodeljenih zadataka u realnom vremenu i u međunarodnom okruženju, uz upotrebu bliske vatrene i vazduhoplovne podrške.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

b

F16 se dobro pokaza

Odgovori
I

Sledece godine ide naoruzavanje OSBiH(pise u Avazu) u svim rodovima vojske, samo se pitam za koji novac. Mozda su iz RS-a i upravu kad su bili protiv NATO-a, preskup je to sport za BiH.

Odgovori
T

Ma koje crno naoruzavanje, pa budzet im je 130 miliona evra? Iskreno ne znam kako OSBIH uopste postoje sa tolikim budzetom.

G

kupit će one granate šta lete 2 km …

B

Bila kod nas poplava 2014.,izlila se Bosna i poplavila čitav grad. A ovi naši manekeni iz vojske BiH imali dva aluminijumska čamca, jednom pokvaren motor a drugi nije imao goriva, elem, snalazi se sam.Kakvi crni avioni, oni nemaju para ni za kanister benzina.

B

Bolje da Bosna kupi kanaderu, da Hrvati svako ljeto ne moraju gasiti u BiH.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

25. Nov 2020.Pogledaj

Smoke na: [EKSKLUZIVNO] Gazela Vojske Jugoslavije proizvedena u Mostaru našla se u Jermeniji kao helikopter za prevoz ranjenika iz zone oružanog sukoba

"Cak stavise, nijedan od danasnjih problema nije svjez, vec vuce porijeklo iz bivse drzave…." Tacno tako! Dok ne posecemo sve repove koji su nam ostali od Crvenog Habzburga necemo nista kao narodi ostvariti.

25. Nov 2020.Pogledaj

Srbofil na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

@Wolfgang NATO nam ne treba zaista i to bi stvorilo milion drugih problema, dovoljno je PzM za sada, ali EU bi nam bas dobro dosla na cemu se kao i radi...koliko se istinski trude, ne znam.

25. Nov 2020.Pogledaj

Send this to a friend