BEG airport status
Vlada Srbije kasni sa imenovanjem Glavnog istražitelja

Vlada Srbije kasni sa imenovanjem Glavnog istražitelja

Uprkos jasno definisanom zakonskom roku Vlada Srbije nije imenovala Glavnog istražitelja koji bi trebao da vodi novi Centar za istraživanje vazduhoplovnih nesreća. Ministarstvo za infrastrukturu još nije izašlo sa imenom čoveka koji bi trebao da oganizuje ovo nezavisno telo dok u izjavi za Tango Six Blog iz Direktorta Civilnog Vazduhoplovstva kažu da nemaju informaciju kada će Vlada ispuniti svoju obavezu jer po novom zakonu to više nije u njihovoj nadležnosti.

Izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju usvojene su, nakon godina lobiranja i napora najaktivnijih organizacija i pojedinaca u domaćem vazduhoplovstvu, 28. jula 2011. godine. Donele su novine koje su za proklamovani cilj imale opšti napredak domaćeg civilnog vazduhoplovstva.

Nekoliko meseci i jednu letačku sezonu kasnije ništa se konkretno nije promenilo na livadama i letelištima, naknade i nameti su i dalje previsoki dok krajnji korisnici i dalje gledaju na Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva kao na gadnu CB ćeliju. O emotivnoj povezanosti i osećaju svrhe Ministarstva za infrastrukturu da ne govorimo.

Potraga za glavnim istražiteljem

„Novi Zakon“ između ostalog predviđa konačno izdvajanje Komisije za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda iz Direktorata Civilnog Vazduhoplovstva u posebnu nezavisnu agenciju koja će se zvati Centar za istraživanje vazduhoplovnih nesreća. Praksa da je grupa eksperata koja radi ovaj posao odvojena od vazduhoplovnih vlasti ustaljena je u najrazvijenijim državama sveta.

Srbija je ovu dugo čekanu i važnu izmenu nadležnosti novim zakonom definisala na sledeći način:

„Преузимање надлежности у области безбедносног
истраживања удеса и озбиљних незгода цивилних ваздухоплова

Члан 264.

Центар за истраживање преузима од Директората права, обавезе, запослене, предмете, опрему, средства за рад и архиву који су потребни за обављање надлежности у области безбедносног истраживања удеса и озбиљних незгода цивилних ваздухоплова. ”

Члан 22.

У члану 210. став 1, члану 213. став 1, члану 258. став 1. тачка 47) и члану 260. тачка 26) речи: „председник Комисије” у одређеном падежу замењују се речима: „Главни истражитељ” у одговарајућем падежу.

Члан 23.

Влада ће поставити Главног истражитеља у року од три месеца од дана ступања на снагу овог закона, а Центар за истраживање почеће са радом најкасније шест месеци од дана ступања на снагу овог закона.

До испуњења услова прописаних овим законом за образовање Комисије за истраживање узрока удеса и озбиљних незгода ваздухоплова, истраживање узрока удеса и озбиљних незгода ваздухоплова вршиће Комисија за истраживање удеса и озбиљних незгода коју за сваки удес и озбиљну незгодy именује Директорат, са утврђене листе стручњака.

Prošlo je šest meseci, Glavni istražitelj i dalje nije imenovan.

Najboljost i bezbednost za primer

Ukoliko se izuzme jedna od najglupljih PR inicijativa u poslednjih nekoliko decenenija u domaćoj civilnoj avijaciji – proglašavanje pilota Jata „među najboljima u svetu“, otvorenijeg ismevanja bezbednosti u vazduhoplovstvu nije bilo. Prijatelji su ginuli, organizovane i koordinisane edukacije radi prevencije od strane DCV-a nije bilo, dok je njegova Komisija za istraživanje udesa svoj posao radila odlično – objavljivajući detaljne i stručne izveštaje nesreća kao svojevrstan edukativni materijal za najozbiljnije među avijatičarima.

Ismevanje je došlo neinsistiranjem odgovornih zvaničnika domaćeg vazduhoplovstva da se ovakvi podaci i statistike ne pojavljuju u medijima. PR službe su radile drugi posao umesto posmatranja i učenja zapadnog „dokle god postoji jedna žrtva mi nismo zadovoljni“ principa.

Dok zvaničnici Ministarstva i dalje imaju politički treniranu potrebu da obećavaju i izlaze u javnost sa datumima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj