BEG airport status
LYBE 012230Z 15004KT CAVOK 17/15 Q1022 NOSIG
SMATSA kupila još jedan King Air 350

SMATSA kupila još jedan King Air 350

BEOGRAD – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) nabavila je još jedan avion Beechcraft King Air 350. Pored kalibraže nova letelica biće osposobljena i za hitni medicinski prevoz bolesnika.

Beechcraft_King_Air_350_YU-BTC_SMATSA,_september_01,_2012

Kako su u SMATSI rekli za Tango Six u pitanju je još jedan King Air 350, tip letelice sa kojom SMATSA leti od 2009. godine. Takođe nam je potvrđeno da će letelica biti u stanju da u MEDAVAC konfiguraciji prevozi dva ležeća i tri pokretna bolesnika – funkcionalnost koju, kako kažu u ovoj agenciji, trenutno ne poseduje ni jedan operater u regionu. Letelica će biti na raspolaganju državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Crnoj Gori.

Ipak, osnovna uloga novog King Aira biće kalibraža kojom se proverava ispravnost radio-navigacionih sredstava na zemlji, radara, sistema svetlosne signalizacije aerodroma, sistemi veza i provera standardnih instrumentalnih odlazaka i dolazaka aviona na aerodromima.

Do sada usluge kalibraže SMATSA King Aira koristilo je osam zemalja: Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Slovenija.

Novi avion će u Srbiju će biti isporučen u nekoliko narednih meseci.

Autor:

Petar Vojinović Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

@a

Mislio sam da je uobicajeno da avioni za kalibraciju imaju onu narandzastu liniju preko trupa – kazem uobicajeno, ne obavezno, ali me interesuje sto su se nasi odlucili da je nemaju.

Odgovori
Te

U vremena kad je polozaj aviona pracen teodolitom sa zemlje postojala je potreba da se avion obelezi kako bi ga teodolista lakse uocio. Sada se koristi sistem faznog dif. GPS, preko VHF tako ispravljeni podaci stizu do operatora u sistem, odnosno referenca vise nije teodolit. Kod nekih je ta nardndzasta boja cisa tradicija ( nemacki FCS). Neki imaju stilizaciju lenjira (COBHAM iz UK), ali nema potrebe vise za tim.

Odgovori
3.

Tesa otac!

mt

Вероватно напредак технологије не захтева више ту линију.

Odgovori
@a

E super, hvala na objasnjenju!

Odgovori
Te
In

Ćao društvo. Imam jednu opservaciju indirektno povezanu sa ovom temom. Nekoliko puta sam u poslednjih nekoliko meseci posetio web site smatsa-e i akademije u Vršcu i ne mogu da se načudim kako to loše i zapušteno izgleda. Vesti su im poslednji put updateovane pre godinu i po dana a dizajn stranice je kao iz ranih dvehiljaditih, što je u internet godinama ravno sa sto ljudskih. Hteo sam da preporučim kolegi iz Engleske da proveri PPL trening u Vršcu i da ga možda uradi u dve-tri tranše po dve nedelje ali me sramota da mu dam taj web site. Petre znam da si ti često pisao o PR amaterizmu i avio biznisu u Srbiji pa mozda ne bi bilo loše skrenuti paznju i na ovo. Kladim se da i kad bi to odradio oni bi unapredili sajt i drzali ga updateovanim par meseci a onda bi sve ponovo palo u zaborav. Aljkavost i sramota su dve reči da se to opise. Nigde vesti o novom avionu za kalibraciju ili o novim cesnama u akademiji. Zaista strasno. Kako ti ljudi misle da funkcionišu i posluju tako meni nije jasno.

Odgovori

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

axel na: Hrvatskoj stigla nova ponuda za nabavku borbenih aviona

Djordje, to je neka polu-istina, evidentno je da smo svi vise manje banana ali ima zrelih i trulih banana ako me razumijete. Ja se sa vama mogu sloziti u konstatacijama oko Mig-21 u cinjenici da je on nuzno zlo. Znaci u nemogucnosti (ali i nedostatku politicke volje antidrzavnih elemenata ranijih vlasti) nedavno se produzio resurs…

02. Jul 2015.Pogledaj

Jovica na: Hrvatskoj stigla nova ponuda za nabavku borbenih aviona

Pa zna se, gospodine navodni inžinjeru, mada bi se po tome kako mutite vodu pre reklo da ste neki vajni "menadžer" . Zna se da su u tu cenu ušli rezervni delovi, obuka pilota i tehničara i naravno popust na cenu nosača aviona Vikramaditya. Za razliku od zapadnih "transparentnih" ugovora u kojima se ne zna…

02. Jul 2015.Pogledaj

djordje na: Hrvatskoj stigla nova ponuda za nabavku borbenih aviona

Axel, vi očito ne shvatate da ja pričam o lovačkim avionima. Porediti tehnologije protiv požarnih,školskih ili trenažnih aviona sa tehnologijama lovaca treće ili četvrte generacije nije umesno ni u duhu struke. Kojim borbenim avionima raspolaže HRZ osim MiG-ova? A ti avioni druge ili treće generacije lovaca, u HRZ-u, nemaju razvijen adekvatan ili potreban nivo održavanja,…

02. Jul 2015.Pogledaj

fin na: Hrvatskoj stigla nova ponuda za nabavku borbenih aviona

Neznam koliko ste upoznati ali nakon Burže-a, moji "kontakti" iz USA su me nedavno obavestili da je bivši komandant eskadrile borbenih aviona Hrvatskog vazduhoplovstva (HRZ) iz Zagreba za vreme dok su MIG-ovi 21 bili na remontu u Ukraini zajedno sa ženom živeo jedno vreme na Floridi u USA. Sve su mu "navodno" platili Amerikanci, i…

01. Jul 2015.Pogledaj