BEG airport status
Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

BEOGRAD – Vojno vazduhoplovstvo oduvek je bilo neiscrpna i popularna tema koja je konstantno motivisalo mnoge autore da stvaraju literaturu koja bi privlačila čitaoce, kako laike tako i one koji su bolje upoznati sa svetom borbenih aviona. Moramo priznati da se na ovim prostorima, usled objektivnih okolnosti, tek u poslednjih nekoliko godina pojavilo mnoštvo knjiga koje prate ovu tematiku i koje su vredne pažnje. Takav je slučaj i sa ovim delom.

 

Autori knjige su Dragi Ivić i Danko Borojević
Autori knjige su Danko Borojević i Dragi Ivić

Autori „Enciklopedije mlaznih lovačkih aviona“ potrudili su se da prikažu gotovo sve tipove mlaznih lovačkih aviona, od drugog svetskog rata kada su se pojavili pa sve do današnjih dana. Mogu slobodno reći da ni jedno izdanje do sada o lovačkim avionima na srpskom jeziku nije bila tako obimna i tako detaljno. Uz osnovne taktičko-tehničke karakteristike data je kratka istorija razvoja svakog vazduhoplova kako bi čitalac mogao da stekne realan utisak predstavljenim letelicama.

Pristup građi je sistematičan, avioni su grupisani generacijskom podelom, po državama porekla i proizvođačima. Literatura u prikupljanju podataka je zaista impresivna a sve je to vrlo racionalno sažeto tako da bude pregledno, razumljivo i jasno, bez suvišnih informacija.

S obzirom da ovu knjigu nisu pisali profesionalni pripadnici V i PVO niti ljudi koji su direktno vezani za vojno vazduhoplovstvo, već entuzijasti, rezultat je zaista odličan. Sasvim je sigurno da će enciklopedija doprineti još većem popularisanju vojnih aviona na ovim prostorima a siguran sam da će zadovoljiti sve ljubitelje avijacije, kako onih kojima je to struka tako i svih onih kojima je to samo hobi.

U doba kada internet predstavlja dominantan izvor informacija i kada se štampane knjige sve više potiskuju elektronskim verzijama istih, ovo delo predstavlja pravo zadovoljstvo onima koji vole držati knjigu u rukama. Na kraju, svim zaljubljenicima u plave visine najtoplije preporučujem „Enciklopediju mlaznih lovačkih aviona“.

[colored_box color=“ yellow“]Knjiga se može naručiti na e-mail: danko.svik@gmail.com ili kupiti u prodavnici M-HOBBY na Novom Beogradu. Cena je 1100 dinara.[/colored_box]

Komentari

D

Od danas (09. 07. 2013.)
Enciklopedija se može nabaviti i u prodavnici Muzeja Vazduhoplovstva u Surčinu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Niko na: Upotreba avijacije u neuspelom turskom vojnom puču

E bas se ti razumijes u avijacibu Turske i avijaciju uopste. Nej su braca grci jaci sa Mirage pa makar to i nebili kao i sto nisu.

23. Jul 2016.Pogledaj

putujuci na: Analiza: Imaju li minijaturni aerodromi u Ex-Yu regiji budućnosti?

Problem je što i mali aerodrom da bi postao međunarodni mora ispuniti sve tehničke uslove kao i veliki. Tačno je da su troškovi izgradnje manji ali tu treba dodati navigacione sisteme, meteo čak i kontrolora za AFIS službu što je obavezno od skora. Dodajte tome održavanje čak i kada nema saobraćaja. Pomenuo sam i problem…

23. Jul 2016.Pogledaj

Certus sustavi na: NAJAVA: Aeromiting u Varaždinu – CIAV 2016

Pratimo uživo "Croatian International Airshow Varaždin 2016" na Aerodromu Varaždin https://www.youtube.com/watch?v=MAFmPXIXEjo

23. Jul 2016.Pogledaj

naMIGni mi na: Ispitivanja borbenog aviona MiG-35 počinje krajem leta ove godine

Prema svim najavama, plafon sto se tice moguce nabavke aparata lovacke avijacije u naredne 2-3 godine je do 4 kom. mig 29 m2. Ni za njih budzet nije obezbedjen, tako da ta nabavka nije sigurna stvar, ali je navodno u planu. Paralelno sa tim, moze eventualno da se desi da po nekoj smesnoj ceni u…

23. Jul 2016.Pogledaj