BEG airport status
LYBE 312100Z 09003KT CAVOK 27/15 Q1015 NOSIG
Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

BEOGRAD – Vojno vazduhoplovstvo oduvek je bilo neiscrpna i popularna tema koja je konstantno motivisalo mnoge autore da stvaraju literaturu koja bi privlačila čitaoce, kako laike tako i one koji su bolje upoznati sa svetom borbenih aviona. Moramo priznati da se na ovim prostorima, usled objektivnih okolnosti, tek u poslednjih nekoliko godina pojavilo mnoštvo knjiga koje prate ovu tematiku i koje su vredne pažnje. Takav je slučaj i sa ovim delom.

 

Autori knjige su Dragi Ivić i Danko Borojević
Autori knjige su Danko Borojević i Dragi Ivić

Autori „Enciklopedije mlaznih lovačkih aviona“ potrudili su se da prikažu gotovo sve tipove mlaznih lovačkih aviona, od drugog svetskog rata kada su se pojavili pa sve do današnjih dana. Mogu slobodno reći da ni jedno izdanje do sada o lovačkim avionima na srpskom jeziku nije bila tako obimna i tako detaljno. Uz osnovne taktičko-tehničke karakteristike data je kratka istorija razvoja svakog vazduhoplova kako bi čitalac mogao da stekne realan utisak predstavljenim letelicama.

Pristup građi je sistematičan, avioni su grupisani generacijskom podelom, po državama porekla i proizvođačima. Literatura u prikupljanju podataka je zaista impresivna a sve je to vrlo racionalno sažeto tako da bude pregledno, razumljivo i jasno, bez suvišnih informacija.

S obzirom da ovu knjigu nisu pisali profesionalni pripadnici V i PVO niti ljudi koji su direktno vezani za vojno vazduhoplovstvo, već entuzijasti, rezultat je zaista odličan. Sasvim je sigurno da će enciklopedija doprineti još većem popularisanju vojnih aviona na ovim prostorima a siguran sam da će zadovoljiti sve ljubitelje avijacije, kako onih kojima je to struka tako i svih onih kojima je to samo hobi.

U doba kada internet predstavlja dominantan izvor informacija i kada se štampane knjige sve više potiskuju elektronskim verzijama istih, ovo delo predstavlja pravo zadovoljstvo onima koji vole držati knjigu u rukama. Na kraju, svim zaljubljenicima u plave visine najtoplije preporučujem „Enciklopediju mlaznih lovačkih aviona“.

[colored_box color=“ yellow“]Knjiga se može naručiti na e-mail: danko.svik@gmail.com ili kupiti u prodavnici M-HOBBY na Novom Beogradu. Cena je 1100 dinara.[/colored_box]

Komentari

Da

Od danas (09. 07. 2013.)
Enciklopedija se može nabaviti i u prodavnici Muzeja Vazduhoplovstva u Surčinu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dragan na: Ekonomske procene: Er Srbija donosi srpskoj privredi 211 miliona dolara u 2015.

Kompletan privredni razvoj zavisi od svih grana privrede ukljucujuci i saobracaj kao jednu . U modernom svetu avio saobracaj postaje br. 1 vid transporta sto zbog brzine, kao i sve veceg broja kargo aviona a samim tim i kolicine prevezene robe . Stari JAT kao nacionalni avio - prevoznik donosio je ako gledamo iz ovog…

31. Aug 2015.Pogledaj

Golub na: Ekonomske procene: Er Srbija donosi srpskoj privredi 211 miliona dolara u 2015.

Ah, da - evo opet "cuvene" konsultantske kuce Oksford Ekonomiks. S obzirom da se na internetu ne moze nista naci o ovoj kuci, pretpostavljam da je vlast u Srbiji njen najveci klijent. Do sada su vec dali toliko divnih procena i ocena, da mi je neverovatno kako to da imamo nizi zivotni standard od Nemaca…

31. Aug 2015.Pogledaj

Stanislav na: Ekonomske procene: Er Srbija donosi srpskoj privredi 211 miliona dolara u 2015.

Opet ocene koje su u domenu nerealnog, ali da se malo potsetimo nekih ranijih izjava. 2013 godine novo rukovodstvo Er Srbije izjavljuje da će njihov doprinos BDP u biti oko 720 miliona evra i da će šist profit biti na značajnom nivou. Svedoci smo da je u izveštaju finansiskog poslovanja za 2014 iskazana zarada manja…

31. Aug 2015.Pogledaj

Scuba na: Nele više nije sa nama

Ako krenes tom logikom, moraces da otpustis pola kabinskog i letackog osoblja. Sam letacki poziv je nesto ekstremno, jer upravljas masinom u sredini(vazduhu), koja ti nije prirodna. Slicno je i sa ronjenjem.

31. Aug 2015.Pogledaj

Cony na: Nele više nije sa nama

Kazu "ko jednom zaroni, uvek roni" (Herbert Nitsch, austrijski pilot bez pomagala roni na preko 100 metara i obara rekorde, svoje rekorde)...ali ovo je sudbina tog mladog coveka, svratio je na ovom svetu..ispunio zadatu mu misiju, prebrzo i....otisao iz ovog sveta ali ne i iz nasih glava. Slava mu i neka mu je mirno nebo!

30. Aug 2015.Pogledaj