BEG airport status
LYBE 2403:00 Z 190°02KT 8000 NSC 08/08 Q1022 BECMG 3000 BR=
Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

BEOGRAD – Vojno vazduhoplovstvo oduvek je bilo neiscrpna i popularna tema koja je konstantno motivisalo mnoge autore da stvaraju literaturu koja bi privlačila čitaoce, kako laike tako i one koji su bolje upoznati sa svetom borbenih aviona. Moramo priznati da se na ovim prostorima, usled objektivnih okolnosti, tek u poslednjih nekoliko godina pojavilo mnoštvo knjiga koje prate ovu tematiku i koje su vredne pažnje. Takav je slučaj i sa ovim delom.

 

Autori knjige su Dragi Ivić i Danko Borojević
Autori knjige su Danko Borojević i Dragi Ivić

Autori „Enciklopedije mlaznih lovačkih aviona“ potrudili su se da prikažu gotovo sve tipove mlaznih lovačkih aviona, od drugog svetskog rata kada su se pojavili pa sve do današnjih dana. Mogu slobodno reći da ni jedno izdanje do sada o lovačkim avionima na srpskom jeziku nije bila tako obimna i tako detaljno. Uz osnovne taktičko-tehničke karakteristike data je kratka istorija razvoja svakog vazduhoplova kako bi čitalac mogao da stekne realan utisak predstavljenim letelicama.

Pristup građi je sistematičan, avioni su grupisani generacijskom podelom, po državama porekla i proizvođačima. Literatura u prikupljanju podataka je zaista impresivna a sve je to vrlo racionalno sažeto tako da bude pregledno, razumljivo i jasno, bez suvišnih informacija.

S obzirom da ovu knjigu nisu pisali profesionalni pripadnici V i PVO niti ljudi koji su direktno vezani za vojno vazduhoplovstvo, već entuzijasti, rezultat je zaista odličan. Sasvim je sigurno da će enciklopedija doprineti još većem popularisanju vojnih aviona na ovim prostorima a siguran sam da će zadovoljiti sve ljubitelje avijacije, kako onih kojima je to struka tako i svih onih kojima je to samo hobi.

U doba kada internet predstavlja dominantan izvor informacija i kada se štampane knjige sve više potiskuju elektronskim verzijama istih, ovo delo predstavlja pravo zadovoljstvo onima koji vole držati knjigu u rukama. Na kraju, svim zaljubljenicima u plave visine najtoplije preporučujem „Enciklopediju mlaznih lovačkih aviona“.

[colored_box color=“ yellow“]Knjiga se može naručiti na e-mail: danko.svik@gmail.com ili kupiti u prodavnici M-HOBBY na Novom Beogradu. Cena je 1100 dinara.[/colored_box]

Komentari

D

Od danas (09. 07. 2013.)
Enciklopedija se može nabaviti i u prodavnici Muzeja Vazduhoplovstva u Surčinu.

Odgovori
J

Poštovanje,zanima me da li se se knjiga može naručiti iz Hrvatske

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Banja Luka na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

Nadam se da neće ostati u ovoj varijanti. Od svega što je pokazano- ovaj PVO "kvazimodo" mi se najmanje dopada. Ako se već govori da je kupovina "Pancira" gotova stvar, zašto ovo? Da se poveća mobilnost Boforsa i potroše stare rakete? Ako sam sistem nije realna pretnja za letjelicu, zašto ga praviti?

23. Oct 2016.Pogledaj

Banja Luka na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

Jeste, Perice, vidim sada- derivat Maljutke. Fotografija koju sam vidio bila je "sa čela"- u prvom planu su bila ova prednja, zvjezdasta pera, a i raketa je duža. Evo fotke 2T5 sa boka, na POLO-u. http://images.kurir.rs/slika-900x608/vojna-parada-novi-sad-foto-ministarstvo-odbrane-1476979171-1016559.jpg

23. Oct 2016.Pogledaj

Živojin Banković na: Najava: Vojna parada u Novom Sadu

Све треба узети са резервом јер су сви подаци о тим ракетама само на папиру...

23. Oct 2016.Pogledaj

126LAE-Delta na: Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

Ima konvecionalni pogon, beduin. Kod ruske mornarice samo klasa Kirov ima nuklearni pogon.

23. Oct 2016.Pogledaj

126LAE-Delta na: Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

@miki Nosac aviona Kuznjecov nije CATOBAR(Catapult Assisted Take-Off Barrier Arrested Recovery), vec STOBAR(Short Take-Off Barrier Arrested Recovery). STOBAR nosaci aviona uglavnom nemaju katapulte uopste, i njihovi avioni polecu onako kako je Zivojin naveo u gornjem komentaru.

23. Oct 2016.Pogledaj