BEG airport status
Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

Predstavljanje: „Enciklopedija mlaznih lovačkih aviona“

BEOGRAD – Vojno vazduhoplovstvo oduvek je bilo neiscrpna i popularna tema koja je konstantno motivisalo mnoge autore da stvaraju literaturu koja bi privlačila čitaoce, kako laike tako i one koji su bolje upoznati sa svetom borbenih aviona. Moramo priznati da se na ovim prostorima, usled objektivnih okolnosti, tek u poslednjih nekoliko godina pojavilo mnoštvo knjiga koje prate ovu tematiku i koje su vredne pažnje. Takav je slučaj i sa ovim delom.

 

Autori knjige su Dragi Ivić i Danko Borojević
Autori knjige su Danko Borojević i Dragi Ivić

Autori „Enciklopedije mlaznih lovačkih aviona“ potrudili su se da prikažu gotovo sve tipove mlaznih lovačkih aviona, od drugog svetskog rata kada su se pojavili pa sve do današnjih dana. Mogu slobodno reći da ni jedno izdanje do sada o lovačkim avionima na srpskom jeziku nije bila tako obimna i tako detaljno. Uz osnovne taktičko-tehničke karakteristike data je kratka istorija razvoja svakog vazduhoplova kako bi čitalac mogao da stekne realan utisak predstavljenim letelicama.

Pristup građi je sistematičan, avioni su grupisani generacijskom podelom, po državama porekla i proizvođačima. Literatura u prikupljanju podataka je zaista impresivna a sve je to vrlo racionalno sažeto tako da bude pregledno, razumljivo i jasno, bez suvišnih informacija.

S obzirom da ovu knjigu nisu pisali profesionalni pripadnici V i PVO niti ljudi koji su direktno vezani za vojno vazduhoplovstvo, već entuzijasti, rezultat je zaista odličan. Sasvim je sigurno da će enciklopedija doprineti još većem popularisanju vojnih aviona na ovim prostorima a siguran sam da će zadovoljiti sve ljubitelje avijacije, kako onih kojima je to struka tako i svih onih kojima je to samo hobi.

U doba kada internet predstavlja dominantan izvor informacija i kada se štampane knjige sve više potiskuju elektronskim verzijama istih, ovo delo predstavlja pravo zadovoljstvo onima koji vole držati knjigu u rukama. Na kraju, svim zaljubljenicima u plave visine najtoplije preporučujem „Enciklopediju mlaznih lovačkih aviona“.

[colored_box color=“ yellow“]Knjiga se može naručiti na e-mail: danko.svik@gmail.com ili kupiti u prodavnici M-HOBBY na Novom Beogradu. Cena je 1100 dinara.[/colored_box]

Komentari

D

Od danas (09. 07. 2013.)
Enciklopedija se može nabaviti i u prodavnici Muzeja Vazduhoplovstva u Surčinu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

22201 na: Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Ne moram da čitam tekst u Politici jer je isti prepisan iz pomenute knjige (koju sam nažalost pročitao). Takođe, ne moram da čitam tekst u Politici zato što sam 24.03.1999. kao i ostatak bombardovanja bio tamo (a i dan danas sam).

03. May 2016.Pogledaj

ljubo na: Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Iste događaje,koji su u ovom članku demantovani,pominjao je davnih dana i Milovan Drecun,na raznim TV stanicama,reklamirajući svoja video-izdanja,ili nešto slično.Niko se nije preterano uzbuđivao zbog toga. Pilot Mig-29 tvrdi da je zadnju indikaciju radarske ozračenosti imao sa nekog radara sa zemlje,hoće reći od strane naše PVO.Dakle,misli da ga je oborila naša NEVA ili KUB-M.Kod ovih…

03. May 2016.Pogledaj

Profesor M.K.Pesic na: Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Izrazavam osecanje najdublje zahvalnosti i pijeteta, svim poginulim ili umrlim pilotima RV tadasnje Jugoslavije. Sami su javno rekli sta ih je sprecavalo da u punoj meri izvrse zadatke. U novinarskim sporovima nerado arbitriram. Jedino sto mogu da kazem da sam 1999 pratio izvestavanja medija u drugim zemljama i na drugim jezicima. I neko je pominjao…

03. May 2016.Pogledaj

poznavalac na: Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Након петооктобарских промена, домаћи издајници и НАТО слуге, предали су комплетну војну архиву страним обавештајним службама. Америкчки и енглески обавештајци су наредили послушницима у Београду да строго пазе да ниједна информација о стварним губицима НАТО-а у рату 1999. не доспе у јавност. Добар део документације из војне архиве, који сведочи о стварним губицима НАТО-а је…

03. May 2016.Pogledaj

Banja Luka na: Uvrede i izmišljotine: Još jedna epska fantazija Miroslava Lazanskog

Bravo Talog, ulje na vatru! Nisam gledao ovo do sada, hvala. Neka je i samo u funkciji novinarskog raspirivanja misterija, veoma je interesantno. Ovo zaista izgleda kao ruševina koja je posljedica nekakvog dejstva, ne požara ili eksplozije iznutra, ali ko zna?

03. May 2016.Pogledaj