BEG airport status
Sirija: Pojačana dejstva ruske avijacije i mogući sukob sa zapadnim borbenim avionima Povećana aktivnost ruske avijacije u Siriji, jurišnici Su-25SM kreću na zadatak / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Sirija: Pojačana dejstva ruske avijacije i mogući sukob sa zapadnim borbenim avionima

Intenzitet vazdušnih napada ruske avijacije po položajima pobunjenika i islamista u Siriji je u poslednjih nekoliko dana značajno pojačan a to je iskorišćeno i za pokretanje ofanziva sirijske armije koja je, iako je pretrpela određene gubitke, ostvarila nekoliko naizgled malih ali vrlo važnih napredovanja i pomeranja fronta. U tim akcijama su pored ruskih borbenih aviona prvi put učestvovali i jurišni helikopteri.

Kako su Rusi od početka svoje vazdušne kampanje u Siriji rekli da će ona biti dosta ograničena i da neće dugo trajati, svega tri ili četiri meseca, to se može naslutiti i po broju vazduhoplova koje je Rusija poslala u bazu Basel Al Asad ali i po tome što nakon tog perioda neće više biti veliki broj vrednih ciljeva za koje je racionalno gađanje iz vazduha.

108
Taktički bombarder Su-34 prvi put u borbenim dejstvima od kako je uveden zvanično u naoružanje / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Svega 30 aviona i 12 helikoptera koji aktivno učestvuju u dejstvima i 4 aviona koja im pružaju lovačku zaštitu nije dovoljno za dužu i ozbiljniju operaciju. Broj dnevnih misija je u nekim trenucima bio vrlo mali ali generalno u skladu sa brojem raspoloživih vazduhoplova i njihovom namenom. Sa početnih svega 12 do 27 borbenih dejstava po danu, u poslednje vreme taj broj je porastao na 55 do 64.

Predstavnici ruskog ministarstva odbrane govore o tome da piloti ruskih aviona precizno pogađaju ciljeve iako se na nekim dostupnim video snimcima mogu videti i promašaji a treba reći da se na veliki broj ciljeva dejstvuje nevođenim bombama.

Treba uzeti u obzir i da svaki tip bombe ima svoj tzv. CEP (circular error probability) koji je i kod ruske vođene bombe KAB-500S čak 7-12 metara. Zapadne stručnjake je iznenadila sposobnost modernizovanih ruskih aviona Su-24M/M2 i Su-25SM za noćna dejstva koja su navodno i bila uspešno izvedena a bilo je slučajeva i vrlo preciznih bombardovanja nevođenim bombama sa visina i preko 5 km.

97
I pored zastarelosti taktički bombarder Su-24M je i dalje vrlo koristan / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Svakako da će ruska vazdušna podrška sirijskoj armiji dobro doći ali će ipak od njenih kopnenih snaga zavisiti da li će ta podrška dalje imati smisla.

Sa trenutnim vojnim vazduhoplovnim efektivima i dejstvima Rusija je svesna da ne može da uništi Islamsku državu i dobro zna da za tako nešto nije dovoljna samo borbena avijacija. Direktna vojna podrška Rusije u svakom smislu, podigla je moral posrnuloj sirijskoj armiji koja sada ima priliku da nanese velike gubitke neprijatelju.

Do sada nije bilo raketnih napada na ruske borbene vazduhoplove sa zemlje iako se sigurno zna da snage Islamske države poseduju lake prenosive raketne sisteme za PVO ruske i kineske proizvodnje. Pored toga tu je i veliki broj protivavionskih mitraljeza kalibra 12,7 i 14,5 mm kao i topova 23 mm. Zbog načina upotrebe tj. zbog letenja na malim visinama najviše izloženi riziku obaranja su jurišni avioni Su-25 i helikopteri Mi-24.

Mogući sukob ruskih i zapadnih borbenih aviona iznad Sirije i Iraka?

I dok se ruska intervencija u Siriji zahuktava sa zapada stižu informacije da bi SAD i njihovi saveznici mogli dodatno da vojno podrže vojne snage tzv. ‘’umerene’’ opozicije i to ne samo obukom i slanjem naoružanja i druge vojne opreme, već i angažovanjem borbene avijacije.

Iako SAD i još neke zapadne zemlje iznad Sirije i Iraka već više od godinu dana vrše napade na Islamsku državu iz vazduha ispostavilo se da to do sada nije imalo malo efekta na neko značajnije umanjenje borbene sposobnosti islamista.

Od avgusta prošle godine samo američki avioni imali su oko 5718 misija a ostali 1605 što predstavlja relativno skroman broj u odnosu na vreme koje je prošlo od početka vazdušnih udara. Vojne snage Islamske države i dalje drže oko 50 procenata teritorije Sirije i odavno već ugrožavaju i zapadne delove zemlje boreći se kako protiv sirijske vojske tako i protiv tzv. ‘’Slobodne sirijske armije’’.

IMG_4775
Lovačku zaštitu ruskim borbenim avionima u Siriji pružaju 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

U javnost je procurela i informacija da su zapadni saveznici planirali zatvaranje sirijskog vazdušnog prostora i uspostavljanje zone zabrane leta čime bi sprečili borbena dejstva sirijske vojne avijacije a sebi olakšali eventualne buduće borbene akcije protiv regularne sirijske vojske. Stoga se može reći da su Rusi stigli u poslednji čas, time su osujetili ovu akciju i direktno spasili već opasno uzdrmani Asadov režim. Ako bi SAD zaista krenule da u zapadnom delu zemlje pružaju vazdušnu borbenu pomoć ‘’umerenoj’’ opoziciji a u navodnoj borbi protiv ID moglo bi se desiti da dođe do sukoba između ruskih i američkih borbenih aviona.

Skoro istovremeno britanski mediji prenose neimenovane izvore iz vojnog vrha Ujedinjenog Kraljevstva da je njihovim ali i ostalim vojnim pilotima NATO-a naređeno da na sve moguće načine izbegavaju eventualne susrete i kontakte sa ruskim borbenim avionima iznad Iraka i da im je dozvoljeno da ih napadnu ako procene da imaju neprijateljske namere. Međutim britansko ministarstvo odbrane je u svom jučerašnjem saopštenju demantovalo ove navode.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Vrlo dobar clanak. ID kontrolise vise od 50% Sirije od cega je 80% pustinja kojui zapravo niko ne kontrolise.
Takozvana Slobodna Sirijska Armija je vec dugo neprimjetna na frontu, vise se radi o naoruzanim grupama koje imaju veoma slabu komunikaciju na taktickom nivou, a i pitanje je koliko se zapravo razlikuju od boraca ID, sve u svemu ‘teroristi’. Front ID na sjeveru Sirije je pukao i vrlo brzo ce biti odsjeceni od linija snabdjevanja iz Turske, jer su vladine snage zuzele nekoliko pogranicnih uporista. Moguce je da ce snage ID pokusati da se povuku dublje na Istok u pustinju, sto ih otkriva kao glinene golubove, alternativa je bjezanija u Tursku i Irak sto se vec desava. Prakticno oni su vec u debelom povlacenju. Vijesti o napredovanju ID i Opozicije dolaze od vec kompromitivane Opservatorije za ‘zamajavanje’ i ljudska prava. Saudija ce kao zastupnik SAD pokusava da pomogne Nusra Front sa modernijim mobilnim PO sistemima, ali ako pokusaju i sa PA prenosnim sistemima to je vec direktna konfrotacija sa Rusima, a to moze isprovocirati zestok ruski odgovor. Protiv avionski mitraljezi i topovi koje koriste borci ID, od slabe su vajde za PA dejstva po niskoletecim ciljevima, prakticno to zahtjeva neku taktiku upotrebe, jedino bas ako s enekom posreci da na njegov mitraljez naleti Mi-24..hipoteticki, u onom haosu na frontu koji je aktuelan ta sredstva se koriste protiv zive sile i za drzanje linije dok ima municije.
Ova cifra o broju ruskih aviona angazovanih u Siriji, mada sada aktuelna brojka koliko cujem vec se govori o preko 50 aviona samo..i to izgleda da je pojacana i lovacka komponenta.

Odgovori
12

Dobar tekst, Zivojine, mada mi se cini da se u tekstu nazire neka premisa da vazdusna sila donosi pobedu u ovom lokalnom konfliktu. Istorija je dosad pokazala da ta sila moze da stvori uslove za pobedu nad ID, ali ne i da je porazi.

Sto se konflikta tice, kako je krenuo razvoj dogadjaja, mogli bi da ocekujemo smanjenje ruskog kontigenta u Siriji.

Odgovori
pe

mislim da uskoro mozemo ocekivati zvanican poziv Iraka da Rusi krenu ISIS da bombarduju na njihovoj teritoriji gde ce biti mnogo efikasniji jer je tamo samo pustinja i izlozeni su kao glineni golubovi i iz pravca Kaspijskog mora. Sa druge strane Amerika to nece bas gledati blagonaklono tako da mozemo ocekivati neku eskalaciju. A o smanjenju kontigenta Ruske vojske u Siriji nema govora. Pesadiju nece slati zbog svog javnog mnjenja jer cim krenu prve Ruske zrtve pocece povici unutar same Rusije protiv rata u Sirji. Zaminljivo je sta mozemo ocekivati od Kine koja se pridruzila Rusima u luci sa svojim brodovima. Da li ce oni isprobati svoje rakete, jer na kraju krajeva ovo je sajam krstarecih raketa ne bi i se nasli kupci. Indija je najavila vec kupovinu nekih vojnih sistema od Rusije. Ko je sledeci ?!

Odgovori
Ze

Ne treba sumnjati u ruse i njihovu nameru ubiti dve muve jednim udarcem uz naravno pitanje ekonomske isplativosti, ali meni je jako čudna jedna stvar u svemu ovome a to je broj naleta ratnih aviona i sa ruske i sa nato strane koji je jako mali a ako pogledamo istoriju, brojke govore drugačije i podatak da je nato na jednu Srbiju imao često i preko 200 naleta za 24 sata ….a sajam je po meni trajao dok nisu lansirali tih 26 raketa i oterali 26-tog američkog predsednika iz persijskog zaliva, vreme ce pokazati istinu.

12

Pa, peke, da li ce biti smanjenja to zavisi od dosta faktora, koje sam mozda u svom komentaru prevideo. Medjutim, skoro je Putin izjavio da se RF ni slucajno nece mesati u verske konflikte, iz cega se moze zakljuciti da onda kada ISIL bude skoro porazen, tj. razbijen da ce ruske snage otici iz Sirije. Doduse, ovaj zakljucak ne uzima u obzir i „naredbu“ da NATO avioni dejstvuju po ruskim avionima, koja se skoro pojavila.

Sto se kineskih krstarecih raketa tice, videcemo kako ce se pokazati. Zasad je „na snazi“ stereotip (koji je uglavnom tacan) da su njihove rakete inferiorne u odnosu na konkurenciju.

Br

„Kineske rakete inferiorne u odnosu na konkurenciju.“

Znate kako, drugovi komentatorski, ako je za nas vreme stalo 1980. i neke, za Kineze nije. Šta mi u stvari znamo o kineskim raketama? 2015. je godina, ne zaboravite.

Odgovori
12

Brano, dosad se pokazalo da bilo koji kineski proizvod nema isti kvalitet kao konkurencija, bilo da je u pitanju 1980. ili 2015. Stavise, Kinezi su tokom svog razvoja NVO vise uvozili tehnologiju iz SSSR (kasnije ZND) i zapadnih zemalja (pretezno SAD), nego sto su svoju stvorili.

S druge strane, tacno je da ne znamo kakve su kineske rakete, i zato sam rekao da je na snazi stereotip inferiornosti, zasnovan na istoriji.

Pe

Borbeni avioni Sirijskog Ratnog Zrakoplovstva prema Flight Globalu i ostalim stručnim izvorima:
40 MiG-29B,
30 MiG-25PD,
80 MiG-23MLD,
50 MiG-23BN,
50+ MiG-21bis,
20 Su-24MK2,
50 Su-22M4,
40 L-39ZA
i još masa borbenih helikoptera SA-342, Mi-8/17 i Mi-24.
Nekoliko godina sve OVO GORE nemože da napravi NIŠTA i onda dođu Rusi sa 34 aviona:
12 Su-24M,
12 Su-25SM,
4 Su-30SM,
6 Su-34
i nekoliko potpornih aviona i helikoptera i rade posao kako treba!

Što nam to govori? Možete imati aviona “ko pijeska“ kao Sirijci, ali ako nemate ljude i ako oni nemaju znanje i srce, džabe su vam svi ti avioni kad nema tko letjeti u njima!

Odgovori
BB

nisam znao da Sirijci imaju toliko aviona…

s druge strane, i naoružanje igra ulogu kao i satelitsko izviđanje koordinacija. Što neko reče ovo je sajam naoružanja, bombi vođenih i nevođenih, taktika, operativnih akcija, itd.. Kaca drži vodu koliko je najkraća duga (letva) dugačka, ova ruska kaca očigledno je veoma uravnotežena.

Ž

Ови подаци о бројном стању РВ Сирије су од пре почетка рата. Као друго узмите у обзир да су то само бројке на папиру и да је оперативност била много мања. Нпр. никако није било у употреби 30 МиГ-25.

Данас је стање РВ Сирије још горе. Нпр. Говори се о само десетак авиона СУ-24 у строју.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj