BEG airport status
Eksplozije na Briselskom aerodromu i u metrou: Otkazan let Er Srbije i sastanak EUROCONTROL-a Zbog eksplozije bombe zatvoren Aerodrom u Briselu

Eksplozije na Briselskom aerodromu i u metrou: Otkazan let Er Srbije i sastanak EUROCONTROL-a

Najmanje 14 ljudi je poginulo, a njih 81 povređeno u dve odvojene eksplozije rano jutros na aerodromu Zaventem u Briselu. Nakon toga došlo je i do eksplozije na stanici metroa „Maalbeek“ u blizini takozvanog evropskog kvarta gde se nalaze institucije EU zbog čega je zatvorena mreža metroa u glavnom gradu Belgije, preneli su svetski mediji.

N1 prenosi da je na briselskom aerodromu pronađeno još nekoliko neeksplodiranih eksplozivnih naprava.

Pojačane mere bezbednosti su i na pariskom aerodromu Šarl de Gol, navodi N1.

Otkazan let Er Srbije za Brisel

Er Srbija (Air Serbia) otkazala je let broj JU304, iz Beograda za Brisel, čiji je polazak po redu letenja danas u 17:30 časova, kao i povratni let JU305, otkazani su zbog zatvaranja Aerodroma u Briselu nakon jutrošnjih eksplozija, saopštio je srpski nacionalni avio-prevoznik.

– Avio-kompanija će pružiti svu neophodnu pomoć putnicima i obavestiće ih o promenama plana putovanja – rečeno je u Er Srbiji.

Tango Six iz drugih izvora saznaje da će nacionalna avio-kompanija pokušati da organizuje prevoz putnika preko neke od susednih zemalja.

Our flight JU304, scheduled to operate from Belgrade to Brussels at 5:30pm, and return flight JU305, have been cancelled…

Posted by Air Serbia on Tuesday, March 22, 2016

Otkazan sastanak EUROCONTROL-a

– Teroristički napad dogodio se u devet, a sastanak mog “Eurokontrola” bio je zakazan za deset dati. Ja sam se spremala da krenem iz hotela kada sam čula za eksloziju. Predsednik privremenog saveta “Eurokontrola” Hajdar Jelcinj nalazio se u trenutku napada na aerodormu i bio je zarobljen. Na sreću, nije povređen, ali se još nisam čula sa njim.

Sastanak nam je odložen i ko zna da li će se i održati – izjavila je direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV) i potrpedsednica „EUROCONTROL-a“ Mirjana Čizmarov, prenosi Blic.

Ona navodi da je “ček-in” hol na aerodromu u potpunosti uništen, da je u Briselu trenutno vanredna situacija i da zbog toga ne izlazi iz hotela u kome je smeštena.

– Čekam informaciju od naše ambasade u Briselu kako da se evakuišemo. Na ulici ima puno policije i non-stop se čuju sirene ekipa Hitne pomoći. U hotelu je pojačano obezbeđenje. Inače, hotel je u samom centru grada, daleko od aerodroma tako da nijednu eksploziju nisam čula – objašnjava Čizarov za Blic.

Beogradski aerodrom pojačava bezbednosnu kontrolu u terminalima

– Za Aerodrom Nikola Tesla Beograd bezbednost putnika i vazduhoplova je prioritet. U dogovoru sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog dodatnih bezbednosnih mera, biće usporen proces prihvata i otpreme putnika. U narednom periodu, biće uvedena kontradiverziona kontrola na po jednom ulazu u Terminal 1 i Terminal 2. Ostali ulazi biće zatvoreni, dok će na izlazima biti raspoređeno obezbeđenje. Svi koji ulaze u aerodromsku zgradu biće kontrolisani.

Značajno će biti pojačana patrolna aktivnost u javnoj zoni pristanišne zgrade, dok su operateri video-nadzora dodatno fokusirani na kontrolu svih delova terminala. Našim putnicima se unapred izvinjavamo zbog eventualnog zadržavanja usled navedenih preventivnih mera. – saopšteno je sa „Nikole Tesle“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj