BEG airport status
Na „DRONEfestu“ o upotrebi dronova u poljoprivredne svrhe – slučaj kompanije „Žito“ iz Osjeka Prednosti korišćenja dronova u poljoprivredi samo jedna od tema "DRONEfesta" / Foto: Startit

Na „DRONEfestu“ o upotrebi dronova u poljoprivredne svrhe – slučaj kompanije „Žito“ iz Osjeka

„Jamaha motor“ prva je kompanija na svetu kojoj je u Americi dozvoljeno da svoje dronove koristi u komercijalne svrhe, u konkretnom slučaju za potrebe poljoprivrede. Tango Six pisao je i o jedinstvenom rešenju Ivana Petruševskog koji je kao student završne godine doktorskih studija ETF-a razvio dronove za analizu i tretiranje poljoprivrednih polja.

O upotrebi bespilotnih letelica za ove i slične svrhe govoriće se i na ovonedeljnom „DRONEfestu“ u Zagrebu. Primer praktične upotrebe izložiće hrvatska softverska kompanija „IN 2“ koja je ujedno i organizator  konferencije.

Naime, „IN 2“ je tek nedavno počela da izrađuje softver za dronove, ali je već imala iskustvo „na terenu“ sarađujući sa poljoprivrednom kompanijom „Žito“ iz Osijeka.

– Prednost korištenja dronova u poljoprivredi, ali i ostalim djelatnostima, je u mogućnosti jednostavnog nadzora iz zraka uz znatno manje troškove u odnosu na korištenje helikoptera i aviona.

Osim različitim vrstama kamera, dronovi mogu biti opremljeni i nizom senzora kojima se mogu prikupiti različiti podaci. U ovom projektu, bespilotne letjelice koriste se za prikupljanje podataka sa zasijanih kultura radi generiranja digitalne ortofoto karte i analize stanja poljoprivrednog zemljišta – navode u kompaniji „IN 2“.

Kažu da je proces u potpunosti automatiziran tako da je nakon definisanja područja obrade potrebno samo pokrenuti aplikaciju koja omogućava da letelica autonomno prikupi i sačuva podatke.

Screen-Shot-2015-12-23-at-4.07.36-PM-1-640x420
„Dron vidi ono što ljudsko oko ne može“ / Foto: Startit

– Ovisno o namjeri leta, koriste se različite visine leta, a po obavljenom letu podaci se obrađuju. Zahvaljujući NDVI indeksu (Normalized Difference Vegetation Index) prikazuje se stvarno, ljudskom oku nevidljivo, stanje snimane površine, a na osnovu tog stanja definiraju se se potrebne aktivnosti, kao što su navodnjavanje i upotreba zaštitnih sredstava.

NDVI se bazira na skali boja koje obično koriste zelenu boju za visoke NDVI vrijednosti i crvenu za niske vrijednosti. Uobičajeno, zelena boja govori da je kultura zdrava dok crvena boja označava kulturu koja nije zdrava, no treba paziti kod tumačenja, je zelena boja ne označava uvijek dobro stanje niti crvena loše. Na primjer jako visoke NDVI vrijednosti (zeleno) mogu označavati velike naslage korova, koji ima sličnu refleksiju kao i normalan usjev – objašnjavaju.

Dron se, navode u kompaniji, podjednako može koristiti i u druge poljoprivredne svrhe.

– Ovisno o potrebi naručitelja, dronovi se u poljoprivredi mogu koristiti i za razne druge svrhe kao što su izrada geografskih karti i mapiranje terena, detekcija oštećenja klorofila, detekcija nametnika u polju, procjena i analiza kvalitete vode, bežično prikupljanje podataka sa senzora na zemlji.

Praćenje statusa rasta zasađene kulture, praćenje statusa plantaže, precizna privreda odnosno praćenje razvoja polja u vremenskim intervalima i definiranje potrebnih aktivnosti, procjena potreba i rezultata navodnjavanja, planiranje radova u polju na osnovu prikupljenih podataka, detekcija minerala i plinova, profiliranje temperature i tlakova, analiza sjetve uz prijedloge unaprjeđenja kod ponovne sjetve, efikasno prikupljanje podataka za upravljanje štetom od vremenskih neprilika ta integracija s postojećim GIS sustavom – kažu u „IN 2“ za naš portal.

dronefest

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj