Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije
SMASH 3000 namenjen je za precizno upravljanje vatrom pri gađanju pokretnih i nepokretnih ciljeva malih gabarita, iz automatske puške danju i noću. Jedna od namena je i borba protiv dronova. / Foto: Smartshooter

Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije

Na nedavnom prikazu naoružanja i vojne opreme, održanom krajem januara u Topčideru nakon redovne godišnje analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije (VS), među izloženim sredstvima našla se i puška sa novim sistemom za upravljanje vatrom (SUV) koji se koristi i za ciljanje manjih dronova pred njihovo kinetičko uništenje.

Kako piše Balkanska bezbednosna mreža (BBM), reč je o izraelskom sistemu SMASH 3000 koji je primenjen na belgijskoj automatskoj pušci FN SCAR L. Izložena puška koju koriste specijalne jedinice VS, imala je montiran nišanski sistem Smartshooter SMASH 3000.

BBM dalje prenosi podatke sa informativnog lista VS na kome se navodi da je SMASH 3000 namenjen za precizno upravljanje vatrom pri gađanju pokretnih i nepokretnih ciljeva malih gabarita, iz automatske puške danju i noću. Takođe, sistem povećava verovatnoću pogađanja cilja prvim metkom na daljinama od 250 metara za veće ciljeve i dronova male veličine na 100 metara.

Oružane sange UK plaćale su nišane 24 hiljade evra po komadu / Foto: Smartshooter

Sistem ima ekran rezolucije 640 x 480 piksela, dnevnu i noćnu kameru. Konstrukcijski je povezan kablovima i sa mehanizmom za okidanje na pušci. Nema optičkog uvećanja, već se proračunavanjem kretanja i udaljenosti cilja određuje nišanska tačka odnosno mesto koje vojnik treba da nanišani kako bi pogodio cilj.

Proizvođač sistema SMASH je izraelska firma „Smartshooter“ sa sedištem u kibucu Jagur, nedaleko od Haife. Među korisnicima su i Oružane snage Velike Britanije koje su krajem prošle godine kupile 225 nišana po ceni od oko 24.000 evra po komadu, a do kraja godine je uveden u naoružanje jedinica za brzo reagovanje. BBM navodi i da je 2022. godine isti sistem nabavila američka Kopnena vojska, kao i da je pokazao odlične rezultate na testiranjima.

Sajt prenosi i ocene stručnjaka američke vojske da je korišćenje ovakvih sistema budućnost u zaštiti od dronova male veličine. To, kako se navodi, potvrđuju ratovi u Ukrajini i pojasu Gaze gde se koriste dronovi kamikaze koji nose male bojeve glave, minobacačke mine ili ručne bombe, i nanose sve veće gubitke zaraćenim stranama.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Du

Izgleda da smo mi medju prvima u Evropi koji imamo ovaj sistem.

Odgovori
Ae

Kupuj odmah 2000 komada, bez obzira na cenu…

Odgovori
Tr

Ako kupimo 100 komada bice super, cuj 2000…

Ma

Među prvima u Evropi smo nabavili sistem za ometanje dronova na Aerodromu Nikola Tesla Beograd, još daleke 2016.godine, sada i ove nišane, def se ubrzano uče lekcije. Lepo, za svaku pohvalu, samo da se nastavi tako.

Odgovori
Ac

Da li je poznato o kojem se sistemu radi?

Jo

12-tica magnum,PP i kineski NV-007S cca300eu, dron pa-pa.

Fr

PEŠADIJO, PEŠADIJO, PEŠADIJO,
NE TUGUJMO SAD, PODIGNIMO GLAVE,
GLEDAJU NAS IZA SVAKOG PROZORA,
DEVOJAČKE OČI PLAVE….
Da je svakoj četi/vodu ovaj sistem a ne da po štabovima kupi prašinu…

Odgovori
М

Благо сам скептичан према учинку јединачног зрна против покретне летеће мете. Сачма можда има смисла…

Odgovori
Ma

@Milos
Naprotiv, i jedno i drugo ima smisla samo im je razlicit nacin upotrebe.
Ovaj nisan za jedinicno zrno se upotrebljava na mete oko 250 i vise metara, tipa baba jaga i slicne osrednje dronove, izvidjacke dronove, i bpl-ove, ili fpv koji se na vreme primete da kruze i traze cilj na daljinama oko 50 metara ili vise. Na tim daljinama sacmarica je neupotrebljiva (mozda moze u nekim slucajevima do 50-60 metara).
A sacmarica je efikasnija kada se fpv vec ustremi na metu, na daljinama od 10,20,30… metara, onda tesko da pomaze jedinicno zrno jer nema se kada reagovati. Po meni svaki vod bi trebao imati bar 4-5 sacmarica i 1 ovaj nisan (sa scarom ili necim drugim ako se moze integrisati). A u pesadisku obuku obavezno uvesti obuku gadjanja sa sacmaricom mete u vazduhu. Naravno, sa tom obukom se ne moze 100% eliminisati pretnja fpv-a, ali se moze drasticno povecati procenat prezivljavanja. Cak mozda bi namenska mogla raditi na tome da se prilagodi neki tip skracene sacmarice pa da to bude obavezan deo opreme svakog pesadinca.

Е

Да ли сачма може да детонира шта год FPV носи ?

op

Možda automatska sačmara sa municijom koja sadrži flašete
https://www.swatmag.com/article/sabot-designs-flechettes/
Domet i do 150m. U Ukrajini je bilo obaranja mini FPV dronova i sa običnim sačmaricama, do duše na manjim daljinama. Flašetama treba par desetina metara da se stabilizuju, ali sve jedno i pre stabilizacije mogu da unište cilj.

Ma

Pa u velikom procentu ce ga detonirati, ali i ako ga ne detonira nije bitno, jer ce ga srusiti svakako. Ako ga pogodi na manjim blizinama, do 15 metara, bukvalno ce ga raznijeti fizicki na mestu, zbog jakog kinetickog udara, a na vecim daljinama zavisi sa koliko ga sacme zahvati, ali svakako ce ga, ili oboriti ili poremetiti mu putanju, jer i jedno, najsitnije, zrno sacme je dovoljno da mu iskida plastiku i poremeti putanju.

Ex

U redovnu obuku obavezno uključiti gađanje glinenih golubova bar jedan put mesečno.

ex

Underbarrel shotgun je можда решење. Има већ на тржишту таквих додатака.

KK

Odlicno, mini balisticki kompjuter za SCAR. Vidio sam slicne stvari za lovce (na jelene, zeceve itd), ali i pesadiju (XM-157). Integracija elektronike napreduje, ima svacega samo je pitanje brojki (budzeta), i zelje koliko se spremno investirati.

Odgovori
Vl

Treba kupovati izraelsko naoruzanje, po meni je najbolje na svetu.

Odgovori
Fa

Ovo da stave na naše spasioce nadzvučne komponente, MiG-29, umesto KOLS-a.

Onda možda i uspe da pogodi livadu na Pasuljani…

Odgovori
Gr

Pored ovoliko naručenih i isporučenih dronova znaš kad ćeš sledeći put to moći da vidiš na Pasuljanama?

Mi

Cudan razvoj naoruzanja i protivmera … sa jedne strane sve savremenije i naprednije naoruzanje gde dronovi sada dominiraju – a vidimo da se bukvalno svodi na eliminisanje covekavi to pojedinacno.

A protivmere se lagano svode na sve starije i starije metode – top sa tempirnom municijom, automatsko oruzije, sad sacmarice …

A gledao jedan video na telegramu gde ruski vojnik granom udara dron koji eksplodira na 2m od njega i ne ubije ga …

Bice da je protiv dronova glavno oruzije – uociti ga na vreme

Odgovori
Zo

@Mile onaj stari

Moja zapažanja idu u istom smjeru. A da bi ga se uočilo na vrijeme izgleda da će svaka jedinica ili pojedinac morati imati nekakav mali radar i lagano naoružanje većeg dometa i veće vatrene moći.
Čini mi se da će se nekadašnji stari topovi 20/3 ili 20/2 “vratiti u modu“ a da ne govorim za PAT Bofors. Samo moraju biti pokretni tj na kotačima ili gusjenicama a ne stacionarni.
Radari su ključ svega

Sl

Ovaj sistem se izuzetno pokazao u Ukrajini.Ukrajinska armija ga je dobila pocetkom 2023.godine i do sada ima najveci ucinak i najbolji ucinak od svih oruzja namenjenih protiv dronova.Elektronsko ometanje je cista glupost to su Ukrajinci shvatili te od kada im je Izrael isporucio ovaj sistem,ucinak obaranja ruskih dronova je naglo porastao.Ovo u vojsci Srbije treba da ima svaki vod! Izuzetno oruzje…

Odgovori
Ne

Koliko sam shvatiu to je nisan sa kompjuterom koji izracunava gde treba pucati da bi se objekat pogodio? Ako je tako opet se svodi na uocavanje drona golim okom. Znaci najbolja odbrana ostaje „oko sokolovo“.

Odgovori
Е

Да ли има неких практичних преносивих оптичких система који могу да детектују FPV правовремено како би војска овом пушком или сачмаром могла да одреагује на време.

Jo

Lovačka 12-tica i PP 8,55 i ode dron.

Odgovori
Am

E to se i ja pitam. Da li je moguće da nijedna strana ne koristi sačmarice?

Dron je veličine ptice, ptice se prilično efikasno prizemljuju sačmaricom…
Ima na tržištu lepih poluautomatskih modela…

Ne kapiram (amaterski) zašto bi zrno jurišne puške bilo prikladnije od sačme?

mi

@Amater Markos je dao odgovor na ovo pitanje/konstataciju par komentara iznad, verovatno su komentari pušteni u istom trenutku i niste videli.

Am

@minmatar

Размишљам у смеру базичне физике:

Дрон лети барем 50 на сат, а фпв иде и преко 100. То је 15 – 30 метара у секунди.

Да ли вреди увеличање на нишану ако је мали угао који види?

Значи, мора неко осматрање

Ко види дрона на 100 метара, који се залетео, има 3-5 секунди, ако и толико.

Зато сам мислио сачмарица и инстинкт.

——

Једина корист, ако има неко базично препознавање објеката, па да га подебља (има?), и да онда гађа оне лебдеће, који бацају мине или бомбе.

За то сам скептичан пошто мета лебди, врло је танка и делује ми рикошетирајуће.

Зато бих радије имао неки Бенели са све ситнијом сачмом како ми пролазе секунде.

Sr

@Amater
Glavni razlog zašto je bilo jako malo lovačkih pušaka u prodavnicama je upravo rat u Ukrajini.

ex

@Jo

можда underbarrel shotgun, има тих додатака већ на тржишту.

Am

Uf, moram da budem bezobrazan X)

1:07, dron dramatično pada, ali ne vidim ranu od metka

Odgovori
VJ

Najzed nešto upotrebljivo, provereno. Da ne slušam bajke o ruskim protivektronskim sistemima kao „najboljim u klasi“. Po tome kako su za štitili svoju stratešku tehniku se može izvući logičan zaključak. Rusi su uvek bili nula u elektronici. Izraelski savetnici i operateri Haropa su Azersko-Jermenskom ratu unakazili Jermene i Sovjetku/Rusku PVO tehniku. Trebalo bi iz toga izvući pouke u tako opremati našu vojsku.

Odgovori
Yo

Ma moraće štošta da se menja u budućnosti da bi vojna formacija zadržala operativnost protiv ovih dronova…
Dobro je imati pouzdano sredstvo protiv njih, ali je nedovoljno ako usledi napad više njih odjednom – što se i dešava u Donbasu gde nekoliko dronova ganja improvizovana skladišta municije, zemunice i vojnike na položaju u rovovima – i uglavnom sve pogode i unište…
Moraće vojnici 21. veka imati opremu/uniformu otpornu na gelere ovih prdavaca ili će nastaviti da se kreću u grupicama od 2-3 čoveka – kako bi napali položaj/rov koji brani više ljudi itd…
Za fpv dronove će se i naći neka rešenja jer oni verovatno i ne mogu baš mnogo da evoluiraju u odnosu na postojeće, ali kamikaze ili modele koji neprimetno i sa bezbedne daljine lansiraju minobacačke mine kao klizne bombe – to nijedna puška sa bilo kakvim suv sistemom i municijom ne može da reši.
Učinak bi im verovatno bio ništavan na takve pretnje…

Odgovori
Mi

Meni ovaj nišan za dronove malo deluje neozbiljno. Jasno je kako radi. Prati dron, a onda strelcu pokazuje kako da koriguje tačku u koju gađa da pogodi dron. Verovatno i automatski puca u trenutku kada izračuna sigurnu tačku presretanja metka i drona. Verujem da radi odlično sada i ovde sa trenutnim dronovima.

Međutim, dovoljno je da „pilot drona“ svakih 2-3 sekunde propne ili propadne dron 2-3 metra gore dole, i ovakav sistem neće moći ni da ga prati a kamo li pogodi. Ovakva gore dole skakanja, u random obrascu se mogu implementirati i u softver drona da bude automatski.

DJI-jevi sa kojima sam se igrao su veoma okretni, mogu da menjaju putanju, visinu i brzinu vrlo brzo i naglo. Džaba svi proračuni presretanja ako je putanja plus/minus levo/desno gore/dole po 1-2-3m na svakih 2-3sec. A automatsku mogućnost takve putanje će svaki dron inženjer da ubaci u fw drona za par nedelja rada.

To je malo problem sa novim elektronskim ratnim sredstvima. Nije to više kao nekada, godine potrebne da se sredstvo razvije a onda način rada zaključa u dubine inžinjeringa pa kada se jednom provali trebaju godine da se opet nešto promeni. Današnja sredstva i protivsredstva mogu da se unapređuju vođeno maštom stotina odličnih inžinjera na mesečnom nivou.

…zato je bitno imati kod sebe te spomenuta stotine stručnjaka i dati im mogućnost da se ideje brzo i efikasno šalju na teren. U živim ratnim uslovima pogotovo.

Odgovori
Am

Капиталистички говорећи, ово је одличан нишан који је испунио примарну сврху развоја – продао се скупо X)

Од ФПВ, још нисмо видели најгоре/ најбоље, координирани рој који ће да очисти целу пољану или улицу, улетајући крој прозоре.

Гледам пре неки дан, излази чета Украјинаца и хода преко поља, има једно 300м. Поклапа их Град, епски промашује, а ови иду, а да нису трепнули. Нити је ко потрчао, нити је ко залегао.

Како војска има рачуницу да користи Град и слично – не разумем, таман колико не разумем зашто сваки брод нема начићкане митраљеза као бодљикаво прасе

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor