Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra
Pored 8 helikoptera, paket uključuje logističku podršku sa simulatorom, obukom, raznom opremom i delovima, kao i novim hangarom / Foto: Leonardo

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

Komercijalni ugovor za kupovinu četiri srednja višenamenska AW149 i četiri laka dvomotorna helikoptera AV169M koje proizvodi Leonardo, potpisali su makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i potpredsednik Leonarda Ćezare Kača u Skoplju. 26. marta, obavestilo je istog dana na svojoj veb stranici ministarstvo odbrane Severne Makedonije.

Komercijalni sporazum dolazi nekoliko dana nakon što su Petrovska i njen italijanski kolega Gvido Krozeto potpisali međuvladin sporazum između Severne Makedonije i Italije o saradnji u oblasti vojne helikopterske avijacije, uključujući i procese nabavke novih helikopterskih platformi za Vazdušnu brigadu (Vozduhoploven VING) Armije Republike Severne Makedonije (ARSM).

Isporuka helikoptera je planirana za period avgust 2026. do kraja 2028. godine / Foto: Leonardo

Nabavku Leonardo helikoptera, Petrovska je prvi put najavila 22. januara kada je rekla da će koštati oko 230 miliona evra. Naknadni pregovori sa italijanskom kompanijom o detaljima ugovora i avionici značajno su podigli vrednost nabavke na konačnih 249,9 miliona evra, kako je navedeno u izveštaju parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost od 20. marta. Prema tom dokumentu, isplata će se vršiti iz budžetskih izdvajanja u periodu 2024-2029.

Pored nabavke osam helikoptera koji bi bili isporučeni u periodu od avgusta 2026. do kraja 2028. godine, ministarsvo odbrane je obavestilo da je u aranžman uključen i paket logističke podrške. To bi podrazumevalo raznovrsnu opremu, rezervne delove, simulator, obuku letačkog i tehničkog osoblja i izgradnju modernog hangara u vazduhoplovnoj bazi Petrovec. Međutim, nijedan detalj o opremi za izvođenje vazduhoplovnih operacija nije saopšten javnosti.

Takođe nema informacija da li bi novi helikopteri ili deo njih bili naoružani kako bi ponudili barem razumnu kompenzaciju sposobnosti za jurišne/transportno konfigurisane Mi-8/17 i jurišne helikoptere Mi-24V koje bi zamenili u inventaru ARSM-a.

Nabavka novih helikoptera za ARSM najveća je odbrambena nabavka u istoriji Severne Makedonije. To je rezultat istraživanja tržišta koje je 2019. godine pokrenuo Integrisani projektni tim koji je osnovalo ministarstvo odbrane. Tim se sastoji od različitih stručnjaka relevantnih za nabavku koji se fokusirao na razgovore sa različitim proizvođačima novih helikoptera i prateće opreme za izvođenje vazduhoplovnih operacija. Pored Leonarda koji je promovisao modele AW139, AW149 i AW169, u proces su bili uključeni i Erbas koji je ponudio platforme H145M,  H215M i H225M, Bell sa svojim Bell 412M i Lockheed Martin/Sikorski/PZL Mielec sa jelikopterom UH-70M/S-70 Black Hawk.

Nabavka helikoptera izazvala je ozbiljne kritike u makedonskoj javnosti / Foto: Leonardo

Kompletan petogodišnji proces izbora novih helikoptera za ARSM držan je daleko od očiju javnosti, sa vrlo malo detalja koje je ministarstvo odbrane otkrilo u javnost, sve dok Leonardo nije proglašen pobednikom kupovine u januaru 2024. Ovaj očigledan nedostatak transparentnosti u kombinaciji sa značajnim povećanjem ugovorene cene od 8,65% sa prvobitno prijavljenih 230 miliona evra na konačnih 249,9 miliona evra izazvao je ozbiljne kritike u javnosti Severne Makedonije.

Pre svega, politička opozicija je optužila tehničku vladu u Skoplju da kupuje transportne umesto borbenih helikoptera, što za posledicu ima da ne povećava vatrenu moć makedonske armije u vremenu kada je bezbednost u Evropi očigledno i ozbiljno ugrožena. Takođe je optužila tehničku vladu da je završila proces nabavke samo nekoliko nedelja pre predsedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za 24. april, odnosno 8. maj.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Odlični helikopteri. Čestitamo komšijama. Želim im da ih sa srećom koriste u miru !

Odgovori
Pi

230 miliona eura za osam helikoptera. Nisam iz ove priče ali mislim da je to nerealno skupa priča i bolesno pranje para. Uz poštovanje svih karakteristika aparata, kvaliteta,oružja, cijena obuka i svega drugog

Sr

Zar nije nabavka 9 H-145m koštala 105 miliona?

Odgovori
Ti

So srekja 🇲🇰

Odgovori
Fe

Koliko je ozbiljno očekivati da bilo kakva naoružana varijanta AW169M može da zameni Mi-24?

Odgovori
Ho

AW149 може, са ракетом Spike. Ми-24 је застарео концепт, не може да користи вођене ракете са дометом већим од 4 км. Зато га Руси не користе у рату.

Dj

Ne koriste ni K-52, nije se od leta/jeseni nista culo o tome.

Ž

Hound

У руско-украјинском рату Руси користе све типове борбених хеликоптера, па и Ми-24 старијих верзија.

Se

@Feline
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leonardo_Helicopters_AW249 Veoma je ozbiljno jer ti tipovi helikoptera nose „Spike“rakete svih varijanti pa i „Spike NLOV“dometa do 24 kilometara sto ni jedna ruska raketa ne moze,niti postoji…Racunaj i trocevni „GAU 12″rotirajuci top,EW,mere zastite samog helikoptera,SUV,“Raphael“nisanske i osmatracke sisteme koji su daleko ispred ruskih…

Fe

@ Hound

Zbog čega misliš da Mi-24 ne može da nosi i rakete većeg dometa? Koji bi bio razlog da “ne može” kad npr MiG-29 nosi JDAM a Su-24 lansira Storm Shadow?

Г

@Ђука
Шта Ка52 не користи? Вихор,ЛМУР? Крокодил не користи Атаку,не?
О чему се није чуло?
https://www.google.rs/amp/s/iz.ru/export/google/amp/1636013
https://iz.ru/1668952/2024-03-21/udargruppa-vks-razgromila-oporpunkt-i-skoplenie-tekhniki-vsu-na-kupianskom-napravlenii
@Сенка
Јел тих 24км негде борбено доказано до сад?
ЛМУРових 14км с друге стране небројено пута јесте.
Пс. Ниси чуо за Витебск и Пастељ?

Dj

Izvestija moze da stavi na sajt sta ‘oce, ja ruske „izvore“ ne priznajem, jer se radi o dirigovanoj ratnoj propagandi. Ti uzivaj u tome, ja imam pametnija posla. K-52 se dosta upotreblajvao letos, o tome su svi pisali, onda se vise nije nista culo o dejstvima te letelice. Ovde jedan ispaljuje nevodjene rakete iz sacastog lansera, realno to je prilicno uzaludna akcija jer na taj nacin ne moze da se pogodi nista. Pretpostavljam da je mnogo jeftinije izbaciti krilatu bombu od 500 kg par desetina km iz fronta, nego podici u vazduh skup helikopter da gadja nevodjenim zrnima.

Se

@Грга
Da,u vise navrata su „SPIKE“rakete dokazane u borbenim dejstvima i u ratovima.Npr.sadasnja operacija Izraelske vojske likvidacije HAMASA teroristicke grupe u Palestini,te u unistavanju u dubini teritorije Libana Hezbolaha i njegovih polozaja,unistavanje sa Golanske visoravni PVO sisteme i pozicije Asadove sirijske prorezimske armije.SPIKE rakete imaju dugu tradiciju upotrebe u borbenim dejstvima samo treba neko da nam se obrazuje…

Lu

Boje daa su uzeli H145M,jer i on ima mogućnost nošenja spajk raketa sa sistemom H-Force-3 a koštaju 20 miliona dolara po komadu a ova kupovina je loša je 249 miliona dati za 4 helikoptera sa bez obzira koliko naoružanja je preskupo jer ovaj helikopter nije vrijedan tih para,dobar jeste ali ne toliko.

Г

@Сенка
Која верзија легендо?
Питао сам те за доказ да је оперативно употребљена са хеликоптера и да је погодила циљ са 24 км?
Пс. Само немој оно тестирање на Апачима да ми помињеш.

Pe

4 helikoptera 250 mil eura! Bolesno skupo.

Odgovori
st

U pitanju je 8 helikoptera, nije na odmet procitati detaljno tekst pre nego sto komentarisete!

П

Ваљда ти је јасно и каквом свету живимо? И нема везе и да је 8 хеликоптера у питању. Корупција буквално изједа цивилизацију.

K

Znaci cijena tu negdje kao 8 UH-60M. Pa ok, dosta novaca ali znaju valjda makedonci sto im treba.

Odgovori
Mu

Državama poput Makedonije, Slovenije, Crne Gore je najbolje da uzmu Valor i Osprey uz dobar turboprop trainer bez obzira koliko to bilo bolestno skupo jer s njima mogu obaviti skoro sve. Ovako im stranci uvaljuju staru opremu. UH-60 u Hrvatskoj ima smisla samo kao helikopter za osnovnu obuku i public safety.

Pa

Uspoređujući ovu nabavku sa nabavkom 8 UH 60 (139,4 mil. USD) koje je RH nedavno potpisala ovo mi se čini puno previše.
Čini mi se puno bolja kombinacija H145/H225 samo u tom slučaju vjerojatno otpada stavka ITM ( ITM=Ima li Tu Mene).

Odgovori
ma

Ne brinite, kod tako velikih iznosa stavka ITM je uvijek uračunata kod svakog proizvođača.

Yr

I meni deluje da je kombinacija H145/H225 bila mnogo bolja opcija. Biće određenih remontrnih kapaciteta u Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, imaju H-Force u koji možeš da integrišeš i jeftinije oružje iz Srbije. Ovako mi ovo liči na pretvaranje vojske u helikoptersku jedinicu MUP-a. Pitanje je da li bi se dalo kupiti od njih Mi-17? Svakako bi dobro došli VS u ovom momentu mada će verovatno put Ukrajine.

K

8 UH-60M je kostalo 274 milijuna USD, samo sto je SAD Hrvatskoj platio 51% te nabavke.

pp

Hrvatska je 4 UH 60M platila 139 M $, ostatak od 4 helikoptera je platila USA.
Ukupno 8 helikoptera UH 60M s podrškom i dodatnom opremom 250 M $.

Prve kupljene UH 60M (2 komada) Hrvatska je platila 570 M HRK – sa školovanjem pilota i tehničara, tehničkom dokumentacijom, rezervnim dijelovima…

Pa

@Max,
ma znam da je ITM gotovo uvijek prisutan ali sam.misljenja da je u ovom konkretnom slucaju ITM nekoliko puta veći od uobičajenog.
Btw
Ne govoreći o kvaliteti i gledajuci cisto dizajnerski, ova dva aparata spadaju u domenu „najruznijih“ rješenja.

Ne

Razumem kritike u makedonskoj javnosti oko cene, jr ispada da su platili najskuplje od ostalih ex-yu drzavica. Kako god, u zdravlje da koriste.

Odgovori
Vl

Kad si u Nato pristup najboljoj tehnici je uveliko olaksan.

Odgovori
Th

Po meni los izbor. To ditanje toliko cijene bi svakog kupca odbilo. Da je to sve toliko tajno je jos vise sumljivije. Ima te vojne tajne ali zna se sta su izabrali i koliko komada. Sko bi tu sumjajo na teski oblik korupcije.

Da bi kupovali politicke poene od Europe mogli su uzet H145 kao jedan njihov susjed. Taj Helikopter je dobar.

Bolje da bi uzimali UH-1Y Venom. Uz to bi postojala mogucnost nabavke AH-1Z Viper.

Odgovori
To

Bravo za nase juzne komsije!Odlican posao!Inace, helikopter tipa“MI-24V“i sve njegove nadogradnje do „MI-35P“su zastareli i neperspektivni helikopteri koji imaju i najvise rusenja i nesreca na svetu od kada su uvedeni u upotrebu,pocev od Avganistana,Cecenije,Gruzije,Sirije,Ukrajine… Jedan glomazan helikopter koji ima najvise gubitaka zajedno sa „KA-52″koji ima za sada 64 rusenja od strane Ukrajinske vojske po najpouzdanijim i najrelevantnijim vojnom blogu“Oryx“.Dve trecine od postojece flote ruskih“KA-52″su unistili Ukrajinci ostavivsi rusku jurisnu flotu sa tridesetak navedenih helikoptera…Za zemlju velicine Makedonije je ovo super nabavka jer u principu njima nisu ni potrebni zastareli „MI-24V“, obzirom da ovaj tip helikoptera moze da nosi i „Hellfire“rakete koje su najbolje na svetu i sa najvecim dometom i do sada najvise unistenom vojnom opremom tokom svih dejstava po svetu od uvodjenja u borbenu upotrebu.Plus, Makedonija je clanica NATO,pa ako nesto zatreba tu su Grci sa „AH-64 Apache Guardian“da uskoce ako zatreba.Radi se o cistokrvnom borbenom helikopteru koji je pokazao u svim dosadanjim vojnim dejstvima i ratovima u svetu da je najbolji na svetu.Mada,ako cemo bas o cistokrvnim borbenim helijima“AH-Z1 Viper“je takodje pravi predator koji koristi USA marinski korpus i Slovacke helikopterske jedinice.Tip jurisnog helikoptera koji bi za Srbiju i Makedoniju bio idealan a kao borbeno transportni bi“Boing VM-22 Osprey“bio najbolje resenje,po potrebi helikopter,po potrebi avion…

Odgovori
Fl

Topcider
Koliko kosta VM-22? Ne dolazi u obzir.

Du

Ti uporedjujes jedan najobicniji transportni helikopter koji obicno puskom mozes oboriti sa ozbiljnim jurisnim helikopterom? A da li bi u neki sukob pre leteo u ovom ili u MI24?

Ni

@Topčider
„Ako zatreba nešto Grci će da uskoče“

Da li ste gledali vesti možda u poslednjih 30 godina, ovaj citat vam je kao da ste rekli Turska će braniti Grčku. Ako u Makedoniji izbije nešto kao 2001. njima će jedino Bugarska pomagati i eventualno Srbija. Makedonija je u NATO jedino zbog mira u kući.

To

@Fly Ku
Jeste da kosta ali koliko taj po potrebi helikopter i po potrebi avion pruza svom vlasniku e to je bitna cinjenica u svemu.Nije uopste nista lose platiti neki skup proizvod koji je jako kvalitetan,dokazan u svim vremenskim uslovima i borbenim uslovima a pruza mnogo vise nego ostali…
@Dunedain
Da,uporedjujem,zasto da ne.Prvo,MI-24 je desantni helikopter iz sovjetske ere koji je samo nadogradjivan do verzije MI-35,nista vise.MI-24 nije borbeni vec desantni helikopter koji nosi nesto posade u sebi te nije cistokrvni borbeni helikopter.Star helikopter koji ima slabe zastitne mere,slab EW sistem,slabo oruzje i slabe manevarske osobine.Vidimo uostalom kako u Ukrajini prolaze…Tako da bih pre sa „Leonardovim“helikopterom leteo koji po potrebi moze da nosi i „Stinger“rakete…
@Nikola
Prvo obavesti samog sebe,to znaci edukuj se i saznaj od kada je Severna Makedonija clanica NATO pa komentarisi…Gazeta,Izvestija i Sputnik nisu mediji koji zive i funkcionisu u realnosti…

To

Steta sto nisu uzeli 4 H145 i 4 H225 ipak sretno makedonci 👍🏻

Odgovori
Ma

Deo njih bice naoruzane , koliko se zna za sada po jedan mitraljez na obe strane , e sada koliko bi bili osposobljeni za to ne zna se jos detaljine , a nije isklucena mogucnost da budu i sa po nekom raketom. Isto bice jedan i za spasavanje i kao medicinski helikopter , za traganje , za gasenje pozara , i zato se lepo nazivaju Visenamenski. Znaci ovo nisu borbeni helikopteri i se nemoze sporedjivati sa Mi-24 ….Oko cene , ova suma nije samo za nabavku helikoptera , vec , trening , simulator , rezervne delove,obuka pilota i tehnicki personal , i izgradnju novog modernog hangara u bazi Petrovec.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor