Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova
U najnovijem napadu na ciljeve na Krimu, Ukrajinci su navodno koristili i protivbrodske rakete sistema R-360 Neptun / Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

Početak 26. meseca rata u Ukrajini nisu u velikoj meri obeležile vesti sa linija fronta, već ono što se dešavalo unutar ukrajinske teritorije, pa i u okolini. Najžešće borbe se i dalje vode u Donjeckoj oblasti, i to zapadno od Avdejevke i istočno od grada Časov Jar koji bi mogao biti sledeći veliki ruski cilj. Ruskog napretka najverovatnije ima i u južnom delu Donjecke oblasti, kod mesta Novomihajlovka. U ostalim oblastima se u manjoj ili većoj meri vode pozicione bitke.

I u ovoj nedelji Rusija je izvela niz pre svega raketnih napada na ciljeve širom Ukrajine, od kojih se dobar deo odnosio na energetsku infrastrukturu koja se uglavnom nalazi u zapadnom i južnom delu zemlje. Ukrajinski mediji, među njima i Kyiv Post pišu da je u Kijevu gađano i jedno od sedišta ukrajinske obaveštatjne službe (i to baš na njihov dan).

Stanje na frontu oko Avdejevke sa datumom 27. mart / Grafika: ISW

Ukrajinci navode da su Rusi u tom napadu ponovo koristili hipersonične rakete Cirkon koje su lansirane sa Krima, da su obe rakete navodno oborene, kao i da su njihovi ostaci pali na grad teško oštetivši neke objekte. Rusi sa druge strane tvrde da je pogođeno zdanje u kojima su se nalazili ukrajinski obaveštajci, ali i da je napad na raketni položaj sistema PVO Patriot bio uspešan.

Novi portparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine major Ilja Jevlaš ispričao je tokom emisije radio stanice Radio Svoboda na koji način ukrajinski PVO sistemi obaraju rakete Cirkon. Prema njegovim rečima, hipersonično oružje ima brzinu veću od 5 maha, za Cirkon je naveo da je reč o 8-9 maha, ali je objasnio da kada ove rakete uđu u putanju udara, njihova brzina pada na približno 3.700 km na sat. Jevlaš pojašnjava da upravo u ovom trenutku ukrajinska PVO može da dejstvuje sistemima koji su i antibalistički, pri tom je pomenuo sisteme SAMP/T i Patriot.

Samohodno lansirno oruđe raketnog sistema PVO SAMP/T.

Ukrajinski vojni zvaničnici naveli su da je ukrajinska PVO od početka rata oborila oko 2.000 ruskih krstarećih i balističkih raketa. Ono što je zanimljivo je da su Ukrajinci prijavili obaranja skoro svih tipova pomenutih raketa, pa i hipersoničnih Kinžala i Cirkona, ali priznaju da nije oborena nijedna prastara sovjetska protivbrodska H-22 niti njena savremena verzija H-32.

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da se prilikom napada na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, 24. marta ruska raketa uletela u poljski vazdušni prostor. Prema njihovim navodima raketa je iznad poljske teritorije ušla kod prigraničnog sela Osierdów, u Lublinskom vojvodstvu, kao i da je potom iznad Poljske letela 39 sekundi. Posledica toga će biti formiranje nove stalne poljske armijske helikopterske baze u mestu Svidvin kod Lublina.

Satelitski snimci rezultata najnovijih ukrajinskih raketnih napada na rusku Crnomorsku flotu.

Ukrajinci tvrde da su 23. i 24. marta krstarećim raketama u Sevastopolju pogodili čvorište veze ruske Crnomorske flote, skladište nafte i dva velika desantna broda. Iako ukrajinski zvaničnici navode da su pored velikih desantnih brodova Jamal i Azov pogođeni i desantni brod Kostjantin Oljšanski, kao i izviđački brod Ivan Hurs, satelitski snimci pokazuju da su neki brodovi ipak promašeni, dok su neki samo lakše oštećeni.

 
Na društvenim mrežama prekjuče je objavljen snimak pada ruskog borbenog aviona iznad Sevastopolja. Letelica za koju se navodi da je lovac Su-27 je prema ruskim zvaničnicima pao na 200 metara od obale a pilota koji se katapultirao iz vode spasili su lokalni ribari. Nezvanično, to je još jedna žrtva takozvane ‘‘prijateljske vatre‘‘ odnosno avion je oborila ruska PVO. Druga verzija je da je došlo do tehničkog problema sa motorom. To bi bio prvi potvrđeni gubitak ovog tipa aviona u rusko-ukrajinskom ratu.

Od ovonedeljnih interesantnijih video snimaka iz Ukrajine prenećemo snimak na kome se vidi kako ukrajinski kvadkopter-kamikaza pogađa rusku besposadnu letelicu takođe kamikazu, ali avionskog tipa. Ovakvi i slični ‘‘bliski susreti‘‘ događaju se već duže vreme, do sada je bilo već nekoliko snimaka vazdušne borbe besposadnih letelica ali u pitanju su bili naoružani kvadkopteri čiji su operatori samoubilačkim manevrom ‘‘Taran‘‘ udarali i obarali neprijateljske dronove.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

„ali je objasnio da kada ove rakete uđu u putanju udara, njihova brzina pada na približno 3.700 km na sat“
Jel ja gresim kada mislim da bi PVO polozaj morao biti bukvalno na putanji udara da bi uspeo da obori nesto ovako brzo, jer ako ste npr 5-10 km u levo ili desno to skracuje sansu za reakciju duplo ako raketa leti dosta nisko.

Odgovori
Va

Još bolje pitanje kako sa 9000 km/h spusti pred cilj za kratko vreme na tu brzinu ? Kojim načinom zakoči i uspori naglo za kratko vreme a let trajao 2 minuta ?! Koja snaga i koji sistem treba da se toliko uspori za toliko kratko vreme a pri tome znajući kolika je kinetička snaga ostvarena brzinom ! Ako neko zna bolje da da obrazloženje ?!

Mi

Moje misljenje je da bi PVO sistem koji brani cilj napada trebao da se nalazi bocno od rakete i da je hvata u silaznoj putanji kad je brzina manja,
mada uhvatiti Cirkona kome treba dva minuta da doleti do mete,meni to izgleda kao nemoguca misija,mora se tu mnogo toga poklopiti da bi se Cirkon oborio.

le

Vaste, jednostavno postave zgradu ispred rakete 😂

Vl

Koje bajke pričaju ovi Ukrajinci…
Da bi oborili Cirkon dotični bi trebali znati da isti uopšte leti ka njima, a radarom ozračiti takav cilj je gotovo nemoguća misija. Jedna stvar ih na kraju odaje. Kako su im sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu bukvalno startovale par sekundi pre udara? Nisu ni znali da je raketa u letu i da se nalazi blizu cilja.
Samo čekam Klička da se slika pored novog bojelera i da objavi da su oborili Cirkon. Ništa drugo kao dokaz ne priznajem. :-)

Br

Vaste, ne uspori pred cilj, nego se mahovi drugačije računaju, ovisno o visini. Nisu oni toliko brzi, nego visoko lete.

Je

Ne verujem nikakvim ukrajinskim izveštajima.

Odgovori
BL

Nemam nikakvu naklonost prema Rusima u ovom ratu, mislim da se ovo moglo drugacije uz manje zrtava ali kad su u pitanju ukrajinski navodi i tvrdnje… jako jensvw sumnjivo. Bezbroj puta su naveli potpuno unistenje pa su poslije morali gledati istinu u oci da su daleko od istine. Ne sporim da su imali jako puno pogodaka, devastirajucih ali isto tako i promasaja. Tako je valjda u ratu. Sumnjam da su Rusi ista bolji. Ja nigdje nisam nasao vjerodostojan dokaz da je Kindzal oboren. Nekih slika ima ali to mogu biti dijelovi bilo cega i ostaci rakete na meti gdje je udarila. Kad se obori (istina, subsonicni) Storm Shadow, dobar dio rakete ostane “netaknut”.

Mi

Cirkon lansiran sa Krima na metu udaljenu 600 kilometara doleti za 2 minuta.Ne vidim nijedan zapadni PVO sistem koji je u upotrebi u Ukrajini
da moze da obori tu raketu jos u tako kratkom vremenu.

Odgovori
Mi

Rakete se obaraju presretanjem, a ne „vijanjem“. Hipersonične rakete idu brzo, ali pri tim brzinama nema nekog manevrisanja.

Obaranje je vrv moguće samo iz dela prednje polusfere, to manje što raketa brže ide i što je bliža meti i PVO bateriji.

Što b’ se reklo, može se ona oboriti uz dovoljno sreće i gusto i povoljno postavljene PVO položaje.

Tako da, naravno da se ne mogu obrati sa 100% uspešnosti. Zato i prave štetu.

Ali zbog gore navedenog, ne mogu ni one biti 10 od 10 (lansiranih) uspešne.

Dokaz o obaranju? Pa šta neko misli da ostane od rakete pune eksploziva i zaostalog goriva, koja pri 2-3 maha (u završnoj putanji) na par hiljada metara visine, bude pogođena snopom fragmenata iz rakete koja je presretne?!? A ne sumnjam da je i projektovana tako da se iz ostataka ne može raditi neki reverse inžinjering.

Rusofili misle da su ruske hipersonične rakete neoborive, druga strana smatra da su neupotrebljiva Lada Riva vs Toyota Corolla. Istina je negde između.

A prava istina je da ni one koje pogode cilj ni one koje PVO obori nisu neki game changer ni jedne ni druge strane u jednom ovakvom ratu. Niti će Rusi dobiti rat pogađanjem pojedinih ciljeva u UK, niti će UK pokoriti Putna obaranjem nekog procenta Kinžala.

Odgovori
Pe

Koja istina izmedju? Zasto mislis da raketa uspori?… to nema bas puno smisla! A i teoreski direktan pogodag u bojevu glavu koja ponire ne znaci nje obaranje i unistenje!
Npr iskustva upotrebe patriota protiv skada.. zalivski rat!
U ovom slucaju ukrajinci kamenom pokusavaju oboriti metak! Pa ne ide…

Dj

Zirkon je po ruskim navodima (nezavisnih nema) nadzvucna krstareca raketa sa ramjet-pogonom, tako da balisticku putanju evtl. donekle ima u samoj zavrsnoj fazi kada se penje u visinu pa ustremljuje na cilj.

Zi

3700km/h je 1.1km/sec, koji PVO moze to da pogodi?

Vl

Ziks,
Koja je uopšte verovatnoća pogotka rakete u balističkoj putanji? Ako je neki PVO sistem na meti, on je ne može gađati već samo susedni na položaju u blizini. Koliko uopšte treba imati sistema u odbrane osrednjeg grada (ne velikog poput Kijeva) da bi mogli sebe zaštiiti? Na sve to Rusi prvo puštaje Gerane, zatim rakete mamce a naposletku i krstareće rakete nižih brzina. Po mom mišljenju Ukrajinci maksimalno mogu da obore neki Geran sa klipnim motorom i sporiju raketu mamac (čitaj stariju prepravljenu raketu). Sporije krstareće možda mogu da obore slučajno a Cirkon i Kindžal nikako. Šta reći kada im balistički Inskander predstavlja nerešivu enigmu a isti se hvale obaranjem Cirkona i Kindžala?

Dj

Verovatnoca je dobra, balisticke rakete dostizu visinu od 50 km pre nego se ustreme na cilj.

To

Naravno da Ukrajinska vojska obara sovjetske modifikovane hipersonicne rakete tipa“Kindzal“i „Cirkon“.Nista nije neoborivo i neunistivo pa ni te modifikacije starih raketa.Dokaza ima puno ali samo objektivan covek moze da razume i shvati realnost.Npr.“Kindzal“je modifikovana raketa „Iskander M“,prepravljena da moze da je nosi avion a sam“Kindzal“je nastao od rakete“Tocka-U“.Isto tako i“Cirkon“koji je modifikacija“Onyx“rakete,takodje iz doba Sovjetskog saveza.Nista tu nije komplikovano a pogotovo za zapadne PVO sisteme tipa“Patriot“,“Nasams“…Sto se tice o ruskim izvestajima o „navodnim unistavanjima sistema Patriot“,javno je poznato od starta pokusaja ruske invazije na Ukrajinu da isti ruski mediji toliko izmiljaju neke nerealne gubitke kao npr.“unistavanje oko 300 ukrajinskih visenamenskih aviona“a svi znamo da Ukrajina nikada nije imala toliko aviona pa ni pre rata.Rusi treba da „smanje ribu“jer to sto su pre mesec dana sami Ukrajinci izbacili snimak unistenja lansirne rampe svog „Patriot“sistema,ne znaci da Rusi mogu to da cine kako oni navode a govori o mnogo realnijem izvestavanju sa ukrajinske strane.Sto se tice obaranja ruskog“SU-27M“od strane ruskog PVO sistema „PancirS2″i prijateljske vatre,to samo govori o svim velikim slabostima ruske PVO koja nije mogla da zastiti ni sediste crnomorske flote koje je prosle godine tatalno unisteno „Storm Shadow“raketama pa su Rusi preselili sediste flote na teritoriju Rusije da bi bili sigurniji i van dometa ukrajinskih raketa.Oboriti ponovo svoj avion je amaterizam da se ne lazemo.Takva vojska ne može nista konkretno da ucini protiv protivnika kao sto je Ukrajina,sem da unistavaju civilnu infrastrukturu tipa,glavnu toplanu za grejanje u Harkovu i termoelektranu,ostavivsi 2 miliona civila bez struje i grejanja, koliko zivi u samom gradu.Pa onda pokusaj udara na branu u Dnjepopetrovsku cime bi izazvali ekolosku katastofu sto i zele,kao sto su ucinili na brani ‘Kahovka“.Sto se tice udara na ruske brodove u Sevastopolju,isti imaju srece obzirom da ih je zastitila barza na kojoj su privezani(vidi se na satelitskim snimcima),mada“Yamal“je pretrpeo proboj trupa te non stop rade pumpe za vodu i privezan je za drugi brod da se ne bi naginjao.Pogodak u cvoriste za komunikaciju crnomorske flote je bio hirurski sto se vidi iz fotografija iz satelita,te ocekujem ponovne udare ukrajinske vojske po plovilima ali ko zna cime…Ima snimak kako ukrajinski dronovi ispaljuju neku vrstu mreze na ruske dronove i tako ih hvataju.Zanimljivo…U principu,ruska vojska apsolutno nista ne postize udarima po civilnoj infrastrukturi osim sto ginu zene i deca,ukrajinska vojska lupa Belgorod i Kursk dronovima ali ne ubijaju civile ali nece postici nista jer putina realno bas briga.Kada Ukrajina dobije milion artiljerijskih granata videcemo neke promene na terenu,za sada nista ni sa jedne strane,niti ce biti jer ne poseduju kapacitete za tako nesto.

Odgovori
Al

A uuuu.Znači Ukri pred Moskvom ubiše iz tih NATO sranja.U Ukrajini su završili svi avioni iz bivših država članica Varšavskog pakta kao i većina aviona koji su prodati sada već dugo Američkim satelitima tako da ako sabereš tu sve te avione kao i Ukrajinsko vazduhoplovstvo vidjećeš da je broj mnogo veći nego gore navedenih 300 aviona.Samo što su se ti Patrioti i ostala Nato skalamerija toliko dobro pokazali da ovim Ukrajincima više niko nema šta da da a sve što su dobili je već izgorilo.Moguće da su se malo istrošili do Moskve jel dug je to put a što se tiče modifikacija raketa tu si u pravu samo što se tiče nosivosti raketa.Ovo sada su rakete koje postižu brzine preko 9 mahova tako da je više nego smješno pomisliti da ta raketa usporava pri svom poniranju iz stratosvere a ako i usporava radi balističke putanje na 4 maha teško da je neko može pogoditi u momentu kada je otkrije iznad sebe jer prosto smo već vidjeli salvu iz Patriota i pogodak Kinžala usred Kijeva.Tako da je to poređenje slično onom da su ove fab bombe koje sada imaju navigaciju i dolet do 70km iste one kao što si morao da ispustiš iznad mete tkv.glupe bombe.Meni je zaista žao što ratuju dva bratska naroda ali ovde se jasno vidi čije oružije pobjeđuje jer niko više nema ili neće da da ništa Ukrajincima posle otvorenog sukoba između Rusije i NATOa na njihovoj teritoriji.

Pa

Auu kakve ste neistine naveli.
Iskander nema nikakve veze sa Tochka U raketom. Brži je 50%, domet 4 puita veći preciznost 5 puta bolja, drugi konstruktor, potpuno drugačiji dizajn i potpuno drugačije vodjenje. Takodje Kindžal nema veze sa Iskander m raketom, to je bilo prvobitno mišljenje stručnjaka sa zapada, ali Kindžal je skoro duplo bržio od Iskandera. Što se tiče prijateljske vatre, tu su Ameri šampioni, doduše više na svoju pešadiju,a li se dešavalo svašta

Dj

Niko od nas ne poznaje karakteristike tih raketa niti svojstva ukrajinskog PVO koji pokusava da ih obori, tako da je sve pusta spekulacija. Npr. evo da i ja spekulisem, mozda recimo Iris-T moze potpuno automatski da dejstvuje po ciljevima koji mu se ukazu jer je veoma moderan i poseduje AESA radar. Hipersonicna raketa ostavlja ekstreman toplotni fingerprint. Teritorija je tamo potpuna ravnica, kao neka oversized Vojvodina. Znaci nema nikakvih prepreka osim zakrivljenja zamlje (u koji vi rusofiuli verovatno ne verujete jer je to sve zapadna zavera). Ovde su neki jos uvek zarobljeni u PVO prici iz 70tih, gde se antena radara okrene jednom za 10 sekundi a 3 operatora nesto prckaju oko rakete. Mislim da to danas ide sve prilicno automatski te je moguce obaranje i veoma agilnih ciljeva ali opet, saznacemo posle rata ko bude ziv jer ce ovaj rat trajati decenijama.

ad

@ Djuka problem sa hipersoničnim raketama je brzina i ugao pod kojim dolaze, i šanse za fizički događaj su smanjene čak i u idealnim uslovima gađanja idealnim sredstvom za tu namenu.Pisano je o tome već vrlo stručno ovde.

To

@Aleksandar
@Pavlović Dušan
Kao sto sam napisao,samo objektivan covek moze da uvidi stanje na terenu u ratu u Ukrajini…Da je tako kao sto vi pisete i navodite iz vasih „vlaznih“snova ne vidim prepreku i razloge zbog cega onda do sada putinova armija nije porazila ukrajinsku vojsku i zauzela makar celu Lugansku,Donjecku,Hersonsku i Zaporosku oblast…Tesko je“ravnozemljasima“objasniti nesto malo slozenije,na zalost…

Am

Hajde da testiramo logiku:

Rusija nema dovoljno raketa
Zato ih ispucava po nekoliko
Savrsena PVO ih sve poskida
Posto ih UKR sve poskida, RUS nikada ne ide na zasićenje pošto znaju manje od mene
I pošto je svaka raketa oborena, Rusi su ispogadjali isključivo sirotišta
A sada su ispogadjali elektrane, jer se niko nije setio da će posle sirotišta da predju na elektrane

————
Priča broj 2:

Na početku je UKR PVO bila nenormalno jaka, made in USSR
Rusi su štedeli UKR i vodili ograničeni rat
Vremenom je UKR PVO slabila i VKS danas mogu da glajduju bombe
Mada je UKR dobila Zapadni PVO
Geran je bio dobar dok se UKR nisu naučili da ih obaraju.
Zato su ih unapredili i smanjili upotrebu
A i besmisleno je mali Gern
Dobre rakete ne obara ništa
Zato su Rusi u proteklih nedelju dana isogadjali elektrane
Vremensko podudaranje sa Belgorodom i Krokusom je potpuno

Vl

Topčider,
Al si ga preterao (da se ne izrazim drastičnije), al baš za sve pare. Bukvalno ništa što si napisao nije istina.
Kada ni jedna od trenutnih okolnosti nije na strani Ukrajine, mašta bot vojske kreće u akciju.

To

@Amater
Ne postoji savrsena PVO nigde na svetu a to je upravo ukrajinska vojska pokazala na delu,porazili su izvikanu,izreklamiranu,medijski napumpanu rusku PVO sa sredstvima iz osamdesetih godina proslog veka.Svi ti silni S-400,S-300,BUK,TOR,PANCIR i ostali su porazeni od strane ukrajinske vojske.To je ujedno i odgovor na tvoja imaginarna pitanja…

Dj

>> Pisano je o tome već vrlo stručno ovde.

Postoji dosta vaoma dobrih izvora sa tom tematikom. To je teorija. Sta ruiski proizvodjac raketa i njihova propaganda tvrde je jedna stvar, a proverljivost tih podataka i izvestaji sa terena druga.

Ko moze da potvrdi da npr. zirkon zaista ima karakteristike hipersonicne krstarece rakete? Mozda je samo brza krstareca raketa, mozda nema ramjet, mozda i ako ga ima ne moze da manevrise kao sto se tvrdi ili postoje druga ogranicenja itd. itd. Ispaljeno je samo nekoliko tih projektila do sada za preko dve godine rata…

Ovde se recimo mogu videti kineska zapazanja na temu kindzal, koji btw. nije „hipersonicna“ raketa u klasicnom smislu, ali ga je ruska propaganda stilizirala u jedno od 5 novih oruzija apokalipse pomocu kojih ce putin zadominirati planetom…

https://www.rand.org/pubs/commentary/2024/01/china-evaluates-russias-use-of-hypersonic-daggers-in.html

Sv

@Topčider
Nepostoji poraz pvo sistema bilo kojeg niti se to moze definisati.Nije ovo boks meč 1 na 1.

To

@Svarog
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sprint_(missile) Kada bi ste ti i ostali zaljubljenici i rusofili malo citali,onda bi ste razumeli zbog cega se „Patriot MIM-104″naziva ABM(Anti-baliistic missiles) i na koji nacin ruse svojim raketama presretacima „Kindzal“,“Cirkon“i ostale ruske supersonicne rakete koje ne menjaju nista apsolutno na terenu.Kao sto pise u zvanicnom linku,raketa“Sprinter“koju koristi sistem“Patriot“,postize brzinu od 10 maha za 5 sekundi.Maksimalna brzina te rakete presretaca je 24 maha.Kada sam ja citao jos devedesetih i pocetkom 2000-tih godina zbog cega se Rusija protivi protivbalistickom raketnom sistemu SAD i EU i bavio se tom temom,vi koji ste mentalno okruzeni Rusijom i nepostojecim organizacijama poput“BRIKS-a „i“ODBK-a“(koji po obavezi nisu zastitili Jermeniju od Azejberdzana),vi ste verovatno imali nekih desetak godina…Mada su neki koliko vidim i dalje na tom nivou razmisljanja i donosenja zakljucaka…

Am

Ne znam ja… Ja samo citam izjave. Na Obris-u pisu kako se Zelenski zali da ih je pogodilo jedno 150-200 raketa.

Isti tekst navodi da je UKR PVO poobarala 80-90% ciljeva.

To valjda znaci da Rusi ispucavaju 1000 raketa?

Valjda UKR jednom raketom obaraju 10 Ruskih… I to onih najboljih

To

@Amater
Ja sam tebi prosledio link gde sam ti dokazao da raketa presretac(jedna od tipova samo)moze da srusi bilo koju balisticku raketu iz ruskog arsenala i to iz relevantnih informacija.Sad prosledi ti meni link gde je Zelenski izjavio da sa jednom raketom skidaju dve…Ja se za razliku od tebe i takvih kao ti bavim iskjucivo istinitim informacijama dok vi zivite mentalno u ruskom svetu i sirite vasarske price.

Ma

Dovoljno je otići na prethodni tekst na T6 vezano za ovaj nesrećni rat u Ukrajini i  u komentarima videti šta si napisao o poslednjem ukrajinskom napadu na Sevastopolj, tamo si rode tvrdio da su potopljeni neki silni ruski brodovi, dok sam ti ja napisao da ništa nije pogođeno i da su samo dve rakete prošle kroz rusku PVO i da je napad slabe efikasnosti, svidelo se to nekome ili ne, tako je,  a sve to sam napisao gledajući iste ove satelitske snimke koje imaš u tekstu. Takođe sve što si napisao za razvoj određenih ruskih raketa nije tačno.  Vrlo je čudno da sporiš uništenje PAtriot sistema i pored jasnih snimaka i fotografija, apsolutno nikakve sumnje nema da su uništeni i da u krugu od min 800m od centra ekspolozije niko i ništa nije moglo da preživi silinu eksplozije. Dalje, to  što si umislio da si objetkivan ne znači da jesi, jer svojim komentarima dokazuješ upravo suprotno, da navijaš za jednu od strana u sukobu. Ne postoji ama baš ni jedan snimak obaranja hipersonične rakete Kinžal ili Cirkon, samo snimci fragmenata raketa koje liče više na neke druge, recimo ono što je gradonačelnik  Kijeva pokazao mnogo više liči na fragmente FAB 500 i sl bombi negoli na Kinžal. Tako da si pod uticajem čiste propagande, jer sporiš nepobitne dokaze, a za vrlo sporne tvrdnje tvrdiš da su se sigurno desile.  Dakle, Ukrajinci po tebi obaraju Kinžale i Cirkone, a ne mogu da obore prepotopne FAB 500, kh 29 ( x 29) i kh 32 (x 32) da nije tužno bilo bi smešno zaista. Takve tvrdnje su na nivou Srednjeg Veka gde je bilo dovoljno da se neko pojavi i kaže da je video drugog čoveka kako veštičari i to je bilo dovoljno da isti završi na inkvizacionom sudu i da kasnije na žalost bude spaljen iako potpuno nevin. Tako da samo uz pomoć materijalnih dokaza i na osnovu poznavanja materije se izvode zaključci, a ne rekla kazala i neke isninuacije koje nemaju nikakvih realnih dokaza.  

Am

@Topcider, e pa onda mora da je tako. Onaj irački Skad nikad ništa nije pogodio. Ok…

Nego, ajmo ponovo matematiku: ako je Ukrajina dobila 150 pogodaka, a pri tome oborila 90% ispaljenih raketa, to znači da su Rusi ispalili preko 1000 i da su Ukrajinci ispalili 1000 „Patriota“

Ako im toliko mnogo raketa obaraju, zašto ih i dalje ispaljuju?

Ako jako malo raketa pogadja – čemu bacanje resurasa?
I kako to da su ispogadjali elektrane odmah, kao odgovor?

Am

Da su im oborili 200 raketa – ovi bi prestali da ih lansiraju. Mislim, čemu lansiranje ako nema svrhe.

A i nije zgoreg dogovoriti se oko toga imaju li ili nemaju rakete.

Jel ima neko iskusan da objasni misteriju starih protivbrodskih raketa?

I čudno mi je koliko ih obaraju, a rasturiše im elektrane u zadnja 3 dana

Odgovori
Vl

Ukrajinski napad na CF neuspesan, a Rusi ipak ne pokazuju neunistene brodove. Ulovljen i famozni Cirkon, Rusi ispucali svo konvencionalne asove iz rukava.

Odgovori
Re

Nikada istinu nećemo saznati jer obe strane lažu nevidjeno.Jedino je evidentno da Rusi napreduju brzinom puža a sa druge strane Ukri su prikovali Crnomorsku flotu koja skoro ničemu nesluži.Sve u svemu ovaj rat će trajati još jako dugo.

Odgovori
Mo

Laž se u ratu zove propaganda.

Vl

Realni, Rusima u ovom momentu nije u interesu zauzimanje teritorije već uništenje resursa ukrajinske vojske a potom i njen slom. Vredi li pomenuti da do sada ukrajinski gubici samo što nisu dostigli pola miliona vojnika. A svaki ubijen za sobom ostavlja i 3 do 5 teško ranjenih koji su još veći teret za državu. Ukrajinska vojska je još uvek masivna (oko 800000 vojnika) ali se polako osipa. Gubici u martu su skoro 35000 vojnika. Kako da drže toliki front sa sve manjim brojem ljudstva? U jednom momentu će taj broj biti toliko kritičan da je krah nemonivan. Izgleda da niko na zapadu nije išao na časove istorije. Francuzi (tj. Napoleon) su ušli u Moskvu a zatim su Rusi osvojili Pariz goneći te iste Francuze. Šta misliš zašto se Aleksandar plac u Berlinu zove tako?

Dj

>> Vredi li pomenuti da do sada ukrajinski gubici samo što nisu dostigli pola miliona vojnika.

Ne vredi pominjati jer je to tvoja izmisljotina.

Du

Rusi svakodnevno napreduju. Svake nedelje padne po neko mesto. Postoje gomile snimaka podizanja Ruskih zastava u centrima tih mesta. Avioni sve vise zalaze na teritoriju Ukrajine, sto samo potvrdjuje da Ukrajina ima sve manje PVO sistema. Za neke nemaju raketa, a neki su unisteni! Ovo samo potvrdjuje da je rezultat kapitulacije Ukrajine neizbežan!

Odgovori
Vl

Dunedain,
U pravu ste.
Čak šta više pojedini vojni stratezi upozoravaju komadante na terenu da ne forsiraju previše zbog logistike. Sam rat je vrlo čudan i zbog dronova odvija se tako što se bori mali broj vojnika u udarnim grupama. Bore se bukvalno za svaki pojas šume, za svaku njivu a o gradovima da ni ne pišem. I u takvoj situaciji Rusi odnose pobedu.

Ni

Dokaz im je „majku da nemamo, verujte nam“.

Odgovori
С

Украјинци праве чуда са ПВО,једино што им пола државе нема струју,а и неки силни безбедњаци им изгиноше на гомили.

Odgovori
Yo

Oborili hipersonike…
Sirene za uzbunu se uključile nakon detonacija po zgradama po rečima samih Ukrajinaca – nisu ih ni detektovali niti stigli da evakuišu i neki strani bitniji personal (koji je naprasno izginuo na vežbama u svojim zemljama), ali su uspeli da ih obaraju „na slepo“…

Odgovori
У

Хе,хе,хе реални натофили глорификују Патриот који у Сауди Арабији није успео да обори ни старе иранске ракете средњег домета. Па ти исти Хути држе Црвено море под контролом. ЕУ,ѕУСА и ГБ плове преко Марса. Дајте укрофили бар мало разума. Обарају кинжал и циркон а не могу х22 и х32. Смешно.

Odgovori
sr

Da li iko moze da objasni kako PVO Ukrajine krsi sve zakone fizike? Cirkon leti brzinom od 8-9000km/h = leti u oblaku plazme. Koji radar na svijetu moze da dobije odraz radio talasa od plazme? Neka nam strucnjaci iz Ukrajine objasne kako Cirkon „uspori“ nad metom kada mu je putanja u paraboli i dolazi u pad na metu pod skoro 90 stepeni? Kakve vazdusne kocnice korisiti i najbitnije – zasto bi to uradio kada su rijesili manevrisanje ka cilju tokom hipersonicne brzine?
Ukrajinci vec 30 godina tvrde da se slovo O izgovara kao I, da se slovo G „uvijek“ pisalo kao H, da su bili prvi narod na svijetu, da su iskopali Crno More lopatama jer su bas oni izmislili lopate i kopanje. Da su otkrili Ameriku. Da nisam svojim ocima vidjeo skolske knjige, programe i da ne znam Ukrajinca koji mi je ovo pokazao, mislio bih da neko pokusava da ih ogovara. Ne, ne. To je najprimitivniji vid nacionalizma.
Sad treba da vjerujem da pomjeraju zakone fizike i da obaraju rakete, a istovremeno gledam kako te „oborene“ rakete pogadjaju cilj na jedno stotinu videa od strane svjedoka?
O cemu mi ovjde pricamo? Dajte, malo ozbiljnosti. Da se diskutuje obaranje Kalibra ili Kh-101 pa da diskutujemo Patriot, BUK i S-300 i stvarnost PVO zadataka, ali Cirkon?

Odgovori
Dj

Mitovi i legende o ruskim supersonicnim raketama…

Mi

Skoro 16 godina radim sa kolegom Ukrajincem koji mi je iste price pricao vise puta tokom godina. Misli da su zasluzni i za stvaranne kineske kulture. Onomad je bilo malo komicno.
Sto se hipersonicnih raketa tice, treba uzetininu obzir da su prva generacija, i da ima vise sanse da koja zataji i nekontrolisano se sruci nego da je pogode i bas da padnu toliki ostatci u grad. Sa druge strane ne mogu da pogode dobro poznate H-22 i 32.

Fe

Nastavak skaske o obaranju hipersoničnih raketa bar duplo sporijim presretačima. Doduše u tom univerzumu je jedna baka teglom krastavaca oborila i ruski dron, nema šta nije moguće.

Odgovori
Ma

Pre neki dan isplivao snimak ukrajinskog napada, duboko u teritoriju RF, na fabriku koja proizvodi Shahed 136 dronove u Tatarstanu. Onda su se ukrajinske službe takmičile koja je bila više zaslužna za organizaciju tog napada. Da bi dan kasnije, tj juče 03.04 tvrdile da nije zapravo sama fabrika bila meta, več spavaonica, koja ne samo fizički da liči na fabriku i u krugu je fabrike, tj izgleda gotovo identično, a pritom je na 15-20 m od nje. Nije nemoguće da je fabrika imala neki ometač dronova u krugu postrojenja, ali mi nije jasno kako je onoliki avion samoubica stigao dotle neopaženo (iako je leteo na jako maloj visini, ispod radara što bi se reklo, to se jasno vidi na snimku). Avion nije eksplodirao, čini se da se samo zakucao i da je napravio manju štetu na samoj spavaonici. Tako da su sada upozorili Upravu fabrike na buduće napade, a da pritom u ovom napadu ništa nisu postigli, osim što će neko morati da spava na drugom mestu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor