BEG airport status
LYBE 1723:00 Z 320°02KT CAVOK 17/12 Q1013 NOSIG=
Knjiga „Vazdušni rat nad Srbijom 1999. godine“

Knjiga „Vazdušni rat nad Srbijom 1999. godine“

Posle autora koji su obradili temu Nato bombardovanja 1999. godine (Smiljanić  i Aničić), Bojan Dimitrijević i brigadni general Jovica Draganić napisali su knjigu „Vazdušni rat nad Srbijom 1999. godine“ koju izdaje Institut za modernu istoriju iz Beograda. Knjiga se može kupiti u Institutu kao i u „M-Hoby Shop-u“.

Ovde možete preuzeti sadržaj knjige po poglavljima.

“ Autori su se oslonili na dosada nepoznate izvore prvog reda, dokumentaciju Vojske Jugoslavije, kao i dokumenata snaga NATO, pre svega američkog vazduhoplovstva. Oni su konsultovali impresivnu listu monografija, kao i štampu i postojeća sećanja na te dane. Autori su premašili problem istorijske distance i ličnog određenja i ponudili jednu veoma uspelu studiju rata, koji je imao nesagledive istorijske posledice. U tom smislu, sa zanatske strane mogu im se samo odati pohvale. Pisana dinamičnim stilom, knjiga se ne ostavlja do korica, i čitalac izlazi iz nje sa potpuno zaokruženim saznanjem o vojnom delu rata nad Srbijom 1999. godine. „

Dr. Momčilo Pavlović

“ O fenomenu ovog neobičnog rata koji se odvijao najvećim delom u vazduhu, novim istorijskim činjenicama i dinamičnim tekstom svedoči ova knjiga. Ono što privlači pažnju i što ovu knjigu odvaja od drugih jeste napuštanje linearnog i pozitivističkog pristupa istorije sukoba na Kosovu i Metohiji, koja je bila karakteristična za neke druge (pa i zvanične) monografije. To je pre svega zahvaljujući konsultovanju velikog broja originalnih dokumenata, koji su sabrani u ovoj monografiji od kolege Dimitrijevića i generala Draganića, dali jedan potpuno novi pogled na ovaj rat… To je možda i najznačajniji deo ove knjige, jer pomera istorijsku distancu, na dokumentarno zasnovan način.“

Dr. Kosta Nikolić

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Z

Odlična knjiga! Čitam je jako brzo :)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Hvala na pohvalama. Prema mojim podacima taxiway bi se trebao dogotoviti do kraja godine. Prolazak kroz Neum jest noćna mora. Posebno ako idete sa autobusom. Moj tim, iako su svi hrvatski državljani koji idu iz hrvatskog grada u drugi hrvatski grad sa sobom moraju imati osobne karte ili putovnice, što ako idu juniori ili kadeti…

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Ponovljena je djelomično povijest (iako na malo drugačiji način) i način pokretanja Americana. Neke analize jesu ponovljene, ali sa novijim (i drugačijim) podacima. No, velika većina teksta jest potpuno nova. Ali i za ove "ponovljene" analize je trebalo istražiti podatke i sistematizirati.

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Upravo tako. No, bez kvalitetnog vođenja niti bi bilo "Igre Prijestolja", niti bi se bez kvalitetnog managementa i vizije Zračne luke Dubrovnik isto iskoristilo.

17. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Da, broj putnika jest u porastu. Iako i dalje ozbiljno zaostaje za drugim tržištima Europe, pa čak i obližnjima poput Grčke, Mađarske idr.

17. Sep 2019.Pogledaj

Beduin na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Pod tzv "regionom" ja smatram podrucije Balkana. A ono je ipak obuhvatnije od bivse Juge olitiga ex Yu skraceno.

17. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend