BEG airport status
Odgovor Siniše Bradića u vezi situacije u Vazduhoplovnom savezu

Odgovor Siniše Bradića u vezi situacije u Vazduhoplovnom savezu

Izveštaj sa dodele Zlatnog Orla Vazduhoplovnog saveza Srbije završio sam osvrtom na trenutno haotičnu situaciju u ovoj instituciji. Jedan od glavnih aktera, Siniša Bradić, javio mi se sa željom da se objavi i njegova verzija priče. To činim u ovom postu posle izvoda iz pomenutog teksta u kojem sam ga pomenuo.

Moja analiza:

Hroničan manjak u budžetu i njegovo nestručno i nedomaćinsko trošenje je nešto na šta ni državna ministarstva ne obraćaju pažnju. Zbog čega bi to radio Savez? Inercija sada već obaveznog manjka novca ne posustaje i dodatni problemi nisu dobrodošli. Oni se naravno ipak dešavaju.
Reč je o slučaju Bradić-Ovuka. Slučaju bivšeg i sadašnjeg generalnog sekretara. Siniša Bradić, predhodni sekretar, smenjen je zbog lošeg rada. Procedura smenjivanja urađena je veoma nestručno i na osnovu toga Bradić dobija presudu da se vrati na posao i odštetu koja potencijalno može bankrotirati Savez. Presuda navodi da Bradić efektivno nema prekida u radu na toj poziciji i stoga će pripadajuće plate i ostali doprinosi morati da mu se isplate, kad-tad. Presuda se ne može izvršiti na silu (zaposedanje kancelarije i operativnog rukovođenja) pa čovek realno prima platu iako ne radi apsolutno ništa. Na suprotnoj strani fronta, Savez sprema svoju tužbu protiv Bradića za nanetu štetu tokom njegovog (ne)rada na pomenutoj funkciji.
Zla krv i nesporazumi podignuti su na najdestruktivniji mogući nivo po samu instituciju. Budućnost nikako nije svetla. Savez trenutno nije u mogućnosti da konkretno finansira ulazak novih mladih ljudi u formi obuka za razne grane letačkih i neletačkih sportova. Nemogućnost koja će se vrlo brzo pokazati kao fatalna za ovu našu stogodišnju avijaciju.“

Odgovor Siniše Bradića

Voleo bih da se čuje i moja strana priče; Krenuo bih redom:
• Nestručno i nedomaćinsko poslovanje su krivična dela kažnjiva Krivičnim zakonikom; Savez, po zakonu i Statutu mora da radi zakonito. Postoje tri organa – Skupština, Upravni odbor i generalni sekretar, koji upravo mora biti poslednja odbrana zakonitosti rada Saveza! Nadzorni odbor, u skladu sa Statutom, vrši uvid u rad i poslovanje Saveza i o svojim nalazima obaveštava sve organe, predviđene i Statutom i zakonom.
• Slučaj Bradić-Ovuka ne postoji. Nikad ga nije ni bilo. Ja se družim samo sa finim svetom. Ako o nekom imam nešto da kažem, to je samo lepo. O Ovuki ne bih ništa iznosio, nemam šta.
• Smene nije bilo. Bilo je samo silovanja Poslovnika o radu Upravnog odbora i Statuta Saveza od strane predsednika i malog broja članova Upravnog odbora, malog ali dovoljnog, da na nastavku ranije započete sednice Upravnog odbora promene Dnevni red, tuže me i osude, o čemu postoji Zapisnik. Naravno da je sve urađeno nestručno. Predsednik je potpisao otkaz mog Ugovora o radu ne poštujući osnovne zakonske pretpostavke. Naravno da sam tužio, da bih zaštitio svoja prava. I opet autogol rukovodstva! Ulazak u spor za koji je bilo očigledno da je izgubljena bitka i da se na taj način samo nanosi šteta Savezu. Korišćenjem pravnih lekova rukovodstvo je direktno uticalo da se spor oduži, troškovi su se uvećali, a zatezna kamata je – pa nema jače! Nakon što sam dobio spor u prvom stepenu, po žalbi Saveza spor je otišao na drugi stepen, na Viši sud, na još godinu dana, i ako je u pitanju radno pravo koje se rešava po hitnom postupku. Po pravosnažnosti presude ista je postala i izvršna. To znači da su i Savez i rukovodstvo direktno prekršili Krivični zakonik, za šta slede novčane i zatvorske kazne, ali tu će zadnju reč doneti Sud. Kao oštećena strana ja imam pravo na izvršnu meru, sudske penale, koji su 30.000,00 dinara dnevno. Novembar 2009. – April 2010. – oko 5,5 miliona samo po tom osnovu, ako se ne varam?! Iz čijeg džepa?! Sa čijim se novcima to rukovodstvo mangupiše?! Čije interese štiti, a koga uništava?!
• Naravno da presuda glasi BEZ PREKIDA što podrazumeva sve troškove sa sve zateznim kamatama, a penali će isto da naiđu u vidu blokade svih računa Saveza od strane Narodne banke Srbije, do izmirenja svih potraživanja.
• Nije tačno da ne radim ništa. Intenzivno se bavim naučnim radom, svojim doktorskim studijama, a i marketingom na pijaci merkajući šta ću danas lepo da kuvam. Šalu na stranu. Očekivao sam da će se sve rešiti daleko brže, u skladu sa zakonom. Zaboravio sam da je ovo Srbija… Elem, ponavljam da rukovodstvo ne štiti interese Saveza nego svoje pozicije. Sa normalnim rukovodstvom bih lako našao zajednički jezik da ova čuda ispeglamo. Ovako, posle više od dve godine ja nisam tužen ni za šta, toliko o mom nezakonitom radu; Pre će biti da sam bio smetnja sitnim ličnim interesima, što je vreme i pokazalo. 20. aprila sam podneo dve krivične prijave protiv više lica, uključujući rukovodstvo Saveza, a po više članova Krivičnog zakonika.
Imam nova saznanja koja podižu ukupan ulog, tj. načinjenu štetu Savezu, tako da već podnete prijave prevazilaze nadležnost Osnovnog tužilaštva, čak i Višeg tužilaštva, već se kvalifikuju u domen rada i nadležnosti Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Ono što znam izneću tamo gde treba, a istražne i druge radnje su na njima. Gledajući izveštaje Nadzornog odbora o radu Saveza u 2008. i 2009. godini, dovoljno je pratiti novčane i materijalne tokove da se pojedinci ili grupa identifikuju;
I dalje očekujem da se, u skladu sa pravosnažnom i izvršnom sudskom presudom, kao i u skladu sa Statutom Saveza, vratim na svoje radno mesto generalnog sekretara. Da podvučem crtu, dovedem reviziju i nadležne inspekcije i druge organe te da u skladu sa nalazima podnesem potrebne prijave odnosno odštetne zahteve kako bi se šteta nanesena Savezu istom i nadoknadila.
• Nemam nameru da blokiram rad Saveza. Ali nemam nameru nikom ništa da oprostim niti bilo čega da se odreknem. Sa normalnim rukovodstvom, koje nije ogrezlo u sve ono što ovom Nadzorni odbor Saveza stavlja na dušu, ponavljam, verujem da bi mogao mirnim putem da se dogovorim oko svega. Btw, nalazi NO VSS mogu se videti na ovoj adresi.

Siniša Bradić

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

mateus na: [POSLEDNJA VEST] Nova isporuka medicinske pomoći: Ruski An-124 sleće u Beograd

Hvala nasoj braci rusima! Veliko hvala i nasim prijateljima kinezima! An124 je izvanredan i sjajan transportni avion.

27. Mar 2020.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: Avia Prime: Jat Tehnika posluje redovno uprkos krizi

@Alf mislim da grešite , ovo nije "Par Aviona" za ovih zadnjih pola godine "Air Serbia" je leasovala još dva A 319 i jedan CRJ600 kao i jedan ATR ! A vi , cenjeni Gospodine piśete o nekakvom jeftinijem prevozu , kada čujem kakva je navala na Respiratore kako se ne poštuje kupac mogu da…

27. Mar 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] Nova isporuka medicinske pomoći: Ruski An-124 sleće u Beograd

Rusija nije u problemu kao Italija ili Srbija zbog pravovremenog reagovanja vlasti. Italijanska stampa nek ne lupeta, do guse zaglavinjalii zbog svoje gluposti, sve im znaci.

27. Mar 2020.Pogledaj

Paqe na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbija danas prevozi američke državljane iz Beograda do Los Anđelesa

@maxy Pa vlasnik malo vise od pola AS je Republika Srbija te makar taj procenat novca je placanje samom sebi.

27. Mar 2020.Pogledaj

Send this to a friend