BEG airport status
LYBE 2004:00 Z 240°05KT CAVOK 05/03 Q1025 NOSIG=
Najava: Croatian International Airshow Varaždin 2011

Najava: Croatian International Airshow Varaždin 2011

CIAV 2011 (Croatian International Airshow) održaće se 18. i 19. Juna na aerodromu Varaždin u Hrvatskoj. Na tradicionalno najvećoj vazduhoplovnoj priredbi u susednoj nam zemlji, a ove sezone i na ex-SFRJ prostoru, učestvovaće više od stotinu civilnih, vojnih i policijskih letelica.

Zvezda programa ove godine je JAS 39C Gripen mađarskog ratnog vazduhoplovstva koji neće sletati na aerodrom već će na svoj displej doleteti direktno iz Mađarske. Proizvođač SAAB zauzeće najveći izložbeni prostor na Aerodromu Varaždin u sklopu kojeg će postaviti demonstracioni simulator za ovaj avion koji je, za razliku od Srbije, u Hrvatskoj i dalje u igri za buduću nabavku višenamenskog borbenog aviona.

Pored nesumljivih letećih zvezda, akro-grupe hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „Krila Oluje“ koji će raditi simulirani napad na pistu uz odgovarajuću pirotehniku, spisak učesnika prilično je zanimljiv. Od generalne avijacije tu će biti Pajperi, Ekstra 300, Cesne 172 i jedan G-2A akro-grupe „Stars“ i svi će biti na raspolaganju za panoramske letove.

U letačkom programu leteće ultra-lake letelice Sinus i Virus iz Pipistrela, Eurostat, Aero 3 iz Slovenije, motorni zmajevi Apolo iz AK „Rode“, avio-taksi operator Winair sa Citation CJ2 bizjetom, Cesna 210, jedna Extra 300 (Ambreković) i jedna Extra 330 (Podlušnek), Dragan Ivančević sa svojim Pitsom S2B.

Line-up se nastavlja jedinim smislenim načinom letenja, motornim jedrilicama Grob109, tu je Diamond DA20, Bell 212 hrvatskog MUP-a i dva Alpha Jet-a koji će za sada biti samo na statici ali se polažu nade bar u jedan dolazni ili odlazni low-pass. Očekuje se potvrda vazduhoplovstva Crne Gore u vezi gostovanja njhovih Gazela i grupnom letu nekog od putničkih aviona sa akro-grupom „Krila Oluje“.

Tango Six Blog će za vas koji ne budete bili u mogućnosti, udisati kerozin, preznojavati se na suncu i prenositi bratstvo-jedinstvo drugaricama iz Hrvatske u paraleli sa nekim veoma ozbiljnim vazduhoplovnim novinarstvom, naravno u realnom vremenu.

CIAV 2011 na internetu možete naći na:
Zvaničnoj prezentaciji – www.airshow.hr
Facebook Fan Page-u – www.facebook.com/CroatianAirshow
Twitter-u – www.twitter.com/CroatianAirshow

i na Flickr-u:

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Upravo tako. A330 bi mogao sletjeti na SPU, no ako želi poletjeti morao bi uzeti gorivo do Zagreba ili nekog drugo aerodroma, pa tamo puniti gorivo. A to poskupljuje operacije i čini ih neisplativim u današnje vrijeme.

19. Sep 2019.Pogledaj

dax na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Air Serbia je već duže vreme pod velikim pritiskom sa svih strana. Air France i KLM/Transavia su otvorili letove tamo gde je do sada Air Serbia radila fidanje njigovih habova u Parizu i Amsterdamu. Na letu BEG-JFK ih svi veliki evropski igrači lome damping cenama. Aeroflot razvaljuje ka Moskvi/Aziji. Turkish ka Istanbulu. Eurowings otvara uskoro…

19. Sep 2019.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

Isto sam i ja čitao što se lobiranja tiče. Jedno je sigurno- teško ih je zadovoljiti kad je pazar u pitanju jer imaju iskustva sa svima a to i kotiste da se cenjkaju. Hoću da kažem da ako Indijac ponovo kupi R-77 onda bih je i ja uzeo. Drugo, sama ta raznolikost i šarenilo se…

19. Sep 2019.Pogledaj

JU240 na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Alene, nećemo sad zamenu teza. Prvo je bilo: 'Prelazak granice i vožnja trajektom je tlaka', a posle: 'Aerodrom je blizu'. Ali je, Alene, preko granice, i posle trajekta. A šta ćemo sa domaćom i najlegitimnijom mogućom linijom Banjaluka - Trebinje? To bi u svakoj, ali u svakoj zemlji sa takvom geografijom postojalo. Bez izuzetka. E,…

19. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Da, to je stvarno mjerljivo, Dubrovnik i Trebinje. U stvari ste u pravu. U regiji ima nekih stotinjak mjestačca od 25.000-100.000 koji nemaju aerodrome. Odmah svakom aerodrom napravit. Bez obzira jel par desetaka kilometara u okolici ima aerodrom. Ma što je milijarda EUR za izradnju tih 100 aerodroma i 200 milijuna godišnje za operiranje. Jel…

19. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend