BEG airport status
Prvi pogled na Boing 737MAX

Prvi pogled na Boing 737MAX

Novi 737 imaće sledeće novitete: novi motor prečnika ventilatora od 68 inča, promenjeni repni konus trupa, flaj-baj-vajer ali samo na spojlerima, cik-cak mlaznike po ugledu na 787, ojačanja krila i trupa i produženu nosnu nogu stajnog trapa za nekih 15 do 20 cantimetara. Novi računar upravljanja motorima i modifikovani vazdušni sistem radi prilagođavanja promenama u pritiscima motora.

Ono što prvo upada u oči je da Boing nije uspeo da u novu arhitekturu ubaci dovoljno veliki ventilator što se može odraziti na očekivane uštede u gorivu koje bi trebalo da budu 7% u odnosu na A320NEO i mnogo više u odnosu na obične A320.

Naime Boing je izabrao motor «CFM Leap-1b» sa ventilatorom od 68 inča. Radi poredjenja ventilator na sadašnjim 737 avionima je 61 inč a na sadašnjim Erbas A320 je istih 68 inča. Sa druge strane motor na novim Erbas A320NEO avionima je 78 inča na varijanti sa CFM motorima odnosno 81 inč na varijanti sa Prat i Vitni motorima.

Pošto fizika i termodinamika potrošnje goriva direktno zavise od veličine ventilatora odnosno stepena dvostrujnosti (odnos hladne i tople struje – odnosno koliko vazduha ide samo kroz uvodnik a koliko kroz jezgro motora) postavlja se pitanje koliko su realni Boingovi planovi o uštedama u odnosu na novi A320NEO. Čitaocima bloga ostavljamo da sami naprave svoj stav i mišljenje.

Podsećanje da je Boing krenuo u ovo predprojektovanje 2011.godine kako je i bilo predvidjeno na našem sajtu u ranijim prilozima.

Rols Rojs je prodao svoj udeo u kompaniji IAE koja pravi motor za A320 V2500 da bi u zamenu za to dobio dosta para i mogućnost partnerstva sa Prat i Vitnijem na novim motorima sa reduktorom ventilatora «GTF». To je znak da GTF tehnologija  definitivno ulazi na velika vrata a da je Rols pogrešio kockajući se na temu koncepcija sa otvorenim rotorom. Skupa greška koja je delimično ublažena.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

-7%? Pa oni su ludi!

Vrijeme je da Boeing preuzme vodstvo ponovo, Airbus samo nesto "barcka" na short-term-u.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

doktor uzbunjivac, zaludjivac budi ljubazan pa podeli podatke koje imas iz prve ruke ili nemoj vise nista

31. May 2020.Pogledaj

igor® na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@AL-41F1 "koliko bi kostala integracija data-linka poput link-16 u naš PVO?" Ne previše ako bismo išli logikom da ako već od rusa nabavljamo PVO sisteme onda da od njih nabavljamo i sisteme komande. Na primer AGAT PANORAMA u mobilnoj verziji dolazi na 2 kamiona. Istovremeno skuplja podatke sa 12 radara i nakon obrade (a obrađuje…

31. May 2020.Pogledaj

Doktor iz Nisa na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

@ Mayer Novinarka Ana Lalic je iznela ono sto je iznela tokom epidemije, imala je 3 razlicita izvora I pored toga su je pokupili...I da krivicni postupak je obustavljen. Zena je bila skroz u pravu. To sebi zbog porodice ipak ne zelim da priustim, imate moj clanak na naslovnoj strani dva dnevna lista iz aprila…

31. May 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Dimitrije Ako su ruski plaćenici koristili Pancir na MAN šasiji (a nisu), zašto onda ruska posada koristi priručnik na arapskom? Jednostavno, to je lokalna posada, sa upitnom obukom. Drugo, Libija pokazuje kako da ne koristite bilo koji sistem PVO, a ne da je Pancir loš. Sistem PVO bez sistema VOJIN, maskiranja, efikasne komande i kontrole,…

31. May 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Yoda Sirijska PVO se nije loše pokazala, imala je svoje uspehe, ali je pravila i svoje greške. S obzirom da su u građanskom ratu, da li su maksimum. Ne znam kakvi problemi sa Iranom, njihovi domaći sistemi su imali obaranje drona, ali zbog obaranja putničkog aviona sa Torom, upitno je koliko je njihov sistem uvezan.…

31. May 2020.Pogledaj

Send this to a friend