BEG airport status
LYBE 1205:00 Z 210°06KT CAVOK 04/02 Q1017 NOSIG=
Poslednji let aviona YU-BND

Poslednji let aviona YU-BND

Jučerašnji dan nije bio ni malo prijatan za Direktorat civilnog vazduhoplovstva i njihovu predstavnicu za odnose sa javnošću. Pogibija paraglajderiste na Kopaoniku i vanaerodromsko sletanje Dromadera na Novom Beogradu dogodili su se u istom danu. Ne pamtim kada se u sezoni nesreća i incidenata (avgust i septembar) desilo da za 24 sata budemo svedoci dva odvojena događaja ovakvog tipa.

Ukoliko bi ste proveli ne više od deset minuta na google-u i tom prilikom izvukli novinarske članke sličnih incidenata u poslednjih nekoliko godina izjava za medije zvaničnika DCV-a bila bi identična dvorečenična konstrukcija. Naravno, ona je bazirana na odgovornosti koja se ogleda u odmerenom baratanju trenutno znanim činjenicama i namenjena je borbi protiv senzacionalizma ali sinoć je izostalo nekoliko dodatnih rečenica koje su nadam se samo posledica loše interne komunikacije.

Pilot Radovan Nikolić je u sinoćnjem intervjuu novinama Press ispričao poslednje trenutke leta Novembar Delte i ovde sumirao bitno: „Na ovom tipu aviona za oba krila su pričvrćeni rezervoari. U jednom od njih je tokom leta potpuno nestalo benzina, a u takvim situacijama ručicom prebacite dovod goriva na drugi rezervoar. Međutim, ručica se zaglavila i ja sam na visini od oko 25 metara ostao bez goriva.“

Da li je uzrok prekida rada motora u ovom slučaju bila loša standardna operativna procedura ili tehnički otkaz jednog od najbitnijih podsistema na avionu utvrdiće posebna komisija u čiju smo stručnost, temeljnost i objektivnost mogli da se uverimo više puta u predhodnih nekoliko incidenata. Kao i obično jedini pravi problem i izazov ostaje percepcija javnosti koja sa pravom kvantifikuje pojave koje sada, već po pravilu, ne izgledaju kao „normalno letenje od tačke A do tačke B nekim normalnim (samo i jedino putničkim) avionom“. I dalje ne postoji minimum obaveznog truda i svesti stejkholdera generalne avijacije koji od iste privređuju da zajedno i koordinisano i najbitnije u realnom vremenu pruže širi kontekst incidenta i umire negativne reakcije na koje moraju računati u ovakvim slučajevima.

Takođe, ostaje da se vidi da li je tradicionalni drugi dan akcije zaprašivanja komaraca (širi reon grada koji obuhvata prigradske opštine) otkazan sinoć odmah nakon incidenta i da li je po istom logičnom ali i regulatorno uslovnm automatizmu cela flota operatora prizemljena dok se istraga ne okonča? Upotrebio sam ovde sintagmu ostaje da se vidi samo iz razloga jer DCV nije izdao sopštenje slične sadržine. Ponovo greška u sinhronizaciji interne komunikacije, nadam se.

Foto: Press

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

g

m-18 ima slavinu za gorivo sa samo dva polozaja ON i OFF…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Poljska potpisala ugovor za nabavku 32 borbena аviona F-35, prva isporuka 2024.

@ Paqe Prevodite diskusiju u emotivno plakanje,a ovo je sajt posvecen vojnim avionima,koji su masine napravljene za ubijanje ljudi u ratu. Ako Vam to smeta, nemojte citati ovu tematiku,nego idite na blog o etici. A ako besmisleno ulazite u rat sa celim svetom, onda ste odgovorni za pogibiju svog stanovnistva,kao nasa vlast 1999.

11. Feb 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Vijetnam najverovatnije nabavlja školsko-borbene avione Jak-130

@deki Lako je gledati površno na korejsku priču. S. Koreja i J. Koreja su krenuli sa iste polazne osnove, to je tačno. Takođe je tačno da je S. Koreja bila dugo vreme bogatija i bolje mesto za život od J. Koreje. Ono što je izvuklo J. Koreju i stvorilo silu koju danas vidimo nije delo…

11. Feb 2020.Pogledaj

Banja Luka na: Vijetnam najverovatnije nabavlja školsko-borbene avione Jak-130

@Al Morate da se dogovorite. Da li se u Socijalističkoj Republici Vijetnam danas živi dobro ili loše? A eto nisu pobijedili "saveznici". Šta to Vijetnamu danas konkretno 'fali da je bilo bolje da su im vlast i sila danas oni koji su ih ubijali sistematski bojnim otrovima, glađu, a bogami i metkom, nekada iz zabave…

11. Feb 2020.Pogledaj

dax na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Poraz bitke da se smanji sezonalnost na Jadranu

Ко заснива свој живот на издавању смештаја, продаји кафа, јела, сокова и алкохола разноразним туристима, истеривању омладине/будућности/образованих, лошим односима са суседима пре свега истојезичним, сателитском положају своје земље у односу на друге у сваком погледу а пре свега привредном и научном, итд. на крају добије тачно оно што је и хтео. Ово важи свуда на…

11. Feb 2020.Pogledaj

Paqe na: Poljska potpisala ugovor za nabavku 32 borbena аviona F-35, prva isporuka 2024.

@Petrovic Dusan "a sad je NATO kriv sto su rakete ubile decu" Sram vas bilo.

11. Feb 2020.Pogledaj

Send this to a friend