BEG airport status
[LIVE POST] Naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

[LIVE POST] Naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

20120612-110502.jpg

10:35 – Nalazim se u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije gde za 25 minuta počinje prva sesija naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“ u organizaciji Komande ViPVO i Instituta za strategijska istraživanja.

Deklarisani ciljevi dvodnevnog simpozijuma su „osvetljavanje pojedinih segmenata perioda i događaja iz bogate istorije srpskog vojnog vazduhoplovstva učešćem domaćih autora – istoričara, inženjera – konstruktora, pilota, komadanata, profesora, tehničara, lekara vazduhoplovne medicine, novinara i drugih kompetentnih lica u oblasti vojnog vazduhoplovstva.“

Simpozijum će biti podeljen u dve paralelne sesije na dve opšte tematske celine:
– Istorija: „Vazduhoplovstvo – istorijski razvoj“
– Savremene teme: „Tehnološki i doktrinarni aspekti razvoja ViPVO“

Agenda simpozijuma:

Plan Simpozijuma

20120612-111052.jpg

11:15 – Zamenik komadanta ViPVO general Gordić u jednom delu svog uvodnog predavanja pomenuo „posetu Rusiji pre dva dana radi opremanja za koje se nadamo da će se dogoditi.“ Takođe se osvrnuo i na incident sa italijanskim ull avionom i da su „Rusima rekli da su zbog njega digli lovce i PVO i da su ga prizemljili.“

11:25 – Predavanje potpukovnika Slaviše Vlačića sa nekoliko zanimljivih detalja:
„Lasta je mnogo bitnija nego drugi avioni za popunjavanje rupa u obuci i osposobljavanju letača nego neki drugi (posebno višenamenski) vazduhoplovi u ovom datom momentu.

Na jednom od slajdova je „Perspektiva opremanja roda avijacije – nabavke“. Trenutno sistematizovana lista želja:
– Školski avioni
– Višenamenski borbeni avioni
– Višenamenski srednji transportni helikopter
– Laki i srednji transportni avion
– Simulatori
– Oprema za održavanje i ostala infrastruktura

Vlačić je tokom predavanja rekao da je u planu realizovanje nabavke opreme za noćno letenje koja je namenjena transportnim helikopterima.

12:30 – Početak drugog panela nakon pauze. Legenda jugoslovenskog vazduhoplovstva general u penziji Zlatko Rendulić (92) svoje predavanje o razvoju vojnog vazduhoplovstva posle drugog svetskog rata počeo sa komentarom: „Ne volim teoriju, sve što ću vam sada pričati je ono što sam proživeo“. Svi prisutni slušaju i ne trepću.
Otac aviona G-2: „Ova letelica je idealna za ab-inicio obuku. Pored toga u nekim planovima napada vece armije na „bastion“ na njega se racunalo da obara desantne helikoptere“.

20120612-125638.jpg

14:45 – Predavanje Vojislava Devića iz Vojnotehničkog instituta o projektu Lasta.
O Kobcu: „Avion Kobac je lansiran kao SDPR projekat mada je VTI godinu dana pre njegovog početka o njemu interno razmišljao. Ponuđen je Genralštabu Vojske Srbije koji ga je kao projekat podržao ali nije izrazio interes za njegovu nabavku i uvođenje u naoružanje. On će stoga verovatno biti namenjen za izvoz.“

15:30 – Predavanje generala Smialjanjića o NATO bombardovanju 1999. godine.

Ovaj post će biti ažuriran tokom šestočasovnog trajanja simpozijuma.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

AL-41F1 na: Švajcarska izlazi na referendum: Da li ste za nabavku višenamenskih borbenih aviona?

Mornaricke F/A-18E/F, jos sajle za skracivanje sletanja kao Finci i mirni su. Taman za njihov teren gde nema bas puno prostora za poletno-sletne staze. To bi najvise voleo da mi mozemo da kupimo, ali sta je tu je.

04. Jul 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: [VIDEO] Na Batajnici prikazane kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice CH-92A, kupljeno 6 letelica sa 18 raketa

Dobar pocetak, tranfer tehnologije mi je najinteresantniji deo. Lepo su i ofarbane, lici malo na semu rumunskih LanceRa.

04. Jul 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Švajcarska izlazi na referendum: Da li ste za nabavku višenamenskih borbenih aviona?

Nema to veze. Da li Svajcarska ima problem, makar i birokratski gde ce postavljati svoje osmatracke radare? Da li imaju ogranicenja naoruzanja i regionalne komisije za sprovodjenje tih ogranicenja? Da li imaju stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji? E vidite, sve to Srbija ima, a oni ne. U principu to sto oni ne nabavljaju tehniku…

04. Jul 2020.Pogledaj

Send this to a friend