BEG airport status
LYBE 2000:30 Z VRB°01KT 3000 BR SCT012 BKN037 00/M00 Q1038 NOSIG=
[LIVE POST] Naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

[LIVE POST] Naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

20120612-110502.jpg

10:35 – Nalazim se u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije gde za 25 minuta počinje prva sesija naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“ u organizaciji Komande ViPVO i Instituta za strategijska istraživanja.

Deklarisani ciljevi dvodnevnog simpozijuma su „osvetljavanje pojedinih segmenata perioda i događaja iz bogate istorije srpskog vojnog vazduhoplovstva učešćem domaćih autora – istoričara, inženjera – konstruktora, pilota, komadanata, profesora, tehničara, lekara vazduhoplovne medicine, novinara i drugih kompetentnih lica u oblasti vojnog vazduhoplovstva.“

Simpozijum će biti podeljen u dve paralelne sesije na dve opšte tematske celine:
– Istorija: „Vazduhoplovstvo – istorijski razvoj“
– Savremene teme: „Tehnološki i doktrinarni aspekti razvoja ViPVO“

Agenda simpozijuma:

Plan Simpozijuma

20120612-111052.jpg

11:15 – Zamenik komadanta ViPVO general Gordić u jednom delu svog uvodnog predavanja pomenuo „posetu Rusiji pre dva dana radi opremanja za koje se nadamo da će se dogoditi.“ Takođe se osvrnuo i na incident sa italijanskim ull avionom i da su „Rusima rekli da su zbog njega digli lovce i PVO i da su ga prizemljili.“

11:25 – Predavanje potpukovnika Slaviše Vlačića sa nekoliko zanimljivih detalja:
„Lasta je mnogo bitnija nego drugi avioni za popunjavanje rupa u obuci i osposobljavanju letača nego neki drugi (posebno višenamenski) vazduhoplovi u ovom datom momentu.

Na jednom od slajdova je „Perspektiva opremanja roda avijacije – nabavke“. Trenutno sistematizovana lista želja:
– Školski avioni
– Višenamenski borbeni avioni
– Višenamenski srednji transportni helikopter
– Laki i srednji transportni avion
– Simulatori
– Oprema za održavanje i ostala infrastruktura

Vlačić je tokom predavanja rekao da je u planu realizovanje nabavke opreme za noćno letenje koja je namenjena transportnim helikopterima.

12:30 – Početak drugog panela nakon pauze. Legenda jugoslovenskog vazduhoplovstva general u penziji Zlatko Rendulić (92) svoje predavanje o razvoju vojnog vazduhoplovstva posle drugog svetskog rata počeo sa komentarom: „Ne volim teoriju, sve što ću vam sada pričati je ono što sam proživeo“. Svi prisutni slušaju i ne trepću.
Otac aviona G-2: „Ova letelica je idealna za ab-inicio obuku. Pored toga u nekim planovima napada vece armije na „bastion“ na njega se racunalo da obara desantne helikoptere“.

20120612-125638.jpg

14:45 – Predavanje Vojislava Devića iz Vojnotehničkog instituta o projektu Lasta.
O Kobcu: „Avion Kobac je lansiran kao SDPR projekat mada je VTI godinu dana pre njegovog početka o njemu interno razmišljao. Ponuđen je Genralštabu Vojske Srbije koji ga je kao projekat podržao ali nije izrazio interes za njegovu nabavku i uvođenje u naoružanje. On će stoga verovatno biti namenjen za izvoz.“

15:30 – Predavanje generala Smialjanjića o NATO bombardovanju 1999. godine.

Ovaj post će biti ažuriran tokom šestočasovnog trajanja simpozijuma.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Slavica na: Letačke priče Suada Hamzića: Moji susreti sa NLO

Veceras,tacno je bilo 1.18h sa prozora moje sobe,u Beogradu,tacnije,N.Bgd,videla sam zelena svetla odmah desno pored vrha krova zgrade koja se nalazi preko puta moje.To mi je bilo cudno pa sam pazljivije posmatrala.Uzela sam telefon da uslikam jer to svakako nije bila uobicajena pojava.Ta zelena svetla su isprva neko kratko vreme po vidjenju mirovala,pa se vinula…

19. Jan 2020.Pogledaj

Krunoslav na: Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

To i ja tvrdim čitavo vrijeme. Direktna pogodba s bilo kim i za bilo što. Ova javna nabava je opet tako neodređena da će bilo koja odluka biti predmet napada oporbe (tko god da bude tada u oporbi). Zato i mislim da opet ništa od posla. Ovo je Plenkovićev manevar i prebacivanje vrućeg krumpira drugom.

18. Jan 2020.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Da li je Aegean dobar kupac za Croatiu Airlines?

Yrraf: Upravo tako. Novak: Kako znam? Pa čitam izjave njihovog managementa, vidim da ne naručuju avion, niti imaju planove da ga naručuju. Ne znam da naručuju A321XLR i da kreću u long-haul, samo kažem da bi to bilo logično obzirom na broj putnika, veličinu flote, feeding linije, te novi model A321XLR kojim sa daleko manjim…

18. Jan 2020.Pogledaj

Tvrtko na: Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

... hrvatska je prije samog slanja zahtjeva za zvanicnom ponudom dobila pismo namjere o zainteresiranosti države vlasnice zrakoplova da ih proda... tako su interes za dostavu ponude za nove zrakoplove iskazali Amerika (f35, f16), Švedska(Gripen cd)... ostale države su iskazale interes za dostavu ponuda za rabljene zrakoplove izmedju ostalih i Francuska za Rafale... znači hr.…

18. Jan 2020.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Da li je Aegean dobar kupac za Croatiu Airlines?

Postoje posljedice u slučaju bankrota Croatie, čak i smanjenja broja frekvencija, no ja nisam pronašao klauzulu da bi tada država preuzela otplatu kredita.

18. Jan 2020.Pogledaj

Send this to a friend