BEG airport status
Direktorat skreće pažnju lakoj avijaciji – pazite se protivgradnih raketa

Direktorat skreće pažnju lakoj avijaciji – pazite se protivgradnih raketa

Da je letenje iznad Srbije i u mirnodopsko vreme zanimljivo skreće nam pažnju hitno upozorenje letačimakoje je Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva izdao pred Uskrs.U svom saopštenju Direktorat upozorava korisnike vazdušnog prostora klase G (do 450 m AGL) koji je od nedavno rezervisan za ultra-lake letelice, zmajeve, balone, paraglajdere i ostale, da je letenje u toj zoni, u CB sezoni (po DCV-u od 15. aprila do 15. oktobra), izrazito opasno.

DCV u svom saopštenju dalje navodi da letovi u klasi G ne podležu odobravanju od strane kontrole letenja i da održavanje dvosmerne radio-veze nije obavezno, pa stoga postoji opasnost da neka letelica uleti u vazdušni prostor pod aktivnim dejstvom protivgradne zaštite:

– Dejstvo protivgradne zaštite obavlja se lansiranjem raketa protiv gradonosnih oblaka sa zemlje uz predhodnu saglasnost pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi u periodu od 15. aprila do 15. oktobra.

Uredbom o klasama vazdušnog prostora i uslovima za njihovo korišćenje, koja se primenjuje od decembra 2011. godine, definisana je klasa G vazdušnog prostora do 450 m (1500 ft) iznad terena, izuzev u kontrolisanim zonama.

Učesnici u saobraćaju u vazdušnom prostoru klase C i D dobijaće instrukcije za izbegavanje oblasti gde dejstvuje protivgradna zaštita putem obavezne radio-komunikacije sa nadležnom jedinicom kontrole letenja, stoji u saopštenju.

Za sve detalje u vezi sa preporukama letenja u klasi G pogledajte sajt DCV-a gde takođe možete naći frekvencije radio-stanica jedinica kontrole letenja kao i brojeve telefona radarskih centara protivgradne zaštite gde možete dobiti informacije o aktivnostima protivgradne zaštite.

Dakle bolje je nazvati telefonom centre na vašoj planiranoj ruti i informisati se o potencijalnoj aktivnosti raketa nego testirati G limite vaših letelica i vaše neznanje standardnih manevara za izbegavanje raketa lansiranih sa zemlje.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

bb

"Dakle bolje je nazvati telefonom centre na vašoj planiranoj ruti i informisati se o potencijalnoj aktivnosti raketa nego testirati G limite vaših letelica i vaše neznanje standardnih manevara za izbegavanje raketa lansiranih sa zemlje."

Pobednički zaključak! :D

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Jaoo, nisam verovao da ce se naci veci F-16 fan od Falcona, i to jos meni srecnom da da lekciju o savrsenom proizvodu. 😕. Ko da je AI ispisao promo za F-16 :-) "...To je istovremeno i prvi avion na svetu u kome je integrisana AI te moze da izvodi borbene zadatke bez ljudske posade."…

25. Jun 2024.Pogledaj

Pavlović Dušan na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Grčki Mirage 2000-5 su MkII verzije sa radarima RDY-2, a kasnije su i nadogradjeni na verziju MkIII. Prvi Mirage 2000 su sa radarima RDY

24. Jun 2024.Pogledaj

Mislav na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

A mjerio si brzinu reakcije Rafala i MiG 29 pa to iznosis kao cinjenicu? I kakve veze ima dvimotorac u odnosu na jednomotorac i brzinu uzlijetanja. Opet mjerio si?

24. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj