BEG airport status
VTI i Utva stigli u Irak, počeli radovi na modifikacijama iračkih Lasti

VTI i Utva stigli u Irak, počeli radovi na modifikacijama iračkih Lasti

TIKRIT, IRAK – Ekipe inženjera i tehničara Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije i fabrike aviona Utva iz Pančeva stigli su u utorak u Irak radi radova na modifikaciji školskih aviona Lasta koje su u sastavu ratnog vazduhoplovstva ove zemlje. Danas otpočinju pripremni radovi na primeni novih rešenja u vezi komandi aviona, rešavanja problema u vezi motora kao i ekspolatacionih problema vezanih za detonaciono sečivo.

 

toc01
Instruktori iračkog RV na obuci sa pilotima CLI VS, foto: Dušan Atlagić

Kako Tango Six saznaje, prioritet radova na iračkim letelicama koje nisu letele nekoliko meseci biće modifikacija komandi leta koje su počele da se obavljaju u Srbiji kao rezultat zaključaka istrage fatalne nesreće ovog aviona prošlog septembra. Ekipa inženjera i tehničara VTI i Utve stigla je prekjuče u Irak preko Bagdada u bazu iračkog ratnog vazduhoplovstva blizu grada Tikrit. U Tikritu se nalazi pilotska akademija (Iraqi Air Force College) u kojoj se pored 15 američkih turboprop aviona za obuku Texan T-6 II nalzi i 20 klipnih Lasti 95N.
 

Motor

 
Pored modifikacija na komandama leta koje su nastale kao posledica udesa u Srbiji, sledeća bitna stavka posete srpskih stručnjaka je rešavanje problema sa motorom Lycoming AEIO-580B1A.

Posle isporuke poslednjih primeraka „iračkih“ Lasti u julu 2011. godine ova flota je u Tikritu naletela, prema nekim izvorima, oko 600 sati. Prednost Lasti u Tikritu od samog početka bila je u jednostavnosti upotrebe. Avion je prosto mogao više da se leti u odnosu na logistički i operativno nešto komplikovanije Texane. Međututim, od marta 2012. godine zbog tehničkih problema sa motorom sve Laste su prizemljene.
 

Lycoming u Lasti
Lycoming u Lasti, foto: Vlajković Aircraft Systems

Kako Tango Six saznaje, problem je najverovatnije u samom motoru, ne u njegovoj integraciji u trup letelice. Naša strana sumnja na određene defekte kod serije 580 američkog proizvođača koje obuhvataju problem podmazivanja motora prilikom startovanja. Kako se tumači, potrebni uslovi za normalno podmazivanje dostižu se tek nakon 20-ak sekundi rada što ima kasnije posledice na habanje i resurs/životni vek motora.

Kako saznajemo Lycoming je priznao postojanje defekta i ponudio tehničko rešenje koje će se sada primeniti na iračkim Lastama nakon čega će normalne operacije aviona biti nastavljene ali uz smanjenje resursa motora i veću potrošnju ulja, što će povećati realni trošak sata leta.

Prve tri srpske serijske Laste, uključujući i primerak koji je uništen u udesu, imaju verziju 540 Lycomingovog motora koji nema pomenute probleme. Iako nema zvaničnih informacija niti potvrde, buduće modifikovane srpske Laste bi verovatno trebalo da budu pogonjene sa 540 verzijom motora.
 

Auspuh servis Vlajković

 
Preciznije „Aircraft Systems Vlajković“ deo je preduzeća Vlajković koji se bavi izradom izduvnih grana za automobilsku industriju i koje je, kako se navodi na njihovoj prezentaciji, 2009. godine u saradnji sa VTI, Utvom i TOC-om razvilo izduvnu granu za Lastu 95. Pored rada na Lastama (motorima serije 540 i 580) na prezentaciji ovog preduzeća navodi se i serijska proizvodnju izduvnog sistema za Utvu 75.

Poznato je da je izduvna grana Laste u poslednjoj iteraciji ove letelice imala problema prilikom testiranja ali kako saznajemo iz više izvora oni su rešeni i nevolje sa 580 verzijom motora su sada isključivo povezane sa njegovim proizvođačem.
 
 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ж

Мало ми је необично да су екипе ВТИ и Утве отишле у Ирак да модификују ирачке Ласте а да при том те нове модификације нису испитане на прототипу П1.

Odgovori
N

pa da su znali to pre udesa verovatno bi to otklonili još pre na lastama kod nas i otišli da modifikuju to i u Irak ovako su posle udesa modifikovali kod nas pa brže bolje trk kod njih,……i da li vam to nešto govori???

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zagreb nije iskoristio svoju šansu

Vi naravno znate da Zagreb ima daleko veći GDP nego Split, i da ima bitno više turista nego Split. I da Zagreb ekonomski raste. I dok stvari drže vodu koje ste napisali, stvarno mi nije jasno kakve veze bi povezanost Slavonije sa Srbijom imala na rast Zagreba. Da se Slavonija poveže gospodarstveno i na druge…

17. Sep 2020.Pogledaj

Petar Vojinovic na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

Zamislite da zaista razmišljamo kao Vi i da sve do čega dođemo a zanimljivo je ostavimo samo za odabrani krug ljudi? Lep primer, i nemojte ga zaboraviti, da medij može biti kriv i kad objavi i kad ne objavi.

17. Sep 2020.Pogledaj

Petar Vojinovic na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

Banja Luka, Vi ne pitate nego pišete da "samo pitate" nakon nekoliko konstatacija koje su proizvoljne. Odgovor na pitanja u drugom pasusu je: naravno da sam siguran u sve. Tango Six kada objavi bilo šta onda je u potpunosti siguran. Vaše i moje shvatanje sistema odbrane Srbije i nivo informacija o istom ne može biti…

17. Sep 2020.Pogledaj

Dekki PG na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

Generalno konačno smo se u našoj državi posle 30 godina izborili sa određenim stvarima i to je nešto što je bilo logično da se desi , ali sve stvari vezane za dešavanja u svijetu mi smo apsolutno nebitni tj apsolutno je smiješno pomisliti da mi možemo uticati na bilo šta u svijetu osim na odnose…

17. Sep 2020.Pogledaj

Send this to a friend