BEG airport status
Bombardovanje Islamske države: Zapadna koalicija i Iran

Bombardovanje Islamske države: Zapadna koalicija i Iran

BEOGRAD – Vazdušni udari Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih i bliskoistočnih saveznika na položaje oružanih formacija tzv. Islamske države (ID) u Iraku i Siriji traju već skoro 6 meseci. Dejstva u Iraku započela su 7. avgusta prošle godine i u toj kampanji učestvuju, pored SAD, Australija, Begija, Danska, Francuska, Holandija, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo. 22. septembra 2014. započeli su i udari iz vazduha iznad Sirije u kojima učestvuju SAD, Bahrein, Jordan, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. SAD su saopštile da je podržka za ove akcije stigla iz preko 60 zemalja.

 
 
10966820_10205765875370713_1247470206_n
 
 
U svojoj nameri da formiraju Islamski kalifat sunitski borci Islamske države zauzeli su velike teritorije severnog i zapadnog Iraka i severoistočne delove Sirije. Prilikom njihovih akcija i nastupanja u Iraku, borci ID naneli su velike gubitke iračkoj armiji koja je bila slabo organizovana i pružila je veoma mali otpor. Tome je velikim delom doprinelo to što su islamisti imali podršku naroda na tim teritorijama i što je došlo do izdaje u redovima pre svega oficirskog kadra iračke vojske. Svakako i da je vrlo nizak moral iračkih vojnika kao i neiskustvo doprinelo raspadu bilo kakvog ozbiljnijeg otpora borcima ID.

U svom napredovanju kroz nezaštičene delove Iraka i Sirije islamisti su, često na svirep način, pogubili veliki broj kako vojnika tako i civila među kojima su bili i taoci iz zapadnih zemalja. Paralelno sa početkom vazdušnih udara zapadni saveznici započeli su i dodatno opremanje i obuku iračke vojske ali i pripadnika oružanih snaga Kurda tzv. Pešmerga. U početku saveznici su dejstvovali na tačkaste i grupne ciljeve ali su se vremenom ta dejstva proširila na komandne i kontrolne tačke kao i finansijske centre ID.

Vazduhoplovne snage SAD (USAF) su najviše angažovane i izvršavaju oko 70-75 posto akcija što je i logično jer imaju najviše resursa. U bazama u Jordanu, Kuvajtu, S. Arabiji i UAE stacionirani su lovci-bombarderi F-16, F-15E, F-22A, strategijski bombarderi B-1B, leteće cisterne KC-135R i bespilotne letelice MQ-1 Predator i MQ-9 Reaper. Mornarica upotrebljava avione F/A-18 i EA-6B koji poleću sa nosača aviona George W Bush. Australija je svoja borbena dejstva započela početkom oktobra a u vazduhoplovnu bazu Al Minhad, UAE poslali su 7 aviona F/A-18F Super Hornet, leteće radarske sisteme E-7A, kao i transportere C-130J i C-17A. Takođe, australijske specijalne jedinice su poslate kao savetnici iračkim snagama.

10969291_10205765881770873_855073950_o

Gotovo istivremeno 6 belgijskih aviona F-16 stacionirano je u bazi Azrag u Jordanu koji su se, dok su čekali odobrenje za borbena dejstva, nalazili u Grčkoj, u bazi Araksos. U Jordanu se nalazi i 6 holandskih F-16 koji su prvi put bacili bombe 7. oktobra. Četiri danska aviona F-16 su od prve nedelje oktobra u Kuvajtu, na aerodromu Ali Al Salem.

Prva koja se pridružila SAD u akciji protiv ID bila je Francuska čiji su avioni 15. septembra započeli prve izviđačke letove iznad Iraka. U operaciji koju Francuzi nazivaju Operation Chammal, prve borbene misije francuski avioni Rafale započeli su 4 dana kasnije. Devet Rafala i 6 Miraža-2000 ali i tankeri C-135FR i leteći radarski sistemi E-3F nalaze se u UAE u bazi Al Dhafra. Izviđačku podršku pružaju mornarički patrolni avioni Atlantique 2. Sredinom januara odlučeno je da se u Persijski zaliv uputi i francuski nosač aviona Šarl De Gol.

Britanci su svoja prva tri aviona Tornado GR4 stacionirali u bazu Akrotiri na Kipru još 12. septembra, par dana kasnije stigla su još tri aviona a početkom oktobra pred samo odobrenje operacije pod britanskim nazivom Operation Shader, još dva Tornada. Već u prva 24. sata od tog odobrenja dva aviona su izvršila misiju iznad Iraka koja je trajala sedam sati a gorivo u vazduhu primili su od aviona Voyager KC2 (A330 u verziji tankera). U napadima saveznički avioni uglavnom upotrebljavaju vođena sredstva, laserski vodjene bombe, IN+GPS vodjene bombe, protivoklopne rakete mada su korišćene i obične nevođene avio-bombe.

Sirijska vojska koja se već skoro 4 godine bori protiv nekoliko desetina pobunjeničkih militantnih organizacija, još uvek uspeva da na nekim teritorijama drži situaciju pod kontrolom a na nekim i da napreduje. Ipak njene snage su dosta razvučene a jedna od posledica te situacije su početni vojni uspesi snaga ID protiv sirijske armije. Interesantno je da nijedna zapadna saveznica SAD nije želela da učestvuje u bombardovanju ciljeva u Siriji bez odobrenja vlasti u Damasku. Zvanično SAD su saopštile da nisu tražile odobrenje Sirijaca ali se ipak smatra da su ostvareni određeni kontakti po tom pitanju. Do sada skoro nijedan američki borbeni avion nije bio izložen bilo kakvim dejstvima sirijske PVO. SAD pre svega žele da ne budu predstavljene kao osvajači i krstaši kao što je to bio slučaj sa ranijim kampanjama u Iraku.

Zbog toga su SAD za akciju iznad Sirije pridobile bliskoistočne regionalne sile koje predstavljaju sunitske islamke države koje tako daju kredibilitet i legitimitet u borbi protiv isto tako sunitske ID. Dakle osim vazduhoplovnih snaga SAD koje su raspoređene u bazama širom Bliskog istoka, u akcijama učestvuju dva aviona F-16C RV Bahreina koji poleću iz svoje baze Isa, potom tu je šest jordanskih F-16AM iz baze Al Azraq, dva katarska Miraži-2000-9EDA iz baze Doha, četiri saudijska F-15S i emiratski F-16E iz baze Al Dhafra u UAE.

Prvi udari na snage ID u Siriji izvedeni su u tri talasa, prvi talas je bio lansiranje oko 40 krstarećih raketa Tomahawk sa američkih brodova-razarača koji su se nalazili u Crvenom moru i Arabijskom zalivu. Drugi talas obuhvatao je američke avione F-15E, F-16C, F-22A, B-1B kao i bespilotne letelice MQ-1 i 9. Treći talas obuhvatao je napad američkih aviona F/A-18 sa nosača aviona George W. Bush. Bliskoistočni saveznici učestvovali su u drugom i trećem talasu. Što se tiče ubojnih sredstava upotrebljavaju se uglavnom vođene rakete i bombe ali ima i nevođenih bombi pa se zbog toga avioni moraju niže spustiti. U tom slučaju dolazi do opasnosti od obaranja jer snage ID raspolažu sa lakim prenosivim raketnim sistemima PVO i dobro obučenim strelcima. Do sada su samo u Iraku oborili bar 4 helikoptera iračke armije, po jedan Bell 407 i Mi-17 i dva Mi-35. 24.12.2014. blizu Sirijskog grada Ragga srušio se jordanski F-16AM za koga su borci ID tvrdili da su ga oborili što je istog dana potvrdio i jordanski ministar informisanja koji je još rekao i da je propao plan za spasavanje zarobljenog pilota. Međutim dan kasnije američka komanda negirala je da je avion oboren već je saopšteno da se srušio.

8. januara ove godine iz Pentagona je saopšteno da su do tog datuma saveznički avioni uništili 3222 mete uključujući 58 tenkova, 184 terenska vozila HMMWV, 26 borbenih vozila pešadije, 303 tehničkih vozila, 394 drugih vozila, 79 komada različite artiljerije, 52 bunkera, 14 čamaca, 16 komandnih postaja, 92 kontrolna punkta, 673 borbene pozicije, 980 građevina, 23 skladišta, 259 naftnih postrojenja itd.
 

Podrška Irana

 
10957855_10205765883130907_1546077668_o
 
Krajem novembra prošle godine na televiziji Al Džazira prikazan je snimak na kome se vide avioni F-4 “Phantom II“ kako dejstvuju po postrojenjima ID u istočnoj iračkoj provinciji Dijala 40 km unutar iračke teritorije. Na osnovu toga što Iran u svom arsenalu ima lovce-bombardere F-4D i F-4E kao i izviđače RF-4E a i na osnovu blizine granice logičan zaključak je da to jesu iranski avioni. Ipak, iranska vlada demantovala je da učestvuje u akcijama protiv ID.

Uprkos ovim negiranjima, Pentagon je naveo da su iranski avioni izvršili borbena dejstva u istočnom Iraku. Na udaru su bila dva grada, Džalula i Sadija koji su od početka sukoba nekoliko puta naizmenično bili u rukama ID i iračke armije. Iran je izabrao ovaj region jer je to pretežno ravničarski predeo i predstavlja idealnu poziciju za prelaz u Iran. Dva dana pre početka vazdušnih udara na nebu su primećene iranske bespilotne letelice kao i izviđački avioni RF-4E. Smatra se da iranski avioni poleću iz dve baze blizu granice sa Irakom, prva je 3. taktička lovačka baza Noujeh a druga 4. taktička lovačka baza Vahdati. Avioni F-4E dejstvovali su klasičnim avio bombama, nevođenim raketnih zrnima ali i laserski i televizijski vođenim bombama.
 
 

Komentari

g

Veoma skupa akcija. Fala im što pomogoše Kurdima oko Kobanea i u Iraku, ovo ostalo se svodi na uništavanje izvora prihoda, tj. naftnih bušotina. A to verovatno ima veći efekat po životni luxuz ISISovog vođstva, no na njihov borbeni potencijal.

Odgovori
V

Sve su to oni već naplatili ili su u postupku naplate. Ne bih im se zahvaljivao za sr*nje koje su sami stvorili, IS.

Odjednom milijarde pristižu do IS, a niko nema pojma odakle??!!!!

Ma hajde! Probajte da pošaljete 11000e sa bilo kog računa na bilo koji račun, pa da vidite ko će sve da vas pita zašto, kome, kako, kuda.

Kupuju oružje u Maxiju ili Rodi? Biće da je na akciji bilo.

Odgovori
Ž

Poštovani,

želeo bih da pohvalim vaš članak zbog njegove sadržajnosti i egzaktnosti, kao i da pružim punu podršku borbenim akcijama Zapadne koalicije, Iračkih snaga i Sirijske vojske protiv terorističko – genocidne "Islamske države". Pozitivni rezultati pokrenutih vojnih dejstava po položajima IS su evidentni, a vremenom će postati još vidljiviji, intenziviranjem vazdušnih udara koji će doprineti velikim ljudskim i vojnim gubicima i na kraju totalnom slomu te nepriznate terorističke tvorevine.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Перица na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zagreb jedini ostao otvoren

„Prvo posade ne odlaze više u crew room gdje koriste laptope kompanije, nego koriste svoje laptope od kuće za planove i detalje leta, a na avion dolaze direktno od kuće"???????? Боже... Да ли сте свесни колико је ово опасно??!? Обришите и овај део и моју поруку, ионако их доста не објављујете. И да се надамо…

02. Apr 2020.Pogledaj

dosada na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zagreb jedini ostao otvoren

Meni je bilo sasvim dovoljno par rečenica da konstatujem trenutno stanje. Ali ovo je vreme u kome svi imamo vremena.

02. Apr 2020.Pogledaj

126LAE-Delta na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zagreb jedini ostao otvoren

Hm, kad ovako izložite, jedino mi zvuči racionalno za redovni putnički saobraćaj ili dodatne mere bezbednosti za sve letove zbog korone (pod obavezno za vitalne linije tih država) ili potpuna obustava ovog vida prometa. Trećeg nema, po mom mišljenju. Lako je pevati "Tko se boji korone još", a gadno je da se ovim vidom saobraćaja…

02. Apr 2020.Pogledaj

Mayer na: [POSLEDNJA VEST] Nova isporuka medicinske pomoći: Ruski An-124 sleće u Beograd

Ti letovi sluze doticnim zamljama da se pozicioniraju na jos uvek slobodnoj teritoriji tzv. Zap. Balkana. Tu se prezentuje kako EU ne cini nista a eto Kina, Rusija, Turska (you name it) se polomise od pomoci. Lokalna politika ekstremno gura taj narativ po medijima, sa Kinom smo, neverovatno ali istinito, braca a pomoc EU se…

02. Apr 2020.Pogledaj

Send this to a friend