BEG airport status
Ruska vazdušna intervencija u Siriji – najzanimljiviji detalji Odlazak na još jednu borbenu misiju, ruski taktički bombarder Su-24M u Siriji / Foto: rusko Ministarstvo odbrane

Ruska vazdušna intervencija u Siriji – najzanimljiviji detalji

Nakon prebaziranja u vazduhoplovnu bazu Basel Al Asad kod Latakije i upoznavanja posada sa aerodromom baziranja i vazdušnim prostorom, ruske vazduhoplovne snage započele su u noći između 30. septembra i 1. oktobra borbena dejstva po položajima sirijskih pobunjenika i po snagama tzv. Islamske države.

U prvih nekoliko dana bombardovani su ciljevi uglavnom u severozapadnim i zapadnim delovima Sirije tj. u provincijama Alepo, Idlib i Hama ali se, kako vreme odmiče spisak ciljeva polako proširuje. Rusija je nakon četiri godine političke ali i vojne pomoći režimu sirijskog predsednika Bašara El Asada na njegov zvaničan poziv odlučila da se umeša direktno u ovaj vojni sukob.

2434208_original
Jurišni avion Su-25SM u sirijskoj bazi Basel Al Asad / Foto: rusko Ministarstvo odbrane

Iako je Rusija potencirala da će se u Siriji boriti pre svega protiv džihadista Islamske države, zapadne zemlje za sada optužuju Moskvu da dejstvom po snagama tzv. ‘’Slobodne sirijske armije’’ pomaže režimu u Damasku da ostane na vlasti. Koalicija koju predvode SAD a koju čine još Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Turska, Katar i Saudijska Arabija upozorila je Rusiju da prestane da bombarduje snage sirijske opozicije i civile i da se koncentriše samo na Islamsku državu. Ovime su samo potvrđene velike razlike u pristupu problemu Sirije između zapadnih i bliskoistočnih sunitskih zemalja sa jedne strane i Rusije, Irana, Sirije ali i Iraka sa druge strane.

Ruske vazduhoplovne snage u Siriji i njihova dosadašnja dejstva

Na vojnom delu aerodroma Basel Al Asad je po pristizanju vazduhoplovne tehnike VKS (Vazdušno-kosmičke snage) Rusije formirana tzv. mešovita ekpediciona avijacijska grupa u čiji sastav su ušli borbeni avioni čija je primarna namena dejstvo po ciljevima na zemlji. Sastav čine 12 taktičkih bombardera Su-24M koji su stigli iz 2. bombarderskog avijacijskog puka baze Šagol 14. vazduhoplovne armije, Centralnog vojnog okruga, zatim 12 jurišnih aviona Su-25SM i UB 960. jurišnog avijacijskog puka, 1. gardijske mešovite avijacijske divizije, 4. vazduhoplovne armije, Južni vojni okrug, aerodrom Primorsko-Ahtarsk, 6 taktičkih bombardera Su-34 47. samostalnog mešovitog avijacijskog puka, 105. mešovite avijacijske divizije, 6. vazduhoplovne armije, Zapadni vojni okrug, iz baza Buturlinovka i Voronjež-Baltimor.

455985_900
Višenamenski borbeni avion Su-30SM na nebu Sirije. Vidljivo je naoružanje koje čine rakete vazduh-vazduh

Pored njih tu su i 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM 120. samostalnog mešovitog avijacijskog puka, 303. gardijske mešovite avijacijske divizije, 11.vazduhoplovne armije, Dalekoistočni vojni okrug, aerodrom Domna koji se za sada koriste samo kao lovačka zaštita ali bi i ovi avioni mogli biti upotrebljeni za dejstvo po zemaljskim ciljevima.

Interesantno nekim avionima su u početku prefarbane oznake pripadnosti ali su ubrzo zatim vraćene. Taktički bombarderi Su-34 i višenamenski borbeni avioni Su-30SM na krajevima krila uglavnom nose kontejnere sa sistemima za protivelektronska dejstva.

U bazi Basel Al Asad nalazi se i 12 desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P koji bi se mogli upotrebiti za odbranu aerodroma ali i za eventualno borbeno dejstvo po snagama pobunjenika. Tu je i nekoliko srednjih transportnih helikoptera Mi-8. Na samom aerodromu su za njegovu neposrednu odbranu stacionirani i artilerijsko-raketni sistemi PVO Pancir-S1.

Na nebu Sirije primećen je i izviđački avion Iljušin Il-20M čija posada ima zadatak da podržava vazdušne udare borbenih aviona i u regionu prati kretanja vojne tehnike na zemlji. Ovaj avion za elektronsko ratovanje poseduje različite vrste senzora i ciljeve može otkrivati pomoću radara, elektrooptičkih i infracrvenih uređaja a poseduje i sistem satelitske komunikacije za brzu razmenu podataka.

2435678_original
Taktički bombarder Su-24M sa raketom vazduh-zemlja H-25ML Foto / RIA Novosti

Što se tiče naoružanja koje koristi ruska avijacija do sada smo imali prilike da vidimo slike i snimke na kojima borbeni avioni nose pretežno nevođeno naoružanje poput fugasnih bombi FAB-250 i FAB-500 kao i parčadno-fugasnih (razornih) OFAB-250-270, probojne bombe BetAB-500 ali i su na avionima primećena i vođena ubojna sredstva.

Na taktičkim bombarderima Su-34 primećene su inercijalno i satelitski vođene bombe KAB-500S a na Su-24M i poluaktivno laserski samonavođene rakete vazduh-zemlja H-25ML. Još jedno vođeno sredstvo je laserski samonavođena raketa vazduh-zemlja H-29L koju koriste taktički bombarderi Su-24M i Su-34. Borbeni avioni Su-30SM poleću na zadatke patroliranja sa okačenim raketama vazduh-vazduh tipa R-73 i R-27.

2428226_original
Taktički bombarder Su-34 sa vođenom bombom KAB-500S Foto / RIA Novosti

Kada je reč o konkretnim ciljevima napada ruskih borbenih aviona, na konferencijama za štampu ruskog ministarstva odbrane moglo se proteklih dana čuti da su mete koje su gađane bile raznovrsne. Uništavani su komandni štabovi, fabrike i skladišta municije i druge vojne opreme, trenažni kampovi, ukopana i podzemna komandna mesta. Borbena dejstva se kao i njihovi rezultati prate pomoću satelita i bespilotnih letelica a akcije se odvijaju u tesnoj saradnji sa sirijskom armijom.

I na samom aerodromu baziranja ruskih borbenih aviona raspoređena je operativna grupa sirijskog Ministarstva odbrane koja ima zadatak koordinacije dejstava između ruskih i sirijskih snaga. Da ne bi došlo do dejstava po naseljenim mestima i kako ne bi bilo civilnih žrtava objekti na koje se vrše vazdušni udari su isključivo u nenaseljenim područijima a ciljevi se prethodno utvrđuju samo na osnovu obaveštajnih podataka iz različitih izvora.

Čini se ipak da su prve mete ruskih borbenih aviona bile i pobunjeničke linije koje vrše pritisak na vladine snage koje kontrolišu najbogatije delove Sirije a to je obala Sredozemnog mora, zapadni i severozapadni deo zemlje.

Ruski vazduhoplovni kontigent je po brojnosti relativno skroman, vremenom će morati doći do rotacije posada i tehnike a moguće je da će biti i povećanje broja borenih vazduhoplova koji bi mogli bazirati i na drugim aerodromima. Rusi su već saopštili kako ova akcija neće dugo trajati i da će ona biti dosta ograničena.

Iznenađeni Zapad i povratak Rusije

Novi svetski poredak koji je uspostavljen pre gotovo 25 godina doveo je do marginalizacije Rusije kada su u pitanju svetska dešavanja. Nakon raspada SSSR pa sve do 2000. godine Rusija je politički, ekonomski i vojno propadala i globalno nije predstavljala značajan faktor.

Prvo vojno angažovanje Rusije van svojih granica dogodilo se prilikom njene intervencije u Gruziji 2008. što je nagovestilo početak nekog novog Hladnog rata koji, možda, nikada nije ni prestajao.

Ovom vojnom intervencijom u Siriji predsednik Rusije Vladimir Putin otvoreno se suprotstavio zapadnim planovima za Bliski istok koji su za početak podrazumevali svrgavanje režima predsednika Bašara El Asada. Kako je Sirija već decenijama verni ruski saveznik i kako se u njenoj luci Tartus nalazi jedina aktivna ruska vojnopomorska baza koja Rusiji omogućava lakši pristup Mediteranu, Rusija nije mogla da sedi skrštenih ruku.

2433543_original
Jurišnici Su-25Sm poleću na zadatak / Foto: rusko Ministarstvo odbrane

Sirijski građanski rat koji traje već 4 godine kao i nastanak i ekspanziju tzv. Islamske države, Rusija je prepoznala kao veliku šansu da se vojno vrati na Bliski istok. Mnogi su na Zapadu ostali zatečeni baš kao i u slučaju vraćanja Krima u ruske granice kao i velike ruske podrške Novorusiji.

Zajedno sa Sirijom, Irakom i Iranom Rusija je napravila sporazum o razmeni obaveštajnih podataka i tako formirala snažnu koaliciju za borbu protiv islamista. Smatra se međutim da ta saradnja podrazumeva i konkretnije korake u eliminisanju Islamske države i neprijatelja režima u Damasku. Pretpostavlja se da su iranske kopnene trupe već na ratištima a uskoro bi i Irak mogao da uputi zahtev za neposrednu vojnu pomoć Rusije.

Ruska direktna umešanost na terenu i podrška Asadu promeniće scenario rešavanja krize u Siriji. Neki američki i zapadni političari svesni su promene realnosti da Asad kao deo snaga za borbu protiv Islamske države mora još neko vreme ostati na vlasti. U nekom budućem rešenju gde bi Sirija bila uređena, demokratska i sekularna država verovatno neće biti mesta za Asada ali će se ruski interesi itekako morati poštovati.

Svakako nije realno da režim u Damasku koji kontroliše jedva 20 procenata teritorije i ima podršku oko 20 procenata stanovništa ponovo uspostavi vlast nad celom državom. Zbog toga se ne isključuje i eventualna podela zemlje ali se prethodno mora uništiti ili znatno suzbiti tzv. Islamska država koja predstavlja zajedničku pretnju kako za Zapad tako i za Rusiju.

Komentari

B

Pretpostavljam da je TangoSix otišao u Siriju i brojao koliko Sirijaca podržava Asada i koji su umereni, a koji neumereni teroristi.

Odgovori

U potpunosti se slazem sa tobom, odvaliti takvu glupost i neistinu da predsednika Basara Asada podrzava svega 20% Sirijaca je stvarno van pameti. Predsednik Assad ima veliku podsku svog naroda u svim drustvenim religioznim slojevima i ako sam pripada Alavitskoj manjini. To je upravo i razlog sto jos uvek nisu uspeli da ga sruse zapadni janjicari i to uz veliki napor i finansijsu podrsku Saudijske Arabije, Turske,SAD:a, Katara i Jordana.

J

Zdravo,

Volim što mogu da budem malo sakriven iza profesionalnog aliasa.

Volim pročitati šta pišeš i mogu primetiti da poslednjih par članaka daju i neki rezime, jer sam imao utisak da su prethodni bili više izveštaji, bez nekog ličnog, makar i subjektivnog pečata.

A u ovom me nešto zaintrigiralo, 20% teritorije, ok, ali 20% populacije?! Prema google-u na tih 20% teritorije živi barem 50% populacije, malo više ljudi živi u okoline Alepa i u delu Kurdistana, ali sa najvećom gustinom u Latakiji i okolini Damaska (tačno tamo gde Asad ima kontrolu).

Super je kad pročitam nešto o čemu nisam imao pojma, ali mi smeta i kad vidim komentare koji, rekao bih, ne odražavaju pravu sliku?

Sve najbolje, i piši malo, ako stigneš i o sr-72, ili onoj evropskoj bespilotnoj i „nevidljivoj“ spravici, možda znaš gde još može da se nađe više podataka o avijaciji?

F-35, aktuelno stanje, PAK-FA, B-3, PAK-DA, J-20, …

Pozdrav,
Jorge

Odgovori
m

У последњих неколико редова сте изашли из ваздухопловно-тактичке приче и загазили на терен чисте политике. Разумем да је то неизбежно, али управо такво је онда и моје следеће питање.
Из ког извора је податак да „…režim u Damasku…ima podršku oko 20 procenata stanovništa…“?

Odgovori
v

A zašto su im prvo prefarbavali oznake i evidencijske brojeve RF-, a onda ih posle kako piše u tekstu ponovo stavljali? Aj razumem ove glupe RF- registracije dosta im je i bort broj da se raspoznaje koji je koj avion, ali zašto petokrake malo je bezveze zar ne?

Odgovori
1

Jedina zamerka na ovaj tekst je taj sto nigde nisi pomenuo upotrebu GLONASS sistema za navigaciju u ovom sukobu.

Odgovori
2

Šta nije jasno oko procenata i podrške Asadu? Od ukupnog stanovništva Sirije muslimani čine oko 90%, od tog broja suniti 75%, a alaviti oko 10%. Dakle koliku podršku trenutno može imati aktuelna vlast?!

Odgovori
S

Apsolutno netačna informacija da samo 20% stanovništva podržava Asada i da Sirijska Arapska Armija kontroliše svega 20% teritorije. Najnaseljeniji delovi Sirije i većina velikih gradova je pod kontrolom vojske.

Odgovori
S

Ma tacno je ali po cuvenoj Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava koju vodi jedan covek. Pa citira ih ceo zapad zar ne? Pa zasto ne i T6?

B

Pozdrav narode. Pitanje entuzijaste koji nikada nije letio borbenim avionom: Na FAB250 bombama (predpostavljam da se one vide na klipovima u kontekstu nevođenih ubojnih sredstava- kao valjkaste bombe sa tupim vrhom) postoji jedna žica koja je povezana sa nekakvom elektronikom na letjelici. O čemu se ovdje radi? Kakva je uloga ovoga? Radi se o nekom osiguraču, kojem je funkcija da armuje bombu nakon što se otkači- dakle obična sajla, ili je nešto drugo u pitanju. Na nekoliko snimaka puštanja nevođenih bombi na zapadnim letjelicama nisam vidio ovo. Zna li neko nešto o ovome?

Odgovori
2

To je MPI, mehanizam predaje impulsa. Kada bomba krene sa nosača, kuglica koja je na kraju tog kablića prođe kroz kanal, dok prolazi kroz taj kanal dešava se predaja el. impulsa upaljaču bombe koji počinje sa procesom armiranja i pripreme za dejstvo u trenutku udara (i jedno i drugo onoliko dugo kako ga podesiš kad pripremaš bombu za dejstvo). Postoji i drugi način na nekim vrstama upaljača, mehanički sa sajlicom koja oslobađa vetrušku upaljača.

Y

Živojine kasniš sa informacijama, bombardovana je Raqqa a juče i danas su gađani Palmira i Deir ez-zor. Što se tiče iranskih kopnenih trupa nemoj da predpostavljaš da su na terenu jer su odavno na terenu i to revolucionarna garda-pasdarani i to quds specijane jedinice koje su učestvovale u oslobađanju Zabadanija.
@Branislav, Jorge Tomas, mtw baš mi je drago što ima ljudi koji misle svojom glavom pa im se ne može servirati priča o 20%.

Odgovori
I
B

Sad gledam Ivane- ne vjerujem da su bacali ovo! Ovo je ono čudo koje ide u jedan tip municije za Smerč VBR, odnosno MLRS? Zašta to služi uopšte ovako kompleksno? Protivoklopna borba? Ludnica.

V

Vidis druskane, ako otvoris MAPU jasno se vidi sa ,,rezim,, kontrolise MNOGO VISE OD 20 % TERITORIJE SIRIJE, i da je sa njime aktivno u borbi protiv ZAPADA (jer nikakva ,,islamska drzava,, ne postoji) NAJMANJE 50 % STANOVNISTVA SIRIJE!

Inace suniti i dan danas cine bar 50 % Sirijske Arabske Armije (Junacke i Legendarne) koja se krvi napila destinama hiljada ZAPADNIH (a preko zalivskih monarhija poslanih i placenih) PLACENIKA I REGULARNIH VOJNIKA ZALIVSKIH ZEMALJA I TURSKE. Naslo se i Nato oficira na ,,odsustvu,, :)

Elem….. Mnogo nesto te ,,nevodjene,, rakete i bombe PRECIZNO pogadjaju Haha )))

Inace vasi ,,provereni,, izvori su prebrojali i Rusi su vam raportirali da je tamo samo 4 SU-30 ? Nista vise jel da?

One MiG-31 (komada MINIMUM 6) nisu pominjali jel da?

A cuveno Izraelsko vazduhoplovstvo kada sprema opsti napad na Bazu Hmeimim da RCMP and RJC tehnologies ,,zbrise,, ruske letelice jos na zemlji ? Nemate podatke o tome ?

I juznokorejski Eagle ce eksperimentalno da proleti kao sto kaza onaj JADNIK PeroZ da sa 100 km ,,zbrise,, Sushke… )))

Citam vas ponekad i komentare posebno, i pitam se dali sebe LAZETE, dali mislite da nekoga drugog LAZETE, ili ste stvarno dokoni i nerealizirani ljudi (posebno ovi iz Rrrrvatske ,,zrakoplovci i zrakomlatci,,) pa mlatite o stvarima o kojima NIJEDAN PROFESIONALAC NE BI SE USUDIO DA ,,DETALJNO,, PRICA ??

Hah, R-73, vi znate u kojoj verziji su, ili ste u ,,osobim zavodam VVS RF,, gde se prave modifikacije za Boevu opstanovku, koje imaju ,,malo,, vece performanse nego sto male djokice zamisljaju :)

Ma bas ,,nevodjenim,, zrnima, onako svadbarski udriii… a pre toga piju Vodku, ali zbog pustinjskog terena je mesaju sa Tonicom :)

Prespavali ste OGROMNI razvoj i opremanje Ruske Armije i Flote. A vidim i NATO sasve Turskom i F-16 Blok 12288 (special selection) i naravno ,,juznokorejcima,, sve ,,trci,, da pokaze superiornost. Haha

Vidite u nekoj duzooooj perspektivi, Rusi i Iran (a i Kina je tu) BAS NA BASARA (al-Asada) i racunaju. Upravo su zato i dosli u Siriju, da Asad ostane na vlasti, a da satru protivnike placene od Zapada, proteraju ih kod vas kao izbeglice i stvore novu realnost na Bliskom Istoku. Naravno, i opciju Treci Svetski Rat planiraju, bas zbog Sirije i Asada.
I sta cemo kada 2025 Asad i dalje bude na vlasti a plata u Nemackoj (posle nove krize koja sledi) biti oko 400 evra sadasnjih ?

Kazacete da ste oduvek bili ,,za ruse,, ? Verujem da cete. Nazalost Rusi dobro pamte i Zapisuju ko je sta govorio, a ,,placaju,, na bazi zapisanog!

Nego bez brige, sada ce Joint strike (kike) FAJteeer (koga mal zeza sediste i katapult :)) da se umesa i eto ,,poraza,, Rusije. Posto ide hladnije vreme, pokrijte se pre spavanja… lose se sanja kada ti je hladno. A jos losije, kada znas da pre ,,Ekspedicione avio grupe,, ide Vojno-vazduhoplovna razvetkovna (obavestajna) grupa :)))

Bas mi je milo kad vas vidim ovakve…. juznokorejci nijedni haha, Dzoint (haaj) strajk Fajteri…. Izraelski piloti (i pilotkinje) nijedni haha :))))

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Živojin Banković na: U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M

Pavlović Dušan Ипак је Русија добила 8 авиона, Украјина је 10 уништила, а један је предат музеју.

18. Jan 2022.Pogledaj

Nemanja na: Pakistan bi mogao biti prvi strani korisnik kineskog borbenog aviona J-10

@Aleksa Orao je najslicniji sa Q-5 sto se tice kineskih aviona, ali konverzijom dvoseda na 2.0 standard ce biti slicnij JH-7.

18. Jan 2022.Pogledaj

Pavlović Dušan na: U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M

Ustvari 19 komada je ostalo Ukrajini pre nego što su ih 9 vratili Rusiji na ime duga za gas, ostale su pod pritiskom SAD samleli ako se dobro sećam

18. Jan 2022.Pogledaj

Nix na: Vansi: Kroz „Nikolu Teslu“ u poslednja tri meseca 2021. godine putovalo 850.000 putnika, računamo na Er Srbiju

Neverovatno koliko smo imali sreće da završimo posao oko koncesije pre korone...u minut do 12

18. Jan 2022.Pogledaj

Send this to a friend