BEG airport status
Ruska borbena dejstva u Siriji: Krokodili i kasetne bombe Desantno-jurišni helikopteri Mi-24P u sirijskoj bazi Basel Al Asad / Foto: RIA Novosti

Ruska borbena dejstva u Siriji: Krokodili i kasetne bombe

Nastavljamo sa zanimljivostima, analizom kao i prikazom tehnike i naoružanja koje koriste ruske vazduhoplovne snage u Siriji.

Pored aviona Rusi su u vazduhoplovnu bazu Basel Al Asad stacionirali i helikoptere i to desantno-jurišne helikoptere tipa Mi-24 i transportne Mi-8.

Helikopteri Mi-24 koje Rusi popularno zovu ‘’Krokodil’’ (NATO oznaka ‘’Hind’’ – košuta) u Siriji za sada služe za patroliranje iznad aerodroma baziranja i eventualnu odbranu baze ali se poslednjih dana govori o tome da bi ovi vazduhoplovi mogli uskoro da budu angažovani u borbenim dejstvima. Na satelitskim snimcima se vidi da ih na aerodromu ima bar 12  a po evidencijskim brojevima to su helikopteri koji pripadaju 562. avijacijskoj bazi armijske avijacije koja bazira na aerodromu Novosibirsk-Tolmačevo.

Kako se može videti na fotografijama i video snimcima reč je o helikopterima varijante Mi-24P ‘’Hind-F’’ koju karakteriše teški dvocevni top GŠ-30K kalibra 30 mm koji je montiran na desnom boku prednjeg dela helikoptera. Pored toga Mi-24P u Siriji obično nose dva 20.cevna saćasta lansera B-8V-20 sa nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm a tu su i po 4 radio komandno poluautomatski vođene protivoklopne rakete 9M114M Štrum-V dometa 5 km probojnosti do 720 mm homogenog čeličnog oklopa.

Pre četiri dana u medijima se pojavio snimak dejstva taktičkog bombardera Su-24M sa kasetnim bombama. Reč je o bombama RBK-500 SPBE-D mase 500 kg koja u sebi ima 15 komada vođene protivoklopne submunicije koja je opremljena dvorežimskim infracrvenim koordinatorima. Ova bomba namenjena je uništenju tenkova i drugih oklopnih vozila i u uslovima prirodnog ali i elektronskog ometanja. Istovremeno može uništiti do 6 tenkova koji se nalaze raspoređeni na određenoj površini.

Bomba se može odbacivati sa visina od 400 do 5000 metara i pri brzinama od 500 do 1200 km/h. Submunicija SPBE-D predstavlja dalji razvoj municije SPBE koje se koristi za punjenje bojeve glave raketnog artiljerijskog sistema ‘’Smerč’’. Ova submunicija je autonomna i poseduje infracrveni sistem vođenja koji radi u dva moda i to u opsegu 3-5 μm i 8-14 μm. Prilikom odbacivanja bombe na određenoj visini dolazi do rasipanja submunicije od kojih je svaka opremljena sa tri mala padobrana koji omogućuju brzinu pada od 15-17 m/s. Dimenzije submunicije su 280 x 255 x 186 mm i masa je 14,9 kg.

Nakon odbacivanja bombe i ispuštanja padobrana submunicije dolazi do izbacivanja infracrvenih koordinatora kao i kosih pravougaonih krila koja obezbeđuju rotaciju. Ugao zahvata infracrvenog koordinatora je 30 stepeni koji skenira zonu cilja brzinom od 6-9 obrtaja u minuti. Kada je cilj otkriven, obično na visini od oko 150 metara, uz pomoć kalkulatora koji se nalazi u submuniciji određuje se mesto dejstva bojeve glave. Bakarna šipka prečnika 173 mm težine 1 kg brzinom od 2000 m/s može da probije 70 mm oklopa pod uglom od 30 stepeni.

RBK-500 SPBE

Video dejstva kasetne bombe KAB-500 SPBE-D u reonu Alepa:

Video o bombi RBK-500 SPBE:

Pojavile su se i fotografije neeksplodirane submunicije.

2449279_800

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Am

Znaci, prelaze sa 57mm na 80mm, lepo… Teze se promasuje.

Hvala za video sa padobrancicima, 2 raza smotrel!

Odgovori
Ni

Svi se k… Sa avijaciom i na daljinu a niko da posalje sto kazu borce pa prsa u prsa ….

Odgovori
Mi

Kad je kod nas 99-e NATO koristio kasetne bombe to je bila kuknjava samo tako. Danas kad to isto rade Rusi u Siriji – nikom ništa.

Odgovori
YU

Kad je kod nas 99-te bez ikakvog razloga ili poziva vlade izručio tovare bombi-nikom ništa. Danas kad to isto rade Rusi u Siriji protiv islamskih fundamentalista na poziv Sirijske vlade kuknjava samo tako.

Ah

Zar nisu kasetne bombe zabranjene?

Odgovori
Pe

Ove nisu. Evo sta kaze konvencija:

2. “Cluster munition” means a conventional munition that is designed to
disperse or release explosive submunitions each weighing less than 20 kilograms, and
includes those explosive submunitions. It does not mean the following:

(c) A munition that, in order to avoid indiscriminate area effects and the
risks posed by unexploded submunitions, has all of the following
characteristics:
(i) Each munition contains fewer than ten explosive submunitions;
(ii) Each explosive submunition weighs more than four kilograms;
(iii) Each explosive submunition is designed to detect and engage a
single target object;
(iv) Each explosive submunition is equipped with an electronic selfdestruction
mechanism;
(v) Each explosive submunition is equipped with an electronic selfdeactivating
feature;

Izvor: http://www.clusterconvention.org/files/2011/01/Convention-ENG.pdf

A i pitanje je da li je ovu konvenciju Rusija ratifikovala.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

nikola na: [POSLEDNJA VEST] 10 godina kasnije još jedna premijera Erbasove letelice preletom iznad Beograda: C-295 u ponedeljak preleće iznad beogradskog Sajma na otvaranju Partnera

Extra avion po meni odlicna zamena za AN26 koji je pri kraju radnog veka i koji je dokazano bio jedan od najboljih transportnih aviona u svetu.

23. Sep 2023.Pogledaj

Gladius na: [POSLEDNJA VEST] 10 godina kasnije još jedna premijera Erbasove letelice preletom iznad Beograda: C-295 u ponedeljak preleće iznad beogradskog Sajma na otvaranju Partnera

Djuka i PSA Napomenuo sam da mi bas elektrotehnika i ta oblast losije stoji.Ne znam da li pratite onog italijama millenium 7 history tech channel ali tu sam dosta stvari saznao,a istina je da svi zapadno evropski avioni sa AESA radarom imaju americki procesor,cak i PESA za rafal,to je bilo na tangosix,kada je hrvatska provo…

23. Sep 2023.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [POSLEDNJA VEST] 10 godina kasnije još jedna premijera Erbasove letelice preletom iznad Beograda: C-295 u ponedeljak preleće iznad beogradskog Sajma na otvaranju Partnera

@PSA Rusija ne koristi nikakve "domace cipove" iz prostog razloga sto Rusija nikad nije ni imala domacu proizvodnju cipova. Poslednji "procesor" koji je pravio SSSR bio je nesto veci od cigle i koristio se za interkontinentalne rakete. I dan danas Rusi u svoju opremu ugradjuju zapadne i kineske cipove, sto je dokazano otvaranjem srusenih raketa…

23. Sep 2023.Pogledaj

zelenski na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nastavljaju da dejstvuju po ruskim strateškim objektima na Krimu; Hoće li Ukrajina pored F-16 dobiti i švedske Gripene?

Svarog Pogledaj unistenje stozara crnomorske flote sa SS raketama i reci mi da tamo radi S 400 ??Nema ga ni u primisli ,bar operativnog.

23. Sep 2023.Pogledaj

Miloš77 na: Vučić: Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu sve isporučili, stižu helikopteri sa Kipra, biće nekoliko baterija sistema FK-3, ulažemo neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu

Djuka: ,,Sta danas kaze sediste Cronomrske flote da li je ruski PVO jso uvek neki faktor?" Slabo divane zadnjih par nedelja. Nema šta. Nije tesko pogoditi toliku zgradu koja je na google Mapi u ciglju izdetaljisana. Mogu i Rusi njima isto porazbijati u Kijevu, ali šta bi time postigli da te pitam? Reklamu? Preko 40…

23. Sep 2023.Pogledaj