BEG airport status
Tango Six otkriva: Dokumenti Ministarstva odbrane dokazuju da ministar odbrane nije govorio istinu o Muzeju vazduhoplovstva Dokumenti Ministarstva odbrane negiraju navode Vlade, ali i ministra Gašića o prelasku Muzeja u državno vlasništvo

Tango Six otkriva: Dokumenti Ministarstva odbrane dokazuju da ministar odbrane nije govorio istinu o Muzeju vazduhoplovstva

Tvrdnje Vlade Srbije i ministra odbrane Bratislava Gašića da je Muzej vazduhoplovstva prešao u državno vlasništvo, te da u skladu sa tim podleže Zakonu o kulturi (po kome Vlada postavlja i rezarešava njegovo rukovodstvo), ispostavile su se kao netačne. Tango Six rekonstruiše „ulazak“ vojske u ovu vazduhoplovnu instituciju i njegove proceduralne nelogičnosti.

U komplikovanoj strukturi vlasništva Ministarstvo odbrane (MO) i dalje jeste većinski, ali ne i jedini osnivač ove ustanove kulture. Da bi ono to postalo, svi osnivači treba da se odreknu svojih osnivačkih prava u korist Republike Srbije.

Međutim, nijedan od 9 osnivača iz Srbije nije preneo svoja osnivačka prava na državu. Naprotiv, pojedini su se izjasnili da to ne žele da urade.

Posle višemesečnih spekulacija, ovo zvanično potvrđuju dokumenti koje je Tango Six dobio od Ministarstva odbrane na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Uprkos kršenju ovih jasnih proceduralnih pravila, Vlada je tokom ove godine u dva navrata – u aprilu i oktobru postavila v.d. direktora Muzeja vazduhoplovstva-Beograd (MVB). Javnu notu ovom „preuzimanju“ dao je i ministar odbrane Bratislav Gašić.

On je prilikom posete Muzeju, 23. septembra, izjavio da postoje dokumenti koji dokazuju da su osnivačka prava preneta na Republiku Srbiju i naveo da „Vlada Republike Srbije ulazi u svoj muzej“ – iako se to ispostavilo kao netačno. Službe njegovog ministartsva ipak nisu uspele da prikupe saglasnosti.

muzej
Predstava za javnost bez dokaza o poštovanju procedure. Gašić ispred MVB sa direktorom koji je trajao samo mesec dana / Foto: Ministarstvo odbrane

Sekretarijat MO je u dva navrata – 2014. i 2015. godine pokušao da od osnivača dobije saglasnost za prenos osnivačkih prava (sa ili bez naknade) na Republiku Srbiju, ali „do sada nije potpisan nijedan ugovor“, navodi se u zvaničnom odgovoru ovog ministarstva.

Prvi pokušaj – jedan odgovor

Prvi dopisi za prenos osnivačkih prava poslati su 16. septembra 2014. godine registrovanim osnivačima MVB-a: kompaniji „Er Srbija“ (Air Serbia), aerodromu „Nikola Tesla“, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), „Aviogeneksu“, firmi „Prva petoletka – Namenska“ iz Trstenika, fabrici aviona „Utva“, preduzeću „Kluz“, preduzeću „Teleoptik-Žiroskopi“, fabrici turbomotora i transmisija „DMB“.

Ostaje nejasno kakav je vlasnički status registrovanih osnivača MVB-a koji nisu iz Srbije: preduzeća „Ineks Adrija Aviopromet“ iz Ljubljane, „Pan Adria“ iz Zagreba, „Soko“ iz Mostara.

Odgovor je poslala samo PPT – Namenska koja je bila saglasna da prenese osnivačka prava, ali i obaveze.

U dopisu se još navodi i da bi pre prenosa vlasništva trebalo utvrditi vrednost udela u vlasništvu PPT-Namenske kako bi Agencija za privatizaciju odobrila prenos.

Piše i da je PTT-Namenska već tražila ovu informaciju od Sekretarijata MO, ali da je nije dobila.

namenska

Sa samo jednim potvrdnim odgovorom, ali bez ijednog ugovora o prenosu osnivačkih prava, Vlada je 23. aprila ove godine donela rešenje o postavljanju novog v.d. direktora, pukovnika u penziji Miroslava Kneževića, kao i članova Upravnog i Nadzornog odbora MVB-a.

Rešenje 1
Imenovanje direktora bez ugovora o prenosu osnivačkih prava

Dotadašnji direktor, Zoran Radojević, je zbog ovakve odluke tužio Vladu jer je odluka protivna Statutu Muzeja (po kome rukovodstvo postavlja i razrešava Upravni odbor sačinjen od predstavnika osnivača) i odbio da preda dužnost novom direktoru sve do 22. septembra kada su predstavnici MO i policije provalili u prostorije smenjenog direktora.

Odmah sledećeg dana – prvog radnog dana nove uprave, 23. septembra, Muzej je posetio ministar odbrane Bratislav Gašić.

Na naše pitanje o tome da li postoje dokumenti koji potvrđuju da su ostali osnivači preneli svoja osnivačka prava na državu, Gašič nam je odgovorio da postoje i izjavio da je Muzej sada u državnom vlasništvu.

– Zasluga pripadnika Vojske Srbije koji su pripadnici i RV i PVO jeste upravo ovo, da mi, posle dugog niza godina ponovo ulazimo u našu državinu, da Vlada Republike Srbije ulazi u svoj muzej koji je u nekom periodu – 2010, 2011. godine bio izuzet i maltene su napravili privatno preduzeće – izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izjavu prvog čoveka Ministarstva odbrane negiraju dokumenti dobijeni upravo iz institucije koju vodi. Naime, Sekretarijat MO je tek posle Gašićeve posete ponovo pokušao da sakupi saglasnost osnivača.

Dopis je 8. oktobra 2015. pod oznakom „hitno“ ponovo poslat istim osnivačima kao i 2014. godine.

dopis oktobar

dopis oktobar 2

Drugi pokušaj – pet odgovora

Za razliku od 2014. kada je na dopis MO odgovorila samo PPT – Namenska, odgovor je ovog puta poslalo pet osnivača.

Svoja osnivačka prava za sada nisu želeli da ustupe aerodrom „Nikola Tesla“ i Vazduhoplovni savez Srbije.

Beogradski aerodrom je, međutim, tražio produženje roka kako bi ipak razmotrio tu opciju.

Tesla

VSS

SMATSA se izjasnila da ona od svog nastanka 2003. godine nije ni imala vlasničkog udela u Muzeju, već da je to imala ranija, Savezna uprava za kontrolu letenja, te da su osnivačka prava automatski preneta na državu Srbiju 2003 godine.

Međutim, SMATSA je koristila magacinski prostor Muzeja i za to plaćala račune za utrošenu vodu, grejanje, obezbeđivanje objekta. U svom dopisu ona navodi da planira i dalje da koristi muzejski prostor i traži da se reguliše odnos između nje i Muzeja.

Kluz – Padobrani su se svojih osnivačkih prava već ranije odrekli u korist Muzeja nauke i tehnike. Ugovor je potpisan u februaru 2014. godine i podrazumeva prenos osnivačkih prava bez naknade i uz oprost duga koji je Kluz imao prema Muzeju, piše u dopisu.

Svoju saglasnost je i ovog puta dala samo PPT-Namenska, ali pod istim uslovima kao i ranije – da se dostavi vrednost imovine Muzeja. Kako se navodi, ova informacija je u dva navrata tražena od Sekretarijata MO, ali nikada nije dobijena.

–  Našim dopisom od 11. marta 2014. i 16. avgusta 2014. od Seketarijata Ministarstva odbrane dva puta je traženo dostavljanje podataka o ukupnoj vrednosti imovine Muzeja i podataka o vrednosti udela PPT-Namenska AD koji bi trebalo da budu predmet prenosa. Naželost, po našim informacijama nismo dobili bilo kakvu informaciju

Izostali su odgovori kompanije „Er Srbija“, „Aviogeneksa“, fabrike aviona „Utva“, preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“ koje je u restruktuiranju i fabrike turbomotora i transmisija „DMB“.

Ni sa jednim osnivačem do 29. oktobra 2015. (kada je MO poslalo dokumente portalu Tango Six) nije dogovoren prenos osnivačkih prava, navodi se u zvaničnom odgovoru Ministarstva odbrane.

Ugovor

Bez ijednog ugovora o prenosu osnivačkih prava Vlada je na sednici 23. oktobra prvo razrešila dužnosti direktora pukovnika u penziji, Miroslava Kneževića (na lični zahtev), a zatim imenovala novog v.d. direktora, general-majora takođe u penziji, Miodraga Gordića.

rešenje vlade
Drugo imenovanje direktora bez ugovora o prenosu osnivačkih prava

Sve je urađeno na identičan način kao i prilikom imenovanja rukovodstva 24. aprila.

Objašnjenje Vlade i predstava ministra

Odmah nakon što je Vlada prvi put imenovala rukovodstvo Muzeja, 24. aprila, portal Tango Six pitao je ovaj izvršni organ na osnovu čega je doneta takva odluka.

U Vladinom odgovoru piše da su osnivačka prava prešla na državu na osnovu sredstava koje su državne institucije – „organi državne uprave, Vojska, preduzeća i dr“ ulagale u Muzej.

–  Imajući u vidu da su pojedini osnivači (organi državne uprave, Vojska, preduzeća i dr.), u ime države, u izgradnju objekta uložili preko 90% sredstava do 1991. godine, kao i da su ti osnivači, a naročito Vojska i ministarstvo nadležno za poslove odbrane, i u periodu od 1991. godine do danas, u svrhu obavljanja delatnosti Muzeja, ulagali najveći deo sredstava putem finansiranja iz budžeta, i posebno ustupanjem vojnih vazduhoplova, vaduhoplovnih motora i opreme… U takvoj situaciji, na nivou resornih ministarstava i nadležnih organa Vlade ocenjeno je da su ispunjene sve pretpostavke za neposrednu primenu odredbe člana 27. Zakona o kulturi, kojom je propisana nadležnost Vlade Srbije da vrši osnivačka prava u pogledu imenovanja direktora, članova upravnog odbora i članova nadzornog odbora. –

Ovakvu tvrdnju iznetu u maju mesecu, međutim, pobijaju dokumenti Ministarstva odbrane.

U oba dopisa osnivačima, MO traži da se preduzeća izjasne po pitanju prenosa vlasničkog udela na Republiku Srbiju.

Sve ovo implicira, u najmanju ruku, da ne postoji saglasnost među državnim istitucijama u vezi sa pitanjem vlasničkog statusa nad Muzejom.

Ministra Gašiću smo, s tim u vezi, pitali na osnovu čega je tvrdio da je MVB ipak prešao u vlasništvo Republike Srbije, kao i koja je bila svrha njegove posete prilikom postavljanja rukovodstva 23. septembra?

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili njegov odgovor.

Tango Six već treću godinu izveštava o dešavanjima u Muzeju vazduhoplovstva. Kliknite na baner za sve tekstove u ovoj temi

11351426_10206327791931056_163578268_n

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

ro

luda kuća
samo se nadam da tko god da dođe da neće rasprodati nego da će kupovati, obnavljati i ulagati u Muzej

Odgovori
Ko

Управо о томе се и ради.
Преузимање управе над Музејом на овакав незаконит начин у потпуности одбацује обавезу Државе да обнавља и улаже у ову институцију. Представници Министарства одбране су рачунали да Музеј и у будуће може настави да функционише по досадашњем принципу – путем самофинансирања. Управо такав накарадан приступ довео нас је у тешку ситуацију, у којој се данас налазимо. Све док Држава Србија не прогласи себе за јединог оснивача ове установе културе, то јест, док не стави Музеј ваздухопловства на буџет Владе РС, имаћемо стагнацију и лагано пропадање.
Нема разлога за забринутост од распродаја наше културне баштине похрањене у Музеју ваздухопловства. Тако нешто, после оволиких скандала више није могућа. И поред извесне медијске блокаде, истина се полако пробија до јавности, између осталог захваљујући и Ваздухопловном порталу Србије – Т6.

Bo

Kurzivom napisano. ULAGALE IZ BUDZETA.
Alo to nije Vase nego ljudi koji uplacuju u i uplacivali su u budzet. Vojska nema svoju imovinu, nego im je data na domacinsko raspolaganje. U ovom slucaju to NISU uradili.
S Postovanjem
B. I. Ivkovic

Odgovori
Gr

Mnogo je nervoze, očekivanja, propuštenih prilika, koji je vojni lobi ili interesna generalska grupa propustila, profulala, sa pogrešnim igračima u zadnjih pet godina. Strpljenje je izdalo i naj strpljivije, pa su ponudili rešenje preko kolena, bez ostalih osnivača. Na kraju, sada je sve jasno, ko je umešan u prljave radnje oko prodaje muzejskih eksponata, i na šta je sve spreman generalski lobi.

Sg su pare skupe…OSKUDACIJA

Ko

У најмању руку саопштење агенције СМАТСА је врло чудно. Наводно су 2003. године оснивачка права аутоматски пренета на Државу. Зашто ово саопштење нема везе са истином?
Појам аутоматског преноса оснивачких права на Државу Србију не познаје Закон о култури, нити Закон о привредним друштвима. Овај појам не постоји ни у Статуту Музеја ваздухопловства – Београд (МВБ). Чак, да се пренос оснивачких права на овај начин неким чудом и догодио, постављају се логичка питања:
– Зашто је СМАТСА од 2003. године до данас редовно делегирала свог представника у Управни одбор МВБ, ако више није била оснивач?
– Зашто је СМАТСА, као једна међу ретким оснивачима, наставила да обезбеђује средства за функционисање Музеја, покривајући неке његове материјалне расходе до дан данас, ако се тих обавеза решила преносом оснивачких права још 2003. године?
– Шта је било са Уговором који је бивша Савезна управа за контролу летења потписала са Музејом ваздухопловства, по ком је СМАТСА на основу улагања наследила право коришћења 40% свог простора у згради Музеја?
– Ако се СМАТСА још 2003. године одрекла власништва над минимум трећине зграде Музеја ваздухопловства, зашто је наставила да користи магацински простор у овом објекту и зашто тек сада после 12 година тражи начина да регулише односе између ње и МВБ?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj