BEG airport status
Eurofighter foto konkurs Fotografija koja je osvojila drugo mesto / Foto: Colin McLeod

Eurofighter foto konkurs

Svake godine evropski vazduhoplovni konzorcijum Eurofighter organizuje takmičenje fotografa amatera ’’Eurofighter Typhoon Amateur Photo Competition’’.

Budući da je Tajfun operativan već dugo vremena i to u velikom broju, prilika za fotografisanje ovog aviona danas ima mnogo, počevši od aeromitinga, vazduhoplovnih vežbi, raznih prebaziranja…

Najbolje fotografije koje su izabrane u konkurenciji velikog broja amatera obično krase stranice zvaničnog kalendara aviona Typhoon za narednu godinu. Tako je bilo i ove.

lMichael Nussbaum_001
Prvo mesto i zalazak Sunca / Foto: Michael Nussbaum

Jedna fotografija privukla je najveću pažnju ovogodišnjeg žirija, to je fotografija Majkla Nuzbauma nazvana ’’zlatna slika’’ gde je avion Typhoon snimljen na zemlji u mirovanju, u  svetlu predivnog zalaska Sunca. Žiri je ocenio ovu fotografiju kao tehnički jaku i umetnički briljantnu pa će ona biti štampana kao naslovna strana kalendara za 2016. godinu.

Typhoon composite from the Mach Loop 2015.
Brisanjac i munje, najbolja fotka u kategoriji “Best Digital Enhanced“ / Foto: Brett Critchley

U tesnoj odluci drugo mesto osvojio je Kolin Meklaud (Colin McLeod) sa fotografijom aviona Typhoon ofarbanog u specijalnu retro šemu ’’Battle of Britain’’. Avion je fotografisan prilikom poletanja pod forsažom a fotografija po žiriju naglašava staloženost i performanse ovog savršeno uravnoteženog borbenog aviona.

Po prvi put fotografi su se takmičili u kategoriji ’’Best Digitaly Enhanced’’ gde je njihova kreativnost, veština i pažnja posvećena detaljima zapanjila sudije. Pobedila je fotografija Breta Kričlija (Brett Critchley) sa fenomenalnom slikom Eurofajtera u brišućem letu dolinama Mah Lupa (Mach Loop) u Velsu a za kojim ’’jure’’ moćne munje.

Jaden-Shillingford
Fotka najboljeg mladog fotografa / Foto: Jaden Shillingford

Kao i svake godine tu je i nagrada za najboljeg mladog fotografa a ove godine to je Jaden Shillingford koji je impresionirao žiri sa fotografijom Tajfuna u penjanju gde pilot koristi punu snagu motora i forsaž.

Glavni sudija i profesionalni vazduhoplovni fotograf Džefri Li (Geoffrey Lee) izjavio je da je žiriju svake godine sve teže da izabere najbolje fotografije zato što su standard, kvalitet i raznovrsnost dospelih radova sve bolji. Ove godine izabrali smo tri prvoklasne fotografije i pobednici mogu biti ponosni na svoj uspeh, dodao je Li.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Živojin Banković na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Stefan Било их је или их има на оба аеродрома, дакле и на Пониквама и у Сјеници.

30. Apr 2024.Pogledaj

Živojin Banković na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Slobodan Niš У капонирима односно АБС су била 4 МиГ-21 и један Г-4.

30. Apr 2024.Pogledaj

Slobodan Niš na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Čini mi se da je tu od 1999 ostao zarobljen Mig 21, zato što je dejstvom projektila zatrpan ulaz u hangar. Da li neko zna kakva je sudbina tog aviona, i da li se radi o ovom aerodromu ?

30. Apr 2024.Pogledaj