BEG airport status
Otvoreno pismo supruge vojnog pilota

Otvoreno pismo supruge vojnog pilota

Za sve do sad objavljene postove o nesreći kliknite na baner
Za sve do sad objavljene postove o nesreći kliknite na baner

 

BEOGRAD – Na adresu naše redakcije stiglo je pismo supruge vojnog pilota. Motivisana nedavnom nesrećom u kojoj se srušio helikopter Mi-17 iznela je svoja zapažanja i iskustvo. Zbog karaktera poziva njenog supruga želela je da ostane anonimna. U razgovoru sa njom i drugim izvorima koji mogu da posvedoče o istinitosti njenih tvrdnji, uverili smo se u autentičnost iznetih činjenica. Sve to učvrstilo nas je u stavu da njeno pismo treba da prenesemo u celosti.

 
 

Odluka da napišem ovaj tekst, moj stav ili komentar, kako ga ko shvati, proizašla je iz brojnih medijskih naslova i izjava koje se odnose na helikoptersku nesreću. Pitala sam se koga bi uopšte moglo interesovati šta ja o tome mislim, ali sam onda shvatila da ovo ne pišem zbog drugih, već zbog sebe. Da meni bude lakše. Nadam se da će se bar neko zapitati sa kakvim strahom se suočavaju porodice vojnih pilota u Vazduhoplovstvu Vojske Srbije.

Tragediju i tugu koje se rečima ne mogu opisati doživela sam vrlo lično. Razlog je jednostavan. Moj muž je vojni pilot. Ponosna sam na njega, ali kako vreme prolazi, sve češće poželim da obavlja neki drugi, bezbedniji posao.

Po mnogo čemu mi smo tipična porodica u Srbiji. Imamo stan za koji ćemo kredit otplaćivati narednih 20 godina. Imali smo tu nesreću da i pre nego što smo počeli da živimo u njemu zažalimo što smo ga uopšte kupili. Investitor je u jednom trenutku odlučio da više nema novca za gradnju zgrade, pa su stanari morali da izdvoje dodatna sredstva kako bi je završili. Tako nas je stan koštao kao da smo kupili trosoban, a nismo – ima samo jednu sobu. Ja, uprkos višegodišnjim pokušajima, ne mogu da nađem posao, a za dete nema mesta u vrtiću. Zbog svega ovoga nikada se nismo žalili i smatram da nemamo prava na to. Jer to je sudbina mnogih porodica, a ima i onih koji mnogo više nego mi zaslužuju pomoć. Ipak, nisam ovo pomenula bez razloga. Upravljanje avionom ili helikopterom zahteva potpunu posvećenost i nebrojeno puta sam čula: Ne mogu sada da razmišljam o tom problemu, imam sutra let, moram da se pripremim.

Svaki njegov let donosi novu strepnju i strah. Povećavaju se svaki put kada čujem da je let otkazan, jer se letelica pokvarila ili su zbog kvara morali sleteti. Dešava se to često. Vremenom sam prestala da ga pitam da li taj dan ima let, to saznam tek po završetku radnog vremena. Zato sam vrlo lično doživela ovu, ali i druge tragedije u kojima su piloti poginuli. Poistovetila sam se, pre svega, sa njihovim porodicama. Ne znam kada će nekome pasti na pamet da se slika za novine ili će odlučiti da bi tog dana mogao postati ’’heroj’’, pa će narediti mom mužu da leti u nebezbednim uslovima ili na neispravnoj letelici. Šta posle toga? Neko će izjaviti saučešće, uvežbano tužnim izrazom lica pruzeti odgovornost. Ponuditi novčanu pomoć? Tada njihova pomoć nikome nije potrebna. Te porodice žele da se njihovim sinovima, muževima, očevima obezbede sigurni uslovi da časno obavljaju ovo, po mnogo čemu, elitno zanimanje.

Posle toliko godina neminovno je da sam upoznala brojne pilote i njihove nadređene. Većina je baš onakva kako ih zamišljate. Hrabri, sposobni, odvažni…Ima i onih drugih, sa potpuno suprotnim osobinama, a neki su, čak i na rukovodećim mestima. U skladu sa današnjim trendovima marketing im je izuzetno bitan i herojska dela čine samo kada su u blizini novinari. Mene su učili da heroji urade herojsko delo, a ne kite se u novinama tuđim perjem. No, to su stvari sa kojima, možda, sami piloti treba da se bore. Ove tragedije pogađaju porodice.

Znam da se ništa neće promeniti, biće ovo aktuelna vest sve do sledećeg velikog dešavanja. Neko je odgovornost preuzeo, ali odgovornih nema. Neće biti sankcija, smena. Od neposredno nadređenih tim pilotima do vrha vlasti. Svi će zadržati svoje pozicije koje su im toliko bitne da će žrtvovati živote kolega i građana Srbije.

Volela bih da me budući događaji demantuju. Volela bih da piloti mogu potpuno posvećeno obavljati zanimanje koje vole. Volela bih da se njihov rad i predanost više cene. Volela bih da porodice ne strahuju za njihove živote.
 
 
[colored_box color=“yellow“]Piloti i tehničari Vojske Srbije platu primaju 6. i 21. u mesecu. Prošlogodišnje umanjenje plate herojima u formi solidarnog poreza jeste ukinuto ali su im zatim, kao i svima, primanja smanjena za 10%:

– Na listiću ne piše smanjenje, nego samo nova cifra. Ubede te da stambeno pitanje možeš rešiti kreditom sa subvencijom. A onda ti smanje platu. Hajde da su smanjili osnovicu nego ti to ide od cele plate. Nekome je, na primer, tih 8.000 četvrtina rate za stan.

Zamislite kako avio-mehaničar sa 35-40.000 dinara može dignuti kredit? I da zatim dođe zadovoljan i presrećan na posao. Kada ne bi radili nešto sa strane ne znam kako bi živeli. – ispričao nam je svoju realnu, neglamuroznu i izrazito neherojsku priču pripadnik RV i PVO.[/colored_box]
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

mi

Sve je to istina za vojsku nema srestava-bezbednost-sigurnost da nepričamo sa tim bednim ličnim primanjim oni vole -političari da se slikaju sa njima jer oni nemogu da daju odgovore onima koji ih zloupotrebljavaju.

Odgovori
Vl

A predsednik Vlade "ne da" ministra odbrane, koji ne zna mu helikopter nema "crnu kutiju".
Svaka cast ovoj gospodji na racionalnom razmisljanju.
Puna podrska pilotima i ostalima u Vojsci Srbije.
Politicari su korumpirani, nekompetentni i samo misle na rejting i kako da se sto vise docepaju polozaja i materijalnih dobara.

Odgovori
OZ

Helikopter je imao crnu kutiju. Nije imao ambijetalno snimanje.

ne

O ministru i politicarima sve najgore, ali helikopteri ne moraju da imaju crnu kutiju (manje-vise sirom planete)

Ma

Strašno je što je Vojska u položaju u kom jeste – i materijalno ali i kada se radi o "prezentovanju istine" (kada dođe do ovakvih situacija). Ispada da je isterivanje istine spalo na penzionisane oficire i nas, supruge oficira. Moja cela plata ide na ratu stambenog kredita, a njegova, potpukovnička, posle 30+ godina staža, sa dvoje dece (srednja škola i studije), pokriva svakodnevni život u BGD-u. Luksuziramo se tako nas četvoro sa njegovih 57.000 dinara, jer nije pilot, već samo "običan" oficir u RV i PVO!!!
Svakodnevnu strepnju nas supruga, dece, majki, sestara… ne mogu da plate nikakve pare. Ali osim finansijskih nedaća u koje smo dospeli, još više pogađa ovo vređanje inteligencije i dominacija marketinga – po svaku cenu!

Odgovori
mi

Svaka Vam čast na komentaru i tome što u naše ime NE DOPUŠTATE da Vam vredjaju inteligenciju i integritet!

ne

Reci samo da ovi ljudi nemaju pravo na strajk kao prosveta, policija, zdravstvo,,,, i da se na njima izivljava svaka vlast, trazeci rezultate bez pogovora, a ne ulagajuci nista, unistavati najnize, ugnjetavati ih i ponizavajuci ih naredjenjima, traziti da o svom trosku krece kancelarije, kupiju carape, kupuju uniformu, a platu odredjivati kao da su manje bitni od cistaca u gradskom zelenilu, radniku u gsp, svaka cast i ovim zanimanjima, ali njihove plate su vece od podoficirskih i vojnickih….za to vreme vojna lica nemaju pravo ni na komentar i svako naredjenje a u konkretnom slucaj heLikoptera,,,, i pocenu zivota , zivota, a ne trajanju casova u skoli, nemaju pravo ni na normalan materijalni status,,,,,pa gde ce vam dusa politicari,,,

Odgovori
Dr

Oni su svi bili pitomci vojnih škola ili akademija a to znači "pripitomljavanje" za samo izvršavanje naređenja nadređenih a naročito političkog rukovodstva koje je na čelu države . Svi oni bilo piloti , tehničari , tenkisti , pešadinci , mornari su savršeno obučeni i osposobljeni za posao koji obavljaju , posebno su vaspitavani da vole svoj narod i posao koji rade tako da im žrtvovanje sebe nimalo nije strano i nemisle na sebe već samo kako će izvršiti postavljene zadatke koje nadređeni i vlada određuju. NJIMA JE STRANA REČ ŠTRAJK ! Kažu kako da štrajkujemo protiv naroda kome služimo , to je naš narod iz koga smo proistekli , a protiv političara pa oni su naša država . ZATO ĆUTE , TRPE , NEKADA SE ISPRAZNE , SVOJ BES ISTRESU ALI NA SVOJU PORODICU ILI U NAJGOREM SLUČAJU DIGNU RUKU NA SEBE ! TO JE PRIPADNIK VOJSKE SRBIJE !

Mo

nemaju pravo na strajk ali imaju pravo da odbiju naredjenje,imaju pravo i na vojni puc!!! Ali izgleda da nemaju casti a ni muda pa dozvoljavaju nekim izdajicama i barabama da im komanduju…Vojske nema odavno a ni oficira…dok budu svoj cin gledali samo kao radno mesto dotle ce i biti samo obicna radna snaga

br

Bravo za suprugu ovog pilota!!!

Odgovori
Ze

Kao podoficir otisao sam u invalidsku penziju 2001.god (karcinom zbog lepe sluzbe u '90. god.) Bez stana supruga nezaposlena, dete jedno tada u osnovnoj a sad vec 2 god. na fakultetu, bez uvecanih troskova stanovanja vec 15 god. i bez ikakve invalidnosti na golu penziju koja je 85% od cina st. vod.
Kako zivim pitajte moju porodicu ….jad i cemer … provlaceni smo kroz celu Jugu i na kraju postadosmo izbeglice u rodjenoj drzavi ….Izbeglice koje su dosle 90 iz hrvatske i Bosne zaposleni i sa stanovima ( znam 3 familije u svom okruzenju) nebriga za nas invalide i nase porodice drzavljane ove drzave je nesto sto mnogo boli sve nas postene staresine ove vojske ,koje uzgred receno ovakva drzava tj njeno rukovodstvo ne zasluzuje da ima…. nadam se da ce sve njih i njihove familije stici sudbine nas samih koji smo stradali , propatili i jos patimo i borimo se za golu egzistenciju cak i ako smo stari bolesni i sakati…. zbogom Srbijo

Odgovori
NA

Vladajuća stranka se bespoštedno bori protiv kritike, čak agresivno i osvetoljubivo pooštrava mere koje javnost kritikuje. Očigledno, toj stranci i njenom vođi stalo je da po cenu ljudskih žrtava i propasti države ostvare ono što im se ćefne. Niko normalan ne zna šta u ovoj situciji treba da se radi – da se ove akcije zaustave i odluke promene, da se na ministarska mesta postave ozbiljne, kompetentne i moralne ličnosti, znači – da se ova celokupna vlast osvesti ili smeni. Grozna čuda se u Srbiji događaju, a hiperambiciozan vođa ne prestaje da laska sebi, da se hvališe "ciljevima" kojima "teži" i za koje ima "podršku većine naroda i celog sveta". Taj "ceo svet" manipuliše njime, a on manipuliše Srbijom i nama svima koji ne umemo da se spasemo.

Odgovori
mi

Premijer (kao što se vidi) "nema kompas" (onaj u glavi), predsednik države je totalna budala -ali zato je lopov, a ministri su osioni, glupi i (obavezno) lopovi, i druge političke garniture (pre njih), sa izuzetkom Z. Đinđića, su isto bile mafijaške, lopovske i primitivne, za koje su oficirski kadarovi (zajedno sa vojnicima) bili potrošni materijal (setimo se pilota lovca puk. Pavlovića) a sada vidimo da ti heroji (sem tog profesionalnog "mita") su prave askete u odnosu na političare koji veoma često žive dvostruke živote, s'jedne strane u svetu slave i bliceva u javnosti a drugom menadžerskom, lopovskom, koje čak ni afere nemogu da razotkriju.

Odgovori
av

E, da vidiš toj tvoj đinđić je, po povratku iz vašingtona, odpočeo sa uništavanjem vojske i nemoj njega nigde da pominješ kao pozitivnu ličnost u Srpskom narodu. Sa njim je počela propast Srba i Srbije. Došao je on pameti, ali kasno,kad je shvatio šta radi onda su ga i smaknuli. Koliko je samo on oficira sa 40 i više godina života po kratkom postupku oterao u penziju po nalogu vašingtona, jer su učestvovali u ratu u bivšoj SFRJ. Takvi su opasni i njih se treba pod hitno rešiti, pa đinđić to i uradi. Mene je oterao u 52.drugoj godini života u penziju, a sada mi prigovaraju da sam otišao mlad u penziju. Pa nisam ja tražio penziju već su me oterali u penziju po nalogu vašingtona.
Nekada u RViPVO, sem retkih pojedinaca, pedesetogodišnjaci nisu leteli, jer im je psihofizko stanje daleko slabije od onih sa 40 i manje godina. Zašto sada lete sa 50 i više godina i RViPVO, nije to visokosofticirana civilna avijacija, već zastarele letelice, često puta starije i od samih pilota.

de

u potpunosti razumem ovu ženu. nekada sam radijo u vojci ali je to bilo davno.sada radim u poljoprivrednoj avijaciji, neke od ovih ljudi sam i lično poznavao i tačno znam šta su radili i pod kom uslovima. osnovni problem je koi pritisak su trpili ti ljudi ne samo na dan nesreće nego i ranije od strane nalogodavaca. kad jednom prekršiš prvila letnja i prođe bez posledica, oda kreće pritisak da ga svaki put kršiš sam ali se vrši pritisak i na ostale kolege i tako to kreće dok se nedesi ovako nešto ili slično. tog momenta svi oni koi su svoim činjenjem doveli do tragedije se sklone i kao brižni se brinu za sprovođenje zakona. i kao po običaju ljudi koi su leteli na kraju su sami krivi što su poginuli ili tehničari koi su održavali vazduhoplov.

Odgovori
Ne

Po meni nije strasno ni sto je RV I PVO doveden gde je, ni sto je materijalna situacija takva kakva jeste. Jednostavno kao I u svim segmentima drustva svi cute, kodeks cutanja je bitniji od svih drugih. Ako su pripadnici JSO mogli da izadju i da blokiraju auto put da bi se obratila paznja na njih, ne vidim zasto ne bi par dezurnih lovaca moglo da napravi nesto slicno. Jednostavno da bi se resili problemi mora se izaci otvoreno i slozno u javnost. Nema cutanja, dok budu cutali sahranjivace kolege, niko nece odgovarati.

Odgovori
Ra

To sto radi vlast vojsci je sramota, a i ono sto vojska radi sebi i svojim pripadnicima je pak sramota! Ja sam takodje pripadnik Vojske Srbije koji nema pravo glasa ili tako uvek ispadne!

Odgovori
Pr

Dragi sugrađani i sapatnici,
Svaki dan nam je dan žalosti. Svaki dan neko strada na ovaj ili neki drugi način zbog toga što smo taoci sopstvenog saučesništva u zločinima.
Svaki dan okrećemo glave, odbijamo da se oglasimo, da kažemo istinu koju znamo iako nas sve dosadašnje žrtve obavezuju na to.
Svaki dan odbijamo da se borimo jer su nas naučili na ne verujemo u sebe i baš kao i ti neodgovorni političari i mi sami se pravimo da ne postoji naša sopstvena odgovornost.
Sve dok je tako bićemo saučesnici u svim tragedijama koje živimo.

Zato, hvala ovoj hrabroj ženi i svima onima koji odbijaju da budu deo ovog začaranog kruga zlodela i tragedija.
Hvala svima koji će odlučiti da ne budu više saučesnici i od danas početi da budu ljudi iznad svega, a tek onda ono čime se profesionalno bave.
Da se beskompromisno i bez izgovora i opravdanja bore za istinu i pravdu.
Jer čak i kada pravda nije lako dostupna, istina je najmanje što koji dugujemo svim našim žrtvama.

U suprotnom, bez takve borbe i svesti o sopstvenom delu odgovornosti, ostajemo saučesnici u zlu.

Nadu mi daje to što znam da ima mnogo ljudi koji to nikada neće prihvatiti.
Ljudi kojima je služba pred sopstvenom svešću i savešću iznad svih ostalih službi.
Ljudi koji neće slepo srljati kroz život, znajući da tako donose zlo i drugima, ne samo sebi.
Ljudi koji će moći da pogledaju sutra svoju decu u oči.
Ljudi na koje će sva deca jednog dana biti ponosna.
To su pravi heroji i oni postoje svuda.
Treba samo da ustanu i istupe.

Odgovori
to

jeste bunite se za pilote a jadne uciteljice koliko su obrazovane i koliko puno rade

Odgovori
г

Зашто сте купили стан на кредит од 20 год? Боље је на 15 год или кеш. Штета за перипетије око довршетка зграде коју сте сами одабрали.

Ја сам у понедељак купио стан у Београду на Води са 3 гаражна места, чим је почела продаја и то без кредита, јер тако испадне много скупље. Сигуран сам да ту нема кикса, инвеститор је 100% поузан, Влада и држава ће да изграде Београд на Води у року. А то је мање од годину ипо дана. По плану има мањи хелиодром на врх зграде, па ће моћи да се атАрира са светлима, само ако буде струје, остало је све решено.

Odgovori
Le

Svako bira svoje zanimanje i bracnog druga.Sve je to tacno,ali nema mesta za kukanje,svako moze da promeni zanimanje.Sta su lekari koji spasavaju zivote i cime su nagradjeni?Cime su nagradjene samohrane majke ciji su muzevi stradali ili bili na Kosovu a nisu dobili ratne dnevnice samo zato sto su juznije od Bg?Danas smo svi meta…

Odgovori
m.

Piloti izuzetne licnosti kojii imaju odgovorna zanimanj. Zato im je potreban uredan zivot bez trzavica . Da omogoce sebi prikladan zivot koliko je to moguce u ovom nasem zivotu. MINISTTRIMA svaka cast ali oni i piloti su drasticna razlika u svemu. Zato im svimaa treba obezbediti realne plate, odgovarajuce stanove. A za nastradale pilote koji su neduzno poginuli neka sluze na cast onima koji su ih naterali na taj let zajedno sa medicinskim osobljem. Kazu da sanitet kojim su vozili bebu bio je specijalno opremljen i da je bilo kiseonika ne samo do Kragujevca vec do Subotice i da se nisu trebali ministri radi svoje slave i novinara mesati u ovo. Trebalo je posle rasciscavanja puta nastaviti dalje. Slava onima koji su poginuli tudjom krivicom.

Odgovori
Ma

Ovo kao na navijačkoj tribini… hajde da se ne složim sa prethodnicima;

Rizično zanimanje? Ajdeee, to vam tek sada jasno… Kako se toga niste setili kad ste se udavali za pilota, za oficira… Ali, onda je, verujem, pretegao stav da je imati dečka/budućeg muža vojnog pilota (Ej!) veoma primamljivo, svetski, ma holivudski.
Piloti i neki (kvazi) poznavaoci se žale na stare vazduhoplove, loše uslove, nedovoljne plate… opet Ajdeee… pa gde vi mislite da živite i radite? Kako se toga niste setili kada ste odabirali profesiju? Ili ste imali sreće da to pitanje rešite u "ona srećna vremena" (baš su nas usrećila) .
Pogledajte malo oko sebe.. nije vam ovo Diznilend … ima onih koji žive i rade u daleko gorim uslovima, sa većim rizicima i stresovima… ali to su "mali ljudi" koji nisu zanimljivi portalima i "poznavaocima"..


Ovo je kritika upućena onima koji se večito, samo i jedino bune, koji su večito ljubomorni i zavidni, kojima je trava uvek zelenija kod komšije.

Odgovori
mi

G. Marko, mislim da ste pre-strogi u osudi g-đe "pilotove žene" i njenog pisma. Piloti su veoma skupa kvalifikacija + stresna profesija, zbog svoje atraktivnosti nazivaju ih herojima ali su i rudari isto heroji kao i mnogi drugi koji časno vrše svoja časna zanimanja. Političari i popovi nisu časne rabote, pa i tu mogu biti časni ljudi koji časno rade svoj posao (kao npr. Zoran Đinđić i patrijarh Pavle) ali tamo su uglavnom nečasni ljudi i opredeljuju za nečasnost, jer za to su i izabrali takav poziv, gde se ne radi ništa ili ne radi mnogo, ali se može krasti, lagati i veoma brzo obogatiti se i izvuć' se bez ikakvih sankcija.

Vo

Gospođa iz pisma,rečenice iz poslednjeg pasusa svog teksta počinjala je sa "Volela bih",čime nam je prodrla u srca.Ja lično,voleo bih da i civili zaposleni u Vojsci Srbije,koji obavljaju isto tako teške i složene zadatke,na postavljenima kao njen suprug i svi ostali oficiri i podoficri,imaju benificirani radni staž i da,recimo,mogu da se leče i koriste usluge VMA.Ali,da li je moralo ovako nešto da se desi,pa da se vidi da je vojska sastavljena i od ljudi koji moraju da plate ako žele pregled na VMA,od avio mehaničara i tehničara koji rade i na plus 40 i na minus 25,a nemaju beneficirani radni staž a u radionicama im stoje mlazni motori sa jonizujućim zračenjem.Samo,preseljenje ovih heroja i kolega u naša srca nije dobar povod da se naši strahovi iznose na površinu.Zar su oni morali da odu,da bi mi smogli snage da kažemo "Dosta,bre.Ne uzimajte našoj deci čokoladu i voće iz usta,jer im to prvo uskraćujemo i ona to vole.Ne terajte nas da ih ispisujemo sa kurseva jezika zato što nemamo da ga platimo.Ne dozvolite da nam banke i privatni izvršitelji plene stvari jer nemamo da vratimo kredite". Slava herojima,mir nama koji ćemo ih uvek voleti.

Odgovori
Vo

Gašić sa svojom izobrazbom je limitiran i upitnog radnog iskustva. Radnih navika nema. Posvećenost poslu nikakva. To su lako provjerljive i vidljive činjenice. I što očekivati od tog uhljeba? O ministrovim karakternim osobinama ne bih na ovom mjestu. Nemam ništo protiv da odlučuje i raspolaže samo onim što je njegovo. Nas nek poštedi.

Odgovori
do

Kad je gusto, hajdde vojsko, a kad je mir , skidaj plate, nema stanova za vojsku, ali se zato masovno isporucuju u Hag, samo zato sto su casno radili svoj posao, ista ta drzava kojoj su sluzili , salje ih u Hag kao zlocince umesto da ih slavimo kao svoje heroje.

Odgovori

Ma katastrofa, svi vole da pricaju samo o sebi i svojim zivotima i zivotnim problemima. Da li je njega neko terao da se skoluje za vojnog pilota? Zasto se ne zameni sa rudarima koji svaki put kad odu na posao stavljaju glavu u torbu, pa ih niko nikada nije proglasio herojima. I da, posla ima samo gospodja treba malo da se potrudi da ga nadje a ne da sedi kuci i lelemudi sa svojim drugaricama po ceo dan na kafi. https://www.youtube.com/watch?v=SySGLXHRqWM

Odgovori
Go

Majstore,tebi ako je dobro,onda nista….
Malo si promasio temu-ovakvo jedno pismo je mogla da napise skoro svaka supruga u ovoj zemlji.
Cilj svakog drustva treba da bude sigurnost i blagostanje svakog njegovog clana.
Sumnjam da toliko daleko mozes da dobacis….
Pretpostavljam da si jedan od onih vodjinih botova koji su preplavili sve portale.
Ako si i bot,to ti ne daje pravo da budes prost i nekulturan.
Uzivaj u svojoj iluziji od drzave,stizu sok i sendvic za vernost vodji.

Po

Поштовани Миодраже, замољавамо Вас да не судите о туђим женама, на основу понашања своје жене. Не "лелемуде" све жене по цео дан и не испијају кафу.

Ig

Ne mogu da se setim da ovi sa rudarskog-geoloskog fakulteta cuce po jamama i kopaju… Ne potcenjujem ni jednu profesiju ali ti piloti su kao deca odvojeni od roditelja sa 14 godina, razbacani po celoj bivsoj Jugoslaviji, zavrsili fakultete i morali su da budu najbolji medju najboljima… Zasluzuju sa punim pravom mnogo vise nego sto dobijaju. Primera radi kad ste bolesni, u doktora gledate kao u Boga, pa mu nosite cokolade i bombonjere a kada Vam brane guzicu sa neba nema ni reci hvale…

Go

Veliki pozdrav za gospodju.
Potpuno razumem o cemu govori jer radim zajedno sa pilotima svaki dan.
Draga gospodjo,zivimo u drzavi u kojoj sistem vrednosti ne postoji.U drzavi u kojoj neki od ministara imaju (blago receno) sumnjive diplome.Predsednika da ne pominjem.Zivimo u drzavi gde dojucerasnji monter sa bandere stekne diplomu za par meseci pa postane savetnik direktora.
U drzavi gde je najvaznije biti CLAN i gde je servilnost prema vodji najpozeljnija karakteristika.
Dalje,zivimo u drzavi u kojoj je medijska promocija nacin rada i u funkciji je laganja i bacanja prasine ljudima u oci.
Setite se samo Feketica i Obrenovca.
Stvari,jednostavno,stoje naopakao.
U takvom drustvu nije siguran ni vas muz pilot,ni nasa deca,ni stari,ni bolesni,ni lekar,ni pekar….niko nije siguran.Za one koji vladaju,mi smo potrosna roba.
Cilj je ostati na vlasti po svaku cenu.A to ima svoju cenu.Ovoga puta je to bilo sedam ljudskih zivota.
Sledeci put?

Odgovori
vO

I ova supruga pilota veoma dobro zna uzroke pada ove nesretne letilice , al niko nije kriv, kriv je Sv.Petar. minister odbrane ima zastiti premijera, a premijer je svevisnji I nema dalje. Generali ce I dalje da cupkaju I dA razumeju I TO JE TO.

Odgovori
No

" ili će odlučiti da bi tog dana mogao postati ’’heroj’’, pa će narediti mom mužu da leti u nebezbednim uslovima ili na neispravnoj letelici. Šta posle toga?".Pravo pitanje je sta pre toga?Da li je moguce,ako je ovo istina da ljudi prihvate naredjenje a svesni svih opasnosti.Odbijte da letite na neispravnim letilicama i platite cenu.Da, sve kosta i verujem da piloti znaju kad je letilica neispravna ali ne razumem zasto ne odbiju naredjenje.Samo odbijanjem se nesto dovesti u red jer politicari ne razumeju drugi jezik>

Odgovori
zZ

Pa sta ta vojska drami. I treba da imaju male plate… Sta su to oni doprineli standardu svih nas. Dok gospodin Vucic grca od posla u ovoj zemlji koju smo mu ovakvu nikakvu ostavili. 20 sati radi pa stigne i u Feketic i u Obrenovac! A vi internet gerila, krivo vam je sto je neko spasavao bebu i to druge nacionalnosti. Sto ne predju ta vojna lica u komunalnu policiju? Tamo imaju svi dosta vece plate nego u vojsci, a ne treba akademija i ostala usavrsavanja. Pa nece da predju jer se tamo radi!!! Ne lencari se kao u vs… Evo i sami piloti priznaju da ne lete mnogo, svima nam se smeju u lice kako ne lete, a to im je posao. U komunalnu neka idu, neka voze kola CEO dan pa da vide!

Odgovori
QQ

"Smrt je slična gluposti. Taj koji je mrtav ne zna da je mrtav, drugima je teško. Isto je kada si glup."

Bo

Samo svemir i glupost neograniceni….

Jo

Stvar je prosta : država je siromašna, nema proizvodnje, suviše ljudi na budžetu . Građani su izbarali pro-zapadnu opciju, to donosi određene posledice. Jedna od posledica je da će vojni poziv biti samo još jedan "državni poso" sa ne toliko velikim ali sigurnim platicama . Pilotima, koji barem imaju neki konkurentni zanat, preporučujem teška srca ali hladne glave da potraže sreću u privatnom sektoru .

Odgovori
st

Gradjani koji su glasali za ove, ne znaju ni sta su odabrali. To je cista sizofrenija. Danas Rusija, sutra EU. Samo zaglupljuju narod. Sa druge strane, koja je opcija? Okruzen si Nato zemljama, u Evropi si. Ti bi da se okrenes Rusiji, Kinezima? Mali smo mi da bi birali, a sa druge strane geografski pripadas Evropi. Kako god da se okrenes, dupe ti je pozadi, a neces moci biti neutralan. I ako nas neko napadne, ja cu prvi pobeci jer ne zelim da me vodi Gasic, Dikovic i Vucic. Za njih neka ratuju oni koji su glasali za njih, a to su opet oni koji su pozivali u ratove, crtali granice, nazivali ostale izdajnicima, a danas dadose Kosovo da ne bi zavrsili u Hagu.

Vo

Potpuno se slažem sa izrečenim. U konačnici sami smo birali i izabrali. Samo problem je u tome što čovjek nema nekog izbora. Izbori su fingirani i na listama su varijacije na istu temu. Demokratija je milenijumska prevara. Taj "izvoz" demokratije je bio iz klero-fašističkih utvrda zapada. Gdje su oni uredovali, tekli su potoci krvi. Narod nije položio ispit zrelosti. Svako je mislio da će se dočepati djelića blaga. Od gotovine napravismo veresiju i sad …………

te

Vrlo interesantno,niko ne napisa da vojna lica dobijaju mimo plate i poseban dodatak za to sto uplacuju kredit za stan u narednih 20 godina,dakle plata im ostaje cista,dok civilna lica na sluzbi u vojsci Srbije to pravo nemaju,ali obaveza nista manje.Tesko je,tacno ,ali i civilima koji sa svojim prosekom umanjuju prosek ostalih u vojsci ,je jos teze.Pomenite ponekad i civilna lica u vojsci Srbije.Pozdrav.

Odgovori
Pi

O, imate potpuno netacne informacije, uveravam vas.

o

zaključak je sledeći. pilot kad god udje u letilicu igra ruski rulet

Odgovori
Vo

Ako je pilot obučen i ako je letjelica ispravna i održavana, let je siguran. Ruski rulet je za očajnike i luzere!! Dosta više sa tom mitomanijom.

dv

svako je u obavezi da odgovorno radi svoj posao…ako pilot zna ili primeti da helikopter ili avion nije ispravan NE SME da uzleti pogotovo ako rizikuje zivote jos nekoliko civila….kao kada bi vozac autobusa krenuo na put a nesto nije ispravno tipa svetla, kocnice, upravljacki sistem…ne znam ko bi mene naterqao da varim konstrukciju na 30 m visine a da mi da ostecen pojas za visinu ! jednostavno necu i to je to…a posle kazna, smanjenje plate, ili bilo sta drugo-to je sve zanemarljivo spram zivota….ali treba stisnuti petlju i reci NECU da radim van propisa…bar ostajem ziv i idem dalje…ako treba prekvalifikacija…kakva je svrha sto su poleteli u susret nato avionima bez radara na avionima? nikakva! samo gubitak, i zivota i letelice !!!nije to hrabrost nego nepromisljenost da ne upotrebim i uvredim nekoga nekom tezom reci kao glupost sto mi Boga mi nije namera ! pa nismo mi kamikaze!!!

Odgovori
Ni

Ova tragedija kao i brojne prethodne je pre svega posledica gubitka kompasa u samom sistemu odbrane. Tokom Djindji Mindji reformi i svih posle nje dogodilo se da je sistem odbrane izgubio svoju svrhu. Prvo je izopacena "civilna kontrola vojske" koja sustinski znaci da vojne aktivnosti ne ostaju skrivene od civilne vlasti, u tu da vojskom komanduju i ministruju nekvalifikovane osobe iz civilnog sektora, potom razna formacijska smanjenja, deklaracije o "nepostojanju spoljnje pretnje", rano penzionisanje pripadnika s borbenim rezultatima itd. A onda povrh svega promovisanje cak ne ni sekundarnih vec tercijalnih vojnih aktivnosti u primarne, pa si faca ako ides u mirovnu misiju, vadis bris prasetu u saradnji sa norveskim sanitetom, saradjujes s KFOR-om u ilegalnom secenju shume, imas zgodne uniformisane koleginice koje ne znaju ni koji kraj oruzja treba da se naperi ka protivniku – ali zato odgovorno "rade" u koordinaciji ko zna cega itd. Posle par godina takvog rada, pripadnici vojske postaju dezorjentisana skupina pripadnika koji su po prirodi stvari drcni i ambiciozni ali ne mogu da se dokazu u svom delokrugu. Zemlja nema neprijatelja, masovne vezbe su relikt komunisticke proslosti itd itd… U takvom okruzenju vazduhoplovci pocnu da se bave opasnim i nerealnim nacinima za isticanje. Tako je batica koji je poginuo na MiG-29 hteo da napravi nastup "o kojoj ce cela Evropa da prica", sa avionom sumnjive ispravnosti i svojih 10-15 sati naleta godisnje i "eto ga". Posle su dosle i elementarne nepogode i medijsko isticanje pojedinaca koji su shvatili da publicitet i napredovanje mogu ostvariti kroz rizicne i improvizatorske akcije i "eto ga", sve do najnovijeg slucaja "posade Feketic". I da se ne lazemo, tendencije ka stvaranju superstarova od pripadnika Vojske nisu samo karakteristika poslednjih 15 godina, setimo se da generali Pavkovic i Lazarevic nisu bili ni malo gadljivi na prisustvo svakom zivom mitingu SPS-a i sve sto je uz to islo ukljucujuci i supruge po 50 godina mladje. I takodjer da se ne lazemo, znam da postoje ljudi u VS kojima se sve ovo ne dopada, ali znam i da daleko vise preteze broj onih kojima je malo improvizacije u paradrzavi Srbiji daleko isplativije od recimo bavljenja pitanjem granicnih prelaza u sred drzave Srbije, jer bi ta rabota iziskivala malo vece zrtve od jednog helikoptera i sedam osoba. Sto se tice uvazene gospodje koja je napisala pismo, ono je prepuno opstih mesta koje zna svako ko zeli da zna. Od onoga sto treba komentarisati mogu da kazem da je bezveze da se zali na vrtice u kojim nema mesta – ako je vec nezaposlena dugo vremena u cemu je problem makar pricuvati dete?

Odgovori
Ne

Ima istine u Vašem komentaru ali nije baš sve tako crno-belo. Postoje mnoge sive nijanse…
Ali definitivno ova VS može još jedino da pripomogne oko nekih nepogoda ili da uputi neke snage u misiju i to je to.

Ma

u cemu je problem makar pricuvati dete?
E pa da ti kazem…problem je u tome sto automatski ne moze da se zaposli! A kad ne mozes da se zaposlis, nemas dve plate, vec samo tu jednu za koju se kaze da je velika. Daj otkaz pa cuvaj dete, to je lakse nego raditi…

Odgovori
Zo

Jadno je sve to i bedno znam jer sam sin vojnog lica otac mi je preminuo a majka dobila porodicnu penziju 27.000 Bio je u Batajnici na sluzbi Ova gospodja je u pravu ali odgovor je svima poznat ONI SU VOJNA LICA to su izabrali ako im se ne svidja neka traze drugi posao A to sto su izabrali da budu prvi na braniku se vise ne ceni glava u torbi 24 sata to im je duynost Jadni smo mi kada nemamo ni vojnike ni tehniku NEMAMO MI NISTA

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj