BEG airport status
Informacija Ministarstva odbrane o njihovoj verziji dešavanja u Muzeju vazduhoplovastva-Beograd Prva poseta novom rukovodstvu Muzeja / Foto: Dina Đorđević

Informacija Ministarstva odbrane o njihovoj verziji dešavanja u Muzeju vazduhoplovastva-Beograd

Posle jučerašnje posete predstavnika Ministarstva odbrane Muzeju vazduhoplovstva-Beograd, preuzimanja rukovođenja i dolaska novog v.d. direktora, Miroslava Kneževića, Muzej je danas posetio ministar odbrane, Bratislav Gašić.

Tom prilikom izneta je Informacija Ministarstva odbrane o primopredaji vršioca dužnosti direktora Muzeja vazduhoplovstva-Beograd:

Ministarstvo odbrane je u skladu sa Zaključkom Vlade pov.05 broj:00-82/2015 od 12. marta 2015. zaduženo da obezbedi izvršenje rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora MJVB.

U utorak 22. septembra 2015. godine, nakon četiri bezuspešna pokušaja u prethodnom periodu (u maju, avgustu i septembru), Ministarstvo odbrane je, uz prisustvo predstavnika MUP-a i Upravnog odbora muzeja preuzelo rukovođenje tom ustanovom i na taj način postupilo u skladu sa navedenim zaključkom.

Novi vršilac dužnosti direktora muzeja je Miroslav Knežević. Zoranu Radojeviću je dužnost v.d. direktora u skladu sa zakonom prestala 28. februara 2015. godine, što je i konstatovano rešenjem Vlade o njegovom razrešenju od 23. aprila 2015. godine.

Osnovna namera Ministarstva odbrane jeste da poslovanje Muzeja dovede u zakonske okvire. Zahtevi za odgovornim upravljanjem, ekonomskom i pravnom odgovornošću primenjuju se na ovaj Muzej, kao i na bilo koji drugi organ državne uprave.

Zoran Radojević je u prethodnom periodu svojim postupanjima vršio opstrukciju postupka preuzimanja dužćnosti od strane novih organa upravljanja i sprečavao njihov zakonit rad.

Poslovanje Muzeja bile je u najvećoj meri nezakonito – nabavke se nisu vršile po Zakonu o javnim nabavkama, poslovne odluke donošene su bez saglasnosti Upravnog odbora, zapošljavanje i otpuštanjekadra bez poštovanja sistematizacijeradnih mesta, sistem plata i naknada uređivan je po nepoznatim pravilnicima.

Vođenje materijalnog i finansijskog poslovanja po pitanjui muzejskih predmeta nije rađeno u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji uređuju ovu oblast, a nije bilo ni kontrole poslovanja, jer je ustanova poslovala kao privredni subjekt.

Zakon o kulturi propisuje da je imenovanje i razrešenje direktora ustanove kulture u isključivoj nadležnosti osnivača, a nikako Upravnog odbora.

Prema izveštaju ovlašćenja revizora u nekretnine objekata Muzeja je uloženo 8.251.426,18 dolara. Većinski investitor – osnivač je Ministarstvo odbrane sa 70,55 % uloženih novčanih sredstava. Oko 90 % muzejske građe čine predmeti iz kategorije naoružanja i vojne opreme koji su u vlasništvu države.

U muzejskom kompleksu, koji se nalazi na lokaciji Surčin, postoje i rade Muzej vazduhoplovstva Beograd i Muzej Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva (ustanova u sastavu MO i VS).

Muzej čuva vazduhoplovnu baštinu čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona dolara.

Muzej se ubraja među 5 vodećih vazduhoplovnih muzeja u svetu sa referencom od 22 originalna tipa vazduhoplova iz Drugog svetskog rata i poseduje potrebne potencijale za razvoj muzeološke delatnosti i razvoj infrastukture po uzoru na slične vojne muzeje u svetu – stoji u Informaciji Ministarstva odbrane.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

He

Konačno!

Odgovori
Hr

Konačno šta? Puč?

Još jedna protivustavna i protivzakonita odluka politikanata bez obraza (u uniformi i civilu).

Šta bi sa istragom o helikopteru?

И

Тешко да је ентузијаста и велики заљубљеник у Авијацију као Зоран Радојевић БИЛО ШТА ЛОШЕ УРАДИО ЗА МУЗЕЈ!!! Биће јако интересантно пратити развој Музеја од данас па на даље, нарочито у оним десетомилионским вредним експонатима!!!

22

Neka mi neko objasni šta bi to trebalo da znači „entuzijasta“, onaj koji će iz ljubavi prema avijaciji da polaže pravo na nešto tako vredno kao što je ovaj muzej?! Znamo kako je izgledao taj „entuzijazam“ u daljoj, a i bližoj prošlosti.

Odgovori
Sl

Bravo, Tako je, Udri, Razvaljuj PUČ nego šta!! Samo jedno pitanje za Ukiča koliko si kamiona sa muzejskim eksponatima odvezao iz Muzeja u nepoznatom pravcu (neki kažu 50 neki 85 pa šta je istina )? Po čijem naređenju Ukiču? Živakovom? Gordićevom? I ono što mi nije jasno kao nekome ko veoma dobro poznaje pravo. Od kada je vd pomoćnika ministra odbrane izvršni organ ( možda je honorarno sudski izvršitelj) pa sprovodi protivustavne i protivzakonite odluke vlade Srbije. Ovo što ste uradili gospodo je teško kriminalno delo. Zataškavanje vašeg dela hitnom posetom ministra Gašića i predstavom za narodne mase proći neće. A za vas Ukiču pitanje je kako objašnjavate da ste bili u Upravnom Odboru i u vreme Bige, pa Grandića (koga ste vi doveli), Radojevića (koga ste vi predložili), a evo i sada sa ovim nesrećnim pukovnikom izvučenim iz naftalina Kneževićem. Pa vi ste prava konstanta nosferatu neupokojivi!!!! A vi ni jednog trenutka ne obavestiste nadležne organe o kriminalu u Muzeju vazduhoplovstva koje rade direktori? Prosto ćudim Ukiču? Svo vreme ste to gledali svakoga dana u muzeju i bili član UO ? Ako mislite da ste se oprali pred ministrom grešite ide istraga Ukiču.

Odgovori
lo

Znam da cu zazaliti zbog ove izjave, a i vec zalim, ali stvarno je onaj General Viktor Bubanj bio jako pametan pa je naredio da se avioni zapale, i spasio nas je jos veceg problema.
Stvarno je neverovatno, ima li neko da dodje u ovaj muzej a da mu prvi i osnovni cilj nije da sebi napuni dzepove, sto se neko neseti pa da uzme kartu da poseti grcku, albaniju, bugarsku, rumuniju madjarsku i da vidi da pita da zamoli da se odradi neka razmena vazduhoplova koje smo mi imali u naoruzanju, a zbog javasluka ili zbog gubitka nemamo.
Pa moze se negde naci i nesto hladnoratovsko tipa Mig-15/17/19, pa A-7 f-8, pa miraz pa neznam ti ni ja sta vise nema, derivati kineski pa da se onda muzej pored istorije sa nasih prostora nadoveze i na medjublokovske trvenarije i slicno.
Ali ne „ajde jano kucu da prodamo, samo da igramo“.
Dokle bre vise.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Davor na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Milo Slovenija je mala zemlja ali jako uspješna i sa razvijenom ekonomijom. Članica je NATO -a i svoje oružane snage razvija prema svojim potrebama. Ekonomski i vojno je u puno boljoj poziciji od Srbije. Zašto misliš da je Srbija bitnija?

30. Nov 2023.Pogledaj

Vasa na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Promeni reč SLOvenija u Srbija i broj 6 u 11 (kiparski) , gde je Slovenija od nas bogatija i bolja po svim pitanjima.

30. Nov 2023.Pogledaj

madpal na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Aleksa Ne iznosi gluposti. I pre rata i na pocetku su vodjeni pregovori gde je trazeno priznanje Krima delom Rusije i nezavisnost za Donbas. Posle odbijanja od strane zapada to je promenjeno na 4 regije. Te informacije objavljuju i zapadni mediji tako da ne razumem odakle tebi info da su hteli smenu vlasti i veliki…

30. Nov 2023.Pogledaj