BEG airport status
Bugarsko nebo čuvaće i poljski avioni: Komandant RV-a general Radev podneo ostavku Nastup generala Radeva na aeromitingu u Sofiji 11.10.2014. godine / Foto: Nikolaj Dimov

Bugarsko nebo čuvaće i poljski avioni: Komandant RV-a general Radev podneo ostavku

Pozivajući se na lokalne medije agencija PAP prenela je pre dva dana da je zbog planova ministarstva odbrane da postigne sporazum sa Poljskom o zajedničkoj zaštiti bugarskog vazdušnog prostora komandant Ratnog Vazduhoplovstva Bugarske general Rumen Radev podneo ostavku.

Saopšteno je i da pomenuti sporazum treba da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci a izabrana je Poljska jer kao i Bugarska poseduje flotu ruskih lovaca MiG-29.

General Radev se već više puta protivio planovima da se dozvoli stranim avionima da kontrolišu nebo Bugarske, njegovo mišljenje je da bi se na taj način, taj sporazum stavio bugarske pilote u ponižavajući položaj.

On je dalje rekao da je za njega kao generala bugarske vojske i komandanta RV-a ova ideja više ponižavajuća nego kada je Nejskim ugovorom iz 1919. Bugarska proglašena za saveznika Nemačke u Prvom svetskom ratu kada je zbog toga izgubila 10 posto svoje teritorije, morala da plati ratnu odštetu i da ogranički svoje oružane snage.

Sporazum je nametnut spolja, sadašnji koncept dolazi od bugarskog zamenika ministra odbrane a usvojena je od strane vojne komande, objasnio je Radev.

U daljem izveštaju o ostavci, podseća se da je general Radev zbog nedosledne politike u stabilizaciji vojnog vazduhoplovstva već podnosio ostavku oktobra 2015. godine kada je na intervenciju premijera Bojka Borisova nju i povukao.

Tada je general naveo da RV Bugarske ima nedovoljan broj borbenih aviona koji su spoosobni za borbene dužnosti u misiji kontrole vazdušnog prostora. Takođe nije bio zadovoljan zbog neuspeha ministarstva odbrane u obezbeđivanju ugovora o remontu lovaca MiG-29.

Međutim u bugarskim medijima pojavile su se i špekulacije da se ostavka Radeva poklopila sa nezvaničnom informacijom da je on započeo politički angažman tako što je uključen na listu mogućih kandidata levičarske Bugarske socijalističke partije na predsedničkim izborima koji će se održati u novembru.

Nesumnjivo je da bugarska država nije dovoljno obraćala pažnju na probleme lovačke avijacije čije sposobnosti su značajno degradirane u proteklih nekoliko godina.

Moguće je da se došlo dotle da Bugarska više ne može sama da kontroliše svoj vazdušni prostor i da je NATO odlučio da Poljska pomogne u tome dok se bugarska avijacija ne opremi novim borbenim avionima (to će svakako biti zapadni avion, navodno je najizglednija opcija polovni F-16).

Sa Poljskom su već uspostavljeni dobri vojni odnosi, naročito što se tiče vazduhoplovnih snaga. Krajem oktobra prošle godine potpisan je ugovor o remontu 6 motora RD-33 za lovce MiG-29 a dva poljska motora koja su ustupljena Bugarskoj na korišćenje stigla su 12. januara ove godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Moralan čin !

Odgovori
Iv

Očigledno da srpski generali ne znaju za moral!

Il

Ne razumem?

Šta trebaju naši generali da urade?RV još postoji,još uvek obavljamo air-policing,imamo trenažnu,jurišnu i transportnu avijaciju.

Kupili smo 2 nova helikoptera i poslati su An-26 na remont.

Situacija je takva kakva je,neće je jedna ostavka (kao što se vidi u ovom primeru) promeniti.Budžet MO je smešan,kao i budžet za kulturu,zdravstvo,obrazovanje,sport itd itd.

Da je komandant RV dao ostavku,našli bi drugog (koji bi klimao glavom za ~100.000 mesečno,a takvih u zemlji ima puno) i sve bi se završilo za par dana.Situacija ostaje ista.

Situacija će se jedino promeniti promenom celog sistema u kojem je policija naoružana do zuba, kupuje vojna vozila na jednakom nivou sa vojskom, a da ne pričam o primanjima i materijalnoj situaciji.

Vojska u srpskom društvu,a posebno u srpskoj politici ima gotovo smešan uticaj još od početka devedesetih godina.
Vojska je tu kad treba da se napravi parada,da se dočeka neki premijer.Policija,sa druge strane,služi kao leglo kriminala i sredstvo vladajuće partije.

Nadam se da neće izbiti više rat na ovom prostoru (zlu ne trebalo),ali bi sasvim moguće bilo da MUP zauzme prvu liniju sledeći put (Opremaju ih ko da su američke foke)

Situacija nije takva zbog oblaka,kiše,NATO pakta,Sovjetskog Saveza,Kine,UAE,nego zbog nas samih.Tražili smo,sada gledamo. (Da preciznije kažem-većina je tražila,SVI sada gledamo)

So

@ Ilija pogrešan vam je pristup kada pravite komparaciju između vojske i policije. Nisu policajci krivi za stanje u vojsci. Niti obratno. Trebalo bi da znate da je jedno patrolno policijsko vozilo u proseku staro 10 i više godina, a vozi se 24 časa na dan. To što je neka jedinica dobila oklopnjake je predstava za televiziju. Isto važi i za vojsku kada je dobila helikoptere. Ništa se suštinski nije promenilo.

Il

Nisam hteo da komentar ispadne kao svaljivanje krivice na policiju.Žao mi je što je tako ispalo.Hteo sam da napomenem da policija ima pristup većim sredstvima od vojske,i to mnogo većim.Nije njena krivica,već onih gore.

Ako misliš na Pežo 307,jeste.Živim preko od policijske stanice,i njih upravo i ima najviše.Ali nisu jedini.Golf 7 (komada 1) je takođe prisutan,a pri poseti Granične se pojavi i par vozila (U koliko ne grešim) Mitsubishi Pajero.Carinu da ne pominjem (ni ne znam kom ministarstvu pripadaju),ali Škoda Superb je uvek prisutna u gradu.

Glavni motiv mog komentara jeste upravo ta predstava,pri kojoj je MUP dobio isti broj vozila koliko i vojska (sa kupolom manjeg kalibra naravno).Što je apsolutno suludo.

Takođe,i nabavka BOV je izvršena za MUP,a koliko znam vesti o nabavci za MO nema.Takođe i oni patrolni čamci idu za MUP. (Opet, ako grešim nek neko ispravi,hvala!)

A za vojsku?Neka kineska donacija (nismo mi platili),helikopteri.+Za helikoptere,veoma dobro da se konačno nešto kupi,ali u poređenju sa nabavkom sredstava za MUP, ispada stvarno smešno.MUP ima 12 helikoptera,od kojih su 6 nabavljena skoro. (Reči ministra)

Policiji nije potrebna tolika količina Lazara.Da ne pominjem plate u žandarmeriji pored plata u vojsci.

Vojsci je potrebna veća količina Lazara.6 je smešno i pravi veći problem nego korist.Kupovina delova za 200+ M-80,i onda POSEBNO za 6 Lazara.Smešno.

Opet,ne želim da ispadne da kritikujem policiju (koja je korumpirana,loše organizovana i prepucana,ali to ovde nije problem),već odnos budžeta MUP i MO,koji je smešan i pogrešan.

Р

Поштовани, може ли ми ко разложно и аргументовано објаснити, зашто сиромашна Бугарска покушава да набави половне/нове апарате F-16(x) допуштајући привремено/перманетно гашење пресретачке компоненте, и зашто су они „бољи“ од апарата исте категорије и карактеристика а ниже цене?
Одмах би напоменуо да НАТО „бла,бла“ и Кремаљски „трућ, трућ“, немам амбицију да дискутујем (напросто нема времена за испразност).
Како избегли непотребно замарање треба кренути од упоређивања компоненти-одлика (навести ИЗВОРЕ информација којима ће бити процењивана ВЕРОДОСТОЈНОСТ, па ако се закључи да је интервалу горњег интиџера-50% (оптимално, преко 2/3) од истине (математичком логиком) узимаћемо је у разматрање, иначе се хипотеза одбацује као нетачна (глупост), како би избегли непотребна смарања несвесно пренесеном набубаном пропагандом). Даље, упоређивање односа ЦЕНА-КВАЛИТЕТ („Бог и батина“ у инжењера) и утрошених техничар сати рада по опслуживању (пута цена по техничару). Онда треба од појединачног логичком индукцијом доћи до општег, уз успутно одбацивање или неодбацивање хипотезе коришћењем функција алата вероватноће тј. препознавања облика. На крају би требало упоредити цене комплетног система са палетом убојних средстава понаособ, тј. перформанси и хипотетичког горњег прага могућности оперативног апарата у односу на задатке које требају да извршавају…Тако размишља „филство са шајкачом и у опанцима“. Има ли јунака ?

Odgovori
Iv

Ja bih te samo zamolio da prepričaš to što si napisao. Nije razumljivo.

gi

Ja sam to pokusao svojevremeno na PhD skolovanju i zavrsio sam sa 42 strane teksta, a ni blizu kraja uvoda… Onda je komisija skratila oblast i zavrsih sa 120 strana…
A dati „junaci“ kada napisu dati dokument – izdace knjigu za 50-100USD po primerku…
Istina je da postoje mnogi parametri koji nisu uporedivi, ili se pak tesko saznaju (mnogima je to poslovna ili drzavna tajna)…
Npr – obracun cene 1h letenja je najvecim delom odnos troskova goriva i cene ljudskih resursa angazovanih – a cena mehanicara koji je placen 500USD u odnosu na 2.000USD je oko 3.700USD/1h letenja za Gripen A/B ili 4.200USD/1h letenja za F18C/D… Slicno je i za cenu goriva, posade… Takodje, da li se rezervni, posebno potrosni, delovi proizvode domicilno ili su iz druge drzave, da li se nabavljaju na kraci ili duzi period, skladistenje…
Sa druge strane, izbor vazduhoplova je i u funkciji operativne potrebe – npr, Bugarska je u okviru NATOa uplanirana da sadejstvuje sa RV Rumunije, Grcke i Turske, te je iz 1001 razloga F16 logican izbor… Istovremeno, postoji otpor u USA da se Bugarskoj dostavi najmodernija oprema, te joj se i nude letelice sa Sparrow projektilima umesto Amraam, bez vodjenih bombi i slicno…

na

Svaka mu čast! Odličan pilot bez dlake na jeziku, komandant vazduhoplovstva koje je još uvek u neuporedivo boljem stanju od nekih drugih vazduhoplovstava u regionu.
https://www.youtube.com/watch?v=SRvEPDExOpA

Odgovori
Ma

Ljudima prekipelo jugoistocna evropa ima ponizavajucu vojsku prema svojim resursima.Sve se to ciljano radi kako bi bili zavisni od zapada .Nedati tehnologiju a ako hoce da ti je proda cene su vrtoglave.Cista ucena .!!.Podrzavam ovog pilota i njemu slicne .Amerikanci nece namerno da im prodaju jer nisu dovoljno antirusko nastrojeni pa u pomoc zovu poljake koji mrze ruse za celu Evropu zajedno.

Odgovori
Pe

Prije par mjeseci napisah komentar na clanak o nabavci novih aparata za bugarsko rv, da ne treba puno ocekivati od polukolonizovane drzave…a ti razlozi nemaju veze sa tehnikom i zdravom logikom pa ne vrijedi ni komentarisati. Onda ostavka covjeka koji ima obraz i drzi do rijeci je ocekivana.

Odgovori
Р

@ gile

Поштовани, хвала Вам што сте одговорили, драго ми је да сам нашао стручно лице :) . На прву лопту делујете да сте упознати са овом комплексном проблематиком и само наизглед доступном. Замисао ми је била да на основу више различитих података о истој одлици направим scatter plot коју би могао да убацим о одлучивач (неурална мрежа), како би са одређеним прагом грешке долазио до математичког очекивања (Е) одлике. Суштина је да покушавам да правим софтверске одлучиваче вештачке интелигенције. Ја лично верујем само подацима добијеним са техничких испитивања, а не у то што се може наћи у штампи или на нету. Још једно питање за Вас, ако будете прочитали ово је: „Колико су по Вама тачни јавно доступни подаци“.
Најрдачнији поздрав.

Odgovori
gi

To je relativno…
Npr, Poljaci su juce javili da je vrednost pruzanja usluga Bugarskoj oko 27 miliona EUR godisnje, ali u tom slucaju Bugarska ne bi sacuvala sredstva potrebna za nove nabavke, te je NATO support agencija najavila pomoc i resavanje problema kroz dalje nabavke… Time, Poljska ce nekako dobiti stedstva, a Bugarska nece platiti pun iznos…

De

Jedino sto me zacuduje da su izabrali Poljake a ne blize Grke.

Istocni Evropljani su bas smijesni.

Komicno je kad Malazija ili Sudan ili Burma (Myanmar) imaju mocnije RV nego Albanija, Bugarska, Madzarska i zemlje bivse SFRJ sve ukupno. Cak u propalom stanju Libija ima vise operativnih borbenih aviona!

Gdje je jednom bilo stotine aviona, sada je desetak koji su cesto neispravni.

Odgovori
EA

Pa ti se leči u sudanskim bolnicama, primaj burmansku penziju i socijalnu pomoć (ah da, tamo nema ni penzija ni socijale!) ili šalji decu u libijske škole. Čim se ratosiljaš tih nepotrebnih troškova, biće para za RV.

12

@Dead1

Izbor Poljaka i nije toliko cudan, jer Grci su preokupirani Turcima kako god da okrenes.

S druge strane, Istocna Evropa je vise zalosna nego smesna. Stavise, cela Evropa je takva.

Na jednoj strani Malezija jedan od azijskih tigrova, Burma ima vojnu vlast, dok za Sudan ne znam stanje. A na drugoj? Sve same demokratske drzave pod jarmom Zapada.

Б

Бугарска припада јужној, а Пољска централној Европи. У источну Европу спада европски део некадашњег СССР-а.

12

@Буран

To jeste geografska podela, kad sam rekao istocna evropa mislio sam na geopoliticku podelu iz doba Hladnog rata.

Б

Завршетком Хладног рата престаје подела. На крају ваљда су сада сви припадници “западне хемисфере“.

Бугарима је лакше да опслужују пољске мигове-29. Њихова ВТСл ће имати мање приблема, а и трошкови ће бити нижи него да небо бране ваздухоплови западног порекла. Истина је да је Грча ближа, али овако ће ловци полетати са бугарских аеродрома и моћи ће брже да реагују.

Нисам ни срећа, а ни тужан што се ово дешава. На нас не утиче нити нас угрожава. Бугари су сами криви за то што их је снашло обзиром на одлуке које су доносили.

Р

Хтели су у NATO, сад ћути и трпи.

Odgovori
pi

Naseg su komandanta vazduhoplovstva pre koju godinu provozali u MiGu 29 :)
A koliko vidim uskoro ce raketas da postane komandant naseg RV, boze me sacuvaj.

Odgovori
Ra

General Radev, ljudina je izabran za novog Predsednika Bugarske! Odoh sada da pijem rakiju!: )

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj