BEG airport status
Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije? Najsavremenija verzija helikoptera Mi-24 je Mi-24VM. Na fotografiji ruski primerak sa sistemom za samozaštitu L-370-2 ''Vitebsk''. Ovakvi Mi-24VM se koriste i u Siriji.

Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije?

Ruska armijska avijacija pretrpela je u Siriji 8. jula i drugi gubitak vazduhoplova u borbenim dejstvima. Istočno od grada Palmira, provincija Homs, se prilikom borbenog dejstva srušio desantno-jurišni helikopter Mi-24 a dvočlana posada je poginula. Ni posle nedelju dana nije još uvek sasvim jasno šta se zaista dogodilo a u medijima se u međuvremenu pojavilo nekoliko verzija mogućeg razloga rušenja.

Ministarstvo odbrane Rusije očigledno se nije snašlo u pokušaju da se gubitak sakrije a na internetu se zatim pojavio i video snimak pada koji je pomogao u analiziranju mogućih okolnosti koje su dovele do tragedije. Najpre je rusko ministarstvo negiralo da je oboren njihov helikopter a neimenovani sirijski izvori govorili su prvo da je u pitanju sirijski Mi-24.

sirijski Mi-24D
Mi-25 (izvozni Mi-24D) RV Sirije

To su zatim potvrdili i Rusi koji su ovaj put priznali da je ruska posada upravljala helikopterom Mi-25 (izvozna verzija varijante Mi-24D) sirijskog ratnog vazduhoplovstva. U daljem saopštenju se govori da je ruska posada poletela na poziv oficira sirijske armije koji je zahtevao blisku vazdušnu podršku u odbijanju napada boraca tzv. Islamske države.

Helikopter je po rečima ruskog Ministarstva odbrane oboren tek kada je na njemu istrošena sva municija naoružanja koje je nosio i kada je posada krenula da se izvlači iz napada. Napredovanje terorista je zaustavljeno ali je helikopter pogođen sa zemlje i srušio se na teritoriju pod kontrolom sirijske armije.

Posada u sastavu, komandir helikoptera pukovnik Rjafagat Habibulin (za koga su čak neki mediji pogrešno naveli da je Sirijac) i poručnik Jevgenij Dolgin smrtno su stradali.

Mi-24P 23, 24, 40
Ruski su u bazu Hmejmim krajem septembra prošle godine stacionirali oko 12 Mi-24P. Detašmani se nalaze na aerodromima Šajrat i Tijas.

Inače, pukovnik Habibulin je bio komandant 55. samostalnog helikopterskog puka iz baze Korenovsk koji pripada 4. armiji i Južnoj vojnoj oblasti. Ova jedinica osim desantno-jurišnih helikoptera Mi-24 u svom inventaru ima i transportno-borbene Mi-8AMTŠ i borbene helikoptere Mi-28N.

Na video snimku se ipak videlo da nije u pitanju Mi-25 već najmodernija varijanta Mi-24VM (izvozna oznaka Mi-35M) koju ruska armija već duže vreme aktivno koristi u Siriji. Da je to zaista Mi-24VM može se utvrditi po silueti helikoptera jer se na osnovu krila manjeg razmaha i fiksnog stajnog trapa lako može utvrditi da to nije bio sirijski Mi-25.

CnAiiEzXgAAxNc9.jpg large
Kadrovi video snimka rušenja ruskog Mi-24VM. Ono što se vidi na ovim fotografijama ide u prilog tezi da je repni rotor helikoptera pogodio neispravno raketno zrno koje je lansirala posada.

Kada je reč o samom uzroku rušenja za sada je izneseno više mogućih scenarija. Na snimku se vidi da je uništenje pretrpeo repni rotor pa je odbačena mogućnost da je upotrebljen laki prenosivi raketni sistem (LPRS) pošto oni imaju samonavođene rakete koje idu na izvor toplote tj. uglavnom na izduvnike motora a i obično za sobom ostavljaju primetan dimni trag.

Potom je takođe eliminisana mogućnost da je ruski Mi-24 pogođen vođenim protivoklopnim sistemom jer bi to sigurno izazvalo više štete na repnoj gredi helikoptera.

Ono što se lako može uočiti je to da je iza levog krila tj. iza lansera došlo do manje eksplozije nakon ispaljivanja treće salve nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm. Odmah zatim je došlo i do eksplozije repnog rotora. Stoga je moguće da je neispravno raketno zrno koje je ispaljeno unazad pogodilo helikopter.

Ako se još bolje i pažljivije pogleda snimak u momentu eksplozije repnog rotora vidi se vrlo mali dimni trag koji dolazi iz zadnje polusfere helikoptera, sa gornje strane. Taj trag je suviše slab da bi to bio LPRS i više odgovara nekom manjem projektilu poput, na primer, nevođenog raketnog zrna.

Cb_xxyMVIAAob0e.jpg large
Detašman helikoptera Mi-24VM na aerodromu Šajrat.

To može značiti da je helikopter možda pogođen od strane pratioca jer se na video snimku iza pogođenog Mi-24VM vidi i drugi helikopter, ruski Mi-24P koji bi takođe trebalo da je dejstovao sa NRZ.

Sa druge strane može se postaviti pitanje kako je baš samo jedno raketno zrno pogodilo repni rotor ako se zna da se iz lansera obično ispaljuje salva NRZ. Može se međutim ostaviti prostora za razmišljanje da je ipak došlo do neočekivanog skretanja baš tog jednog zrna koje je oborilo helikopter.

Ostaje naravno i verovatnoća da je ruski helikopter ipak pogođen sa zemlje i to nekim nevođenim sredstvom poput protivoklopnih ručnih raketnih bacača. Ipak, u ovu verziju malo ko veruje i sve je više pristalica toga da je to bila ’’prijateljska’’ vatra.

Ovo je tek drugi gubitak što se tiče helikoptera VKS Rusije koji su angažovani u Siriji. Prvi udes dogodio se 11. aprila ove godine kada je u složenim meteo uslovima tokom noći (što je i najverovatniji uzrok), blizu Homsa pao borbeni helikopter Mi-28N pri čemu su stradala oba člana posade. Može se reći da se za 9,5 meseci, s obzirom na intenzitet i veliki broj naleta u borbenim dejstvima, ruska armijska avijacija suočila sa relativno malim gubicima što se tiče tehnike ali je pretrpela nenadoknadive žrtve što se tiče posada među kojima su bili izuzuetno iskusni letači.

Video rušenja ruskog Mi-24VM blizu Palmire 8.7.2016:

Reportaža televizije ANNA News sa mesta pada ruskog helikoptera:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ac

Neispravno nevodeće rak. zrno !!! Zaglavilo u lanseru ,raketni motor zbog toga izleće unazad i udara u repni rotor !!!

Odgovori
vr

Što se mene tiče u prilog teoriji da helikopter nije oboren sa zemlje govori mi i to što helikopter pratilac nakon „pogotka“ u vođu lagano proleće kao da se ništa nije desilo. Ne vidi se pratilac prvih par sekundi nakon pogotka, ali izgleda da nije bacao mamce (da li ih je imao obzirom da su se navodno vraćali sa zadatka), a definitivno nije ni pokušavao bilo kakav manevar za izbegavanje.

Odgovori
BB

A zašto je helikopter krenuo da se prevrće prema naprijed? Ako je repni rotor oštećen onda bi ostao nekontrilisan po horizontali a ne po vertikali?

Odgovori
12

Ako pogledas snimak videces da se helikopter prvo okrenuo po horizontali za 180 stepeni(otprilike na 0:13), pa tek onda po vertikali(od 0:17).

12

Od raketnog naoruzanja Mi-24 (sve varijante) koristi nevodjene S-5, S-8, S-13 i S-24, ostalo raketno naoruzanje ne spominjem jer je logikom eliminisano. Da li je bilo koja od ovih dovoljna da uradi stetu sa snimka?

Odgovori
22

U slučaju i da se NRZ „zaglavi“ u cevi lansera, nema šanse da ceo raketni motor izleti nazad (možda u mnogo manjih delova koji ne mogu da naprave toliku štetu), a naročito ne pod tim uglom u zonu repnog rotora.

Odgovori
Gr

Koja bedara,kolege proletele i gledale sve ko na filmu. Saucesce.

Odgovori
Gr

Zar ne bi projektil za zemlje ostavio bar nekakav trag,makar i vidljiv samo strucnjacima za video?

Odgovori
Mr

Iznenadjuje me da uvek kada je u pitanju obrusavanje nekog ruskog vazduhoplova uvek se stvori neko ko ce to da snimi! U ovom slucaju letela su dva helikoptera a fokus je bio na prvog koji je naravno srusen. Meni je to nerazumljivo.

Odgovori
Am

Da li možete dati neki komentar o robusnosti sistema sa dva rotora kao što koristi Kamov u odnosu na ovaj klasični? (ne zamerite na paušalnom izražavanju)

Ideja za tekst, nešto o belom fosforu i drugim zapaljivim sredstvima?

Odgovori
mi

Mana koaksijalnih rotorskih sistema je to sto je sistem nesto komplikovaniji za pravljenje i odrzavanje.

A velika prednost to sto nema odvlacenja snage sa motora na repni rotor (ne postoji), dakle sva snaga motora se koristi za uzgonsku silu nosecih rotora. Zato ovakvi sistemi imaju bolji koeficijent iskoriscenja snage motora, i samim tim helikopteri mogu da ponesu vise ubojnog tereta, visi je plafon leta itd.

Ne

Mi-35 je oboren sa RPG-7, što je i prikazano u snimcima koje je objavila agencija Amaq, koja pripada ID. Helikopteri u paru NIKADA simultano ne otvaraju vatru, a zadatak pratioca je upravo da paze na vatru sa zemlje.

Odgovori
Ma

Ni u teoriji ne bih mogao da obori RpG-7 , gde je trag od rakete?

12

Au bre Marko, pa RPG(Ручной Противотанковый Гранатомёт) ne ispaljuje raketu, vec granatu koja ima raketni motor kao pogon. Taj raketni motor se relativno brzo istrosi, zato nema ni trag kao prava raketa(snimak sa GoPro kamerom: https://www.youtube.com/watch?v=o8PEEjTwMEY).

Sto se tice tvrdnje da u teoriji helikopter ne moze biti oboren ovim orudjem, ono je moguce, ali je potreban dobro izvezban operater.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Jovan Kursula na: Vučić na vojnoj vežbi u Nikincima: Pegaz navodio Orlove na ciljeve, Utva započnije proizvodnju besposadnih letelica, naručili smo mnogo dronova-kamikaza, počinjemo i da ih pravimo

Pored informacije da je avion Orao ispalio laserski vodjene rakete i precizno pogodio mete koje oznacava BPL Pegaz, dezurni srpski dusebrznici se uhvatili ko je sta kada rekao i snebivaju se na nastup nekih prolaznih likova. Pa da li je moguce? Sta je dosta? Orao iz sedamdesetih godina, znamo ga svi, domaca raketa, Pegaz sa…

06. Dec 2022.Pogledaj

Realni na: Vučić na vojnoj vežbi u Nikincima: Pegaz navodio Orlove na ciljeve, Utva započnije proizvodnju besposadnih letelica, naručili smo mnogo dronova-kamikaza, počinjemo i da ih pravimo

Imamo oružja za dva dana rata,mnogo ranije je trebalo nabaviti pancire i kornete,o našim maketama je suvišno i pričati.Nedao Bog nekog sukoba,raspali bi se brže nego u aprilskom ratu 41.U vrlo smo nezavidnoj situacij,samo Bog može da nam pomogne.

05. Dec 2022.Pogledaj

Profa Fini na: Vučić na vojnoj vežbi u Nikincima: Pegaz navodio Orlove na ciljeve, Utva započnije proizvodnju besposadnih letelica, naručili smo mnogo dronova-kamikaza, počinjemo i da ih pravimo

U ne tako davnom razgovoru sa političkim vrhom Turske pomenuo je da će stotine evra da se potroše na Bajraktare - bilo bi sto puta pametnije dati te pare za licencu za Pancir S-1, jer em gotovi ne uspevaju da budu dopremljeni u Srbiju iz Rusije, em bi u nekim realnim situacijama potrošnja raketa sigurno…

05. Dec 2022.Pogledaj

Miloš77 na: Vučić na vojnoj vežbi u Nikincima: Pegaz navodio Orlove na ciljeve, Utva započnije proizvodnju besposadnih letelica, naručili smo mnogo dronova-kamikaza, počinjemo i da ih pravimo

Naravno da se ne pripremamo za rat protiv celog NATO pakta. Pripremamo se za iste sukobe i pretnje koje bi postojale i da smo članica NATO pakta. Slične onima kao nema NATO pakta uopšte. To naša vojska razume dobro.

05. Dec 2022.Pogledaj