BEG airport status
Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona Aktivnosti sa ruskog nosača aviona ''Admiral Kuznjecov'' blizu norveške obale / Foto: Ratna Mornarica Norveške

Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

U subotu 15. oktobra, u 15 časova po lokalnom vremenu, iz matične mornaričke baze Severomorsk ka vodama istočnog Mediterana Rusija je uputila borbenu grupu brodova Severne flote Ratne Mornarice (VMF), predvođenom vodećim brodom ruske VMF – teškom raketnom krstaricom, nosačem aviona ’’Admiral Kuznjecov’’.

Uz ’’Admirala Kuznjecova’’, misiji borbe protiv sirijskih pobunjenika i islamista priključiće se i raketna krstarica ’’Petar Veliki’’, protivpodmornički brodovi ’’Severomorsk’’ i ’’Vice-admiral Kulakov’’ i pomoćni brodovi ’’Sergej Osipov’’ i ’’Nikolaj Čiker’’.

30386089895_42c0d9c923_o
Isplovljavanje “Admirala Kuznjecova“ iz Severomorska / Foto: fleetphoto.ru

Ova grupa danas je prošla kroz Engleski kanal a zatim će preko Gibraltara ući u Sredozemno more odakle će nastaviti dalje ka Siriji.

Ruskoj floti u Sredozemlju pridružiće se i protivpodmornički brod ’’Admiral Tribuc’’, razarač ’’Bistri’’ i pomoćni brodovi, tanker ’’Boris Butoma’’ i spasilački ’’Alatau’’, svi iz Tihookeanske flote koji su krenuli iz Vladivostoka.

Snažno vojno prisustvo u regionu istočnog Sredozemlja i ispred sirijske obale, Rusija održava još od 2013.  godine a trenutno se tamo nalazi oko 10 brodova koji su već borbeno dejstvovali po ciljevima u Siriji.

30057489300_b92e4a34ed_o
Prvi put u borbi biće upotrebljeni višenamenski borbeni avioni MiG-29K i KUB.

Ranije tokom ove godine ruski zvaničnici su najavili da će se njima u oktobru mesecu priključiti i jedini ruski nosač aviona što će biti njegova prva upotreba u nekom ratnom sukobu.

Na fotografijama koje su objavljene na ruskim vojnim forumima kao i na onima koje su napravili pripadnici oružanih snaga Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, može se videti da se na ruskom nosaču aviona nalaze lovci Su-33, višenamenski borbeni avioni MiG-29KR i KUBR, helikopteri Ka-27 a tu i novi borbenii Ka-52K.

Lovci Su-33 su u proteklih par meseci primećeni na aerodromu Žukovski kod Moskve gde su, po zvaničnim podacima, za potrebe izvršavanja borbenih dejstava po ciljevima na zemlji modifikovani sistemom ’’Gefest’’ SVP-24 koji omogućuje precizniju upotrebu nevođenih bombi.

143473_491924106_nv9xfkhfuuc
Ka-52K u hangaru nosača aviona.

Identifikovano je da su radovi izvršeni na oko 8 Su-33. Sistem SVP-24 se nalazi i u paketu nove elektronike kojom su modifikovani taktički bombarderi Su-24M i jurišnici Su-25SM koji se takođe nalaze u Siriji.

Prvo vatreno krštenje imaće i višenamenski borbeni avioni MiG-29KR i KUBR koji su isporučeni između 2013. i 2015. godine. Ovim letelicama mogu se izvršiti udari po ciljevima na kopnu i moru visokopreciznim ubojnim sredstvima poput vođenih raketa vazduh-zemlja, vođenih bombi i protivbrodskih raketa. Osim toga kao i Su-33 mogu se koristiti za zaštitu vazdušnog prostora borbene grupe ratnih brodova.

Helikopteri Ka-27 koriste se u tri osnovne namene, Ka-27PL je protivpodmornička i protivbrodska verzija dok je Ka-27PS namenjen za traganje i spasavanje a primećen je i leteći radarski sitem Ka-31R. Još jedan novi tip vazduhoplova koji se nalazi na nosaču aviona je borbeni helikopter Ka-52K ’’Katran’’ čiji je razvoj u toku a ovo će biti prva prilika da se helikopter ispita u realnim borbenim uslovima.

Video snimak televizije Belsat:

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required


[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Ovo je sada poprilicno ozbiljno…
Ne pamtim kada je Severna flota dislocirana van Severnog ledenog okeana (Arktika), jos na to se pridruzuju brodovi Pacificke flote…
Sirija sve vise podseca na Spaniju tokom gradjanskog rata, izgleda da se Rusi intezivno uvezbavaju za ono sto sledi u narednom periodu

Odgovori
Ma

Slažem se

gi

Rusi se ubrzano i naoruzavaju, posebno u delu zastite priobalja i prenosa operacija kod neprijateljskih obala. Nove fregate, razaraci, podmornice i drugi brodovi izlaze svakih par nedelja iz brodogradilista…
Medjutim, za toliki broj novih brodova, posebno ‘eskortnih’, Rusi tek trebaju da razrade operacije…
Ono sto je zanimljivo, a ova operacija i sastav flote i to naslucuje, vec godinama postoji sumnja da ce Rusija da nabavi 2. nosac aviona pre planiranog roka 2025-203, sto je mozda isuvise kasno za operativne potrebe Rusije, posebno jer Admiral Kuznjecov 2017. g. ide na modernizaciju i remont, sa produzetkom zivotnog veka za 25god.
Ono sto se skoro saznalo je da je Rusija isporucila Kini 4 seta katapulteva, sa nacrtima, izradjenih po specifikacijama za nikada zavrseni Ulyanovsk, zajedno sa nacrtima samog Ulyanovska. Kina je zapocela ili je vec nabavila materijala za 3 nosaca aviona, a kako planira da u upotrebi ima 2+1 nosac aviona (2 operativna grupa i 1 grupa u rezervi), ostaje pitanje 1 nosaca aviona – sve se vise sumnja da je dati 1 nosac aviona namenjen upravo Rusiji. Malo se takodje zna da je ugovaranje S400 za Kinu, uslovljeno ‘drugim ugovorima’, sto dalje daje povoda za spekulacije oko nosaca aviona… Takodje, rukovodjstvo USC Rusije je nedavno izjavilo da pregovara o ucescu u multimilijarderskom programu, koji ce pored finansijskih benefita, pomoci i unapredjenju USC brodogradilista koja ce moci da prave vece brodove. Dodati tome da se i Admiral Nakhimov modernizuje (pored Petra Velikog) kako bi i pruzao zastitu i podrsku nosacu aviona, to ostavlja takodje dosta mesta za razmisljanje (A. Kuznecov ce npr izgubiti protivbrodske rakete i slicnu opremu)…

Vl

@Gile
Lepo ste sve naveli ali ima jedna stavka koji bi mozda trebalo izanalizirati, a to je da li bi Rusija imala kapaciteta da izgradi borbenu grupu oko drugog nosaca aviona koji ste pomenuli (pretpostavka nakon vracanja Admirala Kuznjecova sa modernizacije). Ova grupa koja je krenula ka Siriji je izgleda ono najsnaznije sto Ruska mornarica poseduje, tu prevashodno mislim i raketnu krstaricu klase Kirov (Petar Veliki), ako bi drugi nosac aviona usao u naoruzanje ko bi ga pratio? Druga stvar isto tako senzacionalna Filipini su se strategijski okrenuli ka Kini….

gi

Kao sto napisah, radi se o krstarici Admiral Nakhimov, klase Kirov…
Nakhimov je u fazi opremanja novim sredstvima i prvi bi trebao, npr, da primi navalizovanu verziju S400…
Po uvodjenju u upotrebu, trebao bi da sluzi u Pacifickoj floti.
I da se ispravim, nisu isporucili Kini katapulteve, vec opremu za sletanje sa sajlama (hvala kolega na napomeni)
Ono sto je svima fascinantno je to da su Rusi opremili svoje korvete i fregate na nivou zapadnih razaraca, sa manje ljudstva i po manjoj ceni proizvodnje i upotrebe od zapadnih ekvivalenata (LCS ima priblizan broj osoblja ali manje sposobnosti, npr).
Ono sto nama inzenjerima na zapadu smeta je to sto je proizvodnja u sluzbi interesa i zarade vlasnika i otvoreno se radi na uzimanju sto vise para, posebno pod navodne modifikacije, unapredjenja… (npr, ono sto mozemo da uradimo za 7 dana i 1mUSD, odugovlacimo na 7 meseci i 10mUSD) Kod Rusa je to druga prica,pod drzavnim patronatom, ali sa otvorenim takmicenjem izmedju proizvodnih pogona bilo kog sistema…

mi

Nosač aviona kojeg za svaku sigurnost prati tegljač ako crkne motor. I tako kod svake plovidbe. Pola wc-a za posadu ne radi, česti ispadi električnog napajanja, neki delovi broda su zabrtvljeni zbog mogućeg prodora vode. Čak ni lansirna rampa ne radi kako treba. Što reči…..

Odgovori
Ž

Каква лансирна рампа?

mi

Zove se i praćka, u žargonu. Obično je na parni pogon. Ispaljuje avione s platforme. Kod Kuznjecova je to lutrija za avione i pilote.

Ž

Овај брод нема парне катапулте, ако на њих мислите, већ авиони полећу преко тзв. ski-jump-a сопственим погоном.

12

@miki

Nosac aviona Kuznjecov nije CATOBAR(Catapult Assisted Take-Off Barrier Arrested Recovery), vec STOBAR(Short Take-Off Barrier Arrested Recovery). STOBAR nosaci aviona uglavnom nemaju katapulte uopste, i njihovi avioni polecu onako kako je Zivojin naveo u gornjem komentaru.

Ni

„Nove fregate, razaraci, podmornice i drugi brodovi izlaze svakih par nedelja iz brodogradilista…“

Kad covjek ne zna nista o izgradnji brodova aviona itd onda napise ovo gore. Naravno izbacuju svaki sat po jedan aviona podomornicu za 2 dana anosac aviona za 14 dana…komenatri da se covjek nasmije nista drugo. A inace sta salju Rusi.. ono sto zadnje imaju da posalju i da uvelicaju aramdu vec rusa engleza amerikanaca sa svojim skalamerijama kod Sirije….

Odgovori
gi

Na vasu zalost, radim u jednoj od vodecih evropskih kompanija za vojno naoruzanje, spec. Air AA/AD… Tako da sam dobrano obavesten…
Npr, mi proizvodimo oko 30 projektila dnevno, u 2 smene, ali u raznim fazama sklapanja imamo uvek vise od 100 projektila…
Nepobitno je, a to mozete proveriti u bilo kojoj referentnoj instituciji – RF je od pocetka godine uvela u upotrebu 26-28 plovila koja se mogu koristiti u borbenim operacijama (broj se razlikuje od izvora). Tako, ako da ako podelite broj nedelja u godini (52) sa brojem plovila, dolazite do 1 plovilo na 2 nedelje (matematika 2 razreda osn.skole)…
Inace, LM je skoro izjavio da je usavrsio proizvodni ciklus, da moze da proizvede 1kom F35 dnevno, a sa drugim fabrikama do 2018. i 2 kom… I dali su primer u odnosu na F16 – mogli bi da proizvedu 1 letelicu na 7h…
Naravno, proizvodnja bi trajala nedeljama, ali primerci bi izlazili datim tempom…

be

a sto ga cadji….

Odgovori
12

Ima konvecionalni pogon, beduin. Kod ruske mornarice samo klasa Kirov ima nuklearni pogon.

be

ima puuuuuno brodova po svijetu na konvencionalni pogon pa ne cadje toliko

12

I svi oni imaju izduvne gasove u skladu sa svojom velicinom. A Kuznjecov ima puni deplasman od 55000 tona. Tako da se ne razlikuje od teretnih brodova po tome(http://www.marineinsight.com/wp-content/uploads/2014/02/ship-pollution.jpg).

be

svejedno….kapaciteti kuznjecova podosta zaostaju za americkim flotnim nosacima i njihovim borbenim skupinama.
jedno je sigurno, izravnog sukoba Rusije i Amerike nece nikad biti.
No, potencijal americke borbene skupine uvelike nadmasuje kapacitet skupine okupljene oko kuznjecova….o kapacitetima USN i Ruske RM je bespredmetno pricati.
koncepcije uporabe su razlicite…..no, ipak se mora uzeti u obzir kako su na americkim nosacima i awacsi i zrakoplovi koji mogu odradjivati zadace aerial refuelinga…..o autonomiji pojedinog nosaca isto ne treba rijeci trositi.
pitanje, da li su Rusi u stanju opskrbiti takvu skupinu na otvorenom moru oruzijem, hranom i gorivom? cisto sumnjam.
e sad, sama koncepcija klase Kirov…..to je ipak trup broda iz hladnog rata. tvrditi kako je to potencijal kojeg samo Rusija ima je krajnje glup iz razloga sto su ameri odavno povukli Long Beach klasu….nije otpisana, samo je povucena. sjedi u pricuvi i brzo se vrati u operativno stanje.

al da cadji, cadji i previse za jedan ratni brod koji se golim okom uoci iza horizonta.

lo

A vi stvarno mislite da nijedna vojska na svetu u ratnim ili mirnodopskim uslovima nema problema sa tehnikom.
Pa sta ako dimi, pa sta ako WCi nerade, bitnoje da on dodje do odredista i da moze da izvrsi poletanje i sletanje aviona, da sa svojim sistemima napadne bilo kojeg uljeza. a uz americke nosace kao neidu brodovi za tegljenje i slicno, oni se nekvare ne pregorevaju osiguraci kod njih je sve ko podmazano, ajte molim vas nego kriju sve ko zmija noge

Odgovori
Te

Ovim se ojačava PVO bastion oko Latakije, jer mesta za dodatne lovce u bazi Assad jednostavno nema. Verovatno će se „armada“ vrzmati u vodama pokrivenim sistemom S-300 na kopnu, a zlu ne trebalo tu je i Pjotr Veliki i jedna podmornica. Ali, ne treba brinuti, ovo je više politički manevar nego bilo šta drugo.
Što se „Kuznjecova“ tiče, njegova najveća vrednost je mogućnost liferovanja većeg broja dodatnih helikoptera, a može da posluži i kao velika ploveća radionica za iste. Inače, brod je krš, pomoćni kotao mu uopšte nije ugrađen, otud popucale cevi i nedostatak grejanja. Zato radi samo jedna kuhinja i svega oko 50 WC-a.

Odgovori
Ba
Ba

Evo i malo duža verzija. Nebih je kačio, ali snimak je sjajan.

https://www.youtube.com/watch?v=x0Ytm4R0jrI

Ko god hoće da misli da je gomila kretena poslala čamac pun rupa i bez WC-a da crkne na moru jer mu motor dimi- može slobodno. Meni ovo izgleda kao najnormalnija borbena grupa koja uredno ide prema svom cilju nekoliko hiljada milja od matične baze, i pri tome vježbaju sletanje na svoj, kakav je takav- nosač aviona.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

aleksa na: Predstavljen novi američki strategijski bombarder B-21 Raider: Prvi novi bombarder u svetu nakon Hladnog rata

Miloš77 - Kini je odzvonilo baš zato što švrlja po Marsu dok joj 70% naroda živi u teškoj bedi

07. Dec 2022.Pogledaj

mt@hotmail.com na: Bell Textron dobio ugovor za razvoj letelice koja će zameniti helikopter Black Hawk

8мил. Да видим и то чудо. По мени најважније да објасне реалност испоруке: до сад су подржавали све на ресурс остатка планете. Може и Зимбабве да пројектира супер хели, али га стварно и произвести не би било реално.

07. Dec 2022.Pogledaj

Srbofil na: Bell Textron dobio ugovor za razvoj letelice koja će zameniti helikopter Black Hawk

@Vasa Sve se svede na potrebe. Ako letis sa jednog na drugo ostrvo Pacifika(USN, USMC itd.), onda je ovako nesto definitivno najbolje resenje. Ako letis iznad kopna ne previse daleko(skoro svi ostali), onda je konvencionalni helikopter daleko bolje resenje zbog cene, odrzavanja i nosivosti.

07. Dec 2022.Pogledaj