BEG airport status
Šta se nalazi u kargo Iljušinima koji poleću sa beogradskog aerodroma? U noći 28. novembra, 2015. godine, kargo avion Iljušin Il-76 beloruske avio kompanije Rubi Star poleteo je sa piste beogradskog Aerodroma Nikola Tesla u pravcu grada Džeda u Saudijskoj Arabiji / Foto: BIRN

Šta se nalazi u kargo Iljušinima koji poleću sa beogradskog aerodroma?

Oružje, naravno.

U najnovijem zajedničkom istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) pored ostalog iznose se zanimljivi detalji vezani za teret kargo aviona koji poleću sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, ali i aerodroma u Zagrebu, Sofiji i Bratislavi.

Kako BIRN i OCCRP navode, 68 letova u proteklih 13 meseci prebacivali su oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom Istoku i Turskoj:

– Ovo oružje je zatim preusmereno ka građanskim ratovima u Siriji i Jemenu. Ti letovi predstavljaju samo mali deo od 1,2 milijarde evra vrednih poslova ugovorenih za kupovinu oružja od 2012. godine do danas. Istovremeno, tokom prethodne dve godine, dok je na hiljade tona oružja letelo na jug, stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka krenulo je ka severu, bežeći od sukoba u kojima je nastradalo preko 400 hiljada ljudi.

Učestalost i broj kargo letova, od kojih su BIRN i OCCRP ispratili najmanje 68 za nešto više od godinu dana, pokazuju da je transport oružja sa centralnoevropskih i istočnoevropskih aerodroma, ka vojnim bazama na Bliskom istoku, stabilan i konstantan.

Avion koji se najčešće koristi za transport, Iljušin IL-76, može da ponese oko 50 tona tereta, odnosno oko 16 hiljada kalašnjikova ili oko tri miliona metaka. Ostali avioni, koje su ispratili novinari BIRN-a i OCCRP-a, poput Boinga 747, mogu da ponesu i duplo više tereta. Naoružanje se, međutim, ne transportuje samo vazduhom. Od decembra 2015. na ovamo, novinari su identifikovali i najmanje tri pošiljke američke vojske iz luka u Crnom moru do luka u Crvenom moru, sa oko 4.700 tona oružja i municije. –

Kako se dalje navodi u istraživanju, aerodormi u Beogradu, Sofiji i Bratislavi glavni su centri za transport oružja, pri čemu je najviše letova bilo iz Beograda. Mnogi od ovih letova usput su imali i još po jednu stanicu, što znači da su najverovatnije preuzimali dodatne količine oružja i municije, pre odlaska na konačno odredište:

– Najmanje 68 kargo letova iz Srbije, Slovačke, Bugarske i Češke Republike prevezlo je u proteklih 13 meseci hiljade tona oružja i municije u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan, tri ključna snabdevača sirijskih pobunjenika. Letovi su identifikovani na osnovu detaljne analize redova letenja na pojedinim aerodromima, istraživanjem istorijata različitih avio-kompanija, praćenjem letova i saradnjom sa izvorima iz pojedinih evropskih kontrola letenja.

Prema podacima Evropske unije o letovima i intervjuima sa posmatračima aviona, kargo letovi iz centralne i istočne Evrope za Bliski istok, a naročito za vojne baze, bili su veoma retka pojava do kraja 2012. godine kada je pak došlo do skoka u otkupu oružja i municije. – takođe stoji u istraživanju.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije potvrdio BIRN-u i OCCRP-u da je od 1. juna 2015. do 4. jula 2016. godine 49 letova iz Srbije ili koji su prolazili kroz Srbiju prevozilo oružje i municiju.

Ceo tekst istraživanja možete pročitati na ovom linku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

t6

vojna industrija nikad nece biti u krizi sve dok postoje saudi vehabija i bogate zemlje persijskog zaliva

Odgovori
Ni

Oduševljen sam,znači država Srbija indikrektno učestvuje u građanskom ratu i snabdeva oružijem isis i umerenu opoziciju.

Odgovori
Ni

Drzava Srbija ne snadbeva nikoga, cak je jedna od retkih drzava koja i dalje podrzava sirijsku vladu, i ima cak i ambasadora (ili otpravnika poslova) u Damasku.
To sto neke strane kompanije koriste Bg. aerodrom kao usputnu tacku, to je potpuno druga stvar.

Iv

Haha,to umerena opozicija baš lepo zvuči!
Oni odsecaju glave tupim nožem da manje boli…

Ni

Ne bi me iznenadilo da neko iz Vlade sad kaze kako drzava Srbija nije upoznata s tim

Bo

Yup

Ki

Ajd Nikola (2) ne bulazni. To sto neke strane kompanije koriste nas aerodrom u takve svrhe je i te kako nasa stvar i nikako „potpuno druga stvar“. To je teritorija RS i sva roba koja prolazi kroz nju treba biti proverena (vrsta, namena i poreklo). I ako si neutralan ne mozes da imas takvu tolaranciju…

Mi

Ako neko prevozi oružje iz Srbije gde je to oružje proizvedeno? Pa ne misliš valjda da je ntko proizveo oružje u Mađarskoj, transportovao ga kamionima do Beograda i onda utovario na avion. De, ba… To je oružje Crvene Zastave, proizvedeno u Srbiji, u zavodima u vlasništvu Srbije i trasportovano preko srpskog aerodroma.

Sa

Nekad se pričalo kako Iljušini odvoze sadnice iz Srbije u Libiju i Alžir. Dobro su im uspele-pokazalo je vreme. Ove Il76-ice od juče (26.07.), koji u Niš dođoše iz Izraela i Azerbejdžana, pa i ova An12-ica iz Turske, verovatno prevoze rasad cveća. Videćemo hoće li se primiti.

Odgovori
Bl

Pa sta sad, ako je sve po zakonu nek izvoze kolku hoce. Kao otkrili su nesto novo.

Odgovori
Dr

Ali realno svi to znamo … ako ja prodam S. Arabiji (potpuno legalno nema nikakvih zakonskih prepreka cista kupoprodaja ) ona salje isis-u i „pobunjenicim„ ko tu treba da bude crna ovca i oseca se moralno odgovornim . Zasto se ovakvi snimci ne prave sa aerodroma u Rijadu npr.

Odgovori
Dr

Ne znaci da svi kargo avionic koji prevoze proizvode namenske idu za bliski istok. Zna se kojim drzavama Srbija prodaje oruzje. Saudijska Arabija nije pod sankcijama i dozvoljeno je izvoziti tamo oruzje. Saudijska Arabija garantuje u ugovru da nece prosledjivati oruzje trecoj strain. Cak su Ameri i GB (koje niko ne spominje), glavn izvoznici oruzja u arapske zemlje.

Odgovori
De

Dragan,

Tko li vjeruje Saudi Arabiji?

Vec je dokazano da su Hrvati prodali oruzje Saudi Arabiji a da je Saudi Arabija predalo to oruzje naoruzanim grupama u Siriji,

vr

Ne mogu a da ne primetim da su ovi vredni istraživači propustili da pomenu USAF C-17 koji u poslednjih par meseci veoma često posećuju Srbiju. Za razliku od An-12 i Il-76 koje je moguće pratiti na Flight Radar-u i sličnim sajtovima C-17 je blokiran tj. nema ga i ne može se pratiti. Čisto me zanima kako neko može da istražuje ovakvu temu a da mu promakne ovakva pikanterija.

Odgovori
YU

Ovo je dno dna! Treba sve zajedno da nas bude sramota, oupšte bilo kakvo šurovanje sa S. Arabijom nikome nije donelo dobro, to je država sa kojom do skora nismo imali diplomatske odnose a oni su debelo umešani u rušenje Jugoslavije i stvaranje nesreće na ovim prostorima. Bojim se da tim istim naštancovanim kalašnjikovima razni umereni infiltrirani u migrante ne počnu da dele pravdu po Hrvatskoj i Srbiji jer „ko šta traži na kraju to i dobije“, tako su recimo Francuzi čačkali po balkanu 90-tih pa su im ti isti kalašnjikovi sa balkana napravili neviđeni haos u Parizu. Sve u svemu nadam se da će SAA u dogledno vreme osloboditi Aleppo a onda i celu Siriju i prekinuti ovu zajebanciju i sa migrantima i sa oružjem.

Odgovori
Ma

+1 YU-AJZ

ev

Upravo tako. Sve se vraća, sve se plaća. Francuzi su 90-ih čačkali po Balkanu pa ih isti ti kalašnjikovi sa Balkana sada ubijaju po Parizu. Ali budimo onda skroz otvoreni. Tokom sukobu u Alžiru, Jugoslavija je podržavala alžirski Front nacionalnog oslobođenja. Verovatno su Francuzi 90-ih kada su nam rasturali državu to imali na umu. Sve se vraća, sve se plaća. Pa se tako i nama vratilo.

YU

@evgenije potpuno si u pravu! Sigurno su Francuzi imali to na umu, a to su imali i neki drugi koji su nam vraćali! Jedino što se nikako ne može opravdati Francusko prisustvo u Alžiru, kolonijalno izrabljivanje, zlodela koja su počinili psi rata obučavani u Kolomb Beširu i Sidi bel-Abesu. Tek sad smo potpuno otvoreni.

Dr

Najveci deo naoruzanja koje Srbija proizvede ide za Irak. Znamo na kojoj su strani Iracani. Na sirijskom ratistu nema zastavinog naoruzanja osim Kojota koji su prodani saudijskoj Arabiji. Krusikove granate se takodje vidjaju, ali one mogu biti iz zarobljenih Irackih depoa, kao i iz Saudijske arabije.

ev

@ YU-AJZ u pravu si što se tiče francuskih zločina, kolonijalnog izrabljivanja, neopravdanog prisustva Francuske u Alžiru. Poenta mog posta je bila u tome da u trenutku kada odlučiš da se umešaš u nečiji sukob i da tom prilikom staneš na nečiju stranu (bez obzira koja to strana bila) da treba da si svestan da ćeš jednog dana zbog te svoje odluke morati da platiš cenu. Nije baš pametno kačiti se sa onim ko ima pamćenje kao slon a politički razmišlja barem 50 godina unapred a da ti koji si zauzeo nečiju stranu nisi razmišljao ni sat vremena unapred. Budi siguran da ako se na primer danas zbog nečega zameriš Englezima, da će ti oni to vratiti ako treba i na samu stogodišnjicu od dana zameranja. Do tada će ćutati, praviti se naivni i blesavi a ti ćeš uobraziti da si ih nadmudrio. A onda kada se dovoljno opustiš i pun samouverenja uspavaš sledi hladan tuš a ti nikako da se setiš u čemu je fora i gde si to pogrešio.

Sl

A ciji su Boeing 747 Cargo koji polecu sa Surcina?

Odgovori
Ni

Ima ih raznih, recimo Silkway cesto dolazi sa 744.

Od

Otkrili su toplu vodu.
Pun internet fotografija pripadnika ISIS-a, „umjerenih“ pobunjenika, kurdskih pešmergi pa i Hezbolahovi pripadnika (i ostalih šiitskih milicija) naoružanih oružjem iz bivše SFRJ od M 79 „Ose“, RBG-6, minobacačkih mina iz Krušika, municije iz Konjica, višecevnih RAK-ova, Zastavinog „Kojota“ , hvatskih VHS pušaka, Zastavinih M 93 snajperskih pušaka…
Sve ide „legalno“ u Saudiju, a oni kao veliki humanisti i borci za demokratiju i toleranciju onda balkansko oružje doniraju prijateljima u Siriji. Vjerovatno će se slično desiti i u Jemenu.

Odgovori
ta

Pa sta i ako dolaze, i ako prodajemo naoruzanje… Ko god plati dobro neka kupuje sta god hoce. Ja bih im izvozio jos vise da mogu.

Odgovori
Ni

Genijalno razmisljanje, ajde da naoruzamo sve svoje neprijatelje

Ni

Nikola nisam znao da su Saudi Ar. Sirija Irak itd neprijatelji Srbije……

Go

Da, Saudi Arabija je ,,Veliki i dokazano prijatelj,, Srba i Srbije!

Isto kao i Qatar. A o ,,Bratu Sheiku,, (koji za sada finansira samo dolazam ,,jadnih migranata,, ) i da ne pricam.

Sacuvaj nas Boze takvih ,,prijatelja,, i razmisljanja onih ,,pametnih,, da su nam takvi ,,prijatelji,, :)))

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

09. Dec 2022.Pogledaj

Oblomov na: Predstavljen novi američki strategijski bombarder B-21 Raider: Prvi novi bombarder u svetu nakon Hladnog rata

>> svemirska stanica, sopstveni raketni program, lunarna stanica u najavi Sta st tim? Sva to drugi rade vec decenijama, USA salju 2 decenije robote na mars, bili su na mesecu pre 50 i kusur godina a njihove privatne kompanije danas rutinski rade LEO biznis. Sve kinesko u orbiti je sovjetska tehnologije kupljena od Rusije. Ti…

09. Dec 2022.Pogledaj

Žarulja na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

"Svetlosnim godinama smo bili ispred Madjarske,ali smo planski unistili sve pa tako i avioindustriju.Eto kupovacemo sada avione i od Madjara..."- svetlosnim godinama smo bili ispred svih,u priči i hvalisanju,u stvarnosti smo bili jad i beda kao i sad...

08. Dec 2022.Pogledaj