BEG airport status
[INTERVJU] Startup iz Zagreba inovira putovanje avionom: Obećanje jeftinijeg letenja uz Air Ticket Arena aplikaciju Vazduhoplovci u potrazi za inovacijom putovanja. Saša Pavlović i Krešimir Budinski / Foto: ATA

[INTERVJU] Startup iz Zagreba inovira putovanje avionom: Obećanje jeftinijeg letenja uz Air Ticket Arena aplikaciju

Prema nekim (konzervativnim) procenama, 20% sedišta svetskih avio-kompanija ostane neprodato. Uhodani sistemi određivanja cena, kapaciteta, prodaje i druge strategije kojima se prevoznici vazduhom svakodnevno služe zreli su za inovacije.

Low Cost model je već antička prošlost. Dok najnapredniji lowcosteri razmišljaju da li da krenu u priču transfer putnika, da li da sami ili u saradnji sa drugim kompanijama krenu i dugolinijski, samo je pitanje vremena kada će se i u avio-industriji dogoditi novo inoviranje poslovnog modela.

Grupa vazduhoplovaca i IT stručnjaka iz Hrvatske pod brendom Air Ticket Arena dosetila se jedne, sigurno manje po obimu, inovacije koja ukoliko dobije zamah može olakšati i pojeftiniti putovanje vazduhom određenoj kategoriji putnika a avio-kompanijama prodati višak kapaciteta. Prodati preostala sedišta poslednjih dana pred let po astronomskim cenama jeste jedan od načina ali da li je jedini?

Krešimir Budinski, ko-osnivač kompanije za Tango Six na početku promotivne kampanje Air Ticket Arene priča upravo o tome. Koliko je njegova ideja isplativa, šta stoji iza tehnologije koncepta i da li je realno da ga i avio-kompanije u regiji usvoje?

Imate veoma zanimljivu ekipu koja je presek izmedju avijaticara i IT-evaca. Kako ste se okupili? Ljubav prema vazduhoplovstvu je pretpostavljam bila ključna i spiracija? 

Da. Osnivači, dioničari i ostali članovi tima su privatno i poslovno vezani za zrakoplovstvo više od dvadeset godina. Dio njih poznaje se od srednjoškolskih dana te prvih koraka u sportskom zrakoplovstvu i jedriličarstvu, pa sve do danas kad su svi zajedno ostvarili respektabilne karijere u komercijalnom zrakoplovstvu – kao piloti na najvećim putničkim zrakoplovima ili na komercijalno – logističkim  pozicijama u globalnim zrakoplovnim kompanijama.  Takvo detaljno poznavanje zrakoplovne industrije, dovelo je do brzog identificiranja i razumijevanja problema neprodanih sjedala na komercijalnim zrakoplovnim linijama i njegovog rješenja u obliku aplikacije koje će povezivati interes putnika za određenim letovima sa neprodanim avio sjedalima.

Primetili ste da aviokompanije ne brinu o neprodatim sedištima? Da li su one toliko nemarne prema još jednoj opciji svog prihoda ili je vaša ideja toliko revolucionarna?

Primjetili smo ono što svi primjećuju ali okreću glave od tog problema. A to je preko 800 milijuna neprodanih sjedala u 2016. godini.

Menadžment aviokompanija je fokusiran na tekuće probleme i kanale prodaje aviokarata tako da im jednostavno ne ostaje energije i resursa za kreativnost. Ideju i projekt Air Ticket Arena smatramo kreativnim rješenjem koje ne narušava postojeće distribucijske i prodajne kanale za aviokarte nego stvara sasvim novi kanal i alat za plasman istih.

Svaki vazduhoplovni entuzijasta redovno broji prazna sedišta kada leti / Foto: ATA

Kako aplikacija funksioniše i na kakve kategorije putnika računate?

Vrlo jednostavno  – 14 dana prije leta na željenu destinaciju stavit će te svoju ponudu (bid) za taj let. Aplikacija će matchirati vašu ponudu sa preostalim sjedalima na tom letu, i ukoliko 48 ili 24 sati prije leta mjesta ostane dobivate kartu i letite. Donja cijena će biti određena u suradnji sa avio kompanijama, neće biti moguću kupit kartu za 1 Euro i sl.

Naravno da ovaj prodajni model nije pogodan za putnike koji putuju sa preciznim planom i potrebama, on je prije svega pogodan za leisure travellerse, mlade i sve ljude koji istražuju svijet putujući. Ideja nam je da „backpackers“-e – pretvorimo u „flightpackerse“ i damo novi zamah njihovim putovanjima. Vidimo veliku priliku u rastu „city breaks“ turističkom segmentu, koji trenutno izjednačio sa klasičnim poimanjem turizma u obliku mora i sunca.

Najinteresantnije u celoj priči mi je tehnička integracija. Od korisnika sa običnom mobilnom aplikacijom do komunikacije sa neverovatno komplikovanom airline sales i revenue infrastrukturom.

Naizgled jednostavna ideja i aplikacija iza sebe krije vrlo kompleksno tehničko rješenje koje smo razvijali u suradnji sa renomiranim svjetskim korporacijama iz više različitih industrija kao što su IT, avio i financijska industrija.

Od našeg rješenja, aplikacije i poslovnog modela sve uključene strane imaju od samog početka benefite. Aplikacija je besplatna za sve, a poslovni model je profitabilan od onog trenutka kad ostvarimo svaku uspješnu transakciju između putnika i aviokompanije. Mogućnost dobijanja karata do 70% povoljnije predstavlja benefit za putnika, a svako popunjeno sjedalo predstavlja benefit za aviokompaniju.

Kako planirate da osvojite poverenje i saradnju sa aviokompanijama? Na koje kompanije u regiji računate i šta bi im preporučili kao ključne prednosti saradnje sa vama? Da li mislite da je realno da ATA zaživi u Srbiji, Hrvatskoj?

Od našeg rješenja, aplikacije i poslovnog modela sve uključene strane imaju od samog početka benefite. Aplikacija je besplatna za sve, a poslovni model je profitabilan od onog trenutka kad ostvarimo svaku uspješnu transakciju između putnika i aviokompanije. Mogućnost dobijanja karata do 70% povoljnije predstavlja benefit za putnika, a svako popunjeno sjedalo predstavlja benefit za aviokompaniju.

U neposrednom i posrednom kontaktu smo sa preko 30 aviokompanija širom Europe, Bliskog Istoka i Azije. Dosadašnje povratne informacije pokazuju da aviokompanije imaju veliki interes za integracijom našeg poslovnog rješenja. Air Ticket Arena predstavlja idealno rješenje, novi prodajni kanal i alat za aviokompanije bez obzira da li su one definirane kao LCC, hibridne ili legacy.

   

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required

   
   

   

   


Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

A

A to je taj projekt koji su čuvali ko zmija noge? :-)

Sa ovom ekipom sam prije par tjedana imao ručak i govorili su o velikom projektu, ali ništa detaljnije.

Inače osoba s lijeva na slici je Saša Pavlović, nekadašnji vlasnik Aeronautike i moj dugogodišnji glavni urednik. Bivši pilot Croatie Airlines, sada pilot Emiratesa. Osoba nevjerojatne inteligencije i poduzetničkog duha. Mogu garantirati da ovo nije ekipa prevaranata, nego ozbiljnih ljudi koji imaju znanja i resursa da pokrenu ovaj projekt.

Odgovori
z

Zdravo Alene, iznenadjuje me da niste znali o cemu se radi. Ovo cak ni meni nije novo (iako sam samo ‘rekreativno’ zainteresovan za avio industriju). Ovaj projekat se vec neko vreme reklamira, promovise. Cak na T6 naslovnoj strani njihov baner stoji najmanje mesec i po dana.
U svakom slucaju, zelim im srecu i nadam se da cu imati prilike da isprobam ATA.

Pozdrav

A

Ma na ručku bio sa njima, i ni riječ mi nisu rekli prasci. Preletili sve teme o zrakoplovstvu, a ovo ni spomenuli… Cccccc….

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Playma (Srbija) na: Vulin za Tanjug: Svih 14 MiG-ova 29 će biti spremno do kraja ove ili početkom sledeće godine; Tango Six: Ne baš

mateus: Mig-29 je 4 generacija,bar ovo što mi imamo,a koliko će se modernizacijom privući i da li će moći dogurati do 4+ to se ne zna sa kojom ćemo hibridnom modernizacijom modernizovati migove,a to da ministar odbrane ne zna šta govori to je donekle tačno,i sramota. A što se tiče Rafala,Eurofightera i Gripena oni su…

22. Jun 2018.Pogledaj

Playma (Srbija) na: Vulin za Tanjug: Svih 14 MiG-ova 29 će biti spremno do kraja ove ili početkom sledeće godine; Tango Six: Ne baš

Aleksa: Bivša Jugoslavija je imala 16 Migova 29 od toga: 14 MiG-29B 9.12B i dva dvoseda Mig-29UB 9.51B...samo dva dvoseda, trenutno mi imamo 10 MiG-ova od toga 3 su dvosedi,i nadam se da će ako bog da,doći sva 4 jednoseda iz Belorusije,ali opet gledano imamo 3 dvoseda a malo jednoseda,biće ih samo 11 MiG-29 u…

22. Jun 2018.Pogledaj
22. Jun 2018.Pogledaj

Playma (Srbija) na: Vulin za Tanjug: Svih 14 MiG-ova 29 će biti spremno do kraja ove ili početkom sledeće godine; Tango Six: Ne baš

KIKAN: Hrvatski F-16 koji još nisu stigli,kojima treba još par godina da dođu,za njih je jasno da su negde između slabe i osrednje 4+ generacije i tu nema više šta da se priča... Mayer: Molim vas manite se Stelth-a,to da li može da ga vidi ili ne to mi nikada nećemo moći da znamo,reklame su…

22. Jun 2018.Pogledaj

Playma (Srbija) na: Vulin za Tanjug: Svih 14 MiG-ova 29 će biti spremno do kraja ove ili početkom sledeće godine; Tango Six: Ne baš

Boki: Nije Mig-29 višenamenski,ali savremena bojišta 21 veka zahtevaju višenamenske avione,kako bi se donekle nadomestio bombarderski segnemt avijacije KOLIKO-TOLIKO...Bar kod nas ide se da se unapredi i mogućnosti intervencije na zemlji...da se Mig-29-ke osposobe i za to,Orao J-22 pokušava da se povrati barem oni avioni koji mogu i da se dodatno unaprede modernizacijom,Galeb G-4 za…

22. Jun 2018.Pogledaj

Send this to a friend