BEG airport status
[VIDEO] Mirčeta Jokanović: Upotreba MiG-ova 29 tokom NATO agresije nakon prve noći bila je zločin Novi ugao gledanja na vazdušni rat iznad Srbije 1999. godine

[VIDEO] Mirčeta Jokanović: Upotreba MiG-ova 29 tokom NATO agresije nakon prve noći bila je zločin

Slavlje jučerašnjeg praznika 55. i 30. godina upotrebe sovjetskih lovaca iz porodice MiG (za koji smo dobili i zvanične oznake) upotpunjeno je jednom izuzetno interesantnom internet emsijom i njenim gostom koji je do sada retko pričao pred kamerama.

Pukovnik u penziji, pilot Mirčeta Jokanović gostovao je u emisiji „Naš Aeroput“ autora i voditelja Velibora Vukašinovića.

Emisija vazduhoplovne tematike koja se već duže vreme emituje na opskurnom radiju „Snaga naroda“ ovoga puta bavila se najaktuelnijom temom trenutno – MiG-ovima 29 u jugoslovenskoj i srpskoj službi kroz svedočenje izuzetno interesantnog i prilično ekskluzivnog gosta.

Mirčeta Jokanović bio je jedan od prvih letača u prvoj grupi pripadnika RV i PVO JNA koji je otišao u Sovjetski Savez na preobuku za tadašnje čudo vazduhoplovne borbene tehnike – lovac MiG-29. Tokom karijere komandovao je najbitnijim lovačkim jedinicama domaćeg ratnog vazduhoplovstva da bi ga bombardovanje 1999. godine zateklo na komandnoj dužnosti, van aviona.

NATO agresija, preciznije srpski ugao priče, do sada je ispričana kroz nekoliko pisanih i video svedočanstava ali neke utiske i detalje Jokanovićevih sećanja do sada sigurno nismo imali priliku da čujemo.

Preporučujem da pogledate kompletnu emisiju:

 
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

iv

Hteo sam da ostavim komentar ali prosto neznam ni sam sta vise da kazem, u Srbiji zadnjih 25 godina gde god da zagrebes trulez! Ali sa zadnjom donacijom hulahopki i naocari vojsci ce biti dobro ko nikada u novijoj istoriji!

Odgovori
Pa

E da je samo u vojsci….

Be

@ivan1

hahaha

A sta ako Migovi stignu 21.10.2017?
Uz cvike ce biti super! :-)

…kazem samo ako! Bog zna da li ce stici?

sl

Hteo bih samo da dodam malu digresiju – jos 1994-1995., u RViPVO je shvaceno da Mig21 nema ikakve sanse protiv aviona tipa F16 ili F18 (cak i u A/B verzijama), te su Mig29 leteli ADP mnogo vise, sto sa druge strane nije ispraceno tehnickom podrskom (i pored sankcija, delovi su mogli da se nabave, pa nabavili smo i Mi17/24, tako da to nije izgovor).
Sto se tice Mig21, dacu vam primer – mnogo puta su u pogranicnu zonu sa BiH dolazili (i prelazili) MC12, prema kojima su slani Mig21. U svakom slucaju, u zastitu MC12 su dolazili F16/18, cak i F15 i svaki put su dolazili u poziciju da napadnu Mig21 pre nego sto je pilot Mig21 bio svestan prisustva F-ce (sta vise, kasnije sa F18E/F, par puta su njegovo prisustvo prijavljivali piloti Migova kada su bili „ozraceni“ dok ih ni VOJIN nije video). Prosto, Mig21 se moze porediti samo sa F5 i delom F4. A i dobar deo VOJINa potpada toj generaciji…
U toj situaciji, Mig29 je prosto morao da bude koriscen do krajnjih granica…

Odgovori
Л

Јуче прочитах текст на једном порталу да је СФРЈ укупно набавила 261 МИГ-21, а у удесима изгубила 93 апарата МИГ-21! Па се мало замислих и израчунах, да је то губитак од преко 35% у неборбеним условима??? Ако је то тачно то је фрапантан податак који се може само објаснити једним од ових разлога: 1) да је МИГ-21 непоуздан авиона; 2) да је лоше одржаван авион (због слабо обученог техничког особља и/или лоше логистике ) и/или 3) да немали број пилота који је летео са МИГ-21 није ни дорастао овом авиону односно да је процес селекције и обуке за летење на овим авионима био упитан (86 искакања из авиона 47 . погинулих пилота). Да ли је стварно требало да дође тек 1995. да РВ и ПВО схвате да овај авион нема никаквих шанси???

sl

Stepen gubitaka u operacijama (mirovnim) nema veze sa mogucnostima aviona u ratu…
No, sto se tice datih gubitaka, isti su neznatno veci bili u SFRJ nego u drugim drzavama, usled niza razloga, mada vise izvora navodi – nesto blago recenog manjkavog sistema obuke – piloti su sa G2 i aviona slicnih i nizih performasi prelazili na avione znacajno vecih performansi – Mig21, gde su imali ogranicen broj sati naleta na 2-sedima pre samostalnih letova. Pored toga, Mig21 je doneo SFRJ mnoge nove operativne mogucnosti, koje su tek vremenom osvajane, ali su pruzale izazove na svakom koraku (najveci broj udesa je nastao u prve 2 decenije koriscenja ovog aviona).
Avion kao izuzetno slozena masina, bilo Istocnog ili Zapadnog porekla, uvek ce imati tehnickih izazova cak i u tehnicki najspremnijim vazduhoplovstvima (USAF/USN/USMC i dan-danas gube zajedno 1 avion nedeljno!)
Tu dalje dolaze i specificnosti Mig21 – vece brzine manevara, posebno pri poletanju i sletanju, rasporedi UBS…, sto su doveli do veceg broja nesreca, posebno na aerodromima koji su se nalazili u brdsko-planinskim regijama…
Sto se tice mogucnosti Mig21 u ratu, jos je gen. Tus 1990. izjavio da se NA mora sto pre razviti, jer i Istok i Zapad od pocetka 1980-tih imaju avione naprednijih performansi od SFRJ i da IOC NA planirana za 2002 moze da bude kasna i da se razmatra nabavka jos jedne eskadrile Mig29 u cilju pokrivanja perioda dok NA ne udje u upotrebu (smestaj na Plesu ili Zeljavi)

Na 17. minutu video lepo gost kaze: „Od preko 18 000 (molbi) u vojnu gimnaziju primljeno nas 157 koji smo usli u (vojnu) GIMNAZIJU“

Ja sam ovde pisao da Srbija po kavlitetu kadra ne moze ne samo sada (zbog nedostatka vizije, bilo kakvog plana, sistema…) vec nece moci NIKADA da dostigne kvalitet koji je bio u JNA –

toliko o fantazmagorijama pojedinica da cemo mi uspeti da vrhunski „obucimo“ neki pilotski ili tehnicki kadar.

Odgovori
Ma

Taj kvalitet smo videli ’91 ;)

Ni

@RX
Smešno je govoriti o ,,kvalitetima“ JNA. To je bila vojska sa debelo zastarelom opremom, zastarelom taktikom i konceptom ratovanja. Većina oficira i generala su bili neadekvatno školovani i obučeni. JNA je u 1990e ušla nespremna, a iz prethodnih ratova po svetu nije naučila ništa.
Nažalost i današnji vojni vrh Srbije ne uči ništa i živi u prošlosti.

@Nikola

Zakljucno sa 1989. godinom JNA je ili nabavila ili planirala da nabavi ili modernizuje dobar deo naoruzanja:
MIG-29 je nabavljen 1987. – koliko god ja mislio da je to prevazidjen aivon danas, 1987. je bio izuzetno dobro resenje. Dalje, razvijao se NA-nadzvucni avion, razvijao se tenk M-91 Vihor, proizvodjen je m-84, najveci deo onoga sto se seta danas paradama ili se razvija – UPRAVO POTICE IZ TOG VREMENA! – a to vreme je da te potsetim bilo pre skoro 30 godina!!!

Tada su racunari bili primitivni, nije bilo mobilnih telefona, MDF, LCD i slicnih spravica… – U to vreme su Talibani razbijali Sovjete u Avganistanu – jednostavno neku sofisticiranu tehniku u tom momentu nije posedovao gotovo NIKO, barem ne u nekim vecim kolicinama!!!

IT

Prvi MiG 21 sleteo je na batajnicki aerodrom 14. a ne 24. septembra!

Odgovori
Jo

Mi smo 99-te bili u nezavidnoj,pa i nemogucoj poziciji sta god da smo tada uradili danas bi naislo na osudu,posto su leteli postavlja se pitanje „zasto su leteli“ da nisu postavljalo bi se pitanje „zasto nisu,drzava je u skolovanje svakog od njih ulozila par mil.maraka,kada ce ako ne tad“ itd,kao tamni vilajet,sta god da uradis kajaces se. Meni je jedan od poginulih pilota bio rodjak(nije bitno koji od njih) ali znam da je njegovo razmisljanje bilo tako da nije bilo sanse da ostane na zemlji,to je za njih bila i patriotska ali i licna stvar,e sad sta je trebalo,sta je moralo bolje,verovatno mnogo toga,mozda mi do pocetka bombardovanja nismo bili svesni svoje inferiornosti u odnosu na nato. Kako god mislim da ce se o ulozi natoa uopste u svetu tek raspravljati i suditi,pa samim tim i o nasem hrabrom suprostavljanju istom bilo ono pametno ili ne. Jedino sto sada mozemo da uradimo,a da ne pogresimo jeste da cuvamo uspomenu na stradale pilote i sve 99-te,oni su istinski heroji.

Odgovori
ma

Svaka ti je na mestu. Slava im i mirno nebo!

BL

Tacno, po logici “ nije trebalo poletjeti i suprotstaviti se“ ispada da niko u svijetu nema potrebu za oruzanim snagama, jer su ameri supersila…pa kako prodjose u Vijetnamu…pa i 1941. nas 6. puk je pruzio hrabar otpor nacistima…druga stvar je sto vojsci u miru treba pruziti opremu i obuku u skladu sa mogucnostima.

mi

@BL Duks
pa razmisli malo,
Šesti lovački puk je u prva dva dana borbe izgubio skoro sve avione. U toku borbenih dejstava poginulo je deset pilota, a šestorica su bila ranjena.
borbena, ratna korist – zanemariva
vijetnamski rat, 20 godina pakla, 3 miliona mrtvih
nema šanse da bi im pod američkom vlasti bilo strašnije

ponekad nije loše priznati da si slabiji i da se treba pritajiti
deca ne žive od junačke prošlosti nego od mudre budućnosti

ix

U vojsci postoji jedan mali problem a to je činjenica da se ista formira i obučava da brani zemlju u svim situacijama a ne samo u onim u kojim je protivnik slabiji a šanse za pobedu velike. Tako ratuju samo plaćeničke armije dok vojske država imaju neke druge zvezde vodilje. Zebog toga su im piloti i drugi oficiri od posebne fele – one koja će se boriti za svoju zemlju čak i kada je protivnik daleko jači. Gerila i partizani se pritaje u šumi i planini pa udaraju i beže. Regularna vojska ne funkcioniše tako.

So

@ misko Istina 6. puk je u prva dva dana unisten ali da njega nije bilo tesko da bi danas SAD bili super sila! Kazu da ce 21. vek pripasti Kini, a njihova ambasada odnosno suverena teritorija je 99te napadnuta u Beogradu!

Go

Lepo covek kaze, celina RV moraju da cine Pvo sistemi, vojin i lovacka avijacija, a sve ostalo je prazna prica.

17 godina kasnije, jos uvek nista. Da li je doslo vreme da se sistem menja i pomeri sa mrtve tacke?

Odgovori
Be

Prestao sam da slusam kada je rekao da je NATO 1999 izgubio oko 100 aviona a da smo mi zasluzni za 60 komada.
E sad da mi imamo i neke male dokaze da su bar jos 3-4 aviona pala u Bugarsku, Makedoniju, BiH (RS), Madjarsku, itd. ja bi mu verovao. Ali ljudi apsolutno ni jednog najmanjeg dokaza nema za druge oborene avione sem ovog F-117 i F-16. A borbeni avion nije igla nego masa metala i drugih sastava od 15 – 20 tona da bi se sakrila ili da niko iz nekog sela u ovim zemljama nije nesto video.

I prica da Dale Zelko nije bio pilot oborenog „nocnog sokola“ nego neki drugi a da je Zelkov F-117 ostecen sleteo u Hrvatskoj je neverovatna.

Kada sretnem ljude koji mi tako nesto pocnu da pricaju, ja nima posle toga skoro nista ne verujem i samo im potvrdjujem „da, da, aha, da, aha…)

Odgovori
BB

Pa ti vjeruj u ono što ti draže, svakako si postao austrijanac…
A mi amateri ćemo i dalje da vjerujemo u sebe i da pokušamo da živimo naš „varvarski“ život

Pa

mogao si da verujes da u pustinjskoj oluji nije oborem niti jedan koalicioni a koga briga…hajde da se ne lupeta vise

Be

Ajmo iskreno, kolike su šanse da se 60 srušeni aviona sakrije?
Da su nekako sakrili 3,4,5 aviona, ali 60 komada.
Pa nije Balkan tako retko naseljen.

A mi ni za jedan od tih 60 nemamo ni najmanji dokaz.

@BB nećeš verovati, ali ja posle 2 sedmice konstantnog boravka u BiH počinjem da verujem u neke gluposti, koje mi u Austriji nebi nikad pale na pamet. Ne mislim na političare nego na vračaranje, duhove, itd. :-)
„Varvarski zivot“ je previše strog izraz, ali ima tu malo neke istine.

Va

I u šabačke šume smo oborili celu eskadrilu B2!!!

ni

@Beli – istini za volju postoje dokazi za engleskog Harijera koji je pao u Jadran, oprema zene pilota je nadjena u cg…

Pa

@Vazduhoplovac
…svaka cast

Be

@nix

Da, ali taj jedan Harrier nisam ni brojao jer čini mi se da je rečeno da je imao neki kvar. Ok, moze biti da su oni slagali da je kvar, ali su ipak priznali da je pao.
Zašto nisu tog Harriera sakrili, bilo bi lakše sakriti pad na otvorenom moru nego u nekoj šumi ili na livadi??? …nema smisla…

Gde su ostali 59 aviona?

De

Nato jeste izgubio više od ta dva aviona. Koliko tačno – teško je reći. U Nato-u se vodi pedantna statistika izgubljenih aviona u bilo kojim uslovima (obuka, trening, rat itd itd). Uočeno je u toj statistici da je tokom perioda bombardovanja SRJ drastično povećan broj izgubljenih aviona „na obuci“ (porastao za preko 2,5 puta) da bi se završetkom bombardovanja taj broj vratio u nekakav njihov prosek – normalu. Verovatno da je dobar broj tih aviona izgubljen u letovima nad SRJ zaveden kao izgubljeni na obuci. Svi zaboravljaju da smo okruženi zemljama Nato-a pa da je i pad pogođenih, ili prinudna sletanja oštećenih avionima na njihovim teritorijama verovatno skrivan od javnosti.

Pa

@Beli
Evo tebi ce neko dostaviti relavantan izvestaj o otome.
Da li zaista mislis da to tako funkcionise?

Be

@Dejan D

To zvuci vrlo interesantno…

Gde mogu da nadjem tu statistiku?
Voleo bih da se sam uverim.

Hvala unapred!

Be

@Pavle

Kakav izvestaj… netreba mi izvestaj nego mislim na price iz naroda.

Mislim na primer na nekog ocevidca iz Madjarske koji na primer kaze „video sam dim iza sume, posle toga je dosla vojska i opkolila podrucje i nije nikome dala da pridje tamo“.

Ili nekog seljaka iz Bugarske koji na primer kaze „video sam avion koji je pustao dim iza sebe i onda se srusio iza brda, posle toga dosla vojska i zabarikadirala ulice do mesa pada“…

Ili nekog drvosecu iz Hrvatske koji kaze da njegov kolega im jedan komad od aviona koji se srusio 1999 u blizini skladista balvana.

…eh vidis, takvih ili slicnih prica nema. Brzo bi se to raspricalo.
I podsecam jos jednom, Jankovic nije rekao da smo srusili jos 4 ili 5 aviona, nego 60!!! Kada taj broj podelis na 7 drzava iz okruzenja tadasnje SRJ dodjes na prosecno 8,5 mesta po drzavi gde je pao jedan borbeni avion.

Koliko je to realno a da nemamo ni jedan dokaz, to vi procenite sami!

F7

interesantno koliko na ovaj intervju gde se razglaba sta smo mogli a sta nismo 1999 ima toliko komentara a na neke druge aktuelne nema ni jedan. Koliko ljudi jos misli da nama treba neki RV i migovi

Odgovori

Neozbiljan intervju, kao i sama televizija/radio, kako god da sebe nazivaju. Na kraju krajeva, šta očekivati od voditelja koji ozbiljno veruje u magiju i vračeve.

Odgovori
Do

Bilo je suludo poleteti da bi se presrela grupa neprijateljskih aviona, ali mislim da smo im mogli uspešno praviti zasede. Nato je imao rakete dometa 120 kilometara, a mi sa r27 dometa oko 40 km, tako da su nas skidali kao glinene golubove. Naša šansa je bio dog fight, imali smo dobre rakete za blisku borbu, toplotno vođene možda čak i bolje, a mig 29 je okretniji avion što je od velikog značaja u bliskoj borbi. Naime moja ideja da se čeka u zasedi da prođu blizu aerodroma i da se tek onda uzlece I pod punim forsazem da se sustignu.

Odgovori
Pa

Sbbkbb…znali su sve, ovde se i dalje masta..

Sk

Problem „zasede“ bi bio sto su oni prvo tukli aerodrome i pvo.Drugi problem bi bili avaksi i ostali uredjaji za osmatranje.A treci sto nisu leteli samo u jednom talasu.

Mr

типичан војни пензионер! тек кад оду у пензију сви ти пуковници и генерали, бивши команданти и главешине излазе са једном те истом причом: “требало је тад и тад урадити то и то…” па господо, кад је било ваше време и кад сте били страх и трепет по касрне, што тад нисте узимали ствари у своје руке него као добри апаратчики!? овако, сад је још само једна прича у низу пензионисаног команданта, начелника…а тек о повређеним сујетама и таштини међу високо рангираним старешинама да не причамо!

Odgovori
iv

Da znas da sam i ja o tome razmisljao! Po meni naravno da su trebali da poleteti sa masinama kakve su imali, imali su deset godina da se zale na stanje da zahtevaju ulaganje ili na kraju da se skinu ako ih niko neferma a oni su umesto toga cutali.

Ze

@slavke,ajdemi reci desi procitotaj podatak da ameri izgube svaki tjedan avion jedan(u stihu i prozi) daj nemoj pricat gluposti.znam daih nevolis ali staje previse je previse.

Odgovori
sl

Sa NATO predavanja, citiram:
„… in the period of 10 years, USAF lost 85 aircraft and suffered 18 fatalities in accidents stemming from power plant and other systems failures. In the same period, human error caused the loss of 127 aircraft and 244 personnel. Some human factor-type accidents are controlled-flight-into-terrain (CFIT), pilots losing control in flight, and midair collisions.“
Samo za USAF… Dalje:
„…US Navy loses 7 aircraft per year just in landing operations…“
Sve za period od operacija u Afganistanu…
Ps-mozes misliti sta zelis, ali licno preferiram Zapadne proizvode, ali prvenstveno Evropske…

sl

Evo i iz izvestraja za FY2018 (Library of Congress, sept. 2017):
„…So even though the Marines lost six times more people over the last six years of accidents (FY2012), they actually lost fewer aircraft. Some 47 Marine aircraft were destroyed or damaged in Class A mishaps, compared to 55 Navy aircraft (16 of them in a single annus horribilis, 2014, which was incidentally the year after sequestration cuts and, ironically, the Marines’ best year). But none of those Navy aircraft went down with a lot of passengers aboard…„
Time, nema potrebe za `stihom i prozom` vec za suvoparnim cinjenicama iz pouzdanih i jasnih izvora!

Ze

@bb,problem srbaje da zive od mitova i lazi.vremenamje da pogledamo istini u oci.ps:belitije rekao istinu ,a drugastvar staju ti nezelis videti.pozdrav.

Odgovori
at

Glupost je bilo ulaziti u vojni sukob sa NATO snagama tih godina, nebitno kakve pilote i avione da je imala, nista se ne bi promijenilo. Jednostavno NATO je bio prejak protivnik, a tadasnji vojni i politicki vrh pogresno je procijenio situaciju. Ogroman gubitak zivota i ekonomska devastacija – direktna posljedica je ovo lose stanje RV Srbije trenutno. Nevjerovatno je da su i uprkos svemu avioni tokom sukoba letjeli i borbeno djelovali i da je na kraju ostala bilo kakva operativna sposobnost.

Odgovori
П

Која је била алтернатива?
Озбиљно узми у разматрање све опције.

Dr

Alternativa je bila da se uradi kako tata kaže i tako sačuvaju životi i materijalna dobra. Mi smo se podsmevali Bugarima zbog njihove saradnje sa Nemcima, pa posle sa Rusima u WW2. Ali zato Sofija nije bombardovana, nije ubijeno 100 Bugara za svakog poginulog Nemca, itd. Ne znam koliko je civila stradalo u Bugarskoj, ali sam sasvim siguran da je procentualno bilo daleko manje nego u Srbiji/YU.

Odgovori
м

Јако поштујем редакцију портала и са одушевљењем читам текстове о српској и југословенској авијацији. И баш зато морам да поставим питање, шта значи „опскурни радио „Снага народа““?

Бојим се да би многи други медији у вашим извештајима и вестима пре могли да понесу ту етикету, а опет сте се уздржали да им је залепите, док једном слободном, нережимском, националном и патриотском медију је тек тако ударисте.

Толико од мене, и још једном све похвале редакцији на квалитету текстова.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj