BEG airport status
LYBE 1820:11 Z VRB°03KT 9999 TSRA SCT033CB 18/18 Q1017 RETSRA BECMG NSW SCT040=
Da li je koncesija “Nikole Tesle” po proceduri? “Transparentost Srbija” tužila Vladu Srbije Dokumenta nije dostavilo ni Ministarstvo saobraćaja ni Komisija za javno-privatno partnerstvo / Foto: Aerodrom Nikola Tesla

Da li je koncesija “Nikole Tesle” po proceduri? “Transparentost Srbija” tužila Vladu Srbije

Tužbu protiv Vlade Srbije Upravnom sudu podnela je Transparentnost Srbija (TS) zbog odbijanja da prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostavi ili objavi dokumente u vezi sa koncesijom za Aerodrom Nikola Tesla, prenosi Insajder.

Takođe, ta dokumenta nije dostavilo ni Ministarstvo saobraćaja ni Komisija za javno-privatno partnerstvo.

– TS je dve godine, od prvih pominjanja mogućeg javno-privatnog partnerstva radi daljeg razvoja Aerodroma, ukazivala da Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama propisuje da je pre ulaska u takav aranžman neophodno uraditi studiju koja bi pokazala da je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja. – piše Insajder.

„Neophodno uraditi studiju koja pokazuje da je koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja“ / Foto: Aerodrom Nikola Tesla

Izrada takve studije značajna je i zbog činjenice da su zvaničnici godinama ponavljali da Aerodrom posluje odlično i ostvaruje velike prihode, a da je tadašnji premijer Aleksandar Vučić pre šest meseci izjavio da je država u stanju da sama ulaže u Aerodrom, navode iz Insajdera i dodaju:

– Zbog toga je TS, nakon što je Vlada Srbije u februaru objavila javni poziv za 25-godišnju koncesiju, zatražila od Vlade i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da dostave koncesioni akt i studiju opravdanosti. Vlada na zahtev nije odgovorila, zbog čega je TS podnela urgenciju, a potom i tužbu Upravnom sudu. –

Nakon što je Ministarstvo saobraćaja 3. marta odbilo zahtev, navodeći da bi objavljivanjem ova dva dokumenta bili ugroženi vitalni interesi Republike Srbije, TS je podnela žalbu Povereniku protiv ovog rešenja. Ipak, istovremeno je suzila obim zahteva, tražeći da Ministarstvo dostavi samo one delove ovih dokumenata na osnovu kojih se može zaključiti da li je odabrani model koncesije za Srbiju povoljniji od alternativnih rešenja, prenosi Insajder.

Kako pišu, nakon što je Poverenik doneo rešenje po kome moraju da dostave tražene dokumente, iz Ministarstva  je stigao novi odgovor – da oni uopšte nemaju ni koncesioni akt ni studiju, već su ti dokumenti u posedu Vlade. Takođe, na novi zahtev TS-a da dostave dokument na osnovu kojeg će se videti kako su od 3. marta do 24. aprila dokumenti izgubljeni ili premešteni iz poseda Ministarstva, stigao je odgovor da ih nikada nisu ni imali, a da su prethodno odbili da ih dostave zbog „mogućeg ugrožavanja vitalnih interesa“.

– I treći državni organ odbio je da postupi po zahtevu. Komisija za javno-privatno partnerstvo, koja je dala pozitivno mišljenje na „Predlog koncesionog akta za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom Aerodroma Nikola Tesla Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma“ nije odgovorila na zahtev da dostavi to mišljenje, zbog čega je TS podnela žalbu Povereniku. – prenosi Insajder.

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

m

Како је у Србији добро…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksandar Bg na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Kako je vlast uništila slovensko zrakoplovstvo

Tačno je sve što ste izneli o poslovanju Adrie u SFRJ, ali treba dodati i to da je JAT jajarisao tako što je iz Beograda leteo u SAD preko Zagreba. Avionima koje je Srbija kupila na kredit i sama isti otplaćivala.

18. Jun 2019.Pogledaj

Mile Tranzicija na: [FOTO REPORTAŽA] Nove fotografije srpskog H145M, šta do sada znamo o novim Erbasovim helikopterima?

Medo s mora Prihvaceno! Sta je danas RAL? Prosiren Nemacki RLM standard iz 2. sv. rata. Rusi danas imaju vrlo interesantne maskirne seme I jako dobar spektar boja za vazduhoplove. Pozdrav.

18. Jun 2019.Pogledaj

Yrraf na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Kako je vlast uništila slovensko zrakoplovstvo

@Miloš Ne biste verovali kako je velika dijaspora u Sloveniji. I to iz Srbije ponajviše baš južna Srbija. Da ne govorimo o Albancima sa Kosova, Makedoncima kojih takođe ima jako puno a koji bez problema mogu koristiti Niš zbog jeftinije karte.

18. Jun 2019.Pogledaj

BB na: [FOTO REPORTAŽA] Burže 2019: Protivpodmornički ATR za Er Srbiju ili nešto brže iz Kanade?

Skoro sam bio našao članak na ruskom gdje priča o tome kako su pod krinkom uvođenja efikasnijih motora je ruska industrija motora namjerno gurnuta u zapećak sa namjerom obustavljanja razvoja ruskih motora. U tekstu se svaljuje drvlje i kamenje na "kukavičje jaje" SSJ100, moram reći prilično argumentovano. Pošto su bili planovi da se i Be200…

18. Jun 2019.Pogledaj

Yrraf na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Kako je vlast uništila slovensko zrakoplovstvo

Alene, pustite besmislene politički obojene komentare. Sama sintagma "neka propala istorijska politička regija" vam govori o nivou poimanja termina regija kod dotičnog. Sve ste rekli kako treba, naravno da države koje imaju 80 godina zajedničke državnosti, vekove kulturološke, ekonomske i geografske povezanosti čine de facto regiju. To što neko zarad svojih ličnih političkih stavova ne…

18. Jun 2019.Pogledaj

Send this to a friend