BEG airport status
Na vežbi “Vek pobednika 1918-2018“ leteće 24 vazduhoplova, među njima najverovatnije čak 8 MiG-ova 29 Srbija trenutno može da računa na 9 MiG-ova 29, od toga 5 koje je dobila iz Rusije / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Na vežbi “Vek pobednika 1918-2018“ leteće 24 vazduhoplova, među njima najverovatnije čak 8 MiG-ova 29

Predstojeća vojna vežba „Vek pobednika 1918-2018“ koja će biti najveća po obimu od osamostaljenja Srbije 2006. godine, biće izvedena u čast obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata a istovremene vežbovne aktivnosti uz primenu ubojnih sredstava biće održane na 10 lokacija.

Na njoj će u periodu od 8. do 11. novembra učestvovati oko 8000 pripadnika Vojske Srbije, biće upotrebljeno oko 600 borbenih sistema kao i 24 vazduhoplova.

Ozbiljnije pripreme jedinica koje će učestvovati na vežbi započele su na poligonima još krajem oktobra a prema dostupnim fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane, najdinamičnije je za sada bilo na Pešteru.

Autor fotografije imao je dovoljno umeća a i sreće da na ovaj način uhvati momenat niskog preleta jurišnika Orao / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pored prisutne tehnike Kopnene vojske iznad ove lokacije su nadletali avioni i helikopteri RV i PVO, među njima lovci MiG-29, jurišnici Orao, laki višenamenski helikopteri Gazela, laki borbeni GAMA i srednji transporteri Mi-8.

MiG-29A 9.12A sa vežbovnim raketema UZR-60 u letu iznad Peštera 31. oktobra / Foto; Ministarstvo odbrane Srbije

Uvežbavanje vojne avijacije primećeno je i iznad matičnih vazduhoplovnih baza ali i ostalih poligona na kojima je planirana njihova upotreba. Tako  su se, počevši od aerodroma Batajnica ali i u drugim krajevima Srbije proteklih dana mogao videti do skoro nezamisliv broj aviona MiG-29. U subotu 3. novembra je na primer viđeno 6 29-ki, prvu formaciju činila su tri, drugu dva aviona a iza njih ih je pratio poslednji šesti primerak.

Već u ponedeljak 5. novembra letelo je 7 aviona, dve formacije od po 3 aviona i ponovo jedan usamljeni avion. Kasnije su u rejonu Batajnice viđeni kako lete u jednoj formaciji, a danas, kako Tango Six saznaje, može se desiti da leti čak 8 MiG-ova 29 što se nije dogodilo oko 20 godina a ovako brojne formacije nisu viđene i duže vreme.

Kako smo saznali poleteo je i treći stariji primerak kome su resursi istekli ove godine, u pitanju je dvosed 18301 pa tako RV sada može računati na 9 29-ki. Ostalo je da se prvi let izvrši samo još na poslednjem, desetom odnosno šestom avionu koji je dobijen od Rusije a koji je nakon generalnog remonta isporučen 1. novembra.

Orlovi su već imali vežbovna GRB. Detalj sa ranije vežbe Morava-2016 / Foto: Dimitrije Ostojić, Ministarstvo odbrane Srbije

Što se tiče lovačko-bombarderske avijacije, sa Lađevaca je u proteklih nekoliko dana obično poletalo do 4 jurišnika Orao, kako jednoseda J-22 tako i dvoseda NJ-22. Na osnovu dostupnih fotografija može se videti da je letelo ukupno 6 Orlova.

Njihove posade su več imale i uvežbavanja raketiranja i bombardovanja, avioni su uočeni da lete sa lanserima L-16-57 nevođenih raketnih zrna BR-1 i 2 kalibra 57 mm kao i fugasnim bombama FAB-100 M80 i FAB-250 M79.

Prva objavljena fotka naših MiG-ova 29 sa vežbovnom raketom UZR-73. Na fotografiji dvosed MiG-29UB iznad Peštera / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Sa druge strane pojedine 29-ke su imale okačene vežbovne rakete UZR-60 (учебно-записывающая с регистратором) kao i UZR-73 koje gotovo nikada nisu viđene na do sada objavljenim fotografijama naših aviona.

Komentari

F

Neka ih je što više. Samo još da ih modernizuju na 4+ kao što rekoše….
Elem, oće biti nešto na Batajnici, ne spominje se u medijima kao lokacija za vežbu?

Odgovori
Ž

Неће бити вежбе на Батајници.

Локације су:

“Pasuljanske livade”, “Pešter”, “Titel”, “Međa”, “Borovac”, “Orešac”, na Velikom Jastrepcu, Zvorničkom jezeru i u okolini Sremske Mitrovice

M

Hoce

M

Da je neko rekao da ce ovoliko aviona da leti pre 3 godine ne bih mu verovao! Piloti i mehanicari nikad u proteklih 20 godina nisu imali ovoliko posla,mislim da ce sati letenja biti vise od 300h…….

Odgovori

jedino ako u tih 300 uracunas nalet svih MiG-29, onda mozda i natucamo do te fantasticne brojke!

B

Osta Franko bez prsta.

Odgovori
l

@Bane Vi koji obraćate pažnju na takve kompleksaše ste veće budale od njega, bez ikakve uvrede. :D

B

@lazcdb Treba biti apsolutna budala pa ne shvatiti prigodnu šalu. Bez uvrede, ali apsolutna.

S

Savrsena fotografija….Kad bi omogucili da civilnim fotografima obezbede delic prostora(bez posebnih dozvola VS i MO,jer to dugo traje) na kome mogu da prave ovako dobre fotografije! Savrseni uslovi za spotere…….

Odgovori
I

„bez dozvola VS i MO“ – nikakve. Uz odgovarajuce dozvole VS i MO… info@mod.gov.rs pa da vidimo sta ce da kazu. U teoriji ako se ‘zauzme stav’ da je nesto od javnog interesa i / ili interesa za MO i VS i ne ugrozava bezbednosne i sugurnosne propise i standardne.. moze. u teoriji :)

P

Super Fotke i dobre vijesti iz vazduhoplovstva! Eh nadam se da ce neko uspjeti slikati i tu ‘masovnu’ formaciju.

Odgovori
A

Odrastao sa na naselju 13 maj,secam se da su me budili skoro svako jutro,gledao sam kako prave polukrug tacno iznad naselja i lete prema banatu,preko dunava,secam se da sam primecivao kako imaju jedan ili dva repa nazad,pa sam govorio ,ovi sa dva su bolji i lepsi,a secam se da smo znali koji su letacki dani pa smo ceki kad ce se pojaviti,secam se grmljavine u oblacima,bio sa nekako ponosan sto ja to mogu da vidim…….i onda godine,godine tisine…..sad vise nezivim na 13 maju,ali nadam se da deca koja danas tamo zive cuju grmljavinu kao i ja nekada.

Odgovori
Z

Ne mogu da izdrzim a da ne dam komentar…vec par dana uzastopno, iznad Cuprije, tri para 29-ki, tacno u 9 pre podne, dodje, ubiju po 3-4 kruga zajedno od zapada prema istoku i posle odlete u pravcu Beograda…predivan prizor….radujem se kao malo dete prateci ovaj mini aero-miting :)

Odgovori
I

Lepo.
Prva slika je savršena, bravo za fotografa.
Jedino drečavo ofarbana stodesetka sa demaskirajućom šarom koja se vidi sa meseca, blago kvari utisak.
Bez obzira slika je vrhunska i ostale su super.
Vojska mora da vežba.
Lično mislim da je trabao postojati defile bar neke jedinice kroz centralne gradske ulice većih gradova u Srbiji,kuda su prošli oslobodioci 1918. Da narod to vidi i doživi iz bliza.

Odgovori
Z

Ne mogu a da ne dam komentar….vec nekoliko dana uzastopno, tacno u 9 casova prepodne, iznad Cuprije, tri para 29-ki, dodje, ubije jedno 3-4 kruga sa zapada prema istoku, i onda odlete u pravcu Beograda…radujem se kao dete prateci ovaj mini aero-miting :)

Odgovori
b

Napravili ste i radite bolji posao od nas . Naši samo pričaju i mlate praznu slamu . To su činjenice . Bolje je imati za saveznike Rusiju i Kinu . Bolje ćete proći .

Odgovori
z

eto ga, još jedan „stručnjak poznavatelj“.
tehnološki iskorak i promjena stručnog kadra i sredstava se ne dešava preko noći. Pametnome dovoljno.

M

Biće dobrih stvari i kod vas, za sve je potrebno vreme.Male smo države, slabe ekonomije…treba vremena.

M

Piloti su fizički najzdraviji i psihološki najspremniji pripadnici jedne vojske. Ponosimo se njima

Odgovori
Z

Sjajna je ova slika s Orlom u brisucem letu👌 Režim „nisko nisko“ u punom izražaju. 💪 zamisljam samo kako je bilo onom sretniku sto onako opusteno sedi ispred transportera ni ne sluteci sta mu stize iza ledja 😂😂😂

Odgovori
G

Jutros je tacno iznad stajanke na bataji preletelo 6 29-ki u 3 formacije po 2 aviona

Odgovori
M

Ja jutros videh 6 miga iznad Paracina, cetri napred dva pozadi

Odgovori
G

U subotu, 4 u formaciji iznad Čačka! Prvi put ikada sam video tako nešto !! Prelepo!!

N

Danas iznad Valjeva u formaciji tri napred dva iza oko 14 h pravac jug sever! Valjevo odusevljeno!

Odgovori
A

Samo nek rade masine! Mala ali junacka vojska vazda bila.
Ako bog da u narednim decenijama da brojimo lovacke(visenamenske) avione u desetinama.

Odgovori
N

Danas iznad Valjeva oko 13 h u formaciji tri napred dva pozadi u laganon letu pravac jug sever !Valjevo odusevljeno!

Odgovori
B

Vjetar je na Pešteru tokom generalke bio brutalan. Svaka čast posadama helikoptera na pogodcima u onakvim uslovima.

Odgovori
B

Jel u tih 24 spada i neki teretni An, ili nijedan vise ne leti?

Odgovori
P
B

@Branko

Bio je full desant padobranaca, nemoj tako. Milina vidjeti.

M

Predivan dan za lovačko-bombardesku avijaciju Srbije.Čestitam pilotima i svom tehničkom osoblju u sastavu naših eskadrila koji su nam omogućili da našim nebom lete samo naši avioni, sa našim posadama u njima. Dragi gosti iz Ruske federacije, pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga i Vazdušno desantne vojske se podrazumevaju, ostali samo kada ih mi pozovemo.
Čestitke i portalu Tango6 na redovnom izveštavanju o događajima koji prate naše vazduhoplovstvo i PVO.
G-dinu Živojinu Bankoviću želim još puno kvalitetnih i dobrih tekstova o avijaciji, na koje nas je navikao u proteklom plodnom periodu na ovim stranicama.

Odgovori
M

Već 23 dana gledamo 29 , nad Batajnicom ,uvježbavajući borbu u vazduhu svih osam MiGova 29 ,treba te da vidite te mogućnosti Miga 29. Predivno. Gde su ovi naši šupci šta su se smijali pre godinu dana.?

Odgovori
R

Nekako se bojim da će sada napraviti šou i nikad više u ovom broju.
Sad su svi avioni friski sa remonta, ali uskoro će početi osećati svakodnevne tegobe i nikad neće svi biti u letnom stanju u isto vreme.
Uživajmo dok traje.

Odgovori
B

@Red

Mozda je zato remont tek sad za sve avione odjednom odradjen!?

B

Zaista sve reci pohvale. Piloti konacno docekali da lete,, posle toliko godina… DIVNO!
Ako se ovaj trend nastavi imacemo pristojno RV iPVO. Da se ne postidimo da se vrsi obuka i sve vise mladih pilota, da se podmladjuje Vojska!!!

Odgovori
M

Gde mogu da se vide migovi uzivo i u letu na ovoj vojnoj vezbi?

Odgovori
P

Stvarno lepe vesti!
Ulepšale mi jučečerašnji dan!
I još traje i nadam se da će potrajati!
Valjda će sa još četri koja iščekujemo iz Belorusije uspeti da se održava stanje operativnosti na nekih 10/14 (cca 70%) u narednom periodu, no otom potom (da nam i te 29-ke prvo prijehaju; ).
Mi se radujemo a šta tek imaju da kažu piloti!?!
I ne moraju ništa da kažu samo neka grme!!
Šta drugo im još poželeti osim mnogo sati naleta!

Odgovori
B

Oce li neki da preleti i severnobacki okrug, da ih i mi vidimo.

Odgovori
V

Danas, od ranog jutra, dosta helikoptera leti po Banjici (ja sam video jedan Mil 117, dve Gazele i jedan Bell). Mislim da se vežba sletanje na heliodrom VMA, a tu vežbaju i specijalne jedinice. Svaka čast, samo neka tako nastave.
Bravo.

Odgovori
N

Upravo iznad Uzica preletela 8 kom MIG-29 u formaciji 3+3+2

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Gladius na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Ja sam da mi Mig 31 nabavimo.Kada predje 17 km nedodirljiv je.Nijedna zapadna raketa vv ne ide preko 14 km visine a mig 31 moze sa 25 km da gadja

03. Dec 2021.Pogledaj

Veki na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Bravo Hrvatska. Eto što znači kada netko kupi avione koji se prije nisu baš i prodavali. Reklama je reklama..

03. Dec 2021.Pogledaj

Andrija na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Ne može da se poredi sa proizvodnjom aviona u ratnim uslovima (i to prvih 6 svi tokom drugog svetskog rata!) i u vreme kada su avioni bili daleko jednostavniji i jeftiniji.

03. Dec 2021.Pogledaj

Miloš77 na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Edo, F-16 Blok 60 koji imaju danas ce napuniti 20 godina u UAE upotrebi za koju godinu. Dok Rafali ne dodju, svi F-16ce biti 20 i vise godina. Nisam čuo da se radi modernizacija na njima. Izabrali su Miraže 2000 da modernizuju pre koju godinu i to su danas pa do dolaska Rafal F4 najmoderniji…

03. Dec 2021.Pogledaj

Miloš77 na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

Rafal je impresivan zato sto tek posle 30 (ili 35) godina od prvog leta počinje da postaje popularan za pazar kao jedan od najboljih izbora zapadnog aviona. To ima direktne veze sa nedostatkom aviona pete generacije proizvedenim u Evropi. Rusi su loši sto kasne sa petom generacijom u odnosu na USA, a zapadna Evropa je…

03. Dec 2021.Pogledaj

Send this to a friend