BEG airport status
LYBE 2021:30 Z 160°07KT CAVOK 14/12 Q1009 NOSIG=
Zaboravljene fotografije: Svedočanstvo o herojskom dobu, žrtvovanju i pobedama nekada velikih saveznika – Francuske i Srbije Udes Njepora XXIII C1 na Vertekopu u leto 1917.

Zaboravljene fotografije: Svedočanstvo o herojskom dobu, žrtvovanju i pobedama nekada velikih saveznika – Francuske i Srbije

Nakon sloma u jesen 1915, tužni ostaci srpske vojske stigli su na prijateljske obale Krfa. Obnovivši snagu za svega nekoliko meseci, već u rano proleće 1916. prve jedinice vaskrsle armije zauzele su položaje u Solunskom utvrđenom logoru.

Ostavši bez opreme i aviona tokom povlačenja preko Albanije, pripadnici Vazduhoplovne komande nestrpljivo su isčekivali nova zaduženja na Krfu, dok je grupa srpskih pilota već bila angažovana u svakodnevnim operacijama u sastavu Avijatike francuske istočne vojske (AAO – Aéronautique de l’Armée Orient). Budućnost majušnog srpskog vazduhoplovnog kontingenta određena je daleko odatle, u Parizu, 11. aprila notom komandanta francuskih oružanih snaga đenerala Žozefa Žofra sa instrukcijama za reorganizaciju vazduhoplovnih jedinica na istoku. One su uključivale i naredbu za ustrojavanje nezavisnih vazduhoplovnih snaga za podršku srpske vojske.

Aeronautika srpske vojske (AAS – Aéronautique de l’Armée Serbe), ili Srpska avijatika (Aéronautique Serbe) što je bio njen široko korišćeni naziv u svakodnevnoj komunikaciji, zvanično je formirana 30. maja 1916. godine.

Autor knjige „Zaboravljeni album“, Boris Ciglić nakon objavljivanja svog kapitalnog dela „Krila Srbije“ primio je nenadan poziv. Praunuk jednog od francuskih pilota koji je leteo na Solunskom frontu pronašao je fotografije svog pradede na kojima se mogu videti scene svakodnevnog života i smrti sa danas uglavnom zaboravljenog ratišta Velikog rata. Svedočanstvo o herojskom dobu, žrtvovanju i pobedama nekada velikih saveznika – Francuske i Srbije.

Ovu izuzetnu priču možete pronaći u knjizi „Zaboravljeni album“ koju možete naručiti na ovoj adresi – www.tangosix.rs/zaboravljenialbum/

 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Kuhinja na: Večernji list: Hrvatska ponovo pokrenula proces nabavke višenamenskih borbenih aviona

Česi su najuspešnij slovanski narod kroz istoriju.. od njih se možemo svi skup učiti. Pigledajte sta si oni napravili iz svoje države u zadnjih 25 godina i npr.. Slovenci. 1991 si Slovenci imali puno bolju startnu poziciju od Čeha ;)

20. May 2019.Pogledaj

Banja Luka na: [REPORTAŽA] Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“

@Vik Evo ga tema za razmišljanje. A ti slobodno provjeri u hrvatskom zavodu za statistiku. Po popisu iz 1910.godine Hrvatska je imala 3 460 000 stanovnika. Iste godine Srbija je imala malo više od 2 800 000. Danas Hrvatska ima kažu oko 3 800 000, a Srbija ima koliko ima. Šta bi ti rekao kako…

20. May 2019.Pogledaj

Vlad na: Večernji list: Hrvatska ponovo pokrenula proces nabavke višenamenskih borbenih aviona

Beduin, to nije moja konstatacija (za tu robu u tranzitu), već sam to čuo od tih Hrvata...

20. May 2019.Pogledaj

Send this to a friend