BEG airport status
LYBE 2002:00 Z 090°03KT 9999 -RASN BKN033 02/00 Q1015 NOSIG=
[VIDEO] Integralni snimak predavanja „77 godina od napada na Perl Harbor“ održanog na Filozofskom fakultetu Predavanje je održano na filosofskom fakultetu / Foto: Slađana Nedeljković

[VIDEO] Integralni snimak predavanja „77 godina od napada na Perl Harbor“ održanog na Filozofskom fakultetu

Predavanje „77 godina od napada na Perl Harbor“ posvećeno vazdušnom napadu Japanske ratne mornarice na bazu ratne mornarice SAD na Havajima u Drugom svetskom ratu,  održano je na Filozofskom fakultetu u petak prošle nedelje.

Kako je za Tango Six rekao organizator predavanja Vladimir Branković zaključak predavanja je da Japan nije mogao da pobedi SAD kao i da nosači američkih aviona nisu pogođeni:

– Na kraju predavanja možemo zaključiti da Japan nije mogao pobediti SAD ni na početku, a ni na kraju rata,  s obzirom da je amrička vojna tehnika i broj vojnika bio veći nego u Japanu. Tako da udarac koji su pretrpele Sjedinjene Američke države bio je veliki na moralnom i psihičkom planu. Ali materijalni gubici i ljudski su bili marginalani u poređenju sa onim koje je kasnije pretrpeo Japan.

Što se SAD tiče, svih 96 kopnenih aviona je bilo uništeno, 98 mornaričkih aviona, 19 brodova je potopljeno od toga je 14 reparirano i mogli su se vratiti u upotrebu, ali nijedan od nosača američkih aviona nije pogođen što je i urokovalo da SAD dobije rat 7. decembra 1941. nakon Japanskog napada. –

Za sve koji su zainteresovani  za ovu temu, ekipa Tango Sixa je spremila snimak kompletnog predavanja na kojem su predavači vojni analitičar Aleksandar Radić i vazduhoplovni istraživač Vladimir Branković govorili o razlozima za napad na Perl Harbor od strane Japana, istorijskim i vojnim čijenicama, kao i avionima koji su korišćeni u napadu.

 

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

nikola na: [BEZBEDNOST LETENJA] Fondacija „Dejan Pandurović“: Bili smo jedna od vazduhoplovnih sila sa visokim nivoom bezbednosne kulture

video sam tenk VIHOR 1996 na VTI tada su ga rasklapali mada su Irak Francuska i mislim Indija hteli da ga kupe jer vojska nije imala para da ga pusti u serijsku proizvodnju . Tenk malog odraza tj kupole sa motorom od 1200 KS i mislim 38000kubika isao na tenkodromu betonskom oko 100km na cas

19. Jan 2019.Pogledaj
19. Jan 2019.Pogledaj

Drazen na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Ne slažem se Alene s tvrdnjom a će putnici apriori bježati od SSJ. Ja na primjer (radim u zrakoplovstvu) ću čim ih Adria dobije pokušati bookirati upravo njihov let. Mene taj avion privlači. Naravno ako ne bude čestih otkaza.

19. Jan 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Opala. Sada Montreal proizvodi 33 aviona godišnje, planiraju to povećati na 120 godišnje do 2020. Znači li to da kane još više povećati prozvodnju ili je to to? Alabama će imati početni kapacitet od 22 aviona godšnje, što kane povećati na 50 do 2023. To bi značilo 170 aviona godišnje u planu za idućih 5…

19. Jan 2019.Pogledaj

JU240 na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Alene, Tačno sve. Jedino, nije mi baš najjasniji produžetak interesovanja LH za SSJ, posle preuzimanja C serije od Airbusa. Da li, eventualno, žele da imaju otvorenu mogućnost nabavke jeftinijeg aviona za siromašnija tržišta? Ako se, prosto, ne želi totalna zavisnost od Airbusa, pa, tu su i dalje Boeing i Embraer.

19. Jan 2019.Pogledaj

Send this to a friend