BEG airport status
LYBE 1320:00 Z 000°00KT CAVOK 10/05 Q1027 NOSIG=
Vazdušni rat na Bliskom istoku: uništenje iranske bespilotne letelice, napadi izraelske avijacije na sirijske i iranske baze, obaranje izraelskog F-16 i turskog T129 Raketni sistem Pečora-2M kakav se nalazi u sastavu PVO Sirije.

Vazdušni rat na Bliskom istoku: uništenje iranske bespilotne letelice, napadi izraelske avijacije na sirijske i iranske baze, obaranje izraelskog F-16 i turskog T129

Subota 10. februar bila je, za poslednjih nekoliko godina, jedan od najdramatičnijih i najuzbudljivijih dana na uvek nemirnom Bliskom istoku. Na nebu iznad Sirije, Libana, Izraela i Jordana dešavale su se pojačane aktivnosti u gotovo neprekidnom vazdušnom ratu koji se, s promenljivim intenzitetom vodi već decenijama. Izrael je ovom prilikom izgubio borbeni avion, Iran bespilotnu letelicu i centar za komandovanje BPL, Sirijci su imali gubitaka u jedinicama PVO a Turcima je oboren borbeni helikopter.

Sve je počelo rano ujutru, oko 4:25 po lokalnom vremenu kada je iznad Golanske visoravni otkrivena, presretnuta i oborena bespilotna letelica za koju je, nakon što su izraelske odbrambene snage (IDF) objavile video snimak dejstva, utvrđeno tip, bila je to BPL Saeghe (iranska kopija američke RQ-170 ali s klipnim motorom) koja je pripadala iranskoj revolucionarnoj gardi (IRGCASF – Islamic Revolutionary Guard of Corps Air and Space Force).

Ostaci oborenog iranskog BPL Saeghe.

Kako je za Air Forces Monthly izvestio poznati iranski vazduhoplovni novinar Babak Taghvaee, IDF je odlučio da iransku BPL zbog njenih taktičko-tehničkih karakteristika (mali radarski i infracrveni odraz, male dimenzije, mala brzina) podigne borbeni helikopter AH-64D “Longbow Apache“ iz 113. eskadrile čija je posada uspešno dejstvovala protivoklopnom raketom AGM-114K “Hellfire“.

Ostaci izraelskog F-16I koji se srušio nakon oštećenja nastalog dejstvom sirijske protivvazduhoplovne odrbane.

Veoma brzo, već u 5:34 usledila je reakcija Izraelaca koji su pokrenuli vazdušne napade na iranske komandne i izviđačke centre u Siriji koji se nalaze na vojnom aerodromu Mezzeh blizu Damaska i u vazduhoplovnoj bazi T4 (Tiyas) odakle je i poletela iranska bespilotna letelica. Na snimku uništenja BPL Saeghe vidi se i uništenje vozila koje služi za komandovanje i kontrolu ovih bespilotnih letelica a koje je usledilo nešto kasnije, nakon obaranja izraelskog F-16. U toj akciji je prema Babaku Tagveu, napadnuto 12 ciljeva, od toga tri baterije sirijske PVO i 4 iranske baze.

PVO Sirije je prema različitim izvorima dejstvovalo s 15 do 23 (po nekima i 25) raketa različitih sistema, Tagve navodi 6 raketa artiljerijsko-raketnog sistema Pancir, tri rakete sistema S-125 “Neva/Pečora“ (moguće modernizovane Pečore-2), 6 raketa sistema S-200V “Vega“ a bilo je i dejstva mobilnih 2K12 “Kub/Kvadrat“. U tom izraelskom napadu bila su upotrebljena tri aviona F-16I “Sufa“ koji predstavlja jednu od najsavremenijih varijanti F-16 na svetu. Naknadno su se pojavile informacije da su dejstvovale i jedinice naoružane sistemima S-75 “Desna“ i “Buk“.

Rekonstrukcija navodne putanje kretanja oborenog izraelskog aviona. Na mapi se vidi da je avion verovatno pogođen na tromeđi Sirije, Libana i Izraela.

Jedan izraelski avion je nakon izvršenog zadatka, prema Babaku, pogođen ili oštećen s dve rakete a poslednje saopštenje RV Izraela govori o tome da je F-16 oštećen raketom sistema Buk i to oko 25 minuta nakon započinjanja napada (6 časova ujutru). To je prvi borbeni gubitak RV Izraela još od 2006. kada je oboren jedan helikopter CH-53 i zvanično prvi gubitak aviona još od 1983. godine.

Ostatak rakete sistema 2K12 Kub/Kvadrat kojima je na izraelske borbene avione dejstvovala PVO Sirije.

Posada F-16I (verovatno iz 107. eskadrile) uspela je da doleti do Izraela i da se katapultira prilikom kojeg je pilot teže povređen jer je avion leteo na maloj visini pri tom brzo gubivši brzinu. Avion je pao u blizini sela Harduf na severu Izraela. Vrlo brzo uzbunjena je dežurna jedinica za traganje i spasavanje i posada je helikopterom CH-53D “Yasur-2025“ prevezena do bolnice Rambam u Haifi. Sirijski mediji preneli su informaciju iz neimenovanog vojnog izvora koji je tvrdio da je PVO pogodila više od jednog aviona.

Neki od ciljeva koje su napale formacije RV Izraela.

U znak odmazde za obaranje F-16I, IDF su u 8:45 časova pokrenule veći talas napada na 6 ciljeva koji su uključivali položaje kopnene vojske i PVO jedinica sirijske armije. Babak Tagve navodi bazu 175. artiljerijsko-raketnog puka severno od Izre, 89. puk za protivvazduhoplovna dejstva u Džababu, bazu Al-Kiswah blizu Damaska u kojoj se nalaze balističke rakete i gde ima iranskog osoblja, 104. vazdušno-desantnu brigadu republikanske garde u reonu Ad Durayj-a takođe u oklini Damaska, 150, puk PVO severo od grada Aleqain i 13. brigadu PVO severno od Ad Dimasa.

Na severni Jordan padali su prvi stepeni raketa sistema S-200.

U napadu su učestvovali borbeni avioni F-15I i F-16I a televizija Al Arabija prenela je informaciju da je tom prilikom PVO Sirije pogodila jedan F-15 čija je posada uspela da izvrši prinudno sletanje. Za uništenje iranskog C2 (command and control) sistema za upotrebu bespilotnih letelica u vazduhoplovnoj bazi T4, Izraelci su upotrebili borbenu bespilotnu letelicu (kamikazu) Harpy-2.

Video izraelske vojske koji prikazuje obaranje iranske BPL i uništenje zemaljske komandne stanice:

Istog dana oko 13 časova po lokalnom vremenu kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG –Yekîneyên Parastina Gel) oborile su borbeni helikopter T129B ATAK turske armije koji je učestvovao u borbenoj misiji u severnom delu Sirije, u okviru operacije “Maslinova grančica“. Helikopter se srušio u blizini sela Qaddah, blizu grada Afrina, turska vojska saopštila je da su poginula oba člana posade a letelica je pripadala eskadrili “Volkan“, helikopterskog bataljona Taarruz, vazduhoplovna baza Erhac-Malatya. Ovo je prvi gubitak turskog vojnog vazduhoplovstva u akcijama protiv sirijskih Kurda koje traju već više od tri nedelje.

Borbeni helikopter T129 ATAK turske armije / Foto: TAI

To je ujedno i prva borbena upotreba borbenog helikoptera T129 koji predstavlja tursku varijantu italijanskog A129 “Mangusta“, konkretno varijante A129CBT a koji je prilagođen potrebama i zahtevima turske armijske avijacije. U odnosu na Mangustu, T129 ima integrisanu elektronsku opremu i naoružanje turske proizvodnje, ugrađene su i dorade na transmisiji, rotorima, konstrukciji a ima i drugačije motore.

Snimak pada turskog helikoptera:

 

Komentari

A

Ali da se mi vratimo ovome clanku i Siriji.Nije tacno da je Izrael koristio 3 aviona , vec 8. Od 8 aviona ,4 su pogodjena , od toga jedan F16 se srusio , dok je jedan F15 tesko osteven ali su se svi osteceni avioni uspeli prizemljiti. Sirija je koristila S200 i BUK sisteme u ovom slucaju.
Rado bih sa vama podelio linkove mojih informacija , ali mi odmah izbrisu clanak , cim kopiram link. Siriski PVo je oborio i 13 izraelskih raketa.

„According to the report, the Syrian military used S-200, Buk and Pantsir-S systems against Israeli aircraft and missiles. During the first strike on Syria, Israeli aircraft reportedly launched 11 air-launched cruise missiles. 8 of them were intercepted. During the second strike, Israeli aircraft launched 7 air-launched cruise missiles. Syrian forces intercepted 5 of them.“

Additionally to the downed F-16I of the Israeli Air Force, at least one Israeli F-15 warplane wad damaged by a Syrian missile and was forced to make an emergency landing on February 10, the Al Arabiya TV network reported citing own sources.
According to unconfirmed report, in total 3 Israeli warplanes were damaged additionally to the F-16 which was downed by the Syrian forces earlier on February 10.“

Odgovori
R

Nikakvi dokazi ne postoje oko ovoga, osim rekla kazala…

Meni je rekao ,,Covek,, inace Americki SEAL, koji je u Siriji , da su sledece noci upali u ,,tajnu rusku,, bazu kod Aerodroma Tayfor i likvidirali 186 ruskih sto Oficira, sto vojnih policajaca (?!!).

Mislim aj ne zanosimo se, ne samo zbog toga sto je Izrael CELE noci i dana kasnije leteo iznad Sirije, CAK do Halepa i Baze Sfeira (pogodjena nesumljivo), nego i zbog toga sto ne postoji nijedan relevantan, autoritativan izvor koji potvrdjuje ,,osetecenje,, F-15, niti ,,oborene,, rakete Izraela. Pa PALE BI U SIRIJI ! Znas li koliku ,,Predstavu,, od tih 10-ak ostataka raketa bi Sirijci napravili ? Show :)))
A nema NISTA !

Oboreni F-16 je ,,jedva oboren,, sto se kaze, Piloti su preziveli, a po avionu je osuta jaka ,,paljba,, VEC modernizovanih sistema S-200 i KUB PVO Sirije. O modernizaciji se mnogo pisalo. Ako su iole mogli, oborili bi jos Izraelskih aviona sledeceg dana i noci kada je usledila ,,Osveta,, RV Izraela. Da ne govorimo o tome da je najveci deo Sirijske PVO ,,umrezen,, i aktivno podrzan od Ruske PVO koja objektivno (a ne formalno) pokriva dobar deo Sirije (deo koji je predmet nasih pisanja oko ovih dejstava)!

Kako i da je…na rekla kazala se nista do sada u ratnoj istoriji nije baziralo.

Sada verovatno sledi novi sukob tamo, moguca Americka intervencija u Siriji pa cemo videti mogucnosti i jednih i drugih i ,,Trecih,, (Rusije, ako se ozbiljnije umesa)… Znaci nece mnogo proci, znace se….

A

Ja cu samo da kazem da je nemoguce da V Rep Sroske obori vise aviona NATO nego VS , sa 100 puta oskudniom opremom i tehnikom.
A u Srpskoj je oboreno 7 aviona Nato ( dva pilota zarobljena).
Za Tuzlu ne znam , licno ne verujen , ali za dva helikoptera u Albaniji ima svedocenje potp. Srbobrana Radica pripadnika 72 spec. brigade .

Ukucaj te na YouTube „Udar Groma 1-3 Akcija unistavanja Apache-a“

Ako potpukovnik laze , neka mu je na cast i obraz.Helikopteri nisu oboreni aviacijom , vec ih je unistila diverzantska grupa ! Unistena su 2 helikoptera .

Odgovori
A

A o napadima nase avijacije na aerodrume Tuzla i Rinas.
Govori Milan Vidojevic , a tvrdi da cita podatke ruskih sluzbi .
Posto meni ne daju da delim linkove ( brisu mi te postove ), napisacu vam kako da to nadjete na youtube-u.
Ukucajte

Oboreni NATO avioni 03

A ima re i svedocenje Puk. Andjica o obaranju B-2 ( coveka koji je oborio f117)
ukucajte na youtube
Ппук Ђ. Аничић о обарању Б-2А
eto ima toga koliko hoces ….Na svako me je da veruje ili ne veruje.

B

AH64 je helikopter.
Kao svaki helikopter, finesa mu je nikakva.
Dakle, tamo di ga pogodis, tu pada.

Napad na aerdorom u Tirani ne bi mogao proci nezamjeceno.
Radi se o civilnom aerodromu u kojem radi puno civila.
Isto tako, napad na Tuzlu, aerodrom je tako blizu gradu kako ne moze proci nezamjeceno.

Zao mi je.
Zadrzimo se na realnoj osi. Imaginaciju cemo citati u knjigama i gledati na filmovima.

V

Da, baš jedan NATO tek tako pogreši i „slučajno“ pogodi voz na mostu.
I da su NATO-u odjednom za njihove rakete i bombe postale legitimne mete televizija, most sa sve ljudima na njemu (Kraljevo), Žeželjev most, da gađa kasetnim bombama centar Niša, da uništava Elektrane i sistem za prenos struje sa grafitnim bombama, da rasipa tone i tone uranijuma po Kosovu i Metohiji i jugu Srbije, itd.
To nema nikakve veze sa slučaJnošću već samo sa osvetom.
Za šta?
To će se već jednom saznati…
Pun je internet analiza, tvrdnji, pravih i ostalih dokaza, a ne treba zaboraviti i Ruse koji su tada na Jadranu imali dva broda za elektronsko osmatranje.

M

до употребе Апача никад није дошло изнад КиМ јер ракетне ј-це ПВО су у доброј мери остале очуване а планом за борбу против хеликоптера су биле издвојене и посебне снаге из корпуса ПВО као и из састава Треће армије: 1 батерија КУБ, 4 ракетне ПВО батерије малог домета С-1М и С-2М као и 4 артиљеријска дивизиона ПВО… + мој друг Павле ракеташ на планину Авала!
како су ове снаге остале готово нетакнуте а и због конфигурације терена, свако оперисање НАТО Хе изнад КиМ било би небезбедно за њих и били би лак плен…а и од копнене интервенције се одустало тако да Апачи нису имали кога да подржавају.

M

@Vlad
Радило се о руском броду Лиман за Електронско Ратовање! његово ангажовање било је бомбастично најављено…али авај, дотични брод никад није регистрован да је упловио у Јадран тј. да је привирио Отрантским вратима…иначе управо та бродица је потонула прошле године после судара са турским бродом у Босфорском мореузу…

b

Za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999god. Milosevicevi propagandni mediji lansirali su prvo pricu o tome kako je navodno nekoliko nasih aviona uspelo da se kanjonom Drine neopazeno provuku do aerodroma Dubrave kod Tuzle i uniste nekoliko desetina NATO aviona na zemlji. Ne dugo posle, pustena je jos jedna prica kako je ponovo nekoliko nasih aviona uspelo da se u niskom letu leteci dolinama reka i kanjonima domogne aerodroma u Tirani i tamo polupa desetine americkih helikoptera Apaca.
Secam se dobro da sam te price citao u tadasnjem nedeljniku ,,Argument“ koji je bio deo ratnohuskackih medija. Brzo se to prosirilo po Srbiji sa ciljem podizanja morala preplasenog naroda. Sa istim ciljem smo svaki drigi dan slusali vesti o obaranju neprijateljskih aviona pa je na kraju ispalo da je oboreno 50-70 aviona.
Naravno, sve su to lazi. Prema zvanicnim podacima oboren je jedan F 16, jedan F 117 i vise bpl. i krsterecih raketa. Ovi podaci su potvrdjeni u par dokumentarnih filmova sa ucesnicima tih dogadjaja a posebno sa ratnim pilotima. Ubrzo posle okoncanja bombardovanja vecina su penzionisani, valjda da ne kvare mlade generacije.
Na zalost u zemlji Srbiji istina se krije na sve nacine a neistine plasiraju gde god se pogleda.

Odgovori
I

Američka vojska je potvrdila i A 10 koji je bez motora sleteo u Skopje, a koji je kasnije otpisan. I jedan Sea Harrier je pao u Jadransko more, pitanje je iz kog razloga.
Da li je mimo toga nešto palo, teško. Do sada bi se saznalo. Mnog „potvrde obaranja“ su bili naši avioni. Naši su dejstovali po Kosovu kao podrška pešadiji.
Priče da o bombardovanju aerodroma u Tuzli i Tirani nemaju vese sa mozgom. I kad naša avijacija bombarduje to se čuje i to daleko. To je nemoguće sakriti, jer bi čule hiljade ljudi.
Dva miga 29 su oborena čim su prešla u BiH, oborio ih je jedan F15 iz reona Doboja.
Prosto je postojala tolika tehnička superiornost protivnika, da je uspeh i ovo.

D

@Bora
Vidite Boro sigurno nije tačno da smo oborili samo 2 aviona kao što sigurno nije tačno da ih je oboreno 50-70. USAF i USN su se poslužili lukavim trikom da gubitke iznad SRJ 1999 godine, za koje ne postoje evidentni materijalni dokazi kod nas(kao u slučaju F117A te F16) a pali su na teritoriji meke od njihovih zemalja saveznica (a to su bile sve u našem okruženju) pripišišu gubicima na trenažnim misijama. Indikativno je po istraživanju američkih novinara te 99 u razdoblju tih 78 dana NATO bombardovanja ti trenažni gubici porastu 4 puta a posle tog perioda se vrate u „normalu“ – prosek koji je godinama manje više bio isti. Na žalost izgubio sam link za taj članak ali verujte mi da je tako nešto zaista bilo objavljeno. Možda bi Živojin koji je daleko više u materiji mogao da nam pomogne.

m

@bora Vazno je da ti znas istinu o nato bombardovanju,a sta je NATO preko njihovog potparola tadasnjeg Dzejmija Seja iznosio u javnost,da su nam u prvih 10 dana unistili preko 300 tenkova i pobili nekoliko hiljada vojnika i jos da su nam potpuno unistili sisteme komunikacija i PVO,pa ne lazemo izgleda samo mi Srbi

B

A dobro, a gdje su pali?
Na tlu Srbije nisu sigurno, jer bi bilo vec napisano nekoliko knjiga napisano na tu temu.
U BiH/HR/CG isto nisu…….preblizu da se ne bi vec culo i proculo.

Jedino a su pali na tlo Rumunjske ili Bugarske…..moguce, ali malo vjerojatno.

V

Svojim očima sam na jednoj stranoj televiziji gledao ceo dan kako laprdaju i pokazuju video o transportu apača za Albaniju. Sutradan muk, i ako su stalno najvljivali izveštaje sa „terena“. Narednih 20 dani ni reč o apačima a onda sve iz početka, s razlikom da je prvo išao Patriot, pa Apači pa onda i prilozi o „terenu“.
I gde se dede Duh Misurija 99-te?

D

Bora pristrasan si, nasi lazu a NATO ne laze?! Pa vec ti je odgovoreno kakve su bile press konferencije NATO portparola i “ gubicima“ VJ…a kad se nasa tehnika i ljudstvo povuklo sa Kosmeta ostali su zapanjeni…nije broj u cijeloj prici vazan vec nesto drugo…posebna tema..

m

MR.D Pitanje je zbog cega je Izrael u „stalno ratu“? 80% oni sami stvaraju sebi nevolje a drugima. A razlozi su mnogobrojni za to. Jedan krupan razlog je velika korupcija u samom vrhu drzave, to je samo jedan deo razloga za takvo stanje rata. Danas su bile vesti da je Netenjahu upleten u korupciju. A za to vreme naro Izraela treba necim i zabaviti pa i ratom. Na tom podrucju niko nije cvecka ali oni ga bas preteruju svojom ratobornoscu. Sto se tice nevidljivih aviona ima podataka da se na F22 poceo skidati specijalni premaz na nekim mestima zbog nepovoljne klime u tom reonu oko Sirije. Od iste bolesti boluje i F35. DEJAN MV. P I ostali u regionu prate i spijuniraju Izrael i razvijaju strategiju odbrane. Nato nas je mozda podcenio ali itekako su znali gde je sta i cemu sluzi sto se tice infrastrukture i civilnih ciljeva. Namerno su gadjani i civili pa i ta kolona sa traktorima. To ima i u izjavi gen. Klarka. Kada nisu uspeli slomiti VJ tada su se okrenuli na civilne ciljeve.

Odgovori
F

Izrael stvara nevolje?Ne bih reko.Delimicno,da,u vezi izgradnje naselja na Zapadnom bregu.Ali,pre svega,on je kriv sto je ziv!Njegovi susedi (a da i ne pominjem razne teroristicke organizacije) decenijama pokusavaju da ga uniste i u tome bi i uspeli da nije izraelske vrhunske armije i naravno,americke pomoci.
Sto se tice korupcije,ona je fakt,ali kod suseda je jos veca!

B

FlyKu……
ostavi se tih mitova o svemogucoj i zloj Americi.
Izrael je dominantan na ovom podruciju jer ima najmocnije oruzije, a to je znanje.

Tamo negdje 2009./2010. zatekao sam se u Libiji, u blizini grada Wadan gdje se nalazila jedna velika ZB Libijske avijacije (za vrijeme Gadafija)..
I tako, upoznao sam i zapovijednika baze, Zemunicki ucenik, pa i kao zblizili se malo…ono, nismo prijatelji postali nego smo svaki dan komunicirali pa i van operativnog vremena.
Ugl….dotakli se teme Izraela, i taj pukovnik kao i ti “lako je njima kad Amerika stoji iza njih“. Pitam ja njega na to sto on zna o Izraelu? A on opet, Amerika i bla bla bla….
A onda pitam ja njega da sto on misli, sto Izrael znao o njima Arapima?
E tu je oci iskobecio, da kako to mislim…..pa reko lako, Izrael zna sve.
Zna kad se molite, koliko puta se molite, kad spavate, kad radite, kako radite, zasto radite, koliko se skolovani, pismeni, kad se zenite, koliko djece imate……….Izrael zna sve jer znaju jako dobro da ih poznavanje neprijatelja samo spasiti moze.
I u pravu su. Pobjedili su. S Egiptom i Jordanom su u miru, trzavicama ali u miru.

Da se ja vratim na onog Libijskog pukovnika, e lik je tako zablinkao i probljedio, ustao covjek i utek’o iz svog ureda :-).
Ugl, nakon te veceri je meni bilo zabranjeno nesmetano setkanje po bazi ;-)

F

Beduin
Nismo se razumeli.
Ja nigde nisam napisao ,,svemoguca i zla,, Amerika.Jednostavno, pomaze Izraelu,to je fakt.I treba pomagati.
A sto se tice tvoje tvrdnje o dominantnosti i znanju Izraelaca,to nije sporno, potpuno si u pravu.I ja sam napisao ,,izraelska vrhunska armija.
Medjutim,Izrael je ljudstvom mala drzava,a susedi mnogoljudni i neprijateljski raspolozeni.Ne vidim nista lose u stranskoj pomoci Izraelu,jer bez nje bi tesko opstao,cak i sa svim kvalitetima i prednostima o kojima smo obojica govorili.

B

Izrael ne zemlja znanja.
Nema tu puno mudrolije.
Prosjecni Izraelac sije okolno arapsko pucanstvo u svakom pogledu.
Razlog?
Vjerojatno sto im vjera ne igra toliko bitnu ulogu u svakodnevnom zivotu.

No, to je politika.
Ista ta politika stvara sliku kakvu ti imas.
Proveo sam poprilicno vremena i u Izraelu i u Siriji (s istom putovnicom isao tamo vamo) i u Jordanu i u Egiptu.
Sad sam u Saudijskoj Arabiji.
I to sto ti pricas o neprijateljski nastrojenim narodima nema uporiste u svakodnevnom zivotu.
Palestinci, naravno s razlogom, su kivni na Drzavu Izrael (po meni bi trebali biti na cijeli svijet), no Izraelca nece zatuci cim ga vide.
Spusti tu loptu na zemlju, jer nema sta traziti u zraku.

A

Tako da izgleda da je ovo ipak sve pocelo Oktobra 16-tog prosle godine kada je siriska S200 pogodila izraelski F35 u pogranicnom delu sa Libanom. F35 se uspeo spustiti ali vise nije upotrebljiv.
Naravno sada ce googl majstori da ospu paljbu, da je ovo prosto nempguce , da je F 35 nedodirljiv i za novije sisteme idt……
Pa i F 16 je bio nedodirljiv za Kub , pa je oboren , i F117 je bio nedodirljiv i nevidljiv za Nevu , pa je oboren. Sve ovo samo dokazuje da PVO sistemi starije generacije i dalje mogu da budu smrtonosni za najnovije avione i njihovu tehniku.

Odgovori
A

Few hours after the missile incident with Syria, the Israeli media reported that the Israeli Air Force’s F-35 stealth multirole fighter went unserviceable as a result of an alleged bird collision during a training flight.

The incident allegedly took place “two weeks ago” but was publicly reported only on October 16. However, Israeli sources were not able to show a photo of the F-35 warplane after the “bird collision”.

Furthermore, it is not clear if the F-35 can become operational again because its stealth coating was damaged. Thus, according to the Israeli version, the warplane reportedly became no longer operational after the bird collision despite the fact that the F-35 earlier passed the bird strike certification with great results (official info here). The F-35 is the world’s most expensive warplane. The price of developing the F-35 is now about $406.5 billion.

Israel is actively buying the world’s self-proclaimed most advanced fighter paying about $100 million for each plane.

Odgovori
A

Prica se da je sirijski S200 pogodio izraelski F35 u granicnom pojasu Libana !!??Naravno sve je spekulativno . Izrael demantuje , Sirija potvrdjuje …Nekako uvek vise verujemo ovoj zapadnoj koaliciji , valjda su jos bolji u propagandi , ma da i tu gube korak.Simptomaticno je da je dan nakon siriske tvrdnje Izrael potvdio problem sa F35 , ali ga je pravdao sa uketanjem ptice u motor. izrael do dana danasnjeg nije pokazao ovaj F35 sto se sudario sa pticurinom…..?????

Odgovori
B

Znas Aleksa,
tesko mi je za povjerovati kako bi zemlja i vojska koja itekako dobro poznaje i razumje vaznost operativnih procedura, poslala zrakoplov s kojim jos nije ovladala u vrucu zonu.

To mi jednostavno ne drzi vodu.

M

BTW T6 sto se ceka sa temama iz Singapura…? Npr. S70i i m jurisna verzija, kfx i sl.???

Odgovori
m

Izrael je dao sebi za pravo da nekaznjeno nasrce na tudje teritorije. Ne znam zbog cega tolike ocene o najmocnijem Izraelskom vazduhoplovstvu. Imaju jako vazduhoplovstvo ali ne i najmocnije. Ako neko poredi njihovu moc na svetskom nivou sa Libanom, Jordanom, Sirijom, Egiptom, Irakom, Hezbolahom itd… onda je to poredjenje neozbiljno. Verovatno je Sirija upotrebila starije sisteme pvo. Da su upotrebili sistem Buk bilo bi jos koji F16 na zemlji. Verovatno su Izraelci izbegavali da budu u reonu dometa sistema Buk jer nije cela Sirija pod njihovom zastitom. Rusija ima iskljucivi zadatak u Siriji neutralisati teroriste i cuvanje svojih baza. Putpin je vec „zamolio“ Netenjahua da mu ne dira baze. Iran je zapretio da nece vise sedeti skrstenih ruku na sledece napade. Situacija je vrlo komplikovana. Drugo sumnjam da na celu Izraela sede razumni ljudi hladnih glava.

Odgovori
M

Izrael nemoze si dozvoliti razumne ljude i hladne glave kad je rat a oni su vjecno u ratu, a rat je nerazuman! I odavno su shvatili da najbolja obrana je napad i radi male povrsine sa 6mil stanovnika nemogu si dozvoliti vođenje rata na svom teritoriju! Sa Lazanskim teorijama samo sam htio reci da nema smisla baratati sluzbenim-nesluzbenim brojkama jer nikad necemo saznati pravu istinu!
Bez obzira na rusenje f16 jos uvijek bi volio da kod nas dođe eskadrila 16-ca a nek se gripen dokaze negdje drugdje!

B

Ooooo Mr.d.
Koja zabluda. Ogromna zabluda.
Izrael si ne moze dopustiti nista drugo osim ljude s hladnim glavama, ogromnom kolicinom operativna iskustva i znanja i celicnim testisima.

D

IAF u regionu pre svega dominira zahvaljujuci odlicnim obavestajno-izvidjackim podacima. Decenijama prate kretanje VOJIN i PVO neprijatelja i u svakom trenutku znaju njihovu tacnu poziciju, takodje savrseno znaju njihove takticko-tehnicke karakteristike. Na osnovu tih informacija planiraju: pravac napada, visinu i daljinu sa koje ce dejstvovati .
Obaranje F-16 je verovatno zbog greske pilota (nedovoljno precizna navigacija ili nedisciplina).

Neko je pomenuo NATO i Kosovo . NATO nije smatrao VJ za ozbiljnu pretnju i zato nije imao dobre obavestajne podatke gadjali su i OVK i albanske izbeglice …
Naravno tu je i konfiguracija terena , taktika, disperzija, maskiranje , kontaobavestajna zastita …

Odgovori
M

напротив, током 78 дана агресије, НАТО није успео да у потпуности сломи и уништи нашу ПВО и самим тим да оствари први циљ ваздушне кампање а то је неутралисање ПВО! било је краћих прекида у систему ПВО али су наше ракетне ј-це успеле да се сачувају и током целог рата да држе агресора на већим висинама. према томе претња од наше ПВО била је присутна током целог рата!

колоне „избеглица“ које су гађане од стране НАТО…па овај, можда је у тим колонама било и понеко војно м/в ВЈ…можда…

B

1.postulat vojne akcije.
Ista se pokrece do ispunjenja politicka cilja.
E sad, pitanje je sto je bio cilj?

P

Ako je neki Nato avion gadjao kolonu sa albanskim izbeglicama takvu odluku je doneo na zahtev komande, prema podatacima elektronskog izvidjanja po uocenim pravilnostima prilikom kretanja.
Mogao si da se posavetujes cak i sa ‘svojom’ knjigom.
Sad vec zvucis kao nabedjene SF velicine koje i dan danas tvrde da smo ubijali svoju decu sa protivgradnim raketama jer boze nismo imali cime da se branimo.
Svaki put kad se ‘mozda’ pojavi u tekstu, izgledno je..

M

ја бих могао тебе цео дан да слушам/читам! :)

B

Nema toga u NATO doktrini.
Kad je u zraku, zadnja je pilotova.
Misija je unaprijed isplanirana.
Ako dodje do izmjene tijekom misije i pilot uoci target of opportunity, on odlucuje o djelovanju po njoj.
Naravno kako ce zatraziti potvrdu od kontrole, ali njegova je zadnja.

P

Beduin
Gledao si snimak gadjanja voza u Grdelickoj klisuri.?
Ako se ne varam komanda je trazila da se gadja, nije bila pilotova zadnja nikako.
Ako je taj amer poleteo unapred da gadja tu nesretnu kolonu(sa sve ‘mozda’ od mrguda) , taj cilj mu je sugerisao neko, sigurno nije sa neke osmatracnice dojavljeno.
Kakva Nato doktrina?
Stroga koordinacija i postupanje po naredjenom, kao u i svakoj vojsci. Zadnja je pilotova kad je u direktnom duelu uvek.

M

@Beduin
мој другар Павле је донекле у праву по питању поменуте колоне. кажем донекле јер се мало фрља за изразима те га је тешко пратити…

елем, била су два случаја са бомбардовањем колона цивила током ’99-те на КиМ. у првом случају, када је несретна колона откривена, април месец, рејон Ђаковице, сва расположива авијација НАТО у ВаП КиМ се опозива са првобитно планираних задатака и усмерава се да дејствује на исту. за откривање таквих „капиталних“ циљева био је задужен, између осталог, авион типа Е-8 J-STARS који је свакодневно орбитирао у северо-источном делу Албаније, дуж границе са КиМ. само навођење ЛБА, односно давање података о мети коју треба гађати издавало је КМ у ваздуху ЕЦ-130 и исти је орбитирао у ВаП Македоније…како је НАТО мислио да је наишао на уносан циљ, колону ВЈ, да гађају колону позивају чак и ЛА (ако се не варам били су холандски Ф-16 у питању, који су носили по две бомбе Мк-82 поред ловачког наоружања)…и тако на несретну колону, у пар наврата, сви су се истресли…
епилог: због такве грешке, јер западни медији су били итекако осетљиви на цивилне жртве, уводи се нови систем одабира мета са још већим рестрикцијама за пилоте. чак се иде дотле да се лично зове генерал Весли Кларк, главно-командујући операције Савезничка сила, да он лично даје одобрења за дејствовање по уоченим циљевима (седео је у CAOC (Combined Air Operations Centre) у Вићенци (то је у Италији, Павле) и пратио ток ваздушне кампање…цео тај поступак око одабира мета, нама је давао драгоцено време за реаговање тј. за бежанију!!!

B

Ajmo ovako.
Sto mislite, da li ta svemocna tehnologija daje stvarnu sliku?
Sta mislis, vidi li onaj na zaslonu AWACSa razliku izmedju tenka ili kamiona?
On vidi “nesto“ sto se krece tuda i tuda tom i tom brzinom.
On vidi elektronski otisak necega, te na osnovu puno drugih parametara izvlaci zakljucak sto bi to “nesto“ moglo biti.
On ne vidi ni tenk ni kamion. On vidi tockicu na zaslonu pa procjenjuje sto je to.

Da, greske se dogadjaju.

P

Mrgud
Ne, nismo drugovi, nismo tapkali, klikere igrali na okis ili se penjali na obdaniste tezim putem.
Kretanje sa ustaljenom frekvencijom prolaza dize uzbunu o mogucem cilju.
Kad ti tokom vazdusne uzbune iz tvog pravca pridje vozilo i sugerise sklanjanje i maskiranje ili kretanje bez stalnog razmaka, a ti jos u maskiranom prakticno neupotrebljivom pborbenom vozilu…onda razmisljas kako on tebe zapravo vidi.
A od koga si ti bezao i reagovao?
Imam advokata, skup je, sve sporove sam dobio, ne treba mi besplatno, dakle pricaj u svoje ime..

M

@Beduin
све је то тако, само што осматрање и тражење покретних циљева на земљи радио Е-8 Јoint STARS (Joint Surveillance Target Attack Radar Systemа) а не Е-3 AWACS! за поједине циљеви за које смо знали да су откривени, НАТО авијацији је требало и по 12 сати да реагују!!!

poyy za Pavla :)

P

@Mrgud Ja se odlicno secam da su negde oko 20 maja oko Beograda prvo prastale bombe,pa onda vazdusna uzbuna.
Nasa PVO je bila na izdisaju, a osecala se velika nervoza u vojsci i narodu, jer je bilo jasno da je pitanje dana kada ce NATO moci da napravi kopnenu invaziju, bez da mu se suprotstavi ikakva PVO.
Dakle, to je tacno da „nije sasvim unistena“ – sto su nam i pokazali na paradi 2014, jer nista novo i nemamo – ali u maju-/junu 1999 je bila na izdisaju, kako kvantativno tako i po katastorfalnoj zastarelosti i inferiornosti u odnosu na tehnologiju zemalja NATO
Nije Sloba dao Kosovo tek tako, to je bio najbolji moguci potez u to vreme, i svako oklevanje bi kostalo potpunog unistenja Srbije i jako mnogo zivota

M

@Petrovic Dusan

тако је Душане! мото-техника, колко толко сачувана али не без последица! стални „маневар“ (односно бежанија) оставили су велике последице а за замор људства да не причамо!!! у то време ни једна ракетна ј-ца није смела да буде на истом месту дуже од 48 сати. у пракси, задржавало се и мање од тог рока, с’тиме да један положај никад није смео да се употребљава изнова! има податак да је једна ј-ца мењала, за 24 часа, чак 13 пута положај!!!

е сад, копнена инвазија! да не ширимо причу око тога, али…у даљем току кампање, обзиром да је Србија је већ добро избомбардована испод 44 паралеле, долази Београд на ред и прелепи мостови на Сави и Дунаву…. како је то, тадашњем Вољеном Вођи, било превише близу његове гузе…епилог сви знамо како се завршава…

A

Naravno samo nagadjanja. Koliko je raketa ispaljeno , ali i koliko je aviona letelo ????Sirija je izbegavala okrsaj protiv Izraela , svih ovih godina unazad. Nije odgovarala na provokacije Izraela u meri u kojoj je mogla.Jednostavno situacija na terenu joj nije dozvoljavala da pored borbi na zemlji , otvori i nebeski front.. Ali sada kada je Rusija tu , to je vec druga prica, zato je i odgovoreno ovako zestoko ….Tacno je da sistemi Neva i Kub… i vecina ruskkih raketa 50 godina, ispaljuhu po dve rakete na cilj. Verovatno su dejstvovali i u dolasku i u odlasku letelica, specialno mobilne baterije ( kub i buk).Iskustvo mi govori da je upravo raketa ovih sistema pogodila cilj. Mi smo u RS-u oborili 7 Nato i 3 Hrvatska aviona ( prema nasoj evidenciji), naravno u javnosti je druga slika . Tako i ovde , nije ovo prvi Izraelski avion koji je pao ( koji je pogodjen )…..

Odgovori
M

Kao i galebovi kad su skrsili Tuzlanski i Albanski aerodrom… Deseci f16 i ah64 skrseni skolskim avionima😉

P

Mr. D
Podeli ovde odakle ti taj podatak?

K

@Mr. D. To su bajke Lazanskog. Zar bi NATO premještao zrakoplove u Albaniju iz Italije gdje je sva logistika? A zrakoplovi i tako imaju dolet > 1000km.

K

@aleksa, gdje su to i kada oboreni hrvatski avioni iznad srbije?

2

@Pavle
Kako odakle mu, pa od Ložanjskog!

M

не заборавите и уништени AWACS у рејону пл.Ртањ као и тешко оштећење америчког носача авиона у Јадрану! х_Х

P

Pavle,
podatak je sa jednog youtoube klipa (Napomena: nije za starije od 6-7 god :), mislim da se lik potpisuje kao Čika Srbin.
Krunoslave,
pretpostavljam da je Aleksa iz Republike Srpske (RS).

P

Mrgud
I taj podatak je iz knjige cenjenog, vise puta citiranog autora?

M

не Павле, извор је „часопис“ Треће Око!!! а о поменутим акцијама срБског РВ, пишу између вести о детету ђаволу које се чува у бази Бондстил на КиМ и звезданој капији/порталу која се баш налази на поменутој, мистичној, обавијеној тајнама, планини Ртањ!!! ;)

B

@Krunoslav
Čovhek je napisao RS i misli na Republiku Srpsku
@Mr D.
Ovo što je Aleksa napisao se odnosi na ’95 i nema veze sa ovim događajima koje opisuješ (da li stvarni ili ne) koji su trebali biti ’99-te

P

Mrgud
Pa podeli izvor koji navodis, barem ptepricaj sta si procitao. Neka i drugi daju ocenu verodostojnosti.
Ja pricah poodavno sa nekim iz pvo, o obaranju transportnoh aviona koji su dopremali oruzje u Hrvatsku sa raznih strana. U to vreme ni vas voljeni novinar nije imao pojma o tome, pa ni vase omiljeno Trece oko.

P

U vezi Aleksandrovog navoda:
„Mi smo u RS-u oborili 7 Nato i 3 Hrvatska aviona ( prema nasoj evidenciji)…“
Na prvu iz glave:
a) Hrvatska – znam za po jedan MiG-21 u Oluji i Bjesku, vjerovatno je moguće da je još jedan oboren (možda se broji Mi-24, za koji Hrvati tvrde da je zakačio dalekovod, a Srbi da su ga oborili)?
b) NATO – Mirage 2000, Harrier i F-16, 2 x Predator; znači još dva ne mogu da uklopim?

m

@krunoslav Lepo je napisano iznad RS(republike Srpske) ali to mu skoro isto dodje

M

@Pavle
аууу Павле, бојим се да ти човече уопште не разумеш моју поенту!? па човече, какви оштећени НА у Јадрану, какви звездани портали на пл.Ртањ…оборени Авакси…дете ђаво…напади на Тузлу, Ринас….!??? то је бре све лаж, измишљотина!!! ццц…ауауау…

а о поменутим обарањима, које сад наводиш, има о томе написа у књизи: Ваздушни рат над Републиком Српском и Републиком Српска Крајина, аутора Бојана Б. Димитријевића…ако ти је овај аутор по вољи или си можда и са њим у завади!? :D

M

@PeleBC Sad tek shvatam da su snage Republike Srpske oborile vise aviona od snaga SRJ tokom rata sa NATO.

P

Mrgud
RexMrki, ne, nemas ti poentu.
Pricao si da sobom, sta cu ja u toj nazovi prici? Sve navedeno si samo ti spomenuo.
E, naveo si knjigu, bravo na to.
Nisam citao, upoznao sam oficira koji je ucestvovao u pomenutim dogadjajima, i ne samo tim.
Toliko.

D

Iznad Gradiske 1995. god oboren je u Mig 21 Rudolf Peresin, 1992. iznad Dervente oboren Antun Rados u Mig 21, 1995. god oboren Mi 24 kod Drvara iako su tvrdili da je zbog vjetra…HRZ navodi gubitke od 5 Mig 21 tokom rata…snage tzv. Armije bih su imale izmedju 3-5 gubitaka helikoptera..VRS je izgubila dio Orlova i Jastrebova sto od NATO lovaca (sest aviona) sto od dejstva pvo muslimanskih i hrvatskih snaga…PVO VRS je oborila F 16 95. god kao i Mirage 2000 iznad Pala i Sea harrier 1994 god kod Gorazda…

B

ja sam mislio da je taj MI24 neoboriv :-)

sala mala.
taj je zakacio repnim rotorom za dalekovod.
nije oboren.
no, zar je i bitno? izgubljen je.

meni osobno bi gubitak zrakoplova na takav nacin teze pao nego da je skinut od strane neprijatelja.

P

Ako se ne varam, tu su i 2 Predatora (od 4 prva koja su proizvedena). Licno sam bio svjedok (neuspjesnog) dejstva Praga u Posavini protiv jednog. Dva su oborena ’95.

https://en.wikipedia.org/wiki/General_Atomics_MQ-1_Predator#In_the_Balkans

BTW, jos uvijek „ganjam“ ona dva koja nedostaju do Aleksinih 7. Iako mi se cini da bi u spisak oborenih aviona HRZ trebalo ukljuciti jos jedan MiG-21, ali nemam trenutno izvor za ovo.

@Duks BL
Taj MiG-21oboren iznad Dervente nisam racunao.

D

Cela akcija je planirana znatno ranije od strane Izraela i BPL je posluzila samo kao povod. 90 sekundi u VaP-u Izraela, a Apach poleti, doleti, zahvati cilj i unisti ga za to vreme? I odmah za 1 sat i 10 minuta bombarderi bombarduju Siriju??? Pa za to vreme ne bi ni bombe stigli da izvezu iz magacina i okace ih na avione…a gde je planiranje napada?
Sve ovo nema ama bas nikakve veze sa BPL, smisljeno je to jos ranije.

Odgovori
J

Izraelska vojska je u konstantnom stanju borbene gotovosti. Narocito IAF. I uvek imaju avione i helikoptere u vazduhu, spremne da reaguju na bilo kakvu pretnju. Tako da uopste nije cudno sto su posle 90 sekundi stigli i oborili bespilotnu letelicu.
Dezurni avioni su naoruzani, tako da nema potrebe da cekaju da izvezu bombe iz magacina…

O

Ne bih rekao da je planirana mnogo ranije. Izrael je već nekoliko puta gađao Hezbolahove mete u Siriji, bez ikakvih gubitaka (april, septembar 2017, prije toga januar, decembar 2015 i nekoliko puta 2013. i 2014.), ipak mislim da se radilo o odgovoru na prelet iranske BPL . Moguće je i da su Iranci/Sirijci svjesno htjeli da naprave zamku kako bi onda pokušali da obore izraelske avione.

Izraelci su „Saegheh“ pratili malo duže od leta od minut i po koliko je trajao u vazdušnom prostoru Izraela. Vjerovatno su znali da se radi o iranskoj BPL, a „Saegheh“ može biti i UCAV (naoružana BPL) baš kao i „Shaheed 129“ koji Iranci koriste u Siriji.

Izraelski izvori navode da su BPL pratili tokom leta u blizini jordanske granice i oborili dejstvom „Longbow“-a iz 113. skvadrona nakon ulaska u vazdušni prostor Izraela. Inače ovo nije prva upotreba „Apača“ u v-v ulozi u izraelskom vazduhoplovstvu.

i

Apsolutno se slazem sa vama.Izigravati zrtvu je uvek bio najbolji izgovor za napadaca.

M

сама чињеница да Иран 11. фебруара слави 40.-то годишњицу исламске револуције, била је довољна да Израелци подигну борбену готовост на виши ниво и да буду опрезнији него обично!
и сам текст Аir Force Monthly који се бави овим догађајем, наводи да је ово требала да буде прва борбена употреба БПЛ Исламске револуционарне гарде против циљева у Израелу а све зарад снимак напада БПЛ који би настао том приликом који би се после приказивао на саму годишњицу прославе револуције!

можда да су изабрали други датум…!? :D

R

Planirano. Planirano nego šta. Ni na izlet se ne ide bez plana.

Ж

Свакако да је то била иранска провокација јер су употребили БПЛ с релативно слабим ТТ карактеристикама, имају они борбено много моћније летелице исте класе.

m

izrael danonocno prati preko svojih vojnih satelita pokrete vojske pvo sistema i avijacije i u siriji i juznom libanu,tako da osim vec poznatih siriskih meta uocavaju i iranske vojne komvoje koje ulaze u siriju,vide se promene na infrastrukturi,odnosno nove vojne baze i siriski pvo,tako da mete koje su izraelski avioni gadjali nisu lazne niti od juce.inace izrael za dejstvo u siriji uglavnom koristi vazdusni prostor libana ili turske sa kojih iznenada ulazi u siriju i dejstvuje po unapred odabranim metama.problem je na povratku kada se moraju najkracim putem vratiti u izrael preletajuci gustu sirisku pvo,tako da se redovno desavalo,da siriske rakete jure izraelske avione kada su oni vec u izraelu.ovog puta sirici su ispalili procenjuje se cak 30 pvo sistema razlicite vrste,tako da je po svedocenju pilota uz ic mamce nastao na nebu pravi pakao jer su rakete pogadjale vec ispaljene rakete,a pilot koji je bio u vrlo teskoj situaiji je jurio na vrlo maloj visini da bi izbegao projektile,ali uprkos tome iako avion nije direktno pogodjen bliznski upaljac se aktivirao u blizini aviona ostecujuci avion koji je pao u izraelu.piloti su iskocili na vreme,ali zbog male visine iskakanja su bili povredjeni.avion je srusen,a sirija je ostala bez velikog uistinu zastarelog pvo arsenala.

Odgovori
A

Pa zar svemocni NATO nije imao mnogo vise satelita i obavestajnih podataka na kosovu? I sta je pogodio osim stacioniranih objekata? Oces da kazes da je sve istuna sto Izrael kaze? Zasto je Natanjahu odmah zvao Putina?

J

@ A sad
Mozda je zvao Putina da ga obavesti da se ne igra i da malo obuzda svoje saveznike u Siriji. A mozda ga je zvao i da ga upozori da ne pomaze Sirijcima i Irancima dajuci im informacije? Ko zna. Sigurno ga nije zvao da se ispricaju. Izrael se ne igra, niti bilo ko sme s njima da se igra. Izrael ima 300-350 modernih borbenih aviona F-16 i F-15 spremnih da preoru Siriju, a Rusija nema kapacitet da to zaustavi. Zato ni Putinu nije u interesu uvlacenje Izraela u rat. Nekoliko desetina ruskih aviona nije dovoljno za borbu protiv IAF-a, a Rusija, kao sto znamo ima svega 70-ak Su-35 i jos toliko Su-30. Ostatak RV je dosta zastareo. Uostalom, Izrael ima najbolje RV na svetu, a nalazi se i pod zastitom SAD-a, tako da Rusija ne moze sebi da priusti sukob sa Izraelom.

B

@Jovan
Putina niko ne zove da mu kaže da se smiri, pošto se tako ne razgovara sa čovekom koji je u stanju da slisti svaki oblik života na planeti, uključujući i sićušni Izrael. IDF je fenomenalan protiv arapskih indijanaca, ali im je jasno da se protiv Rusa ne može. Što ih, tako moćni, nisu sprečili da pomažu njihovom smrtnom neprijatelju Asadu i da preokrenu ratni ishod? To je mnogo ozbiljnije od obaranja jednog aviona. Što Netanijahu tada nije pozvao Putina da mu zapreti? Zato što je razuman čovek, koji je posle obaranja izrelskog aviona brže bolje izjavio da što se njega tiče ova situacija može da se smatra završenom. Vaša naivnost je bezgranična kada sabirate avione i na osnovu toga izvlačite zaključke. Ne zaboravite da u ruskoj vojnoj doktrini stoji da mogu da nuklearno odgovore i na konvencinalni napad. Izrael vojno ne igra i nikad neće biti sposoban da igra u ruskoj ligi. Stoga, malo manje fanatizma i ostrašćenosti ne bi bilo na odmet i videćete kako će se povećati ozbiljnost komentara.

P

Jovane,
vidim da si veliki fan Maccabi-ja, ali nije ni CSK protivnik za potcenjivanje.

Ž

Причати о неком великом конвенционалном сукобу Израела и Русије је крајње неозбиљно.

Као и о томе да нешто Израел упозорава Русију.

I

Zato sto je toliko jak Netanijahu ide kod Putina na noge i rukoljub u Soci dvaput godisnje.Izrael je mocan protiv okolnih arapa samo onoliko koliko ga ameri podrzavaju i Rusi dozvole…

K

Nemojte zaboraviti da, iako nije dokazano, ali svi znamo da je i Izrael nuklearna sila.

B

Izrael definitivno nije u istoj „ligi“ s Rusijom.
No, nema toga pojedinca, ma kakvu ligu vodio, a da je van domasaja Izraelske duge ruke, Mossada.

Nema.

J

@Bane
A zasto svemocni Putin onda dozvoljava da Izrael bombarduje vojsku njegovog velikog saveznika Asada? Ne vidim da neko sme da bombarduje americke saveznike npr. Kako je svemocni Putin dozvolio da mu Turska obori avion? Kako je dozvolio da istoj toj Turskoj koja mu ubija pilote, napada njegovog saveznika Asada, proda S-400? Da nije mozda svemocni Putin malo manje mocan nego sto bi to neki voleli?
Znam za rusku vojni doktrinu, nego ne znam da li znate da i taj Izrael ima nuklearne bombe? Da li mislite da bi SAD stajale po strani dok Putin nuklearnim bombama napada Izrael? Sta bi sa Turskom? Nije morao Putin bas nuklearnim bombama da odgovori na konvencionalni napad, ali se nesto ne secam da je odgovorio makar istom merom? Zasto SSSR, koji je za razliku od Rusije bio supersila, nije spasao svoje tadasnje saveznike od Izraela? Kad nije mocni SSSR, tesko da ce Rusija.
Slazem se, malo manje fanatizma bi svima dobro doslo. I malo vise realnog sagledavanja stanja u svetu.

B

@ Jovan
Pre nego sto Vam odgovorim, molim da me obavestite da li ste punoletni? S obzrom na infantilno rezonovanje u ovom i ostalim komentarima, ne bih zeleo da se raspravljam sa detetom.

B

@Krunoslav
Da, tacno, ali to je kikiriki u odnosu na rusku silu. To je vise nego dovoljno za npr. Iran, ali svetlosnim godinama daleko od necega zbog cega bi se Rusija uzbudila (da ne govorimo o budalastinama da im to omogucuje da sa Rusima razgovaraju sa pozicije sile).

B

@Jovan,

ko tebe kamenom ti njega hljebom… Turci obore avion a Putin im spasi pretsjednika. I, na čijoj je strani sad Turska?

Neki ljudi po instinktu razmišljaju „ko ima veće nuklearno dugme“, dok realni svijet i politika ima mnogo drugih lica i rješenja. Ako ti neko u kafani opali šamar i počne da bježi, šta bi ti uradio? Trčao za njim da ga prebiješ? i tamo te dočekaju trojica sa palijama…

Razmišljaj šahovski, nije bitan broj figura na tabli nego njihov raspored, figure se žrtvuju zarad partije…

Niko ne spori da je Izrael jaka vojna sila i tako blizu Sirije koja je izmoždena u dugogodišnjem ratu. I sad ćemo mi navijati kao u Koloseumu i spuštati palac na dole (sjeti se da su tvoji i moji preci bili tamo hrana za lavove)? Za koga si navijao 1995 i 1999-te? za one jače? I to je bio Koloseum…
Snaga Rusije je što sagledava komletnu sliku i pravi strategiju a ne u tome koji je avion bolji ili raketa.

J

@BB
Cudna je ta sahovska partija koju igra Rusija. Sahovska partija u kojoj izgubi citavu Ukrajinu, a dobije Krim. Izgubi Gruziju, dobije Abhaziju. Partija u kojoj BDP sa 2 500 milijardi padne na 1 200 ili 1500 milijardi za svega nekoliko godina. Partija u kojoj se vojni budzet sroza na 47 milijardi. U kojoj joj je vojska sastavljena od oruzja proizvedenog jos u doba SSSR-a.
Nesto me ta partija podseca na onu koju je igrao SSSR osamdesetih godina proslog veka. Znamo kako se to zavrsilo.
Na cijoj je strani Turska? Koliko znam, Turska je NATO drzava i to veoma vazna. Ta ista Turska narucila je 116 aviona F-35, tako da ce po svemu sudeci i Turska imati vise aviona 5 generacije nego Rusija. Ali to nije vazno, vazno je da se prica o S-400 :)
U vezi ovog poredjenja sa samaranjem u kafani, ako i ne pojuris coveka koji ti je opalio samar, zar je normalno da ga sutra cascavas picem i jos mu prodas pistolj, da mu se nadje?

J

@Bane
Drzite se Vi teme, starino Bane. I ako je moguce, drzite se cinjenica. To komentarisanje po principu “Putin je car, on moze da unisti svet, Putin sve zna, Putin je nepobediv” ostavite za komentare na tabloidima, davanje podrske Lazanskom i geopoliticke price ispred prodavnica.
Ako nemate cinjenice koje ce osporiti moje tvrdnje, ne zanima me ni demagogija kojom pokusavate da pobedite u polemici.
I ne, nisam punoletan, imam 7 godina i video sam na televiziji da je Putin najbolji, jase konja go do pasa, nalazi anticke amfore i bas je mocan, a sve to potvrdjuju i Lazanski i Sputnjik, tako da nema potrebe da mi odgovarate, postedite me dok porastem.

B

@ Jovan
Da sinko, upravo tako. Kada budes izasao iz kratkih pantalona, kada prestanu da te fasciniraju Tom Kruz i Top-gun i kada budes shvatio da se ne jede sve sto leti, onda cemo da pricamo kao odrasli ljudi. Do tada prepustam te mami.

J

@Bane
Porazen si snagom argumenata, to inace najvise boli.
Ne mozemo mi polemisati dok god ne naucis odnos snaga, precizne brojke, stanje na terenu… jednom recju CINJENICE!
Ali, cinjenice znaju da smetaju, zabole ponekad, jer ako bi ti naucio i prihvatio cinjenice, onda bi malo manje pricao o Supermenu Putinu, svemocnom gospodaru planete, genijalcu i coveku od koga drhti ceo svet.
Bolje je gledati i Top Gan nego razgolicenog Putina kako jase konja, vadi anticke amfore iz mora i izigrava nekog cara, dok mu je drzava pred ekonomskim kolapsom, pod sankcijama, sa BDP-om na nivou Spanije i Meksika (koji zajedno nemaju stanovnika, teritorije ni prirodnih resursa kao sama Rusija), za zastarelim sovjetskim naoruzanjem i ubedjivati sebe da je on neki gospodar sveta.
Uostalom, polemisemo na portalu koji se bavi ozbiljnom tematikom, zasnovanom na razmeni znanja i argumenata, tako da bi bilo najbolje da izbegavas polemiku dok ne naucis da snagom ARGUMENATA odgovoris na komentar koji sam ti uputio.
Postedi nas sve prica o Top Ganu, Tom Kruzu, obnazenom jahacu konja/nalazacu antickog blaga/vladaru sveta.
Imas bezbroj portala na kojima ces naci gomilu istomisljenika sa kojima se do mile volje mozes dopisivati na temu savrsenog Putina i njegove bezgresnosti.

P

@jovan upravo tako,
MiG-29 je mnogo slabiji od F-16 i u svim sukobima je bio rusen.
U Siriji MiG-29 i nema izazova kad pobunjenici nemaju PVO niti lovacke avione.
Sto se tice rusenja-pa i Srbi su u Bosni i u Srbiji srusili F-16, nije to nemoguce, niti govori o kvalitetu aviona.
Tokom hiljada naleta srusili smo 2, a Sirija 1.
Ovo je prvi gubitak aviona Izraela od 1983.
Bas su ih rasturili Rusi sa kantama Suhoj/MiG i Sirijci

P

Sto se tice Rusije i Izraela- Rusi su i vrlo slaboj poziciji u Siriji: opremu dobijaju samo kroz teritoriju koju kontrolise NATO (Turska-Bosfor,Irak vazdusni prostor) i u dometu su najsavremenijih americkih aviona iz baza u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.
Imaju s-400 i s-300 ali sve zajedno to je oko 120 raketa.Samo na sirijsku bazu Us je poslala 60 tomahavka.Na Ruse bi poslali 600.
Koliko raketa od 600 moze da obori 120 raketa iz S300/400? U najboljem slucaju – teoretski nemogucem – svih 120.
Sto znaci da je 480 pada na Hmejmim i Tartus koji su bez zastite osim Pancira.
Hajde, Panciri koliko imaju raketa,Jos 100 srusili.
Pada 380 tomahavka.
Onda krece bombarodavanje B-2 i zatim B-52 uz podrsku F-22 i nepobedivog F-15.
Odnosno, u slucaju napada na Rusku bazu od strane NATO ili Izraela,
Rusija se moze braniti iskljucivo nuklearnim napadom na Ameriku-sto bi znacilo i unistenje cele Rusije jer je Amerika jaca nuklearna sila-sve ruske podmornice su potopljene u prvih par minuta (ameri ih prate i imaju mnogo bolje podmornice).ruski TU-160 /Tu-22/Tu-95 koji su svi zastareli i nemaju stealth za cas sruseni, a Rusija unistena americkim raketama koje bi bile lansirane pre Ruskih, jer Amerika ima nebrojeno vise i savremenijih satelita kojima prati Rusiju, i sve slusaju i znaju.
Procene su da bi zbog razudjenosti stanovnistva u Americi prezivelo mnogo cise, nego u Rusiji gde 90% ljudi zivi u vrlo uskom delu oko Moskve i Peterburga.
Da li bi Rusija isla na ovo, zbog par hiljada vojnika u Siriji? Tesko.Precutali bi.

M

@Jovan Cinjenice su takodje:

Rusia:
– 144.3 miliona stanovnika
– GDP 1.283 trillion USD (2016)

Meksiko:
– 127.5 mil.
– GDP 1.046 trillion USD ‎(2016)

Spanija:
– 46.5 mil.
– GDP 1.232 trillion USD (2016)

Velicina terirorije i resursi nesporno idu na ruku Rusiji.

M

Petrovic Dusan

Kako mali Perica zamislja pobedu………. stvarno neozbiljni komentari.

Zar ne primecujete kako sami sopstvene tvrdnje pobijate !? Kazete avion je rusen u svakom sukobu – los je, a zatim konstatujete kako rusenje drugog tipa aviona nista ne govori o njegovom kvalitetu !?

Zatim rasipate se raketama kao da ih Amerika ima vise od Rusa u arsenalu.Nesto Vama strucno objasniti je uzaludno trosenje vremena.Gomila nabacanih izjava samo objasnjava koliko vi nemate dodir sa realnoscu.Steta sto tako povrsno iznosite reklamni materijal na malo ozbiljnijem sajtu koji se bavi vojnom tematikom.

Jovan

Blago vama dok vodite internet ratovanje, kad java zameni snove –
plasim se necete se snaci sa vasim zastarelim shvatanjima.

P

@mig 29
Upravo Vi pisete kao mali Perica. Ne pobijate nijednu jedinu moju tvrdnju argumentom.
1/ Los avion jer je u svakom vazdusnom boju srusen,u kome je ucestvovao.Osim toga,ima malo resurs motora i kvari se
2/svaki avion moze biti srusen uz pomoc PVO, sto ne znaci da je los.A od 1983 (kad je poslednji oboren) do 2018 Izrael je bar nekoliko desetina hiljada puta izvrsio borbena dejstva sa F-16 nad Sirijom o Libanom i td.Dakle, procentualno njihov gubitak je nemerljivo beznacajan i odnosu na dobit.
Isto tako-NATO 78 dana bombarduje sta hoce koliko hoce i u vise desetina hiljada naleta izgubi 2 aviona.Procentualno-beznacajno, u odnosu na ucinak u ratu (predaja Kosova)
3/ nisam nigde naveo da Rusi imaju vise ili Ameri.Procitajte komentar.
Govorim o drugim stvarima, Rusija je izlozena napadu o bez mogucnosti snabdevanja u slucaju rata u Siriji,i ima ogranicen broj pvo raketa u s-300-400.
Nasuprot su prakticno neogranicene kolicine raketa kojima raspolaze USA i moze bez ijedne zrtve da unisti ruske baze i da ne rizikuje nuklearni rat-jer bi ga Rusija izgubila.
4/naveo sam da je Usa mreza satelita znacajno veca (vise desetina puta) od ruske, i tehnologija bolja, kao i podmornice tise,a imaju i sisteme kojima prate sve sumove u okeanima.
Molim lepo, pa ako imate argumente protiv da vidimo

B

Dusane,
u nuklearnom ratu pobjednika nece biti.
Tj., mozda i bude, ali nece biti nikoga kako bi proglasio pobjedu…

P

@Beduin
Pa nije bas tako; onaj koji prvi lansira rakete – a to ce biti onaj koji prvi ima informacije (a to je onaj koji ima bolju tehnologiju i veci broj satelita sa savremenom opremom) moze da ranije lansira rakete, unisti podmornice (a posebno ako znamo da su US seawolf itd mnogo necujnije od ruskih,a jos ih prate dronovima po moru i akustickim sistemim pod okeanima) i pogodi ruske šahtove sa nuklearnim raketama za koje tacno znaju gde su pre nego ih Rusi lansiraju.
Onda ostaje Topolj m i pokretne rakete, i neke od njih bi srusio anti-raketni stit a neke bi pale na teritoriju US.
E sad-SVE americke bi pale na Rusiju, i iz podmornica koje Rusi ne vide, i B-2 koji Rusi ne vide na radarima ( iako lazu da ga vide, kao sto smo mi srusili 1000 nato aviona i B-2), i nuklearne rakete Minuteman3 ispaljene iz US šahtova.
Americka populacija je rasprostranjena po celom kontinentu Us i Aljaske.Tesko da bi taj znacajno umanjeni broj Ruskih nuklearnih bombi ubio sve, najvise 100 miliona (od 350) jer su prosto na vrlo velikoj povrsini i dosta ravnomerno rasporedjeni.Neki delovi bi ostali netaknuti,tako je uredjena US.
Zato u Rusiji 95% naroda zivi u pojasu oko Moskve i Sankt Peterburga pa do Urala – gde bi apsolutno sve bilo unisteno nadmocnim Americkim udarom termonuklearnog oruzija.
Da ne govorimo o tome, da bi u napad bile ukljucene i nuklearne snage Velike Britanije i Francuske.
Tako da,Beduine, nije tacno, imao bi ko da objavi pobedu, i uprkos velikim zrtvama-nisu Rusi-Amerika opstaje a Rusije nema.

M

Dusane

Vi navodite gluposti, argumenti slede – a molim vas procitajte nesto strucno pre nego napisete ovakve gluposti.

1.Kazete los avion u svakom vazdusnom boju srusen.Kad pogledate u kom vadusnom okruzenju, okolnostima je svaki taj avion je izgubljen vasa fraza o kavlitetu pomenutog modela aviona apsolutno nema veze sa bilo kojom strucnom konstatacijom.

Prvo se gleda cena aviona u nabavci, zatim cena njegove sveukupne eksploatacije do povlacenja iz redovnog sastava.Samo slican model ove konstrukcije za isti vremenski period u istom vazduhoplovstvu je vredan poredjenja.Zato slicni komentari poput vaseg su apsolutno povrsne ideologije ljudi koji su skloni prevarama politickog marketinga – posto nemaju pristup adekvatnim podacima.

2.Izvinite, ali u danasnja vremena avioni se ruse raketama na malim, srednjim, velikim visinama (BVR/WVR).Inace zato sva RV teze kompletnim sistemima u objednjenim snagama zvanim RV i PVO.A strategijom stitte sve te sisteme od uzaludnog ili porazavajuceg ishoda.

Izgube od zastarele tehnike 99′ jedan avion F-117A koji nakon toga nikada vise nije poleteo, cela preskupa flota u to vreme prizemljena.Zasto ako su imali dominaciju u vazduhu !? Za laike je to nista, ali strucno gledano desilo se nesto sto nisu ocekivali i Amerikanci onda pametno ne rizikuju posto inace sukobi niskog inteziteta demonstriraju mogucnosti sopstvene i protivnicke tehnike.Daleko od toga da smo mi imali nesto od toga, ali Amerikanci cinjenicno su izgubili mnogo, avion je nakon toga povucen iz upotrebe zbog inferiornosti.

Dobit je kada ostvaris svoj cilj, samo jedna bitka ne dobija rat.To sto rade Izraelci je preventivno, globalno gledano mac sa dve ostrice na nadolazece dekade.I vama nije logicno da Izraelski izaslanik ide u Rusiju svaki put kad nastane problem, ako si toliko dominatan na bliskom istoku sto ispitujes poglede Rusa na pojedine krize – kad vec tvrdite kako Rusi jednim potezom mogu biti odseceni !?

3.Sta pricate, nisu to pijuni na sahovskoj tabli !? Sta mislite zasto je posle raketnog napada na aerodrom poslata najmodernija raketna fregata u te vode.Ko je sprecio da udje !? Cak pola ciljeva od 60 tak raketa je promasilo cilj na aerodromu, to vam ne baca sumnju u preciznu visoko tehnolosku “tomahawk“ raketu – inace po standardima Amerikanaca verzije upotrebljene u napadu vec odavno zastarele !? I sta vi mislite, krenuce veci intezitet rata u Siriji a nejaki Rusi ne mogu gadjati ciljeve na preko 1000+ km, nemaju satelite potpomognute dronovima za precizno navodjenje !? A i dalje nema strucnih komentara koliko su napredne tehnologije tipa elektronskog ometanja prisutne i znacajne u danasnja vremena.

4.Ko to kaze, koliko vidim jedino vi ste u zabludi !? Nadjite mi jednog ozbiljnog vojnog analiticara sa zapada koji moze izjaviti glupost poput vase.Svi ce vam reci vrlo oprezno sta su mogucnosti njihove tehnike dostupne za javnost, a sta su potencijalne pretnje.Usput ogradice se vise puta posto niko tacno ne zna sta sve moze biti parkirano u “tudjoj garazi“.

Hajde molim vas prestanite sa poluinformacijama (za vas argumenti) zatrpavati ovu temu, nasa svakodnevnica vam pruza mogucnost dodatnog informisanja, samo zakljucke nemojte donositi olako – posto sve sto se iznese u medijima kaska minimum za jednu dekadu u odnosu na najnovije iz ove oblasti.

P

@MiG-29
Zao mi je kad vidim kako naivni Srbi padaju na jeftine ruske trikove,a sam ziveo i radio u Rusiji i odlicno znam i Ruse i njihovu zemlju.
Ko to kaze da tomahavci”nisu pogodili cilj”?
Rusi.Mi smo videli u Beogradu da su tomahavci pogodili vrlo precizno tacno to, sto su zeleli da pogode, jos pre 20 godina.
Nemojte im verovati, vade se jer nisu smeli da obaraju americke rakete.Pa kao”promasili”.
Ako uspeh u vazdusnom boju skoro 40 godina od ulaska u upotreba aviona MiG 29 NIJE nikakvo merilo….
Pa sta onda jeste?
Koliko je sruseno F-15 u vazdusnom boju?Nikada nijedan.Molim lepo.
Koliko F-16,F-18 itd.
Istina Su-27 i modernisane verzije (Su-30,Su-35,Su-33,Su-34) tog istog airframe nisu oborene.Jedine pobede su im-obaranje MiG-29)))))
Sto se tice F-117 to je fantastican avion, koji je leteo uprkos zakonima fizike, i napravio revoluciju u dizajnu.Da stvar bude smesna,Rus je prvi izmislio stealth tehnologiju ali mu tipicne Ruske rezimske budale nisu verovale i presao Amerima.
Onaj jedan je oboren zahvaljujuci hrabrosti o domisljatosti nase PVO.Ali da zato nije leteo-pa to je bulaznjenje.
Oni su u Srbiji savrseno ostvarili svoj cilj,i gubitak jednog aviona u desetinama hiljada naleta i unistenja kompletnih mogucnosti VJ dokazuje da je F-117 fenomen,a ne “neuspeh” kako Vi hocete da sugerisete…
I jos jednom-nikakva fregata u Siriji nije imala nikakvog smisla.Da su hteli za dan bi Ameri isterali Ruse iz Sirije.Naprotiv, njima odgovara sa Rusija uzalud gubi pare, ljude i vreme po pustinjama u kojima nema para

P

@MiG 29 sto se tice”ruskih satelita”
Rusija ne moze da proizvece nijedan jedini mikrocip,procesor.Kupuju ih gotove u Koreji i Kini.Oni imaju svoje vojne kompjutere koji rade negde na nivou 1980-ih i imaju to, sto kupuju.
Imaju satelite,ali za 80% manje, nego sto je imao Sovjetski Savez 1980-ih.
Dakle Rusija ne moze, nije tehnicki u stanju da proizvece komojuter i mobilni telefon, bez da stavi inostrane delove unutra.Koje su made in china ali smislili ameri.
Ne mogu ni SU-35 (to je najnaprednija verzija SU-27, u stvari, SU 27 M, ali da bi se pravili da su proizveli novi avion, nazvali su isti sa dva imena).I taj avion leti uz inostrane delove, to se zove «проблема импортозамещения» i strucnjaci procenjuju da im treba nekoliko decenija da sami pocnu da razvijaju kompletnu tehnologiju (koju vec danas imaju Amerikanci,Francuzi,Izrael,Britanci…)
Sta mislite kakvi su im vojni sateliti?
Da li si bolji od americkih?
A sigurno znamo sa ih ima jedno 80% manje od americkih ….

M

Dusane vi stvarno izgleda nemate pametnija posla osim da pisete vase petparacke price.Vi pisete o vojnoj tehnici na nivou deteta od 10 godina, sto se tice takticke vojne upotrebe pisete na nivou deteta od 6 meseci.

Vidim verujete u svoje nabacane fraze, a nemate predstavu kako stvari o kojima pisete zapravo funkcionisu.Da ste radili na nekim projektima iz vojne struke u Rusiji pa da vam covek jos progleda kroz prste, ovako ispadate neozbiljni poput jednog prozapadnog novinara iz zute stampe.

A zalutali ste skroz u mislima, ono sto boli ljude poput vas i nikad nece shvatiti da je Amerika nula bez mozgova koji su dosli sa strane.98% tih mozgova nije rodjeno u Americi do dana danasnjeg.Silikonska dolina vise nije jedina tog tipa na svetu, zato sto informacije u danasnje vreme su dostupnije nego ikada.Cak pojedini mozgovi sada se vracaju u maticne drzave i prave kopije Silikonskih dolina.

Kvalitet izrade u dansnje vreme zavisi jedino od masina koje rade na principu nano tehnologije.Kako kuciste kompjutera izgleda je nebitno, bitno je koliko funkcija moze izvrsiti u ms.

Ma jadni Rusi pored takvih kao sto ste vi, toliko jadni da zbog potrosackog drustva sad pod sankcijama razvijaju moderne tehnologije.Kad izadje njihova nova vojna tehnika svi se grohotom smeju.Amerikanci te sankcije i embargo uvedese zbog koje vojne tehnike !?

Ajde Dusane lepo u skolu da usavrsite gradivo, jer ovako nema smisla diskutovati – od petparackih prica sigurno se necete leba najesti.

PS
Za takve poput vas, koliko BPL su Rusi prisvojili sa tehnologijom iz 80′ u Ukrajini !? Kad tu enigmu resite uz pomoc mikrocipa sve ce vam biti jasno.

P

MiG 29
Opet osim uvreda ne nudite argumente.
1/ naveo sam da Rusija ne ume da proizvede cip i nema ni priblizno technology zapadnog sveta
2/ hvala za informaciju o sastavu stanovnista Amerike(doseljenici)
Napokon ste nesto tacno rekli.A koja je poenta?
3/ navedite mi „najsavremeniju“rusku vojnu opremu.
Nemaju nista, sto nije razvijeno 1970ih u CCCP osim Su-34 koji je preradjen SU-27
„SU-57″ce uci ukupno 2(dva) komada 2019 u upotrebu a zajedno 12(dvanaest) i nemaju supercruise motor.Lete 9 prototipova.
Armata za sada nijedan jedini tenk.Samo prototipi.
Tu160 su zavrsili airframe koji je uradjen u CCCP.
TU160 M se“ocekuje“
PAK DA nema sanse da ikada naprave.
MIG-41 zamena za MIG-31 kazu“letece po svemiru“-gluposti.
Kakvi dronovi u Ukrajini,pa to decja igracka moze.

B

Dusane,
Full scale nuklearni rat izmedju amerike i rusije nece prezivjeti nijedno zivo bice.
Sama priroda nuklearna oruzija je toliko razorna kako je se nema potrebu koncentrirati niti biti pretjerano precizan.

Ako tko kojim slucajem i prezivi 1.udar, umrijet ce kroz nekoliko tjedana….mjeseci najvise.

M

Dusane naprotiv vi nemate argumente vec samo trucate od pocetka.Sve sto vi navodite je bez osnova, trudite se jedino iznervirati sagovornika sa bezbroj izgovorenih poluinformacija.Nemate dokaz, ako naveste jedan ozbiljan tekst nekog priznatog autora to je vredno diskusije.

Takodje kad budete naucili sta znaci rec tehnologija mozemo diskutovati, ovako vase nagadjanje je smehotresno.

Do tada mozete nastaviti mlatiti gloginje, neke stvari se nekim ljudima nazalost ne mogu objasniti…….

P

MIG 29
I dalje niste oborili nijednim argumentom nijednu moju tvrdnju.
1/navedite dokaz o vazdusnim pobedama mig-29
2/dokaz o velikoj kolicini ssvremenog ruskog oruzja (ne bajki, nego u serijskoj proizvodnji danas,2018)
3/navedite nazive: ruskog mobilnog, ruskog kompjutera (osim“Elbrus“koji rade na inostranim procesorima,kao i Yotaphone.Takodje-nisu u prodaji)
Eto tvrdite da ja ne diskutujem.
Pokazite dobru volju i navedite makar jedan li nk koji pobija moje tvrdnje,a da nisu Nindza kornjace

@beduin
Niste u pravu, obrazlozio sam zasto bi ruski udar bio znacajni neutralisan, i samim tim efekat ne bi bio kao sto tvrdite.
Moguce je preziveti i postoje planovi za to

B

Hollywoodske gluposti Dusane.
Znas li ti uopce sto je to nuklearno oruzije?

e

Cisto ako nekog zanima, ne mora bit sve navedeno istina, ali okvirno ovo je statisika za danasnje borbene avione. Vjerujem da bi nekoh odstupanja moglo biti (+-10%, ne vise). Mislim da je ovo vrlo indikativno. Molim pogledajte link.
http://www.migflug.com/jetflights/the-combat-statistics-for-all-the-aircraft-currently-in-use.html

M

Dusane

Prvo vi niste neki priznati autoritet kako moramo obarati vase teze.

Drugo niste se uopste potrudili sa nekom disertacijom podrzati vase tvrdnje, tako da relevantnost vasih tvrdnji nema tezinu kako bi se o njima diskutovalo na malo ozbiljniji nacin.

Trece, dok ne ispunite gore spomenute kriterijume vase tvrdnje su na moju zalost samo bespotrebno gubljenje vremena.Nemoguce je nekome objasniti takticku i borbenu upotrebu vojnih aviona bez nekih potrebnih osnova.

M

Takodje trece se odnosi na vojnu tehniku i slozenu geopolitiucku strategiju u svetu

M

ed

Hajde ovako, da li stvarno mislite kako je n.p.r. odnos pobeda,izgubljenih, oborenih aviona od strane PVO nesto govori o kvalitetu aviona ili mozda pokazuje performanse aviona u odredjenim okolnostima !?

Evo iz vaseg primera ne mozemo nista zakljuciti relevantno o F-4 Phantom in Vietnam War (US Navy) 40-7-66.

Ali ako znamo n.p.r. da je u tom sukobu US Navy koristila 138 F-4 aviona od toga 75 u borbenim misijama.Ova statisticka brojka pokazuje dominaciju u vazdusnom prostoru Severnog Vijetnama dok je za podrsku kopnenim trupama u Juznom Vijetnamu podbacio sa vrlo visokim gubitcima.Gde je koncentracija SAM baterija bila znatno manje prisutna, uglavnom veca koncetracija protivavionskih odeljenja.
Na to nadovezemo pricu o tehnologijama koje su tada pokusale da menjaju nacin koriscenja aviona F-4 po principu visenamenskog aviona.I dolazimo do zakljucka kako je suvise rano bilo za uvodjenje VV vodjenih raketa, ali zbog velikih gubitaka u misijama podrske nadolazecim godinama rapidno se razvijaju pametne bombe ili t.z.v UBS, sistemi navodjenja, ………

U zavisnosti od trenutno prisutne tehnologije, pametnom strategijom mogu se iskoristiti inferiorne performanse pojedinih modela aviona.

I zato neki kazu “Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa“ – kad se tumaci na amaterski nacin.

J

Interesantan razvoj situacije.

Nešto mi govori da je svemu ipak uzrok pad Su25. Godine 1982. Izraelci uništiše kompletnu PVO Sirije bez ijednog gubitka F16 i F15.
A evo sad imamo u jednoj akciji verovatno nekoliko pogodaka izraelskih aviona.
Znači Vladimir je toliko superioran da može da spusti na zemlju najbolje vazduhoplovstvo na svetu. ??? !!!

Odgovori
D

U ratu je cesto sreca.

Akcija 1982-e je bila specificna da unisti PVO u Lebanonu. To znaci totalno elecktrosko ratovanje, ne same bombe.

Usput Izrael nije bombarbirao Siriju 1982-e nego samo sisteme u Lebanonu.

Israel 2018-e nije pokusao da unisti citav Sirijski system PVO. A usput su se navikli da lete iznad Sirijom bez straha. Znaci mozda su napravili greske ili su bili ljeni (kao Ameri 1999-e kad je oboren F-117A iznad Srbije).

A moguce je da je Sirijski system nesto nadograden od 1982-e.

I zadnje: Israelske vojne snage nisu istog kvaliteta kao sto su bili 1960-82-ih. Pogeldaj zadnje ratove u Lebanonu ili u Gaza.

Sve majne Izraelskih mladi ljudi zele sluziti u vojsci a njihovi generali I politicari vise nemaju konkretne ciljeve kao sto imali prije.

Izrael ima istu bolest kao I ostatak zapada – narod je pre bogat, pre skrt i vise ne vjeruje u vojsku.

M

Izrael ne leti tako slobodno u sirijskom vap-u nego koristi vap libana za napade i stand-off oruzja. Prica koju su pustili iz izraelskog Rv-a da je avion pogodjen prilikom povratka iz Palmire je bajka.
A 1982. Sirijci prave kobnu gresku u Bekaa dolini i ukopavaju sve baterije sa-6 praveci od njih fiksne pozicije umesto mobilne sisteme. I napadnuti su najnovijom tehnologijom u tom trenutku, kao kad bi sad f-35 napao pvo oko Damaska npr

B

ajd da i mi zakomplikujemo…

Meni su huti zanimljivi, opisuju ih kao bosonoge borce a oni praše raketama samo tako i na razne načina (brodove, gradove, avione…)

Odgovori
K

What man can make, man can break.

Odgovori
Б

Питање је шта је остало од Сиријског ПВО након ових напада. Ово је прихватљив губитак за Израел ако је неутралисао ПВО.

Odgovori
Ж

Стално читамо о томе како је Израел неутралисао ПВО и како њихова авијација несметано може да дејствује по циљевима на земљи.

И онда се деси обарање Суфе…

O

Ova Sirija svakim danom u svakom pogledu postaje pravi clusterfuck.
Za „Sufu“, IAF navodi da ga je SA-5 Vega zakačila šrapnelom.
Po IAF-ovim navodima, kao odmazda gađane su dvije baterije SA-5 Vega, jedna baterija BUK-a, jedan položaj SA-2.
http://www.iaf.org.il/4470-49981-en/IAF.aspx

Oko pada T129 se ispredaju različite, neverovatne, verzije od kineskog dobrovoljca u YPG koji je oborio LPRS-om, navodno „Iglom“ (Turci zarobili par komada 2. februara), obaranja dejstvom PVO artiljerije jedinica YPG (pominju se 20mm I 14.5mm) do tehničkog kvara.

Odgovori
Н

@ Živojin Banković

Да ли је турски хеликоптер оборен МАНПАДС ракетом или ПВО топом?

Odgovori
M

Nezvanicno kineskim MANPADS sistemom.

Ž

По свему судећи у питању је неки цевни систем односно ПАА.

M

Igra informacijama 😊. Prvi podaci sa stranih sajtova („dobroobavestenih“) rekose fn-6 kineski. Tek se na snimku vidi da su leteli jako nisko, mada u jednom trenutku izbacuju mamce. Moracu da se susdrzim ubuduce od prenosa „informacija“. @Zivojin Brankovic- izvinjavam se za prenos poluinformacija, kvarim ugled i „vajb“ portala

Ž

Ne, naprotiv, slobodno prenesite infromacije s kojima raspolažete, danas sve podatke treba uzimati s velikom rezervom.

M

мала опаска!
елем, приликом навођења неке вести увек треба узимати у обзир извор те информације! односно, није исто када неку вест преноси тзв. жута штампа или петпарачке „новине“ које се баве гаћицама „естрадних уметница“ или се ради о стручно-специјализованим часописима/порталима који се баве темама везаним за ваздухопловство!!! праћењем таквих магазина/портала, подижемо ниво комуникације без губљења времена на прежвакане славске приче типа рекла-казала, митове и бла-бла-трућ…

P

Kao npr autorska knjiga bivseg komandanta rv i pvo, po nekima najpozvanijeg i najstrucnijeg svoga vremena, ali avaj, znate, barem po pitanju informacija. Bez opaski

M

у тој књизи, између осталог, описани су и ти догађаји на а.Голубовци! јер да су радили како је наређено, између осталог, Г-4 из састава Летећих Звезда, били би спашени!!!

да узмеш књигу и да прочиташ, неће да ти шкоди!!!

P

Posavetuj se datumima. Kad su zvezde stradale i od koga, kada se ovo odigravalo. Sad izviljno krivis, mozda se radio komandno pokvarilo.

M

ел видиш шта се деси кад, ко ти што радиш, слушаш приче типа рекла казала од неког ко зна неког… ;)
наравно ти ко стари ракеташ са Авале си у „ракетној“ материји и знаш све али те Војна Тајна обавезује да ћутиш о томе!

…нешто не видех да је генерал осуђен за ово горе што си покупио ко зна где…а ваљда си свестан како је у то време црногорско руководство гледало на ВЈ и „заједничку“ државу…да ни оних 5% колико је требало да учествују у финансирању тадашње ВЈ, нису давали!

P

Sam sebe demantujes, postoji li osoba koja je procitala tvoj komentar a da nema mucninu? Sa svojim ozlojedjenim drugarom i sa onim trolom u penziji koji je non stop obilazio jedinice sastavljenie od privedenih vojnih obveznika. Sve to radio navodjenom raketom sa poluaktivnim radarskim navodjenjem, kako rece onaj tvoj zastavnik.
Ekspertski, kapa dole

l

Zasto je ispaljeno toliko raketa pobogu na tri aviona, ili ovi imaju dosta hiljada raketa ili ih sami proizvode. Suludo je ispaljivati ovoliko raketa, prvo zato sto se otkrivaju polozaji, drugo trose se resursi, nisu te rakete nimalo jeftine. Ajde de da su ispalili po dve rakete po avionu, a oni su izgleda dejstvovali sa svim sto su imali. po sistemu ozezi sa svime po muvi, i pade muva.

Odgovori
D

Raket se ne lansiraju sam na avione, vec i na rakete ispaljene sa aviona. Nemamo podatak da li su oborili neku od raketa ispaljenih od strane izraela, odnosno sprijecili dejstvo po zemaljskom cilju.

Ž

Да а сасвим могуће да су ракете испаљиване и на мамце.

M

Mozda se rijesavaju zaliha… Pa trebaju u nabavu, pa i Rusi se opametili… Nema nista đaba!!!

A

8 f16 je ucetvovalo u ovom napadu .

Ž

Да, то је најновија информација.

G

Odlican tekst.

Odgovori
M

Ako je sluzbeno da su gađali sa 25 raketa… Neslužbeno mora da su gađali bar sa 60 raketa a mozda među njima je bila i koja S400

Odgovori
Ž

Није службено, подаци се крећу од 15 до 25 ракета и то у првом нападу када је оштећен Ф-16 који се после срушио.

A

Možete li da napište nekoliko redova o logici upotrebe PVO raketa?

Ako me sećanje služi, S-200 se ispucavao u velikom broju, Neve idu po dve? Čisto da steknemo predstavu o tome da li je tih 15 raketa malo, mnogo ili baš koliko treba. I da li to znači da su gađali recimo 4-5 aviona, a oborili 2. I je li to dobar rezultat…

A

Ruska PBO nije sigurno dejstvovala. Ruska PVO u Siriju ima primarnu ulogu odbrane ruskih jedinica u Siriji(koliko znam,Rusi nemaju jedinice u južnoj Siriji). Nema nikakvih nagoveštaja da je ruska PVO uključena u sistem PVO RViPVO Sirije i pitanje je da li bi učestvovala u istom u slučaju napada NATO-a ili Izraela.

Ž

Руска ПВО у Сирији је ипак умрежена с сиријском и може пружити командно-информациону подршку.

Ž

Аматер

Много тога је још увек непознаница, имамо инфо да је испаљено 6 ракета система С-200.

Углавном су коришћени системи старије генерације које имају малу вероватноћу поготка савремених борбених авиона, а одавно је пракса да се на један циљ лансира више ракета (обично две).

Ипак не знамо колико је јединица сиријске ПВО учествовало у дејствима.

Такође не знамо ни колико је авиона учлествовало у другом већем таласу дејства израелске авијације.

M

„Руска ПВО у Сирији је ипак умрежена с сиријском и може пружити командно-информациону подршку.“

управо то, правовремена информација у датом моменту је убојито оружје!!! сиријци, ово нису могли сами да одраде…

M

чисто зарад упоређивања: наше ракетне ј-це ПВО (Нева и Куб), за 78 дана агресије НАТО, дејствовале/гађале су 96 пута уз утрошак, чак 163 ракета! уништено са материјалним доказима, цела 2 (ДВА) авиона и 2 БПЛ…нама је један од битнијих проблема претстављле непотпуне информације у ВаП, ометање, масовна примена радарских мамаца, лажни циљеви…мала дубина територије…

P

Mrgud
Izvor tvrdnji?
Cinjenicno najbitniji problem nisi naveo.

M

извор је књига Агресија НАТО, Ратно Ваздухопловство и Противваздушна одбрана у одбрани отаџбине, аутора Спасоја Смиљанића, бившег к-данта РВ и ПВО у време НАТО агресује…и знаш неверни Павле, већ сам ти једном указивао на ту књигу…треба читати савременике тих догађаја, имају шта да кажу…

@Jovan
управо све то што наводиш за РВ Израела, за њихову апсолутну доминацију у региону (а и шире), овакав једна „инцидент“ са губитком Суфе НИЈЕ смео да се деси! мали Давид (Сирија) спуцала је Голијата (Израел), праћком у око! :)

P

Mrgud
Zaboravih da jesi citirao pomenutog autora.
Mogao bi isti da objasni stanje u RV I PVO tih godina, zasto je mnogo moderniji sistem of nasih Neva isporucen u africku zemlju. Nato I Ameri su do u detalj znali sa cime raspolazemo I cime I kako moze efikasno da nas ometa. I sta je preduzeto? Nije sigurno on inicirao pracke I sl.
A da, verovatno je cekao penziju, da ga ne uznemiravamo bez potrebe.

Ja tebe ne cascavah pridevima, ako ti je on reper, svaka cast.

P

Mrgud
Ako se secas prve konferencije za stampu pomenutog ‘autora’ za vreme bombardovanja.
Drugu pricu je pricao tada. (slavodobitno zavrsio sa: Ovo su rezultati snaga kojima JA komandujem)
Sta ce sutra da prica?

M

@Pavle
док ТИ не прођеш такве командне дужности и будеш к-дант РВ и ПВО, издаш своју књигу са својим мемоарима…ja ћу се дотле држати дотичног аутора и сматрати његове изнете чињенице релевантним!

P

Mrgud
Nemam ambicije u vojsci, niti sam ih ikad imao.
Ili radi posao kako valja ili ga ne radi uopste.
A on ga je uradio bas…

Iskreno se nadam da neko ko upravlja sistemima vrednim vise desetina miliona $ ili ucestvuje u razvoju/proizvodnji istih ne radi svoj posao da bi upisao radne sate…

M

чекај бре Павле, па ти беше стари ракеташ!!!

па ти си најпозванији овде да нам речеш колико је ракетла лансирано!!! иии…колико си ТИ то ракета опалио са планине Авале и какав је био учинак!??

и сад ми је јасно што лично не волеш гн Смиљанића…мислим то око твоје мобилизације… ;)

P

nece biti tako, opet velikim slovima se javlja stari znanac..
naravno da nisam bio na Avali, jesi ista pogodio od navedenog?
Da, da, ne volim stetocine i karijeriste, nesposobne u opste dobro, materijalno obezbedjene ni za sta.
Ti si imenovao,ne ja…

M

е па није тако Павле! ако се сећаш оних силних преписки на вест „Air Forces Monthly преносе нове детаље о Миговима 29 које је Русија донирала Србији“, причао си нешто друго, цитирам:

„Pavle 20:41, 29. nov. 2017.
Rxmrgud
Smiri se civilu, od kraja aprila do kraja juna 99 mobilisan na streli-1 polozaj avala pa granica sa hrvatskom, obuku za operatera prosao u urosevcu 97 i tokom 99…“

овде и у још пар постова помињао си да си био на Авали…!?

…невезано за то што си мислио/мислиш да смо RX и Ја, једна те иста особа! :)

P

Evo mojeg biografa..cisto sumnjam da je tamo sem jedinica za ped i eventualno minera iko bio. Na par km je bilo i praga i strela keceva, dvojki i desetki.
Ruku pod ruku sa tvojom drugarem pa opaljujte odakle i koliko cega mozete.
Losa ti sintaksa sinak.
Za to sto je vecina lansiranih raketa zavrsila samolikvidacojom ili u nekom brdu takodje se zahvali svom cenjenom autoru knjiga. Zbog sujete i nesposobmosti su brojna poboljsanja i resenja ostala na papiru ili zaboravljena nakon rata.
Sta bi s prackama, sad su se setili da nameste onu pragu sa modernim nisanom i laserom na nestin. Dve decenije prekasno.
Kao i za nemanje nocnih nisana.
Kao i za cuvanje modernijih i upotrebljivijih sredstava po magacinima dok se infrastruktura i industrija unistavala…
Hajde opet citiraj…

M

Павле…рече ми један чоек на једном месту, код једног чоека, једну ствар, не могу ти рећи ђе, одма би се сетио који је… ;)

појј за „пед“-овце :)

P

U okviri teme stranice, i zemalja umesanih u dogadjaje, da li zaista mislis da bi u istim iko od odgovornih lica bio bogato nagradjen za svoju nesposobnost?
Srbija je zemlja mogucnosti ipak.

Hajde opet citiraj velicine kojima se klanjas..

M

цитирам величину, тебе Павле:

Pavle 20:41, 29. nov. 2017.
„…od kraja aprila do kraja juna 99 mobilisan na streli-1 polozaj avala…“

Pavle 16:51, 16. feb. 2018.
„…naravno da nisam bio na Avali…“

и Павле, ма нек је само здравље, невезано где си ти био и шта си радио…човек је увек у некој потрази за самим собом…

P

prepoznatljiv stil kacenja za sve, bez ikakve poente i smisla.
sta zapravo zelis da dokazes?
da sam rekao na i pored?
pored velicina koje su bile na najvisim komandim mestima dobro smo jos zivi.
ali ne, ti imas svoje svece i toteme, pa da te ne ometam u klanjanju, samo izvoli. rekao sam sta sam hteo o doticnim i tu je za mene kraj, slozio se ti ili ne. cinjenice su jedno a tvoje fikcije ne znam sta su

a

– Sve je vrlo konfuzno zadnja dva dana. Informacije sa twittera (nezvanicne) kazu da na T4 Iran nije imao nista i da je aerodrom bio koristen vrlo ograniceno tokom borbi za Deir Ezor, a nakon toga da je vecina letjelica bila prebacena na aerodrome blize Idlibu, gdje se prebacio centar borbenih djelovanja. Na T4 totalno je unisten toranj i neki pomocni objekti, te SAA nije imala gubitaka (meni iskreno ovo izgleda nemoguce, ali hajde). U kompletnom dvodnevnom Izraelskom bombardovanju svih navedenih polozaja u Siriji poginulo je 6 ljudi (izvor: Reuters)! Takodjer isti izvor: Iranski dronovi bili su smjesteni na T3 aerodrom, koji je puno blize Golanskoj visoravni.
– Izrael pojma nema kako ih je PVO SAA pogodila, prvi zvanicni izvjestaj IDF-a kaze da je vjerovatno u pitanju greska pilota(!) koji nije primjetio signal da je avion ugrozen PVO odbranom (kako je moguce da to ne primjetis?!). Pilot kaze da je projektil eksplodirao u blizini aviona i da je prava sreca sto su prezivjeli.
– Takodjer izvori sa twittera su kontradiktorni sto se tice Turskog helikoptera: neki kazu da je turski helikopter oboren uz pomoc PVO SAA koji ipak pomaze Kurdima, dok drugi kazu da je u pitanju slucajno oboren od strane YPG (Kurdi). Zvanicni izvjestaj Turske vojske je potvrdio obaranje helikoptera i samo kaze da ce slucaj istraziti. Dodatno zbunjuje cijelu situaciju sto Kurdske SDF snage generalno podrzava SAD, a u velikom broj je iz Alepa nekoliko stotina Kurda doslo da pomognu u borbi protiv Turske. SAA nije poslala svoje ljude gore, vec je dopustila Kurdskim borcima da prodju kroz njenu teritoriju i pritom im dala humanitarnu i vojnu opremu. Vrlo komplikovane i konfuzne informacije zadnjih dana iz Sirije…

Odgovori
V

Ovi se dolje ozbiljno razigravaju, samo nam još ova eskalacija fali.

Odgovori
M

ко што већ рекох, мени је мало чудно да Хе AH-64D пресреће БПЛ и обара је ракетом Hellfire!?
такође и снимак уништења иранског командног возила…па могли су мало да га маскирају аман!? овако, ко мета за школско гађање!!!

постаје весело тамо у Сирији, мит о Израелској непобедивости и ваздушној надмоћи, је пољуљан!!!

питање: где су и шта раде Руси, шта је са руским ПВО системима, да ли су Руси знали/детектовали налет израелског РВ???

Odgovori
B

meni liči na false flag

Ž

Сиријци сада тврде да је то командно возило уствари било мамац а не прави С2 центар.

M

врло вероватно! онако поставити „комнадно возило“ је против свих могућих правила!

M

BPL s klipnim pogonom je, očigledno, prespora za presretanje mlaznim avionom pa su poslali helikopter. Vjerojatno je, iz istog razloga, bilo premalo temperaturne razlike za zahvat Sidewinder-om pa su koristili Hellfire koji je navođen laserom.

A 1 oboren/izgubljen avion u 12 godina neprestanih poluratnih djelovanja nije „poljuljani mit“ već fenomenalni uspjeh. Za usporedbu dovoljno ti je da pogledaš koliko je gubitaka aviona u VS u istom periodu, i to u mirnodopskim uvjetima.

A

I ja 2x čitao šta su pogodili sa Hellfire – nisam znao da može…

M

мени је чудно да поред система као што су Iron/Drone Dome, Израелци послаше хеликоптер…мислим да овакво обарање дрона, до сада није виђено!?

али што се тиче израелског РВ, е па сигурно нису очекивали овакав одговор сиријске ПВО! Израелци у знаку одмазде за упад иранског дрона, у року од пар сати, дижу 3 (неки кажу 4) борбена авиона и упадају у ВаП Сирије у казнену експедицију. за разлику као до сада што су упадали у ВаП Сирије, сад су били дочекани више него спремни од стране ПВО! ако су због упада дрона подигли 3-4 борбена авиона, колко би требало да подигну за једног обореног Суфу и зашто до сада нису адекватно реаговали!??

кад човек узме и сагледа след догађаја који се десио: упад дрона, реакција израелског РВ, дејство сиријске ПВО…све ово изгледа као добро организован план!

a

@ Živojin Bankovic – mnogo je dvostrukih info, vrlo tesko za prepoznati sta je istina a sta laz. Npr.: za Su-25 koji je oboren prije par dana vrte se info da je u pitanju bilo namjerno provokativno nisko letenje bez IC mamaca gdje se operativno isprobavala nova verzija sistema Vitebsk-25 koji se vec duze vrijeme razvija, a koji bi trebao da avion ucini otpornim na „heat seeking missiles“. Eh sada, s obzirom da Rusi isprobavaju milion stvari u Siriji, covjek pomisli da ovdje mozda i ima neke istine…

I

“ где су и шта раде Руси, шта је са руским ПВО системима, да ли су Руси знали/детектовали налет израелског РВ???“…Ne nisu,ruski radari su od kartona i samo glume PVO!Postoji nesto sto se zove politika plus milion obavestajnih informacija skrivenih od nas plebejaca.Kao i u sahu potrebno je sagledati sta bi bilo kad bi bilo…

M

Interesantno je da jedan tako dobar avion F-16 Block-52 plus modifikovan na neku savremeniju Izraelsku varijantu obara zastareli Ruski sistem. Sta da Sirija nekim slucajem ima S400 ili BuK-M2? Mada ima neke BuK-ove samo nisam siguran u kojoj varijanti.

J

@Mrgud
Izraelska vazdusna nadmoc je apsolutna i nikako poljuljana. Gubitak jednog aviona u nekoliko decenija konstantnih sukoba je samo potvrda te izraelske superiornosti. “Kazneni” napadi Izraelaca koji su usledili posle obaranja aviona samo su dokaz da je IAF i dalje nedodirljiv za sirijsku PVO kada ozbiljno krene u akciju.
Rusi u Siriji rade sta rade, oni stite sebe i svoje baze, nisu valjda ludi da pucaju na izraelske avione i tako isprocociraju sopstveno unistenje?

Ж

atg51

У Сирији је оборен обичан Су-25СМ који нема систем Витебск. То има верзија СМ3 која се још увек не налази у наоружању ВКС.

Аго погледате снимке дејства руских авионаод почетка њихових акција 30. септермбра 2015. видећете да често лете ниско, без мамаца и да више пута у једној мисији нападају исти циљ.

MadPal

СИрија има систем Бук, по неким подацима то су Бук-М1 док постоји инфо да су то М2Е.

G

Zivojin prema Izraelskim informacijama uništen je i SA-17, to bi bio u pitanju BUK.

Ж

Знате како, Израелци стално пријављују како уништавају сиријску ПВО. Колико то дивизиона она има када видимо да је у 2018. године способна да обори најсавременији израелски борбени авион?

И да и даље има оперативне старије системе попут С-75 и С-200?

Све информације које долазе с обе стране треба узети с великом резервом.

J

Ne-mo-gu-ce da su oborili f16,pa kako je to moguce,de f16 da padne i to uz viper najsavremenija verzija,pa kako? I to jos da ga obori Neva,ili jos gore Kub,ma dajte. Da je pao mig pa ajde,koliko je bese 29-tki oboreno u svom ovom haosu u Siriji? Mnogo verovatno,ili? Ali f16 nema sanse,ni da je Barac iz 83′ a kamoli f16I,necu da verujem,ona olupina je maketa! Mene je Holivud naucio da f16 ne moze da padne,cak ni A4 skyhowk,ako je iz filma Top Gun,i ja u to verujem :)
Uzgred,braco Sirijci kapa dole.

Odgovori
M

Nije li f16i block 52
A Viper block 70/72??

M

pa uz 15-25 pvo sistema moras jedan srusit avion ..

G

Ja mislim da ni jedan Mig-29 Sirijske vojske nije oboren u ovom ratu…Jedan Ruski je pao sa Kuznjecova u more..ali nije srusen PVO-om.

Ž

F-16I је Блок 52 који је дорађен по израелским спецификацијама.

Lockheed Martin рекламира Блок 70 и F-16V као посебне варијанте, иако је опис скоро идентичан.

https://www.lockheedmartin.com/us/products/f16/F-16-Block-70.html

https://www.lockheedmartin.com/us/news/features/2016/Meet-the-F-16V.html

I

„Viper“ su svi F 16 to im je nadimak

B

Ivane,
Sve 16ce se stavljaju pod nadimak Falcona, tocnije Fighting Falcon…..Viper bi bio naziv za pojedinacni block…..ugl., marketinski trikovi.

M

Živojine ispricavam se na neznanju malo sam pobrko! Pod Viper sam mislio f16v a f16i sufu bolock 52

M

I tebi Ivane…respect

2

Na stranu političke konotacije i lične simpatije, ali šuplja ti je priča.
Da, baš ih često obaraju, na svakih 35 godina (i to sad kad su došli Rusi da „pucaju“ umesto njih), a skoro svaki dan uleću u Siriju.
Za to vreme ni jedan MiG-29 nije oboren iznad Izraela, oh, pa nikad ni jedan nije ni leteo iznad Izraela.

G

Joca pričaj ti šta hoćeš, ali ovo je bilo razvaljivanje od strane Izraela. Jedan izgubljeni avion, i nije neki gubitak, pogotovo, ako se uzme u obzir, da su Sirijci znali, da ide odmazda nakon njegovog rušenja. I sutradan nisu niti jednog srušili, a koliki su gubici na strani Sirijaca, to oni samo znaju. Ali sigurno nisu mali, čim Izraelci trljaju ruke i ne napadaju više. Ne piše koliko je borbenih aviona sudjelovao drugi dan, ali samo tri aviona ovog tipa prvi dan, protiv toliko raketa upućenih prema njima, i samo jedan srušen je uspjeh. Pitam se kako bi Ruski avioni prošli da su se susreli sa ovakvom pvo-m. Jer, ako ćemo iskreno Rusi se u Siriji još nisu susreli sa pravom pvom.

J

F-16 je padao i ranije, nista cudno. Jos kada je bio u misiji obavljanja jurisnih zadataka, na maloj visini, nije bas senzacija da je pogodjen. U drugom talasu napada uvestvovalo je vise aviona i nijedan nije pogodjen, ali je sirijska PVO itekako uzdrmana.
Sto se MiG-29 tice, ne znam da li je neki oboren u Siriji, ali znam da su mnogi oboreni u sukobima s F-16, dok s druge strane nijedan F-16 nije oboren od strane MiG-29. A nije da nije bilo sukoba izmedju dva tipa aviona.

B

Nijedan avion nije neoboriv, pa tako i F16. Prošli tjedan je isto tako oboren ruski SU25.

P

@jovan upravo tako,
MiG-29 je mnogo slabiji od F-16 i u svim sukobima je bio rusen.
U Siriji MiG-29 i nema izazova kad pobunjenici nemaju PVO niti lovacke avione.
Sto se tice rusenja-pa i Srbi su u Bosni i u Srbiji srusili F-16, nije to nemoguce, niti govori o kvalitetu aviona.
Tokom hiljada naleta srusili smo 2, a Sirija 1.
Ovo je prvi gubitak aviona Izraela od 1983.
Bas su ih rasturili Rusi sa kantama Suhoj/MiG i Sirijci

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Živojin Banković na: [REPORTAŽA] “Vek pobednika 1918-2018“: Osmorka MiG-ova 29, siloviti Orlovi, baražna vatra “Ognjeva“ i neobičan završni scenario

У РС има 7 једноседа Ј-22 од чега чак 5 форсажних. Пре десетак година Србија је покушала да их добије али други ентитет БиХ то није дозволио.

13. Nov 2018.Pogledaj

Vladimir na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Adria u ozbiljnim problemima

Alene, Sećaš li se naše prepiske sa početka ove godine inicirane pitanjem jednog od sagovornika da svako od nas napiše šta će se desiti u 2018? Nadovezujući se na tu prepisku toplo preporučujem da obratiš pažnju na dešavanje, sada na kraju 2018 i budućim dešavanjima u 2019. Posebno prati dešavanja u i oko Ryanair-a. Ono…

13. Nov 2018.Pogledaj

Banja Luka na: [REPORTAŽA] “Vek pobednika 1918-2018“: Osmorka MiG-ova 29, siloviti Orlovi, baražna vatra “Ognjeva“ i neobičan završni scenario

@Luka Banja Vjerovatno nije. Teško da je negdje u svjetu to mogao vidjeti- jer su ta dvojica likova iz crtanog jedini ministri odbrane koji to praktikuju, ok? To nigdje u svjetu ne postoji osim kod njih dvojice i smješno je sa razlogom. Pozivam te da nađeš fotografiju još nekog ministra odbrane na svjetu u polu-uniforma-…

13. Nov 2018.Pogledaj

Nikola na: [REPORTAŽA] “Vek pobednika 1918-2018“: Osmorka MiG-ova 29, siloviti Orlovi, baražna vatra “Ognjeva“ i neobičan završni scenario

@Живојин,, I u Republici Srpskoj postoji nekoliko Orlova, ne bi me cudilo da u skorije vreme ( pokusaja je bilo i ranije) i ti Orlovi zavrse kod nas.

13. Nov 2018.Pogledaj

Tvrtko na: Predsednik Vučić: Kupujemo borbene bespilotne letelice iz Kine, 3 jurišna helikoptera Mi-35; Pričaću sa Makronom o Mistralu

zdravko A s kime planiras sukob? Mozda bi ti trebao neki recni, ako ne morski nosac aviona kako si poceo...

13. Nov 2018.Pogledaj

Send this to a friend