BEG airport status
LYBE 2603:00 Z 090°03KT CAVOK 13/10 Q1017 NOSIG=
Prve fotografije novih crnogorskih helikoptera Bell 412EPI Dva novoproizvedena Bell 412EPI sa privremenim američkim registracijama na jednom od aerodroma fabrike Bell / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Prve fotografije novih crnogorskih helikoptera Bell 412EPI

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je u juče da je ekspertski tim Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama obavio tehničku inspekciju dva nova helikoptera Bell 412EPI koji bi uskoro trebalo da stignu u Crnu Goru.

Tom prilikom ministarstvo je objavilo i prve fotografije ovih letelica na kojima se vidi da su, za razliku od prvog, korišćenog Bell 412EP koji je stigao u aprilu u civilnoj šemi farbanja, ofarbani maskirno a tu šemu bi naknadno trebalo da dobije i prvi isporučeni primerak.

Novi Bell 412EPI imaju maskirnu šemu farbanja a tu je i nova rondela Vazduhoplovstva Vosjke Crne Gore / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Iz ministarstva je takođe rečeno da je inspekcija odrađena u jednom od fabričkih pogona kompanije Bell, u državi Tenesi i da su helikopteri, kako se i očekivalo, pokazali izuzetne performanse i tehničko-manevarske mogućnosti.

Navedeno je i da će, kao i kod prvog primerka, preostala dva helikoptera biti rasklopljena i dopremljena do glavnog grada Češke Praga gde će biti sklopljeni a da će zatim preleteti do Crne Gore.

Ekpertski tim Vazduhoplovstva Crne Gore koji je izvršio inspekciju helikoptera / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Uz potpukovnika Nenada Pavlovića koji je bio vođa tima, u SAD su boravili major Darko Pavlović, poručnik Aleksandar Simonović i stariji vodnik I klase Milan Nedić.

Nabavkom tri višenamenska Bell 412 Vazduhoplovstvo Crne Gore značajno će podignuti svoje kapacitete i mogućnosti, jer će biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i celokupne teritorije.

Letelice će biti korišćenei i u civilne svrhe, pre svega za pomoć stanovištvu prilikom prirodnih katastrofa, između ostalog i za gašenje požara. Ono što je zanimljivo je da su iz Ministarstva odbrane objasnili da će se ovim vazduhoplovima biti vršena i kontrola vazdušnog prostora odnosno tzv. air-policing.

Što se tiče njihiove isporuke prvobitno je najavljeno da bi dva nova Bell 412 trebala da stignu u četvrtom kvartalu ove godine.

Komentari

M

Helikopter za policiju u slucaju nekog veceg sukoba jako limitiran! Dobra stvar je da su dva nova !

Odgovori
B

„u slucaju nekog veceg sukoba“….

Sa Kinom? Rusijom? Ako Crna Gora izrazi pretenzije na Žuto More ili poželi da osvoji Norvešku?

Neka ovih helija, dobra platforma za traganje i spasavanje, gašenje požara i opšte poslove. Sa srećom momci, u zdravlju i miru ih letjeli.

r

Заиста лепа летелица само незнам да ли може да обавља све наведене задатке нарочито онај који је поменут на крају текста?

G

U zdravlje da ih letite!

Odgovori
N

Neka vas dugo služe. Jedino mi nije jasno koji je razlog da na maskirnom helikopteru lopatice glavnog rotora budu sa gornje strane crveno bele.

Odgovori
D

Neka su nam srećni!!!

Odgovori
K

Odličan potez. Drago mi je vidjeti da se Crna Gora odlučila za američku tehnologiju. Mislim da su bolji od europskih. Iako ovo nije vojna verzija. Ako će farbat u maskirno onda bolje da je ispod farbe uh-1y venom.

Odgovori
D

A zasto nemaju u nosu onaj deo ko nasi AB 212 tu je valjda meteo radar?

Odgovori
M

Bravo susjedi cestitam…. Nek je bar jos 3 do 5 komada

Odgovori
P

Sviđa mi se i nov rondel.
Mislim da je ovaj rondel i bio prvobitno predložen, ali su iz nekog razloga rešili da odaberu drugu varijantu koja je gotovo identična japanskom.
Ovaj je definitivno orginalniji, ali to najzad i nije toliko važno…
Neka vas služe mnogo ljeta uz puno naleta!

Odgovori
B

Kada je stigao u Aprilu ove godine 2018., prvi helikopter Bell 412, data je izjava da ce sva tri helikoptera biti u neprekidnom dezurstvu, tacnije svaki helikopter ce imati tri posade. Ukupno znaci devet posada, odnosno 18pilota.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Na velikoj večini od tih aerodroma koje spominjete sam putovao autom iz Zagreba i to višekratno. Za neke od njih putujem više puta godišnje. Čak i iz najudaljenijeg Salzburga sam letio. Ja do Beča, Budimpešte, Venecije i Splita stižem sigurno za tri sata i manje, do Zadara za dva, Pule za dva i pol sata.…

25. Apr 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Sam članak o tome nije dostatan kao tema. Da se, nedaj bože, desi neki incident radi premalog broja zaposlenika, da se desi pobuna ili štrajk zaposlenika, onda bi to možda bila tema. Naime, eventualno smanjeni broj radnika može značiti racionalno poslovanje (svi znamo kako se zapošljava u društvenim poduzećima), može značiti pretjerano šparanje i eksploataciju…

25. Apr 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Statističar: Stvarno se ne bi trebali raspravljati na ovom forumu na ovaj način. Ovo je ipak zrakoplovni forum i tu bi trebao biti neki nivo rasprave. No, dobro, Eindhoven je LCC zračna luka (kao i Hahn, Charleroi, Beauvais idr.). Takve zračne luke su alternative večim zračnim lukama, bitno jeftinije od njih i zato ih masovno…

25. Apr 2019.Pogledaj

veron na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Šengen nije uspostavljen za članice EU već one koji nisu dio zajednice.

25. Apr 2019.Pogledaj

Send this to a friend