BEG airport status
Prve fotografije novih crnogorskih helikoptera Bell 412EPI Dva novoproizvedena Bell 412EPI sa privremenim američkim registracijama na jednom od aerodroma fabrike Bell / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Prve fotografije novih crnogorskih helikoptera Bell 412EPI

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je u juče da je ekspertski tim Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama obavio tehničku inspekciju dva nova helikoptera Bell 412EPI koji bi uskoro trebalo da stignu u Crnu Goru.

Tom prilikom ministarstvo je objavilo i prve fotografije ovih letelica na kojima se vidi da su, za razliku od prvog, korišćenog Bell 412EP koji je stigao u aprilu u civilnoj šemi farbanja, ofarbani maskirno a tu šemu bi naknadno trebalo da dobije i prvi isporučeni primerak.

Novi Bell 412EPI imaju maskirnu šemu farbanja a tu je i nova rondela Vazduhoplovstva Vosjke Crne Gore / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Iz ministarstva je takođe rečeno da je inspekcija odrađena u jednom od fabričkih pogona kompanije Bell, u državi Tenesi i da su helikopteri, kako se i očekivalo, pokazali izuzetne performanse i tehničko-manevarske mogućnosti.

Navedeno je i da će, kao i kod prvog primerka, preostala dva helikoptera biti rasklopljena i dopremljena do glavnog grada Češke Praga gde će biti sklopljeni a da će zatim preleteti do Crne Gore.

Ekpertski tim Vazduhoplovstva Crne Gore koji je izvršio inspekciju helikoptera / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Uz potpukovnika Nenada Pavlovića koji je bio vođa tima, u SAD su boravili major Darko Pavlović, poručnik Aleksandar Simonović i stariji vodnik I klase Milan Nedić.

Nabavkom tri višenamenska Bell 412 Vazduhoplovstvo Crne Gore značajno će podignuti svoje kapacitete i mogućnosti, jer će biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i celokupne teritorije.

Letelice će biti korišćenei i u civilne svrhe, pre svega za pomoć stanovištvu prilikom prirodnih katastrofa, između ostalog i za gašenje požara. Ono što je zanimljivo je da su iz Ministarstva odbrane objasnili da će se ovim vazduhoplovima biti vršena i kontrola vazdušnog prostora odnosno tzv. air-policing.

Što se tiče njihiove isporuke prvobitno je najavljeno da bi dva nova Bell 412 trebala da stignu u četvrtom kvartalu ove godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Me

Helikopter za policiju u slucaju nekog veceg sukoba jako limitiran! Dobra stvar je da su dva nova !

Odgovori
Ba

„u slucaju nekog veceg sukoba“….

Sa Kinom? Rusijom? Ako Crna Gora izrazi pretenzije na Žuto More ili poželi da osvoji Norvešku?

Neka ovih helija, dobra platforma za traganje i spasavanje, gašenje požara i opšte poslove. Sa srećom momci, u zdravlju i miru ih letjeli.

ra

Заиста лепа летелица само незнам да ли може да обавља све наведене задатке нарочито онај који је поменут на крају текста?

Go

U zdravlje da ih letite!

Odgovori
Ni

Neka vas dugo služe. Jedino mi nije jasno koji je razlog da na maskirnom helikopteru lopatice glavnog rotora budu sa gornje strane crveno bele.

Odgovori
De

Neka su nam srećni!!!

Odgovori
Kr

Odličan potez. Drago mi je vidjeti da se Crna Gora odlučila za američku tehnologiju. Mislim da su bolji od europskih. Iako ovo nije vojna verzija. Ako će farbat u maskirno onda bolje da je ispod farbe uh-1y venom.

Odgovori
Do

A zasto nemaju u nosu onaj deo ko nasi AB 212 tu je valjda meteo radar?

Odgovori
Mr

Bravo susjedi cestitam…. Nek je bar jos 3 do 5 komada

Odgovori
Pr

Sviđa mi se i nov rondel.
Mislim da je ovaj rondel i bio prvobitno predložen, ali su iz nekog razloga rešili da odaberu drugu varijantu koja je gotovo identična japanskom.
Ovaj je definitivno orginalniji, ali to najzad i nije toliko važno…
Neka vas služe mnogo ljeta uz puno naleta!

Odgovori
Br

Kada je stigao u Aprilu ove godine 2018., prvi helikopter Bell 412, data je izjava da ce sva tri helikoptera biti u neprekidnom dezurstvu, tacnije svaki helikopter ce imati tri posade. Ukupno znaci devet posada, odnosno 18pilota.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj