BEG airport status
LYBE 2003:00 Z 080°05KT 8000 -RASN BKN030 01/00 Q1015 NOSIG=
[KOLUMNA АLENA ŠĆURICA] LOT tiho ali efikasno raste u regiji LOT-ov avion za specijalne letove, rijedak posjetitelj u Zagrebu, 25.5.2007. / Foto: Alen Šćuric, Tango Six

[KOLUMNA АLENA ŠĆURICA] LOT tiho ali efikasno raste u regiji

I dok smo svi primijetili kako je u par godina vrtoglavo narastao broj linija i frekvencija Turkisha, Wizz Aira, Eurowingsa, Qatara, Flydubaia, easyJeta, Ryanaira, Norwegiana, TUIflya pa čak i Transavie, Aegeana i Voloteje, gotovo neprimjetno je svoju ekspanziju izvršio poljski LOT. Reklo bi se „regija je pala šaptom“.

LOT je definitivno postao jedan od najvećih prijevoznika regije koji ima brojne letove i brojne linije diljem cijele regije. Veći i od nekih koji naočigled izgledaju da imaju veću ekspanziju u regiji.

Tko je zapravo LOT?

LOT, poljska avio-kompanija nastala je daleke 1928. godine, a prvi let su ostvarili 1.1.1929. na domaćoj liniji Bydgoszcz-Katowice. Iste godine pokrenuli su i prvu međunarodnu liniju za Beč. Prvi avioni u floti su im bili Junker F-13 (4 putnika) i Fokker F-VII (8 putnika).

Danas imaju flotu od 58 aviona od čega 19 Boeinga 737 (400, 800 i MAX8), 10 Bombardiera Q400, 5 Bombardiera CRJ-900 (lete za Nordicu), te Embraere i to 6 E170, 12 E175 i 6 E195. U floti ima i 8 širokotrupaca Boeinga 787-8. Naručenih ima čak 14 aviona i to 4 Boeinga 737 MAX8, 6 Embraera E-195 i 4 Boeinga 787-9. Za sva tri modela isporuka je u tijeku.

Kompanija ima hub u Varšavi (Chopin), sekundarnu bazu u Tallinu (Estonija), i fokus grad Krakow iz kojeg lete četiri linije od kojih i jednu širokotrupnu (Chicago). Iz Varšave lete 87 linija, od čega 9 širokotrupnih u Aziji i Sjevernoj Americi. Lete i 6 interkontinentalnih sezonskih charter linija. Iz ostalih gradova imaju 10-tak linija. Kompanija je član Star Alliance, a ima čak 22 code-share ugovora.

Kompanija je 49% vlasnik Nordice koja ima 16 aviona i hubove u Tallinu i Groningenu (u Nizozemskoj), te su 100% vlasnik charter kompanija LOT Charters sa bazom u Varšavi. 2016. su imali 6,9 milijuna putnika.

Vlasnik LOT-a u opsegu od 68% je Republika Poljska, 25% regionalni investicijski fond, a 6,93% djelatnici LOT-a. Kompanija je 2015. proizvela 11,2 milijuna EUR gubitka, dok je 2009. uspjela napraviti enormnih 52,9 milijuna EUR gubitka. U periodu od 10 godina samo je tri godine bio profitabilan. 2016. godine prikazali su minijaturan profit od 52.000 EUR, no pokazatelji za prvu polovicu 2017. govore da će profit u prošloj godini biti ozbiljan.

U ambicioznom programu do 2020. zacrtani su ciljevi profitabilnosti, jačanje i dalje širenje Varšave kao huba i otvaranje brojnih novih linija (i izvan Varšave), među kojima i ove u regiji.

Prvi letovi LOT-a u regiju

I dok je LOT još 1991. letio na liniji Varšava-Beograd dva puta tjedno (utorkom i subotom) sa ATR-om, a zimu prije toga sa Tupolevom TU-154, političke turbulencije, ratovi i sankcije u regiji maknuli su LOT sa tržišta.

Nakon ovih nesretnih događaja LOT se vratio na tržište tek 28. listopada (oktobra) 2001. sa šest dnevnih letova za Zagreb, avionom Embraer ERJ-145. Linija je već idućeg ljeta smanjena na pet tjednih letova i LOT ju je sa tom frekvencijom održavao do 28. listopada 2006, uz izuzetak zime 2003/04 kada je letio tek tri tjedna leta.

LOT je 2010. godine pokrenuo letove za Beograd, koje je par godina vodio kao sezonske, a par kao cjelogodišnje. 26. listopada 2014. ponovo kreće sa letovima za Zagreb. No, obije linije LOT je prekinuo na par mjeseci od 30.6.2015. do 2.1.2016. kao rezultat restrukturacije kompanije.

LOT-ova ekspanzija u regiji

Od tada LOT se ozbiljno širi u regiji. U ožujku (martu) 2016. LOT je pokrenuo liniju za Ljubljanu, te u travnju (aprilu) sezonske linije za Split i Zadar. Prošle godine LOT je pokrenuo sezonske letove za Podgoricu i Pulu.

Ovog lipnja (juna) LOT pokreće letove između Varšave i Skoplja sa čak 6 tjednih letova. Od 03.05. LOT kreće i sa sezonskim letovima za Dubrovnik u tri tjedne frekvencije, koje će se u top sezoni povećati na čak 6 tjednih letova (od lipnja).

Najveći broj frekvencija ovog ljeta imat će linija Zagreb-Varšava gdje će LOT od lipnja povećati frekvencije sa 10 tjedno na dva dnevno, uz korištenje većih aviona, dočim su kapaciteti istinski ozbiljno povećani, a LOT postaje 8. prijevoznik po kapacitetima iz Zagreba. I beogradsku liniju LOT od srpnja (jula) povećava sa 9 na 11 letova, uz korištenje većih aviona. Veliko povećanje ima i linija za Podgoricu gdje će ovog ljeta letjeti čak 6 tjednih letova, 5 više nego prošlog ljeta.

Kako su samo Zagreb, Beograd i Ljubljana cjelogodišnje linije, a nakon tolikog povećanja frekvencija u Podgorici, te pokretanja letova u Skopju sa čak 6 tjednih frekvencija, mislim da bi LOT trebao ozbiljno razmisliti da Skopje i Podgoricu zadrži preko zime sa bar 3 tjedna leta, možda u trijangl opciji Varšava-Skopje-Podgorica-Varšava.

Obzirom na ogromnu sezonalnost Dubrovnika, koji tijekom zime ima tek 20-30.000 putnika mjesečno zadržavanje frekvencija od bar tri prihvatljiva tjedna leta tijekom zime svakako ne bi bilo financijski razumno. No, kako LOT ima široku code-share suradnju sa Croatiom Airlines, svojim partnerom u Star Alliance, zimska veza moguća je preko Frankfurta i Zagreba gdje će potencijalni putnici imaju opciju od čak 17 tjednih letova prema Varšavi. Na ovaj način zagrebačka linija pojačava svoje zimske potencijale i ima mogućnost zadržavanja svih ili većinu ljetnih frekvencija. Ostale sezonske jadranske linije (Split, Zadar i Pula), obzirom na malo ljetnih frekvencija nemaju razona postati cjelogodišnje.

Obzirom na toliko veliku ekspanziju za očekivati je pokretanje letova za Sarajevo u bliskoj budućnosti, kao 10. liniju u regiji. Nisu nevjerojatni i letovi za Prištinu nakon što se skopska linija ustali, no oni uz tek par desetaka kilometara udaljeno Skopje nisu vjerojatni u skorijoj budućnosti. Jednako tako mogući su sezonski letovi za Tivat (iako manje vjerojatni obzirom na letove za obližnju Podgoricu i Dubrovnik), te za Brač i Ohrid (i opet manje vjerojatno obzirom na letove za obližnje Skopje). U svakom slučaju za očekivati je povećanje frekvencija prvenstveno u Splitu, a potom i u Zadru i Puli. Obzirom na broj poljskih katolika koji redovno hodočaste u Mostar ne bi bilo nerealno otvaranje sezonskih letova sa manje frekvencija za ovu destinaciju, iako ove putnike trenutno servisiraju linije za Split i Dubrovnik. U svakom slučaju pokretanjem letova iz obližnjih Zagreba i Ljubljane, te Splita i Zadra, svakako pokazuje da LOT pokreće i letove iako ima linije za obližnje aerodrome, pa sve gore spomenute potencijalne linije nisu toliko malo vjerojatne.

LOT je ove godine broj letova povećao skoro za duplo, što ga je lansiralo u sam vrh među kompanijama koje lete u regiji.

LOT je uspio istisnuti Air Serbiu sa linije Beograd-Varšava, koju je Air Serbia prestala letjeti 30.10.2016, dok Adria i dalje konkurira na identičnoj liniji sa 6 vlastitih tjednih polazaka. Air Serbia, Croatia i Adria imaju code-share na LOT-ove letove, a posljednje dvije kompanije su zajedno sa LOT-om u Star Alliance dočim imaju i širu suradnju. LOT ima code-share na Adrijine letove iz Ljubljane, kao i na brojne Croatijine letove u Središnju Europu sa konekcijama na vlastite letove za Varšavu.

Najveću konkurenciju za Varšavu LOT ima u Splitu, gdje lete još i četiri jaka konkurenta, no konkurenciju ima u Dubrovniku i Podgorici, te Ljubljani, gdje usprkos direktnim letovima Adrie, koji oduzimaju dio potencijalnih putnika, sa njom ima suradnju preko code-share na većini tjednih frekvencija, dočim ovo i nije potpuna konkurencija, već kompanije sinergijski djeluju.

Na svojim sadašnjim linijama u regiji LOT može dobiti konkurenciju prijevoznika koji imaju baze ili fokus u Varšavi, a njih ima čak 6. Ovo se posebno odnosi na charter i leisure kompanije za letove prema Jadranu, te Wizz Air koji ima baze u Beogradu, Skopju i Varšavi, kao i dvije linije za Ljubljanu, pa je dosta vjerojatno da upravo Wizz Air reagira na LOT-ovu ekspanziju u svojim bazama i fokus gradovima. Ovo je to vjerojatnije jer upravo Wizz Air smatra ovu regiju svojom zonom ekspanzije, te je i najveći prijevoznik regije uz Lufthansa grupu.

Uz letove za Krakow i Varšavu, od početka svibnja (maja) ove godine LOT iz Budimpešte leti dvije širokotrupne linije (za New York JFK i Chicago). Ovo je ogroman iskorak za LOT, a linije neće samo privući putnike iz Mađarske, nego i one iz okolnih zemalja, pa tako i iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. LOT je najavio da će interkontinentalne linije pokretati i iz drugih gradova izvan Poljske, a izjavio je da razmatra takve linije i iz regije.

U svakom slučaju LOT se ozbiljno širi u regiji, pa možemo očekivati u doglednoj budućnosti ne samo povećanje frekvencija, nego i nove linije, a ne bi bilo nevjerojatno da neki od 12 Boeinga 787 polete i iz aerodroma regije prema prekooceanskim destinacijama, po budimpeštanskom modelu. LOT je konstantnom i tihom ekspanzijom postao jedan od najvećih prijevoznika regije, a iz svega vidljivog jasno je da ovo nije kraj njihove ekspanzije, te je LOT regiju prepoznao kao svoju značajnu feeding opciju.

Komentari

A

Sutrašnji članak je bomba

OSNIVA SE NOVI NACIONALNI PRIJEVOZNIK U ITALIJI UMJESTO ALITALIJE

Tko je iza toga? Zašto?
Ovo je tek dio rata protiv Lufthanse!

Više pročitajte sutra!!!!

Odgovori
B

Nisam ja, majke mi :-)

z

Treba da je
Air Italy by Meridiana – gde je 49% Qatar Airways i gde najavljuju inter-letove Milan Malpensa- New York, kao i za Miami od juna.
Flota- od maja tu je Boeing 737 Max, pa Airbus A330 5 komada uz dodatak cak 30 komada Boeing 787 Dreamliner od pocetka 2019.
Cini mi se da Katar, sa ovim ide na sve ili nista usled velikog udarca koji trpi zbog blokade okolnih (arapskih) zemalja.
Sanse za uspeh ? dok budu sipali para….

A

Dakle, o tome više sutra…

V

U Italiji još niko nije uspeo sem mafije!

A

A i njima baš neide naijbolje u zadnje vrijeme… :-)

S

S užitkom kao i obično, hvala Alene.

Odgovori
A

Molim. Hvala Vama na pohvalama.

Pričekajte sutrašnji tekst. Bomba je!

B

Odlična analiza, razvojna strategija na koju bi se neki trebali ugledati, mislim na LOT ali i Poljsku… ipak, moje iskustvo sa LOTom je razočaravajuće, „redovno“ kasne, lošija usluga nego u sličnim prevoznicima… letim najmanje jednom mesečno BEG-WAR, u zadnjih godinu dana nisu poleteli na vreme, ni u jednom pravcu.

Odgovori
A

Hvala puno na pohvalama Bojane.

Nisam znao ovo za kašnjenja LOT-a. Hvala na toj informaciji.

L

Zanimljiva analiza,ocigledno su u ekspanziji,u BG u sezoni dolazili dashem a sada sa emb170,5 ili 190…kako rastu boeing ce biti uskoro :) svidja mi se sto imaju strategiju i plan kao i sto je drzava vecinski vlasnik…eh kad mi tako…

Odgovori
A

Da, kao što i u tekstu piše u Beogradu i Zagrebu nisu samo povećali broj letova, nego i veličinu aviona.

Zagrebačka linija je krenula sa Q400, pa je sve više letova preuzimao Embraer 175, da bi danas dobar dio letova bio E195. Paralelno sa povečanjem aviona povečali su i broj frekvencija, a to činje i dalje. Identičan model imaju i u Beogradu.

V

U ovoj jednačini nedostaje jedna nepoznata. Ryanair Sun. Namenski osnovana kompanija od strane Ryanai-a sa poljskim AOC.

Kakvi su planovi za Ryanair Sun, biće uskoro dostupno javnosti. Inače LOT ima zaista impozantan zamah razvoja.

Odgovori
B

Hmm, interesantan taj SUN…
Hoće li on da vozi i zimi? 😀

A

Ryanair već sada ozbiljno leti iz Poljske. Iz Varšave Modlin ima 52 linije, Krakowa ima 50 linija, Wroclawa 35, Gdanska 20, Poznana 17. To znači da iz poljskih baza ima nevjerojatne 174 linije.

Ryanair je iznio planove da će Sun biti charter kompanija, koja će imati pet 737-800 i letjeti na leisure destinacije. Time će prvenstveno postati konkurencija poljskim charter kompanijama Enter, Small Planet, Sprint Air i Travel Service Polska, a ne LOT-u, iako će, naravno, i njima naštetit kao i sve ostale charter kompanije.

Kompanija bi trebala početi letjeti od ljeta ove godine. E sad, nakon pompoznih najava nema o tome više ni riječi, sada je kraj veljače (februara) i bojim se da već ozbiljno kasne sa realizacijom.

Svaštarenje nikada nije bilo dobro i dosta je neuobičajno za LCC čija je strategija ne svaštariti nego se posvetiti svom kornom businessu, no ovaj potez je indikativan i pokazuje kako Ryanair ima previše aviona i kako mu je širenje postalo limitirano. Upravo radi toga Ryanair je ušao u rat sa Wizz Airom i easyJetom, a od jeseni i sa Norwegianom, jer će morati pokušati preuzeti dio njihova tržišta ili u slučaju Wizz Aira potpuno uništiti kompaniju i preuzeti tržište.

Mislim da bi Ryanairu bilo daleko bolje da osvaja nova tržišta kao LCC poput Sjeverne Afrike (sa time su već krenuli, ali skromno sa tek dvije baze u Maroku: Fes i Marrakes, te tri na Kanarskim otocima, a u mreži bi im svakako bilo odlično imati i letove ka Tunisu, te kada se politička situacija smiri i ka Alžiru, Egiptu, Libiji, kasnije možda i dalje prema Jugu), kao i linije iz Europe prema SAD-a i Kanadi, o čemu su već nekoliko puta iznjeli planove (i prolongirali ih), te iz Kanara prema Južnoj i Središnjoj Americi. Uz konekcije, koje je Ryanair počeo uvoditi ovo bi bila nevjerojatna kombinacija.

N

Alene, hvala za sjajan clanak i za to sto ste zagrebali temu kojom se realno niko toliko ne bavi, ova ekspanzija bas je nekako ostala „ispod zita“

Ako moze mali off topic – nedavno su se pojavile dve JAKO oprecne informacije o aerodromu „Konstantin Veliki“
1. Nis ima ambicije da postane baza neke od kompanija
2. Vlada je „preporucila“ podizanje takse sa 3e na 6e, dakle skromnih 100%

Sta ove kontradiktornosti znace, i kakve posledice bi imala to podizanje taksi za planove i buducnost niskog aerodroma?

Pozdrav iz Nisa!

1

@Nišlija

Možda znači da buduća kompanija, koja će bazirati na niškom aerodromu, neće moći da pregovara o ceni aerodromske takse ispod 6€. Naravno, ako se „preporuka“ sprovede…

A

Nislija:
Ma da, mislim da je tema, zapravao više nego interesantna. No, ova idući tjedan. Već dugo nisam bio toliko nestrpljiv i uzbuđen da ju napištem.

Ovo sa 6 EUR nisam znao, prvi puta čujem tu informaciju.

E sad, vlada može preporučiti, ali Niš to ne mora prihvatiti. Iako….

N

@ Alen Šćuric Purger

Evo vesti:

https://flyfromnis.blogspot.rs/2018/02/od-aerodroma-nis-se-trazi-povecanje-takse.html

Pa o ovome se zapravo suska po gradskim kuloarima jos od od onih famoznih Vucicevih reci o steti koju Nis cini Beogradu, a ovaj portal cesto ima sveze i insajderske informacije, tako da, gde ima dima…

Nista onda, cekamo sledeci utorak sa nestrpljenjem :D :D :D

A

Eto došle su i informacije do mene. Ja nikad ne pišem na prvu loptu, pustim određeni protok vremena (u kome se svašta nešto zakulisno i ispod žita otkrije), prvo ispitam sve strane, pa tek onda napištem analizu. Tako ću se o tome raspitati na vrlo skorom SEAS-u, razgovarati ću sa predstavnicima države, Niškog aerodroma, a onda ćemo o tome nešto i napisati. Svakako važna i interesantna tema.

Idući tjedan pišem o nekoj potpuno drugačijoj temi (ne o Nišu, ako ste me krivo shvatili), ali vjerujte mi više je nego interesantna i iznenađujuća poglavito za regiju.

V

Informacije oko pritiska na Aerodrom Niš su tačne i nisu od juče. Napominjano je ovde na TangoSix, da niko iz vlasti nije zadovoljan uspehom Niša,

Napisao sam Ja, da postoji opklada na veoma visokom nivou da Aerodrom Niš neće uspeti da preživi ovaj svoj rast i da će „pući“.

Samo slep nije video, samo gluv nije čuo. Lako je sada praviti se Toša. Od prvog dana Grad Niš i Aerodrom Niš trpe kritike iz samog vrha vlasti. Dokaz je i to da jedan jedini dinar iz Budžeta Srbije nije dat Aerodromu Niš.

P.S.
Neki dan Premijerka izjavi da Aerodrom Lađevci nisu prioritet, iako su dva puta u dva Budžeta Srbije sredstva odvajanja za taj Aerodrom. Gde su te pare otišle? I kako ima para u Budžetu za Aerodrom Kruševac?

A

Kao što rekoh nije dobro skakati na zadnje noge, ali da tu ima nešto, ima.

Kruševac je financiran novcem države? Ja sam bio uvjeren da se radi o lokalnom novcu. O kojem iznosu novca se radi?

Jel to znači da Lađarevci ponovo na hold?

S

Hvala na zanimljivom clanku i prognozama :)

Pisali ste nedavno o Turkish-u i sada Lot-u, hocete mozda pisati uskoro nesto i o Aeroflotu kao kompaniji koja ima znacajan broj putnika?

Odgovori
A

Pisao sam o gotovo svim kompanijama koje imaju veliku ekspanziju na regiju, Turkish, Aegean, Qatar, Flydubai-Emirates, Wizz Air, Eurowings, Lufthansa grupa.

Aeroflot, iskreno, ne spada u top kompanije koje lete u regiji. Imaju tek letove za Beograd, Zagreb, Tivat, te sezonske za Split. To je tek 4 destinacije, pri čemu samo za Beograd ima značajan broj frekvencija. U regiji ima još code-share na letove za Moskvu iz Ljubljane (Adria) i Beograda (Air Serbia).

S

Hvala na odgovoru :)

A

Molim i drugi put.

d

Alene, kao sto vidimo svi su svuda u ekspanziji. Vazdusni promet u regionu raste po odredjenoj stopi svake godine ali to ne moze beskrajno. Kako je prostor na trzistu ogranicen pre ili kasnije neko ce slomiti zube.
Ko ce po vama biti prve zrtve iz naseg regiona ove sveopste ekspazije?

Odgovori
1

Kladim se da će prve žrtve biti manji prevoznici.

A

Naši nacionalni prijevoznici.

Da, promet u regiji raste nešto više od prosjeka Europe, no isto tako on je godina zaostajao za tom istom Europom. Stoga mi zapravo „lovimo zaostatke“. Da pojasnim. Ukoliko se Zagreb otvori za LCC, a morat će prije ili kasnije jer 8% LCC putnika je neodrživo daleko iza svih glavnih zračnih luka Europe, doćim će se broj putnika ozbijno povećati. No, to ne znači da će neki prijevoznici nestati, da će ih to uništiti. Nego da će manje zagrebačkih putnika putovati iz Beča, Budimpešte, Bratislave, Venecije, Trevisa, Trsta, Ljubljane, Zadra, Beograda…

No, ipak, obzirom na ekspanziju Lufthansa grupe, Wizzaira, easyJeta, Turkisha, Ryanaira, Aegeana, Flydubaia, Qatara, Norwegiana, TUIflya, ali i ostalih kompanija, istinski je posao naših krhkih nacionalnih kompanija daleko teži. I oni će daleko najviše nastradati.

G

LOT će ozbiljna konkurencija biti letu JU500/501, koji dolazi kao dodatak na Emirates iz ATH, tako da je samim tim još jedan udar na ASL, sve veće prisustvo LOT-a u regiji. Veliki broj novih vazduhoplova za dugolinijski saobraćaj koje je LOT naručio i već sada koristi može naći dobru ulogu u Jugoistočnoj Evropi gde je konkurencija mnogo manja nego u Centralnoj, pa će novih vesti iz LOT biti još. Možda i OTP bude jedna od početnih tačaka ka USA za LOT.

Odgovori
A

Apsolutno ste u pravu. OTP bi bio logičan izbor ukoliko TAROM odustane od nabave tri širokotrupca. TAROM je izjavio da su najbliži u izboru Boeinga 777. Ova flota bi trebala letjet za SAD i Kinu.

R

Ja ne bih iskljucio ni dolazak u Mostar, zbog hodocasnika. Nadalje, Sarajevo je dobra opcija cak i za cjelogodisnji servis, jer Jahorina i Bjelasnica su ove zime pune poljskih turista

Odgovori
A

Obije ove stvari sam i ja napisao u članku. Sarajevo je svakako vrlo vjerojatno u kratkoročnom periodu (citiram): „Obzirom na toliko veliku ekspanziju za očekivati je pokretanje letova za Sarajevo u bliskoj budućnosti, kao 10. liniju u regiji.“

Mostar nisam isključio, upravo suprotno (citiram): „Obzirom na broj poljskih katolika koji redovno hodočaste u Mostar ne bi bilo nerealno otvaranje sezonskih letova sa manje frekvencija za ovu destinaciju, iako ove putnike trenutno servisiraju linije za Split i Dubrovnik. U svakom slučaju pokretanjem letova iz obližnjih Zagreba i Ljubljane, te Splita i Zadra, svakako pokazuje da LOT pokreće i letove iako ima linije za obližnje aerodrome, pa sve gore spomenute potencijalne linije nisu toliko malo vjerojatne.“

U svakom slučaju, gledavši ekspanziu LOT-a, letovi prema Sarajevu trebali bi se desiti vrlo brzo (ne bih se iznenadio da to bude već iduće sezone), a jedna-dva sezonska leta za Mostar ne baš tako brzo, ali realno je da se dese u idućih 5 godina.

R

Da svakako primjetio sam to, ali sam konstatirao da zacementiram ove Vaše tvrdnje u tekstu. Osim toga mislim da odluku po pitanju Sarajeva donosi ipah Gazda, a to je Star Alliance, odnosno Lufthansa. Obzirom da 80% carrier-a iz Sarajeva su iz te grupacije, vjerovatnoća dolaska LOT-a je još veća

A

Da LOT pita Lufthansu ne bi letio na milijun destinacija, pa ni u regiji. Ne bi letio long-haul ni iz Varšave i Krakowa, a kamoli iz Budimpešte.

Mislim da je LOT prestao odlaziti po blagoslov u Frankfurt i moliti da ih se kupi. I od kada je to napravio, stvari su krenule na bolje.

Vrijedna lekcija za druge kompanije, posebno za Adriju i Croatiu.

M

Mala korekcija gsp. Alena.
Bez zamjere – poljski katolici (kao i svi drugi) hodocaste u Medjugorje a ne u Mostar.

A

Naravno da hodočaste u Međugorje, ali Mostar je najbliža zračna luka Međugorja.

I

Dobri su ja ih cesto koristim. Poljska vlada zeli da zatvori Varsavski aerodrom, koji je dosao do granice kapaciteta I sagradi mega aerodrom 50km od Varsave. Tu su svi zabrinuti zbog daljine tog aerodroma I predvidjenih troskova I rokova. Isto je cudno da aerodromi poput onog u Radomu samo sto km od Varsave posle velikih investicija ostao bez letova I zatvoren

Odgovori
A

Šo se tiće investicija u poljske aerodrome tu bi se svašta dalo napisati. Gomila novaca je upucana u to, a ne bih baš rekao da su u tome jako uspješni i da su opravdali investicije.

1

Zanimljiva analiza, Alene. Iznenadili ste me pisanjem o LOT-u, mada znajući kako Poljaci potiskuju konkurenciju na ličnom primeru(uzgoj aronije) nisam iznenađen onime što sam pročitao. Nek Vam vetar uvek bude povoljan.

Odgovori
A

Hvala puno.

Pa, obzirom da je LOT ušao među top 10 prijevoznika regije, svakako je bitno to napisati. Iskreno prije pisanja teksta znao sam da su se ozbiljno proširili u samo dvije godine, ali da je to toliko mnogo ni sam nisam znao, i ostao sam iznenađen.

M

Slicne planove imala je i Air Serbija sa Etihadom. Pricalo se o dva velika aviona za prekookeanske linije (New york, Chicago, Toronto…), 10 novih a320 NEO, novim 100-seaterima.
Svasta se pricalo i pisalo. Bilo je bombasticnih naslova, najveci u novijoj istoriji davali izjave. Radovala se sirotinja raja…
I na kraju nista! Sta se isprecilo?

Odgovori
A

Ne bih se složio:
– 1/3 naručenih 737MAX8 je već stigla, ostali dolaze ugovorenim tempom.
– Flota E195 već je zavidna, dodatni avioni kreću dolaziti od travnja (aprila) ove godine
– isporučeni su im svi naručeni 787-8, njih čak 8 komada, četiri naručena 787-9 kreću sa isporukama za koji dan
– otvorena je masa novih linija, povećane frekvencije, posebno u regiji

Pa očito je da je većina onoga što je LOT naručio već došla, a da je sve preostalo u dolasku, ne vidim razloga zašto bi to bilo „obečanje, ludom radovanje“.

M

Hmm.. Nesto mi se ne dopada kad iza projekta stoje populisticke vlasti. Nesto ne verujem u dugorocan uspeh takvih poduhvata.
Imala je Poljska vec jedan biser. Protracene su ogromne pare a placa sirotinja na kraju balade.
Poljska, Turska, Madjarska…. Privatno nisam ljubitelj populizma. A mi smo imali svoje populisticke avanture i rezultat je uvek bio isti.

Navescu jos jedan primer. Pre petnaestak godina Olympic Airlines je harao. Stotinak aviona (u ono vreme), letovi za sve kontinente, A-340, B-747,… Ludilo od populizma. Rezultat je poznat. Mislim da grcka vlada jos uvek u nekim hangarima drzi deo tih grdosija. A kako prolazi Grcka sirotinja dvadesetak godina nakon populizma – to gledamo na vestima zadnjih par godina.

Ne znam koliko ce LOT izdrzati kad se WIZZ-u „dokotrlja“ 250 novih a321NEO i a320NEO. A tih 250 aviona treba da zabrine i AS, Croatiju, Montenegro… Ako mene pitate – vece sanse bih dao WIZZ-u. I RYAN je tu. A i Lufthansa je blizu, preko plota…

A

Ma slažem se ja sa Vama Miroslave, no ipak ima nekoliko desetaka primjera kompanija koje su profitabilne godinama i egzistiraju desecima godina, a u državnom su vlasništvu.

Naravno ima i stotina drugačijih primjera.

Gdje će tu spadati LOT, povijest će pokazati.

U konačnici to za ovaj članak nije bitno. LOT je napravio veliku ekspanziju u regiji, putnici su dobili novu opciju, konkurentnost se povećala i to je bitno, zar ne? A dok traje, traje. Ako će se izjaloviti eto nove teme za analizu, daleko bilo.

M

Slazem se. S jednom zadrskom. A to je: ako se izjalovi Ryanu ili Wizzu banke ce im rasrodati imovinu I slotove. Deonice se strmoglave. Kraj. Slotove preuzmudrugi, I nastave kao da Ryana I Wizza nikad nije bilo.
A ako se izjalovi Lotu, Air Serbiji, Croatiji ili Olympicu , milijarde ce placati sirotinja. Placace vozac autobusa, ucitelj, vaspitacica, a I baki ce smanjiti penziju. Kao sto smo vec videli I Grckoj, Spaniji…. a uskoro mozda I u Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj…
Mada, sto bi rekao gospodin Sojble – oni koji glasaju treba da nauce da budu odgovorni…

A

Da istina. Jednako kao i ako propadne Croatia bus / Niš Expres nikome ništa, doći će drugi, ali ako je u milijunima EUR minusa ZET / GSP iste će pokriti grad. A zračni promet za državu je ono što je jadni gradski promet za grad.

Vidite u Olympicu je država odlučila više ne pomagati, i u Alitaliji (čitajte o tome u idućem članku) i nizu drugih, ali i ovima gdje se „pomaže“ u Europi o tome postoje striktna i vrlo definirana pravila, kojih ako se država ne drži onda se desi scenarij poput Maleva, Cyprusa, Estoniana, a ako se drži onda su bolni rezovi kao u slučaju Croatie, Sabene/Brusselsa, LOT-a…

V

Ryanair nema baš nikakvu imovinu registrovanu na ime Kompanije. Niti jedan jedini avion nije u vlasništvu Ryanair. Niti jedna prostorija gde se odvija poslovna delatnost Ryanair-a, nije registrovana u ime Ryanair-a. Nijedan simulator nije vlasništvo Ryanair. Sve jedan veliki mehur, jedna fatamorgana. Ne daj Bože da pukne, ostaše gomila poverioca bez novca.

A

A tko je onda vlasnik 420 aviona?

V

Svi do jednoga su leased/najmljeni.

Svaki avion je nakon preuzimanja odmah prodat i leased back. Osnovane su leasing kuće po raznoraznim tax heavens i one su vlasnici aviona. Većina se zove King leasing, a uz to ime idu brojke. Recimo King Leasing 2 ili 4. Najveći broj koji sam video na pločici u avionu je 24. Većinom su brojke pisane rimskim brojevima.

Ko je vlasnik ovih Kompanija ni sam Bog ne zna.

Recimo simulatori u East Middlands su vlasništvo kompanije EMT. Opet, ko je vlasnik, ne zna se. Simulator u Stansted je u vlasništvu kompanije STC. Vlasnik? Who knows!

I tako dalje i tako bliže.

A

Čudno. Koncept LCC je da se kupe ogromne količine aviona, sa ogromnim popustima, nakon čega se isti prodaju nakon par godina raubanja uz cijenu višu od one koja se dobila sa popustima. Zapravo kompanije gratis koriste avione.

Ovo mi sad nije jasno, ali očito su oni pronašli neki novi način zarade. Vrlo vjerojatno su vlasnici tih kompanija…. no bolje da se u to ne ulazi.

M

Znaci u slucaju da se neko u Rajanu „lose proracunao“ kratke ce ostati banke I fantomske firme. I ostali poverioci I investitori ( opet mahom multi kompanije).
Doesn’t break my heart :)

Sa druge strane, u populistickom slucaju, ako se pijuni u drzavnim aviokompanijama lose sracunaju, multi kompanije I banke gulice sirotiju.
Ogromna razlika!

A

Vladimire, se u Ryanairu što priča o tome?

I jel istina da za neke pilote u Ryanairu registriraju off shore kompanije u poreznim oazama i da im tako isplačuju plaće?

V

Miroslave,

Ako pukne ova šema bez para će ostati mali akcionari, penzioni fondovi raznih Država i slično. Meni nije srce tako hladno za posledice po krajnje korisnike , tj male ljude.

Multinacionalne kompanije neće izgubiti niti jedan cent. Verovatno su one vlasnici tih „fantomskih“ leasing kompanija.

V

Alene,

Video si fotografiju koju sam ti poslao, zar ne?

Prvo pitanje nisam razumeo na šta se odnosi.

Drugo pitanje, odgovor je da. Mada nisu te „kompanije“ u egzotičnim poreskim oazama, već su u Irskoj. Doduše sve se svodi na isto.

Tri pilota su suvlasnici po jedne takve kompanije. O više detalja ne bih, prvo zato što ja nisam na takvom ugovoru, pa ne znam sve detalje, drugo nije fer zbog Kolega.

A

Ma OK, znači istina je.

Ovo pitanje „se što priča u Ryanairu o tome“ se odnosi na to da li zaposlenici što komentiraju tu priču o avionima i leasing kompanijama.

B

Firme propadaju, drzave isto….ali ljudi ne.

Ako razumjete sto zelim reci.

M

Vladimire,

Penzioni fondovi nekih drzava ulazu u akcije firme koja u vlasnistvu nema nista?
Jos ako me ubedite da to nisu penzioni fondovi banana drzava, bicu zaista iznenadjen.
Dajte odmah da im rasprodamo akcije Beograda na Vodi. U BW barem imaju 20.000 evra osnivackog kapitala :D Posle ne moramo nista ni da gradimo ;)

V

Alene,

Šta zaposleni misle i pričaju vidiš i sam na medijim. Kako stoji stvar biće štrajka za Uskrs.

V

Miroslave,

Penzioni fondovi „ozbiljnih“ EU članica. Svi su danas pohlepni, bilo banana, bilo pomorandža Države. Sve ide u lepi Honduras, kao što reče Đole Balašević.

A

Ma da, očito je da nezadovoljstvo radnika u Ryanairu ozbiljno raste, neovisno o činjenici da su im prava bitno povećana sprama prije.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

nikola na: [BEZBEDNOST LETENJA] Fondacija „Dejan Pandurović“: Bili smo jedna od vazduhoplovnih sila sa visokim nivoom bezbednosne kulture

video sam tenk VIHOR 1996 na VTI tada su ga rasklapali mada su Irak Francuska i mislim Indija hteli da ga kupe jer vojska nije imala para da ga pusti u serijsku proizvodnju . Tenk malog odraza tj kupole sa motorom od 1200 KS i mislim 38000kubika isao na tenkodromu betonskom oko 100km na cas

19. Jan 2019.Pogledaj
19. Jan 2019.Pogledaj

Drazen na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Ne slažem se Alene s tvrdnjom a će putnici apriori bježati od SSJ. Ja na primjer (radim u zrakoplovstvu) ću čim ih Adria dobije pokušati bookirati upravo njihov let. Mene taj avion privlači. Naravno ako ne bude čestih otkaza.

19. Jan 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Opala. Sada Montreal proizvodi 33 aviona godišnje, planiraju to povećati na 120 godišnje do 2020. Znači li to da kane još više povećati prozvodnju ili je to to? Alabama će imati početni kapacitet od 22 aviona godšnje, što kane povećati na 50 do 2023. To bi značilo 170 aviona godišnje u planu za idućih 5…

19. Jan 2019.Pogledaj

JU240 na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Je li kupovina SSJ posljednji čavao u Adrijin lijes?

Alene, Tačno sve. Jedino, nije mi baš najjasniji produžetak interesovanja LH za SSJ, posle preuzimanja C serije od Airbusa. Da li, eventualno, žele da imaju otvorenu mogućnost nabavke jeftinijeg aviona za siromašnija tržišta? Ako se, prosto, ne želi totalna zavisnost od Airbusa, pa, tu su i dalje Boeing i Embraer.

19. Jan 2019.Pogledaj

Send this to a friend