BEG airport status
Firma ASU doradila avione Air Tractor AT-802 za prve noćne protivpožarne operacije uz NVG upotrebu Izgled kokpita AT-802 pre i posle prilagođavanja osvetljenja instrument table sistemu NVG / Foto: ASU

Firma ASU doradila avione Air Tractor AT-802 za prve noćne protivpožarne operacije uz NVG upotrebu

Borba protiv vatre noću predstavlja efikasan metod borbe protiv pretećih požara. Snižavanje temperature, tipično povećanje vlažnosti i lakše uočavanje mesta koje gore, čine borbu protiv požara noću idealnom. Sada, kompanija CO Fire Aviation ima novi alat za noćnu borbu protiv požara.

Firma Aviation Specialties Unlimited, Inc. (ASU) nedavno je doradila avion Air Tractor AT-802F za izvođenje operacije uz upotrebu naočara za noćno letenje, tzv. NVG (Night Vision Googles) dajući pilotima povećanje prednosti kada su u pitanju bezbednosti i efikasnost tokom noćnih letova.

– Doživeli smo požare u Ajdahu koji su progutali i uništili vitalne prirodne resurse, šume, domove i prelepe delove planinskih predela kao i pustinjskih visoravni – rekao je potpredsednik kompanije ASU zadužen za inženjering Kip McDermott i dodao:

– Doradom aviona Air Tractor kompanije CO Fire, mi smo im obezbedili ključni sigurnosni alat koji će im omogućiti da se noću bezbedno bore sa požarima. –

Avion AT-802 kompanije CO Fire Aviation opremljen sistemom NVG / Foto: ASU

Od 1995. kompanija ASU je doradila više od 1300 aviona za NVG operacije, uključujući avione Thrush S-2R, PZL-Mielec M-18 kao i helikoptere Bell-206 i OH-58A ali je AT-802 prvi avion koji je namenjen borbi protiv požara. Zbog sposobnosti da ponese 800 galona vode, svoje manevarbilnosti, brzine i motora snage 1600 KS, AT-802 je idealan za borbu protiv požara na raznim terenima i u različitim uslovima.

CO Fire Aviation, počevši posao sa samo jednim avionom 2015. godine, narastao je vrlo brzo na 8 aviona i 14 pilota kako bi se suočio sa sve većom potrebom za mnogo povećanjem sposobnosti borbe protiv požara. Oni trenutno ispunjavanju ugovore za dnevne zadatke sa određenim brojem državnih i federalnih agencija i sada njihov iskusni tim domaćim i stranim korisnicima može ponuditi i mogućnost borbe protiv požara u noćnim uslovima.

– Upotrebljavajući NVG u različitim operacijama, naši piloti su znali da će upotreba obimnog NVG programa biti najznačajniji način za naše unapređenje bezbednosti i efikasnosti protivpožarnih operacija – rekao je šef pilota kompanije CO Fire Aviation Kris Dojl.

– Iskusni tim firme ASU ima veoma ozbiljnu evidenciju podataka primene vazduhoplova u borbi protiv požara i mi smo im verovali kako bi naše avione opremili i kako bismo pokrenuli naš NVG program. – ističe Dojl.

Polovina pilota CO Fire Aviation je trenutno sertifikovana za upotrebu NVG a to uključuje i dva instruktora za NVG sa odobrenjima FAA koji će zapoćeti NVG trenažni program u samoj kompaniji.

– Naš pilotski kadar ima veoma bogato iskustvo u upotrebi NVG – rekao je Dojl. On je objasnio da nekoliko pilota ima iskustvo u vojsci gde su izvršavali zadatke bliske vazduhoplovne podrške u jurišnim avionima A-10 ‘’Thunderbolt’’, a bili su i instrukotri škole Fighter Weapons School RV SAD (USAF).

Dojl ima više od 26 godina letačkog iskustva i više od 10000 sati naleta bez incidenta. On je fabrički sertifikovani pilot za AT-802, takođe je bio probni pilot za ispitivanje vojnih naoružanih verzija AT-802 na Bliskom istoku zajedno sa svojim trenutnim pilotskim kadrom koji su takođe bili borbeni instruktori i instruktori za taktiku.

– Trenutno u svetu ne postoji kompanija sa većim NVG iskustvom od CO Fire Aviation – kaže on i dodaje:

– Kasnije ove godine CO Fire Aviation će spovesti studiju kako bi se usavršila i dalje razvila taktika upotrebe NVG u borbi protiv požara. –

Studija će obuhvatiti definisanje visina sa kojih će dejstvo biti bezbedno i efektno i to pri raznim nivoima osvetljenja, kao i u različitim konfiguracijama terena, na primer, od uslova mesečeve i zvezdane svetlosti preko scenarija niskog osvetljenja sve do podešavanja potrebnog minimuma za osvetljenje u odnosu na konfiguraciju terena i visinu sa koje se dejstvuje.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

Lijepa igrcka…. Bilo bi dobro da urede i model 1002 tako da se zaokruzi kapacitet na 4000 lit vode! Pitanje!? Dali nocno letenje vrijedi i za FIRE BOSS?? Hm slijetati na vodenoj povrsini nocu a pluta balvan ili neka batana!?

Odgovori
Fl

Ova verzija vodu uzima (i) sa aerodroma.Ne znam dali uopste ima plovke.

i

Meni Kanaderi u gasenju pozara izgledaju kao kamikaze koje se obrusavaju na neprijatelja i cesto sam sa nevericom gledao kakve bravure izvode, raditi sve to nocu ,i sa svom tehnikom, opet mi zvuci riskantnije nego danju.
Cinjenica je da je u mnogim slucajevima lakse gasiti pozare nocu, pogotovo ako se vetar smiri.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

@Boki Zanimljiv podatak u vezi Iljusina 76, ako je tacno, napokon objasnjava ovaj novi momenat saradnje sa Egiptom

20. Jul 2024.Pogledaj

Pravednik na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Normalno. Nije rekao finalizuje ugovore, nego pregovore. Polako bit će tu političkih uvjeta još

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ja mislim da nam treba Update na T6 šta sve naša Vojska ima danas, i da se to uporedi sa 2005 ili 2015. Rast je nestvaran. Nedavno sam se na internetu pokačio sa ljudima jer sam napisao da je Srbija nikad jača. Ljudi se bune, psuju me. Ja ih lepo pitam koje godine je Srbija…

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ok... 3,000,000,000 na 6.000.000 Srba. To je 3000/6 = 500 Za 500 Evra mojih para (*ne ide linearno, realno nije ni 50 mojih), baš mi je merak da imamo lepe avione

20. Jul 2024.Pogledaj