BEG airport status
Američka DIA o razvoju kineske vojne vazduhoplovne moći Stajanka kineskih višenamenskih borbenih aviona Chengdu J-10B.

Američka DIA o razvoju kineske vojne vazduhoplovne moći

Britanski vazduhoplovni sajt Flightglobal preneo je 17. januara najnovije informacije američke (vojne) obaveštajne agencije DIA (Defense Intelligence Agency) o vojnoj vazduhoplovnoj moći Narodne Republike Kine u kome se ukazuje na njen neprekidni razvoj u poslednjih par decenija.

Izveštaj od 140 strana oslanja se na javne izvore i pokriva čitav spektar kineskih vojnih sposobnosti, počevši od Kopnene vojske do sajber ratovanja i mogućnosti korišćenja svemira u vojne svrhe. Izveštaj takođe naglašava i razvoj vazduhoplovnih snaga koje su od posebnog interesa za SAD.

U izveštaju se napominje i da Vazduhoplovne snage Narodnooslobodilačke armije NR Kine polako zatvaraju jaz koji je postojao u poređenju sa zapadnim Ratnim vazduhoplovstvima kroz širok spektar sposobnosti kao što su performanse vazduhoplova, komandovanje i kontrolu, i elektronsko ratovanje.

Leteći radarski sistem KJ-2000.

Uloga RV NR Kine je znatno napredovala, prvobitno je ono samo štitilo kineska naseljena mesta i industrijska područija a danas je sposobno da izvrši projektovanje svoje moći. Glavni prioritet tokom proteklih godina je između ostalog bilo i uvođenje u upotrebu letećih radarskih sistema za rano otkrivanje, javljanje i navođenje kao što su KJ-2000 (baziranog na ruskom transportnom avionu Il-76) kao i aviona Shaanxi KJ-200 i KJ-500.

NR Kina razvija nove tzv ‘’stealth’’ bombardere srednjeg i velikog doleta za udare po regionalnim ali i globalnim ciljevima, dodaje se u izveštaju. ‘’Stealth’’ tehnologija nastavlja da igra ključnu ulogu u razvoju ovih novih bombardera koji će najverovatnije dostići početnu operativnu sposobnost ne ranije od 2025. godine. Ovi novi bombarderi imaće dodatne mogućnosti, sa punim spektrom unapređenja u poređenju sa operativnom flotom bombardera a u njihovom konstruisanju će biti primenjene mnoge tehnologije 5. generacije borbenih aviona.

Kineski višenamenski borbeni avion J-20A na aeromitingu Džuhaji 2018. U otvorenim unutrašnjim spremnicima mogu se videti nove rakete vazduh-vazduh PL-10 malog i PL-15 velikog dometa.

Što se tiče razvoja taktičkih borbenih aviona, NR Kina ubrzano napreduje. I dok svoje redove popunjava tipovima 4. generacije kao što su Chengdu J-10, Shenyang J-11 i J-16, takođe radi na razvoju 5. generacije borbenih aviona J-20 i J-31. Ovi avioni imaju mogućnosti poput naprednih zapadnih tipova borbenih aviona kao što su AESA radari, fuziju senzora, naprednih sistema veze za razmenu podataka kao i nošenje naoružanja u unutrašnjosti zmaja. Konstruisani sa tehnologijom koja omogućuje tzv. network-centric ratovanje ovi borbeni avioni imaju veliki potencijal kada je u pitanju efikasnost u vazdušnoj borbi i mogućnost napada vazduh-zemlja sa velikih udaljenosti u tzv. sensor-to-shooter operacijama.

Uloga vazduhopova koje koristi Mornarička avijacija je proširena u poslednjoj deceniji. Ovo je omogućeno kineskim unapređenim sredstvima za borbu protiv površinskih morskih ciljeva koji su pre bili više iskusni u sopstvenoj protivvazduhoplovnoj odbrani. Izveštaj navodi da je ovo omogućilo da se Mornarica koncentriše na prošireni spektar vazduhoplovnih zadataka, posebno što se tiče pomorskih udara kao i patrliranja, protivpodmorničku borbu, rano upozoravanje iz vazduha (AEW) i logistiku.

Zastareli jurišni avioni kao što su Nanchang Q-5 i Harbin H-5 su uglavnom zamenjeni naprednijim tipovima aviona poput Chengdu J-10A, Shenyang J-11B, i Xian JH-7. Opremljeni modernim radarima i tzv. ‘’staklenim’’ kabinama, naoružani raketama vazduh-vazduh PL-8 i PL-12, avioni J-10A i J-11B su među najmodernijim borbenim avionima u kineskom inventaru i sposobni su za produžene patrole i izvan kineskih obalnih područija, stoji u izveštaju DIA. Za udare na velikim daljinama, familija bombardera H-6 (varijanta sovjetskog Tu-16) nastavlja da dobija nadogradnje, sa verzijom H-6K koja je sposobna da nosi do 4 krstareće rakete velikog dometa. Avion JH-7 podržava H-6 u jurišnim zadacima, dok je određen broj H-6 pretvoreno u tankere.

Protivpodmornička patrolna verzija aviona Y-9.

Tumačenjem nedavnih fotografija, agencija DIA sugeriše da je protivpodmornička verzija transportnog aviona Shaanxi Y-9 ušla u operativnu upotrebu. Ovo je važan razvoj sposobnosti obzirom da je protivpodmorička borba bio glavni nedostatak kineskih kapaciteta. DIA navodi da je novi avion opremljen žaokom u kojoj se nalazi detektor magnetnih anomalija, sličnoj onoj kao na avionu P-3 ‘’Orion’’ američke mornaričke avijacije.

U daljem opisu ovog aviona stoji da je opremljen osmatračkim radarom za pretraživanje površine koji se nalazi ispod nosa kao i sa antenama na trupu koje verovatno služe za elektronsko izviđanje. Mala elektrooprička/infracrvena turela se nalazi odmah iza nosnog točka i ova varijanta je opremljena unutrašnjim spremnikom naoružanja koji se nalazi ispred glavnog stajnog trapa.

Prvi kineski nosač aviona Liaoning.

Što se tiče drugih programa, DIA navodi da će amfibija AVIC AG600 koja je navodno razvijena za civilne zadatke, moći takođe služiti i kao vojno sredstvo. Izveštaj agencije potvrđuje dobro poznate nedostatke jedinog kineskog operativnog nosača aviona Liaoning, odnosno njegovu tzv. ski-jump konfigraciju koja ograničava nosivost borbenih aviona J-15 i sprečava razvoj letećeg radarskog sistema poput američkog aviona Northrop Grumman E-2 Hawkeye. Očekuje se da će 2018. započeti izgradnja prvog nosača aviona sa katapultima koji će omogućiti baziranje dodatnih vazduhoplova, aviona za rano upozorenje kao i brže odvijanje letačkih operacija.

Izveštaj DIA dodaje i da RV NR Kine radi na tome da obuka bude što realističnija i manje unapred utvrđena. U njemu se citira bivši oficir RV-a koji kaže da ‘’kada se RV obučava, to mora biti ‘’obuka za bitku’’ umesto da ‘’radi stvari za pokazivanje ili da radi nešto mehanički’’.

Komentari

Z

PL-15, uf

Odgovori
J

Ono sto u odnasu USA- NR Kina plasi Amerikance, je to sto su svesni da kineska vojno-ekonomska, pa samim tim i politicka snaga nije ni blizu svog zenita. Ameri jesu u prednosti, ali oni su 90-tih imali svoju „labudovu pesmu“ sada polako ulaze u fazu opadanja imperijalne snage, dok Kina konstantno napreduje. Ne verujem da se to ni Rusima svidja, ali Kina polako ide ka statusu najjace zemlje na svetu. Nece sigurno to postati za godinu ili dve, ali za deset, dvadeset, hoce. Npr za 20 godina Amerika sigurno nece imati vecu vojnu snagu u odnosu na sad, bolji standard, dok Kina sigurno hoce. I psiha naroda je drugacija kada si svestan da tvoja najveca snaga, tvoj zenit, tek dolazi, u odnosu na svest da svoju najvecu moc vezujes za proslost.

Odgovori
M

Ne znam u cemu se vidi opadanje americke „imperijalne snage“? USA imaju nikad vise mladog stanovnistva, saveznike u Aziji i Evropi. I dalje su veoma atraktivni za imigraciju i privlace ljude iz celog sveta. Vodeca su zemlja u svim tehnologijama koje donose velike profite i njihova pop kultura je i dalje neprikosnovena. Svako ko zaradi neke vece pare trci da ih bar delom tamo parkira/investira. Moglo bi se nabrajati do sutra. Ako neko uopste opada onda mozda Rusija i EU. Rusija ima korumpiran, nesposoban system podobnih birokrata koji joj onemogucava bilo kakav napredak, EU ima problem sa socijalizmom koji je takodje smetnja realnom napretku jer potice trosenje, hedonizam i blejanje umesto rada i stvaranja…

F

@ Mayer

Slažem se u potpunosti sa tobom.

Jaz u odnosu na ostatak sveta je posebno veliki baš u domenu vojne industrije i vojske generalno, koja je jedan od glavnih pokretača američke ekonomske moći.

Veliki hendikep za istok, posebno za Rusiju, je i odlazak vrhunskih naučnika u USA poslednjih 4-5 decenija. Brain drain je opasan po tehnološki razvoj svake države podjednako koliko i ekonomska nestabilnost i nedostatak budžeta za R&D…

Y

„Opadanje vojne snage“ ili generalno uticaja SAD u svetu ne ogleda se u bukvalnom smanjenju vojnih kapaciteta i sl. mada ima malo i toga usled nekih loših odluka u vojno-industrijskom kompleksu i bezrezervne podrške nekim kompanijama bez tržišnog rezona. Ja pod opadanjem uticaja pre svega vidim zaustavljanje ekspanzije i izbacivanje SAD iz nekih delova sveta usled jačanja drugih takmaca. Nakon enormne ekspanzije i dominacije posle raspada SSSR-a više je nego očigledno da se u zadnje vreme stvari okreću. Kina strahovito brzo jača u svakom smislu i za razliku od SSSR-a rast im je baziran na jakoj ekonomiji koja se ne zaustavlja. Za desetak godina SAD neće imati šta da traže na dalekom istoku i to je činjenica. Pretrpeli su šamar i na bliskom istoku i svojom glupom politikom maksimalno pojačali poziciju Irana i Rusije. Dalja ekspanzija u rusko dvorište je gotova i to je takođe jasno. Tačno je da Rusi nisu SSSR ali su se realno konsolidovali i spremni su da brane ono što kontrolišu pre svega bez nekih ozbiljnijih mogućnosti za veliku projekciju moći dalje, ali kad si najveća država na svetu sa tolikim resursima i kontrolom sve bitnijeg severa, ni ne treba ti akanje po svetu, a to Rusi realno ni ne mogu sa svojom ekonomijom. Da ne pominjemo svesno ili nesvesno slabljenje pozicija glavnog saveznika EU koju SAD uvlači u besmisleni hladni rat sa Rusijom bez ikakvog geo-strateškog rezona dok glavni konkurent na istoku strahovito jača. Evropa i Rusija će biti samo sve slabije daljom konfrontacijom i traćiti sopstvene resurse preko potrebne za „borbu“ sa „tihim džinom“ sa istoka. Dugoročno, ovo je loše i za SAD jer ruši najvećeg saveznika a istovremeno troši se i sama u konfrontaciji sa izmišljenim protivnikom koji nema ni ambicije ni resurse za neko veće iskakanje izvan svoje sfere uticaja i puke odbrane svojih postojećih pozicija.
Dakle, ukratko, naravno da neće SAD postati siromašna beznačajna država, kao što nije ni jedna vodeća sila koja je u istoriji skinuta sa trona lidera (vidi Britansku imperiju npr.), ali će biti skinuta sa pozicije jedine, dominantne sile i to je činjenica.

M

@Falcon

Rusija na zalost ima ogromne probleme sa kadrovima, narocito u space industriji sto se i vidi iz toga da tamo ama bas svaki projekt kasni 10+ godina ili recimo sta im zadnjih godina radi SpaceX na komercijalnom trzistu. Nekada su u SSSR najbolji sa tehnickih fakulteta dobijali mogucnost da odmah krenu da rade u odbrambenom sektoru i to je svako prihvatao oberucke kao privilegiju jer je alternativa bila sluzenje vojnog roka, sto opet nikome nije padalo na pamet. Tako su najlosiji inzinjeri zavrsavali u civilnim industrijama u centralizovanoj privredi. Kako god okrenes tamo uvek neka prisila. Danas je defence u Rusiji slabije placen posao nego u naftnom ili gasnom sektoru. Sa druge strane cisto sumnjam da Raytheon ima probleme sa nalazenjem mladih inzinjera.

M

@Yrraf

Vrlo je nerealno tvrditi da ce se za 10 godina USA povuci iz Koreje ili Japana ili prepustiti Tajvan NR Kini. takodje kratak je to period za Kinu da sagradi bar deo vojnih kapaciteta koje imaju USA. U Siriji su Ameri na levoj obali Eufrata i lete sa svojim saveznicima Izraelcima kad hoce i gde hoce. U „rusko dvoriste“ nema gde vise da se „udje“ posle definitivnog gubitka Ukrajine koja je zauvek istrgnuta iz ruske sfere. Pa onda ulazak CG i Severne Makedonije u NATO, pa autokefalnost Ukrajinske crkve, sve akcije inicirane od strane USA bez adekvatnog odgovora s ruske strane i u sred njihovog dvorista! Samo da dodam, USA nisu svemocne, naravno kad vise velikih lokalnih sila kao recimo Rusija ili Turska, da ne govorimo Kina, krenu odlucno da traze zadovoljenje svojih interesa, mora da im se udovolji. Osim toga USA oduvek respekuju Kinu, svakom razumnom je jasno da njima pripada odlucujuce mesto na svetskoj pozornici.

A

@Mayer
Pre svega budzetski deficit, pa dug, i mozda ono najgore unutrasnja nestabilnost. Nikad gore nije bilo sto se tice odnosa izmedju razlicitih socijalnih klasa i pripadnika razlicitih politickih „struja“. Do te mere, da sad na fakultetima unutar SAD-a imas dobar deo, ako ne i vecinu profesora koji se zalazu za komunizam. Ali ne salim se, mrtvi ozbiljni to propagiraju, proveri ako mi ne verujes, cak je i MIT izdao neki prirucnik „komunizam za decu“ koji taj „sistem“ afirmativno preporucuje. Svaka drzava i ekonomski sistem imaju cikluse sto je Ray Dalio mozda najbolje opisao i samo se postavlja pitanje koliku ce drustvenu krizu pokrenuti sledeca ekonomska kriza unutar SAD-a i koje ce biti posledice. SAD i Kina imaju trenutno dva velika problema. SAD misli da ce nekim ogranicenjem pristupa trzistu resiti problem koji su losom politikom sami svojoj industriji napravili(pogledajte samo na sta lici dobar deo Detroita), a Kina misli da ce kradjom intelektualne svojine moci nadomestiti neke nedostatke, sto ne moze biti dalje od istine. To da ce Amerikanci „propasti“ ne verujem, niti bi to Kini odgovaralo uopste, niti iko ozbiljan to moze da tvrdi, ali nije u tome uopste poenta. Pitanje je da li ce Kina naci neke rupe u trenutku kad SAD bude imao problema na „domacem terenu“ i tu progurati svoj interes kao recimo trenutno u Pakistanu, a pre svega mislim na region blizak njima i Afriku i tu dugorocno poentirati? Nije ni Kina bez svojih problema i to ogromnih. Ne bih potcenjivao ni jedne ni druge, najbolje ih je imati oboje na svojoj strani pa makar delimicno, sto mislim da Srbija dobro radi obzirom koliko su nam, iskreno, jadne mogucnosti trenutno. Mislim da je covek u pravu kad kaze da Kina nije jos dostigla svoj maksimum…i to ni blizu. Pre svega mnogo vise ulazu u znanje, veliki deo budzeta prosecne kineske porodice odlazi na van-skolske aktivnosti i privatne casove, pogotovo on-line, dok u SAD-u ode znamo na sta. Kina 3 puta manje trosi na zdravstvo, a imaju isti ocekivani zivotni vek…kako ce se to dugorocno odraziti? Ovako sto se „odliva mozgova“ tice. Sve vise ljudi ce napustati kompanije tipa Google kao James Damore zbog njihovih idiotskih politickih uverenja, a sa druge strane sve manje ljudi ce trpeti nedostatak slobode unutar Kine….morace nesto menjati i bice interesantno u svakom slucaju.
I za ove sto misle da Amerika mora da smanji ili poveca svoje izatke za vojsku….trenutno na „social security“ i sl. izdvajaju vise nego dvostruko dok se dobar deo stanovnistva, narocito mladog zalaze da se to poveca….pa se vi zapitajte gde to vodi ;)
I jos jedna stvar, Kinez ako ostane bez struje i interneta 3 dana zbog neke krize nece praviti problem, a imate snimke na internetu sta se desilo u velikim gradovima Amerike kad nestane struje na dva dana i to protumacite kako hocete i ko gde ima prednosti i mane.
No momci sta je nama ciniti? Ima li smisla da batalimo ruske vazduhoplove i predjemo na JF-17 ili J-10? Nije da imamo bas para? A u Amerikance jos barem 50 godina se ne mozemo uzdati

M

Ima na search-u „list of blocked websites in china“ – jezivo. Preduslov za vodecu ekonomiju sveta su minimalna ljudska prava i barem osnovna demokratija. Onda mogu da privlace naucnu elitu iz celog sveta kako to decenijama vec radi US i (donekle) Evropa.
Ako nastave ovako zavrsice kao i svaka druga diktatura, „meka“ ili „prava“, kad se narod digne sledeci put, iz naizgled „cista mira“

D

#Mayer. Od rasprave o avionima odosmo u raspravu o svetskoj geopolitici. Uzgred, opadanje američke moći ogleda se pre svega u učešću Amerike u svetskom BDP-u (gledano po paritetu kupovne moći -engl. PPP; koje je relevantnije od nominalnog). Jedino što Americi drži glavu iznad vode je što je dolar i dalje rezervna svetska valuta, ali da ne širimo temu. Činjenica jeste da Ameri prave dobre avione, za koje mi nemamo novca, a sumnjam da bi nam i prodali bez ulaska u NATO. Zato lično mislim da bi nam kineski dobro došli.

M

@DW

Slazem se da smo otisli u geopolitiku sto nije tema! Kineski avioni bi nama bili verovatno odlicni ali da bar dodju kineske bespilotne. Odluka da se uzmu ovi migovi a ne recimo kineski avioni je uostalom takodje delom geopoliticka stvar…

D

#Mayer. Mislim da je stvar nečijih džepova pre geopolitike. A i o tim bespilotnim može da se polemiše. Zašto Wing Loong II, a ne recimo CH-4B koji je po mom skormnom mišljenju bolji. Al’ ‘ajd’ sad, tražiti logiku u Srbiji sa Vulinom kao ministrom vojnim?!

M

@ DW

Ne razumem se u kineske bespilotne ali evo gledam i ovaj Wing Long je ocigledno potentniji u smislu nosivosti naoruzanja i senzora. Ne znam za sta Srb. UAV u stvari treba (osim sto je lepo da se ima)? Kapiram pre za nadgledanje granica, sprecavanje ilegalnih migracija, kradja sirovina i sverca, nego za akcije koje npr. Egipat izvodi s tim dronovima protiv terorista na Sinaju…

D

#Mayer. Da ne ispadne da nešto pametujem, ali evo i prof dr Momcilo Milinovic, na katedri za naoružanje Mašinskog fakulteta BU, smatra da je CH-4B bolji. Jednom prilikom je sve lepo objasnio Lazanskom u emisiji…

m

Kineska armija na svim poljima grabi napred od kopnene vojske do kosmicke opreme. Ameri morace kad tad da podviju rep sa te zemljine hemisfere jer ce se suociti sa vrlo mocnom ekonomskom i vojnom silom. Ako zele svetsku kataklizmu to je druga stvar. Moze se s pravom reci da su za kratko vreme ovladali visokim tehnologijama imajuci u vidu da je ta velika zemlja u bliskoj proslosti bila dosta siromasna. Veliki napredak su ostvarili u raketnoj i elektronskoj industriji tako i u proizvodnji borbenih aviona. USA su sve nervoznije na ekonomsku i vojnu moc Kine pa tako i Rusije pa se trude iz petnih zila da im zagorcaju zivot sankcijama i ostalim zvrckama. Medjutim ne ide sve glatko kao sto su planirali. I pored toga vojna moc Rusije i kine sve vise raste iz godine u godinu. J31 bice po nekoliko parametara ispred F35. Danasnja armija NR Kine moze da vrsi vojne operacije mnogo dalje od svoje obale. Uskoro ce njihovo RV biti jos jace dolaskom 24 lovca Su35s. Sa njim mogu veoma uspesno drzati protivnika dalje od svoje obale. Kinezi su vrsili testiranje sistema S400 i potpuno se uverili u njegovu efikasnost. J10 je kineski F16 po konstrukciji zmaja aviona. Ni malo nije za podcenjivanje njegovih mogucnosti. Ko podcenjuje protivnika taj je unapred izgubio. Ameri vise nemaju nikakvih sansi da vojnim putem resavaju svoje gloclisticke namere sa Kinom. Taj voz je nepovratno prosao.

Odgovori
M

..i sad im se tresu gace od japanaca..toliko o toj sili

Ž

Завршена је испорука авиона Су-35 НР Кини.

M

@Živojin Banković

Interesantna je kupovina Su-35 kad se uzmu u obzir sve bombasticne najave novih stealth aviona, AESA radara, proboja u tehnologiji mlaznih motora (monokristalne lopatice) itd. Izgleda da Kina jos nije na nivou Rusije u tim segmentima a do zapada ima jos da se radi…

a

@mateus
su35 je prelep avion i ja ga volim
ali 24 komada u geopolitickim odnosima nisu spomena vredni
a tvoje odusevljenje tom informacijom govori o tvojoj ozbiljnosti…

vise citati, manje pisati

A

@aha
Iskreno ne znamo sta je bio motiv kupovine. Poslata je veca grupa pilota na obuku u Rusiju…mozda su samo neko znanje trazili…a kao sto si rekao 24 aviona nije faktor, niti su te pare faktor Rusiji, a kamoli Kini. Malo se zna generalno o Kinezima, tako da mozemo samo nagadjati

P

Dosta kvalitetan clanak o razvoju Kineske avijacije je bio svojevremeno u casopisu Aero od prije nekih 10-15 tak godina, sa posebnim osvrtom na nove tada J-10 i J-11 a najavljeni su bili i stealth lovci itd…

Odgovori
V

Možda ne bi bilo loše napisati članak o kineskim verzijama SU-27 serije, to bi moglo biti veoma interesantno.

Odgovori
M

>> Prilikom poslednje posete Kini cuo sam od njih da u skolama uče kako su im Rusi oduzeli šestinu teritorije u prošlosti i da oni to dobro pamte

To je u stvari tacno, Kinezi nazivaju 19. vek vekom ponizenja, period izmedju 1839-1939 kada su im zapadne imperijalisticke sile i Rusija oduzele gomile teritorija koje su bile asocirane ili pripadale Kineskoj imperiji. Recimo taj gornji deo Mandzurije (Primorje) i Mongoliju, pa Tibet ili otkidanje cele Indokine iz kineske sfere. Tu dolaze opijumski ratovi, Hongkong, Makao, kada se stupilo cizmom direktno u centar carstva. Doduse kad se pogledaju tradicionalne karte i uporedi, kineski zid je tek nesto iznad Pekinga a bio je severna granica. Tibet je stotinama godina bio samostalan jer se za njega niko nije nesto zanimao. Mandzuri ili Mongoli nisu oduvek bili Kinezi nego su se delom stopili s njima posto su njihove dinastije zavladale celom Kinom itd. Uglavnom dovoljno materijala za taj neki nacionalisticki, osvetnicki narativ.

M

Ubrzo ce se formirati 3. blok!! Kina je nezaustavljivi tigar kojeg nece moci kontrolirati niti ujak Sam niti Car Putin…. Sve to prati impresivna vojna industrija u zastrasujucim brojevima!

Odgovori
А

Па тешко да се може рећи да их Руси уопште хоће контролисати. То важи само за САД.

A

Prilikom poslednje posete Kini cuo sam od njih da u skolama uče kako su im Rusi oduzeli šestinu teritorije u prošlosti i da oni to dobro pamte. Skoro svaki dan smo videli vojne avione kako preleću grad u kome smo boravili (Luo Yang) nazalost nisam mogao da prepoznam o kom avionu se radi.

I

Dok se vi igrate rata i usporedbe ciji je veci,
mali zuti tese po Africi kao veliki.

Pa ti vidi.

D

Srbija je trebala pre da se odluči za kineske J-10C koji imaju AESA radare (uz to su i novi) nego što remontuje zastarele MIG-29. Bangladeš je vrlo povoljnim kreditom kupio eskadrilu od 16 J-10C.
J-10C može biti pravi takmac američkom F-16V protiv koga MIG-29 nema šanse.

Odgovori
Ж

Нема још увек потврде да је Бангладеш потписао уговор за куповину Ј-10.

D

#Živojin. Kako god, poenta je da su naši polovni MIG-29ovi sitting ducks. Još kad čujem AV-a kako kaže da su naši MIGovi dobri u bliskoj borbi. Ej, bliska borba lovaca u 21. veku?!

F

@ DW

Upravo tako. Kineski J-10C bi definitivno bio kvantni skok za naš RV.

Naši reanimirani MiG-29 ni danas ne bi mogli da izvedu akciju izraelskih F-16A iz 1981 godine kada su ispeglali Sadamove reaktore. Kako ga je propali SSSR napravio, takav je manje-više i ostao do danas. Toliko o evoluciji i prilagodljivosti ruskog dizajna.

Porediti MiG-29 sa F-16V je poređenje Lade Samare sa Mercedesom S63 AMG…

T

Porediti mig35 sa f16v bi inalo vise smisla. Ili ste nezadovoljni evolucijom?

M

Zvanično kina ne izvozi taj avion!

Ž

Одобрен је извоз Ј-10 али сумњам да је то случај са верзијом Ј-10Ц.

D

#Tvrtko. MIG-35 je poslednji pokušaj da se kompanija Mikojan podigne na noge u šta čisto sumnjam, jer imaju ozbiljan problem sa integracijom naoružanja i AESA radarom. MIG-35 ukoliko ne bude imao AESA radar nema šta da traži na tržištu. Ovde se ne radi ko više preferira koju stranu, već o surovim činjenicama koje na žalost Rusima ne idu u prilog. Srbija kao vojno neutralna zemlja MORA da ima jako RV i PVO kao faktor odvraćanja. Pitanje je jednostavno, da li remontovani i zastareli MIG-29 nekom uliva strahopoštovanje? Sumnjam.

D

#Živojin. Ja nađoh info-ju da je odobren J-10C, a možda je to samo aber. Kako god, žalosno je što se naša vlast uhvatila za MIG k’o pijan plota. Kao da ne postoji drugi avion sem toga. Sad je možda pravi trenutak da od Kineza kupimo savremene lovce kada oni dampingom pokušavaju da se probiju na tržištu. Uz to ne postoje nikakve političke prepreke.

T

Dw
Nije im svrha ikog da plase.
Jasno je sta je 35, verzija 29 koju mi imamo uporediva je sa F16 verzijom sa aim7 kao lovac.
Ovo malo sto imamo to nam je RV do novog tipa aviona. Svaka roba nadje svog kupca..

M

@DW

Posle par meseci čitanja komentara ovde mislim da može da se rekapitulira da se u Srb radi o tome da je potreban neki avion brži od zvuka da ne košta puno a koji ima naoružanje dovoljno za air policing i da “nacija” ne izgubi nadzvučnu avijaciju… U tom smislu je taj Mig-29 valjda ok?

D

#Tvrtko. Zna li iko precizno koju mi verziju MIG-29 imamo?! I što reče Mayer imamo lovce za air policing, a širi se propaganda sa državnog vrha kao da su moćniji od F-22. Ako objektivno služe samo za air policing zašto nam treba 14 komada?!

T

DW
Sta bi naziv verzije znacio?
Za svoju namenu vrlo upotrebljiv avion sa radarom, kols+om, raketama malog do srednjeg dometa za v-v dejstva. Broj aviona, za obuku, redovna dezurstva i malo preko…ne.lete 21 vise.
Da su na dva aerodroma…ja ne shvatih da su bolji od f16 ili f22. Do modernijeg aviona vise nego dovoljno za opstanak RV.

m

@Zivojin Hvala na obavestenju.

Odgovori
Y

Kineski bum je američki geopolitički projekat vršenja pritiska na Rusiju i eliminacije komunizma..
Ono što bi morali da saznamo je da zapravo i ne znamo koliko – ne znamo…

Odgovori
m

I Rusija i Kina imaju nad sobom globalnog serifa sa zapada koji bi da kontrolise citavu zemaljsku kuglu pa samim tim i te dve drzave. Dokle god bude tako Rusija i Kina drzace se zajedno bez obzira na bilo kakve sporove medju sobom. I jednoj i drugoj drzavi preti gubitak teritorije i prirodnih bogatstava kojim raspolazu. Ne razumem komentar u vezi sa gacama? Na kraju krajeva gacama nije mesto na ovom portalu.
Kina je u veoma brzom roku sagradila 7 vestackih ostrva i na njima aerodrome sa svom pratecom opremom za obsluzivanje borbenih aviona ukljucujuci u to i PVO sisteme i radarske stanice. Time su uputili jasnu poruku serifu da ce braniti svoj suverenitet svim silama i po svaku cenu. Posebnu zabrinutost ameri ispoljavaju prema nabavljenim lovcima SU35S koji mogu uspesno drzati u saci dobar deo americke pomorske i vazdusne flote. SU35 im stvara najvise glavobolja od svih drugih kineskih lovaca jer imaju mogucnosti napada i na njihove avio tankere za dopunu gorivom, a kineski lovci 5 generacije J20 jos nisu u punoj borbenoj upotrebi. Na aero mitingu Zhuhai air show J10B je demonstrirao svoje velike borbene mogucnosti i manevarske sposobnosti sa novim domacim motorom WS10B3 sa dirigovanim vektorom vuce na novim mlaznicama sto je delo kineskih strucnjaka. Razlikuju se od ruskih mlaznica po mehanizmu sto potvrdjuje veliki proboj i na tom polju tehnoloskih inovacija. Uspesno razvijaju niz bespilotnih letelica visoke tehnologije. Jos uvek kasne sa razvojem sopstvenih motora za borbene avione ali pitanje je dana kada ce i sa tom slaboscu izaci na kraj jer ih vise niko ne moze zaustaviti u jacanju svoje moci pa ni globalni serif.

Odgovori
m

Mayer
Kada je u pitanju drzava kao sto je Kina koja ima veliku kopnenu i morsku povrsinu potrebno je imati nekoliko vrsta borbenih aviona koji imaju razlicite zadatke. Neki lovci su opremljeni za borbu na velikim daljinama neki za blisku vazdusnu borbu, neki su otporniji na PVO sisteme, neki su sposobniji za probijanje pomorske odbrane itd… Ako imas vise razlicitih lovaca specijalizovanih za odredjeni zadatak avion ima vece sanse da prezivi bez obzira bio on visenamenski ili ne. I USAF ima visenamenske lovce, i pored toga imaju razne tipove jer nije svaki visenamenski lovac pogodan za sve misije koje mogu biti postavljene. Kina nije Srbija koja ocekuje da Mig29 bude kao Arnold Svarceneger u filmu Terminator. To je nemoguce. A taj lovac nije ni zasta kriv vec oni koji su umislili da je to lovac za sve zadatke koje mogu da se postave. Zna se za sta i zbog cega je SSSR projektovao takav avion i konacno treba prestati sa blacenjem tog lovca. Znalo se da ne moze da obara na velikim daljinama niti je on konstruisan za tako nesto. Kina je htela SU35S pored ostalog sto se drasticno iskomplikovala situacija sa USA jer su znali da J20 i J31 nece brzo stupiti na scenu. Zar USA nije korumpirani sistem? Evropa im nije nikakav saveznik vec vazal a to je ogromna razlika izmedju reci saveznik i vazal. Jos kad ameri postave rakete srednjeg dometa u srcu Evrope crno im se pise a i svima nama.

Odgovori
M

Pa cekaj, od svih novih modela aviona koje su Kinezi zadnjih godina „uveli“ nije valjda da ni jedan nema karakteristike Su-35? Ono na sta sam ja aludirao je Kina nije jos toliko napredovala te da oni kupuju te avione da bi kopirali neke njihove sisteme. Sad, da li radar ili motor ili senzor fuziju ko zna. Uglavnom ovaj izvestaj je verovatno napumpan da bi se uzelo vise para za odbranu.

B

A ja mislio kako se vodena povrsina ne racuna 🤔

Hmmmmmm

Nesto ovdje ne valja

m

Koji bi ti njihov lovac uporedio sa SU35 koji je po mnogim svetskim procenama odmah iza F22 po svojim mogucnostima? Veoma zavisi da li su dobili SU35 sa punom opremom koji poseduje ruski SU35 ili su rusi zadrzali neke sisteme samo za sebe i da li je radar tog lovca bez smanjenih mogucnosti. Ima i toga sto kazes za kopiranje tehnologije ali verovatno im je Rusija postavila neke uslove u vezi stim. Da li je izvestaj napumpan ili ne cinjenica je da Kina ima lovce 5 generacije u pocetnoj fazi operativ. upotrebe a drugi je na putu da to i postane. Cinjenica je da Kina vec sparta mesecom dok ameri to gledaju na TV. Sa celokupnim budzetom kojima ameri raspolazu za odbranu trebali su vec mnogo ranije da se teleportuju na nekoj drugoj planeti ali ipak nije sve u parama vec i u mozgu niti imaju cime to da urade vec mora Rusija da ih vozika u svemir sa mnogo skromnijim budzetom.

Odgovori
m

Sto se tice Mig29 i ostalog treba procitati tekst pukovnika Gorana Jevtovica -Rusk migovi za nase a NATO nebo. I sve je jasno da jasnije ne moze biti.

Odgovori
F

Pukovnik ima lukav plan kako da sa Rusima održimo logističke veze i uvek budemo opskrbljeni Migovima kada sledeći put krenemo u borbu protiv „novog svetskog poretka“ i širenja NATO-a. Samo treba da se ugledamo na Siriju. A bilo dobro da imamo i more.

Citiram:

„Наравно, Русија је „далеко“ од нас (како ће нам допремити Мигове, да питамо оне који форсирају неутралност и неминовност „партнерства“ са Алијансом којом смо окружени?!), али од Сирије, као што се да видети, није.“

Ufff…

Odgovori
m

@aha
Ja nigde ne rekoh da ce Kina pobediti amere u tom delu sveta SUhojem35 vec da im mogu naneti ozbiljnije gubitke u sadejstvu sa drugim lovcima i sistemima kao sto su PVO, raketni sistemi obala more, zemlja zemlja, brod brod idr. Zaista treba imati kefalo da bi se shvatile najosnovnije stvari koje sam napisao. Niko nije lud da salje samo 24 lovaca Su35 na celu flotu protivnika. Zaista treba bolje procitati sta je napisano. Zaista si neozbiljan. Pozdrav. Mnogo vece sanse ameri imaju protiv Kine raznim obojenim revolucijama a na direktni vojni sukob treba da zaborave jer vise nemaju nikakvih sansi za uspeh konvencionalnim oruzjem.

Odgovori
B

Mateus, pricas nesuvilo.
Konvencionalni sukob?
Sto podrazumijevas pod time?
Izravan sukob Kine i Amerike?
Ne vidim takav scenarij niti u najludjim mastarijama.
Gdje bi se taj sukob odigrao?
Nasred oceana?
Mozda Kina napravi invaziju na Ameriku ili obratno? Ne vodim apsolutno nikakvog niti povoda niti razloga za to.
Nema vise sukoba pokrenutih zauzimanjem i anektiranjem odredjena dijela teritorija. To su davno prosla zavrsena vremena.
Nitko vise ne treba teritorij, no svi trebaju energente.

Sad,
prst na celo i s razumijevnjem procitati ovaj post nekoliko puta.

M

@Beduin

Ja bi rekao da ni energenti nisu toliko bitni jer ko ih ima mora da ih proda onome kome trebaju. Prava stvar je tržište na koje možeš nesmetano da valjaš robu i usluge. Istorijski su recimo UK ili USA prisilili Kinu i Japan da s njima trguju, nisu hteli da ih osvoje nego samo da im valjaju robu…

m

Beduin ja zivim na zemlji i u realnosti ne u snovima. Pa ne znam sta ce onolika vojna vazdusna i pomorska sila blizu kineskih obala? Valjda dosli ljudi na kineski caj. Sta ce nato na ruskim granicama? Mozda im zapadna Evropa nije dovoljno komforna pa bi se razbaskarili rado i po Rusiji. Stvarno ispadas smesan. Ponestalo im energenata pa bi uzeli malo od Kine i Rusije. Zasta je rat u Siriji? Zbog ljudskih prava? Sta je sa Venecuelom? Bitno da je Vasington i ostali vazali postavili svog za predsednika bez izbora. A sukob Kine i USA moze da bude, i nece da bude. To ne zavisi od mene ni od tebe. Ja sam samo dao jedan primer ukoliko dodje do toga. Nisam nigde tvrdio da ce to da se i dogodi. U ovom trenutku cinjenica je da je napeta situacija izmedju te dve sile ako nisi obavesten. Stavi prst na celo pa razmisli. A to nece biti ovoga, onoga ostavi za svoje sanjarenje.

Odgovori
m

@Beduin
Procitaj sta je izjavio USA admiral Dzon Ricardson u atlantskom savetu, a zatim opet stavi prst na celo.

Odgovori
m

@Beduin
Ako si procitao sta kaze admiral Ricardson sada procitaj sta kaze Rusija na njegove pretnje. Pa opet stavi prst na celo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksa Radojičić na: Hrvatski premijer o detaljima isporuke i plaćanja Rafala

@leni Ne, 12 aviona nije dovoljno za formiranje dve dežurne pare i istovremeno obavljanje redovnih zadataka, pogotovo ne na dva različita aerodroma u zemlji sa teritorijom oblika banane i povelikim priobalnim pojasom. A pogotovo ne za zemlju koja bi da pokriva još i pola regije.

07. Jun 2021.Pogledaj

Drina na: Hrvatski premijer o detaljima isporuke i plaćanja Rafala

@T. H. Ja sam i navijao da uzmete avione, doduse vise sam navijao za F-16V. Tako da ne znam odakle vam to da bih voleo da ostanete bez vojske i da pucam od jada. Mos' misliti, neko puca od jada zbog 12. aviona koji stizu 15. godina ali nikako da stignu. Samo mi sve ovo…

07. Jun 2021.Pogledaj

Send this to a friend