BEG airport status
Srbija peti put na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru na bugarskom poligonu Šabla, ovoga puta učestvuje i lovačka avijacija RV i PVO Srpski MiG-ovi 29 tek drugi put iznad Šable, nakon mnogo godina raketiraće se raketama R-73 / Foto: Dragan Trifunović

Srbija peti put na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru na bugarskom poligonu Šabla, ovoga puta učestvuje i lovačka avijacija RV i PVO

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, oko 130 pripadnika našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i MO, učestvuje zajedno sa pripadnicima bugarske vojske na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje se u periodu od 4. do 14. juna izvodi na poligonu Šabla u Republici Bugarskoj.

Komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković koji je na ovom gađanju pomoćnik rukovodioca gađanje za raketne jedinice za PVD, istakao je da je reč o petom zajedničkom gađanju na tom poligonu na kome učestvuje i Vojska Srbije.

Stanica za vođenje raketa StVR-125M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

– Ove godine, osim raketnih jedinica naoružanih sistemima Neva i Kub, učestvuju i pripadnici 101. lovačke avijacijske eskadrile iz sastava 204. vazduhoplovne brigade koji će izvesti raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru a po prvi put učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnog diviziona PVO koji će izvršiti gađanje lakim prenosivim raketnim sistemom Strela-2M – naglasio je general Jankovič.

On je stakao da je svako bojno gađanje kruna obuke pojedinca i posada i posluga tih jedinica.

– Kao takvo gađanje ima za cilj da podigne nivo osposobljenosti, da pripremi jedinice i posluge za najteže i najsloženije zadatke, ali i da se proveri i potvrdi osposobljenost i obučenost utvrđene na trenažnim i kontrolno trenažnim gađanjima – objasnio je komandant 250. rbr za PVD.

Podizanje zastave Republike Srbije na poligonu Šabla / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Govoreći o značaju petog zajedničkog gađanja, general Janković istakao je da je taj kontinuitet važan jer se sastav u jedinicama podmađuje, dolaze mlađi odiciri, podoficiri i vojnici i veoma je važno da svako od njih bude u prilici da makar jednom izvrđi bojevo gađanje.

Poligon Šabla nalazi se na obali Crnog mora a deo pripadnika RV i PVO će tokom gađanja biti baziran na aerodromima Graf Ignjatijevo i Balčik. Prethodna gađanja pripadnici RV i PVO Vojske Srbije izvodili su na tom poligonu 2010, 2011, 2013 i 2017. godine.

 

Svaki put bojeva gađanja raketnim sistemima Neva i Kub imala je 250. raketna brigada za PVD ali je lovačka avijacija to učinila samo jednom i to 2011. godine. Tada su raketiranje ciljeva u vazduhu izvela samo dva pilota  koji su u dva MiG-a 29 izvršili bojevo dejstvo sa po jednom raketom vazduh-vazduh R-60MK.

Kako Tango Six saznaje, ovoga puta u Bugarsku će odleteti nešto više aviona, biće utrošena i mnogo veća količina raketa vazduh-vazduh nego 2011. a prvi put će nakon mnogo godina biti upotrebljene rakete R-73E.

Pored Bugarske i Srbije, na gađanju učestvuje i armija SAD.

Brigadni general Tiosav Jankovič na poligonu Šabla:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gu

To je dobro,valja isprobati avione u bojevom rezimu rada a i piloti ce upisati jos sati naleta..

Odgovori
Al

Jedno pitanje za sve. Da li bi na primer mogli mi i Bugari da uđemu u neko patnerstvo oko ovog poligona? Na primer, da zajedno plaćamo troškove, a da mi dobijemo pravo da ga koristimo tokom cele godine (normalno sa Bugarima)? Mislim da bi to odgovaralo i njima i nama.

Odgovori
д

На овом полигону се врши бојево гађање са ракетним средствима ,а то је прилично скупо (скупе ракете). Све и да имамо такав полигон у Србији не верујем да би га у ту намену користили више од једном годишње. Овако је можда и боље одемо мало у иностранство па се упоредимо са другим армијам , разменимо искуства и сл.

Č

Ne bi odgovaralo NATO-u….

iv

Nisam bas siguran zasto bi to Srbiji trebalo? Bojevo gadjanje se neradi svake godine a ono malo naleta sto piloti imaju moze i u Srbiji

Č

Ne bi odgovaralo NATO-u

Al

@dane, ivan1
Pa pored češćeg gađanja jedinica PVO, avijacija bi mogla da vežba dejstva ubojnim sredstavima VV i VZ. Takođe, o trošku Srbije, poligon bi mogao da se preuredi za ispitivanje borbenih sistema (artiljerija) i ubojnih sredstava (a da istovremeno zadrži staru namenu), što bi mogli da koristimo mi, Bugari i strane kompanije. Takođe, sam poligon bi mogao da se modernizuje (ako treba), a održavanje bi bilo podeljeno 50-50 izmeđi dve zemlje.
@ čvorović dr Ilija
Ja mislim suportno. NATO-u bi odgovaralo, jer bi se tako Srbija na još način povezala sa paktom, a to je NATO-u u cilju.

Mi

Odgovaralo bi NATO-u itekako. Sa jedne strana im se pribležavamo i polako prelazimo „most“, a sa druge strane mogu češće izbliza da prate naš trening, opremu, taktiku, sve što ih interesuje, a mi skoro sve nasledjujemo od Rusa.
Usput mi im plaćamo za to.
Ne kažem da je loše za nas.. više treninga i realizacija sopstvenih sposobnosti i za nas.

Pe

Zanimljivo je da niko ne razmislja o tome da je Bugarska u NATO-u, i da NATO ima „pretenzije“ prema nasoj drzavi kao sto su pokazali 1999 !
a koriscenje PVO sistema, Radara bilo sa Aviona ili Zemljaskih na NATO poligonu je mac sa dve ostrice, jer se sve radarske tajne oko rada nasih sistema tako mogu odati, frekvencija, opsezi rezimi rada magnetrona itd.

Al

@Petar
Brate, oni to sve već znaju. Bukvalno nema potrebe za tajnošću.

Al

@Petar
NATO u svom sastavu vec ima svu tu tehniku u vecem broju nego sto je mi posedujemo ukljucujuci i 3 generacije sistema S-300 kojeg nemamo u Slovackoj, Bugarskoj i Grckoj

Pe

Al-41F1Tacno je da NATO ima svu tu tehniku, medjutim vazan podatak je da svaki PVO sistem, ili radarski sistem koji se proda nekoj zemlji je drugacije (Nastelovan) i ima cak i drugacije komponente u odnosu na sisteme istog tipa za druge drzave kupce!
da ne pominjem podatak da su PVO sistemi / avioni za Rusko VVS/PVO strany uvek drugaciji u Hardverskom smislu i imaju vrlo malo zajednickog sa izvoznim varijantama! Tako i nasi sistemi su tunirani drugacije od Bugarskih S-125, verovatno i hardverski nisu 100% isti

Al

@Petar
PVO sistemi kod nas su prosli modifikacije odredjenog nivoa poslednjih godina, ali bojim se da to nije nikakva tajna. Tesko da eksportni sistemi imaju „vrlo malo zajednickog“, to je prosto preuvelicano. Postoje razlike naravno, za nijansu su degradirani, ali recimo da je 90% isto. Sto je najgore, nama kao Jugoslaviji su prodavali degradirane sisteme u odnosu na zemlje iz Varsavskog pakta, koje su opet imali za nijansu losije sisteme od SSSR-a. Tako da NATO trenutno u Ukrajini ima sve moguce sisteme iz Sovjetskog Saveza koji su na „osnovnom“ nivou, zatim u zemljama poput Bugarske, Poljske itd. imaju eksportne sisteme „prvog reda“, tako da nama ostaje ono najgore tj. eksportni sistemi drugog reda. Da ne pominjemo cinjenicu da su ratovali protiv nas, prikupili sve signalne podatke, a od tada se jako malo ulagalo, sta vise, unisteno je dosta tehnike, tako da nemaju sta da „brinu“ po pitanju Srbije niti da saznaju novo.
Ljudi, necemo se lagati prosto, odrasli smo. Nema tu nikakvih „tajni“, to su bajke za malu decu. VIse nam ni objekti nisu tajni, ostali su samo vojni planovi sto je najbitnije.

Č

Ne bi odgovaralo NATO-u….

Odgovori
Kr

Ali voleo bi Loaded Woolin!

Bu

Dokle se stiglo sa najavama da će za 2-3 godine biti reči o izgradnji modernog multifunkcionalnog poligona za raketaše na potesu Pešter-Golija? Druga opcija je navodno Kučevo-Pasuljane-Crni Vrh. Obe kopnene oblasti izabrane su zbog nenaseljenosti pošto mora više nemamo a rakete se moraju lansirati.

Odgovori
DI

I u bogatoj JNA su gađanja raketnom tehnikom bila izuzetan događaj neki oficiri su čekali godinama da im se ukaže prilika da učestvuju na bojevim gađanjima Dvinom, Nevom ili Kubom. Tako da je za Srbiju ovo premija što pokazuje da se tek posle više od 5 godina pristupilo ispaljivanju bojevih raketa sa MiG29. Ako poznajete nekog pilota raspitajte se za svog radnog veka, naravno bez ratova, koliko je bojevih sredstava ispalio, i to onih „ozbiljnijih“ to sve koštai to dosta. I da ona izjava „ništa nije skupo ako je odbrana domovine u pitanju“ ovde baš nije primenjiva, možda kada se završi vežba neko bude napisao koliko je raketa ispaljeno sa naše strane pa će sve biti jasnije.

Odgovori
Al

Bilo je i onih suludih gadjanja aviona iz kojeg je prethodno iskocio pilot i to 2 puta! Srecom odustalo se zbog bezbednosti.
Retka su bojeva gadjanja jos onda bila, a to samo govori da se nije dovoljno ulagalo u taj rod vojske. Generalno je JNA favorizovala kvantitet od kvaliteta sto se i pokazalo posle.
Ako vec hocemo da imamo „malu“ armiju, ona mora biti najkvalitetnije moguce obucena, tako da su ove stvari itekako pozeljne koliko god da kostaju. Ima na cemu moze da se „stedi“, u obuci ne sme. Na zalost nije to jos na zavidnom nivou, ali bice jednog dana

iv

Nebih se slozio da su bojeva gadjanja bila retka u JNA.Imali smo svoje poligone, takmicenja,ozbiljnu infrastrukturu,aerodrome,piloti su imali odlicne plate i dobar nalet, dosta je se i nocu letelo,fabrike su pravile avione.To ne stoji da su bila retka bojeva gadjanja, ti piloti su isli u ozbiljne srednje skole,pa na vazduhoplovnu akademiju, sve je bilo najvisi nivo.

Al

@Ivan Uzice
imate dva detaljna clanka na T6, istorija upotrebe Miga 21 u nasoj sluzbi i slican za Mig 29. Da sveobuhvatno stanje u RV i PVO je bilo neuporedivo bolje tada, samo je na zalost opet bilo daleko od sjajnog. Bojeva gadjanja ovog tipa, osnosno sa VV raketama su bila retka jer su bila skupa i nije se izdvajalo dovoljno, a nalet pilota lovackih aviona je u proseku bio jako skroman, tek nekih 60ak-70sati godisnje. Npr. u Z. Nemackoj su znali do 200 da idu. Posle ujedinjenja se tek otkrila dijamentralna razlika u treningu u tom rodu vojske. Generalno sve armije koje su doktrinu zasnivale na sovjetskom modelu su favorizovale kvantitet od kvaliteta.
Malo te mitove o JNA moraju ljudi da zaborave. Svako RV u okruzenju izuzvev Austrije je bilo ili brojnije ili modernije opremljeno, cesto i oba, a i sama tehnika koja im je bila dostupna kao potpisnicama „Varsavskog ugovora“ je bila na vecem nivou od nase eksportne ili u slucaje Grcke po NATO standardima.
Prosto nije RV nikad bilo na zavidnom nivou i uvek je falilo ulaganja

Al

Napredak svakako, nadam se da ce i mladji piloti imati priliku za dejstvo. Sl. su radarske rakete, jeste da je skupo jako ali bi red bio pilot prve klase makar jednom u 10 godina da je imao gadjanje tog tipa.

Odgovori
Т

Pozdrav sokolu koji je 16. aprila 1994. ovekovečio Sea Harrier XZ 498 iz sastava 801. skvadrona Royal Navy iznad Goražda

Odgovori
ta

pozdrav i alal mu vera

Sa

Zna li se ko je?

Ba

Zna se.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj