BEG airport status
Međunarodna vojna vežba “Astral Knight 2019“, provera sposobnosti NATO za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu Strategijski bombarder B-52 u pratnji borbenih aviona F-35 i F-16 u letu iznad reona Pule / Foto: USAF

Međunarodna vojna vežba “Astral Knight 2019“, provera sposobnosti NATO za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu

Pod vođstvom Vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi (USAFE) na različitim lokacijama u Nemačkoj, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj u toku je izvođenje Međunarodne vojne vežbe Astral Knight 2019 koja je započela 29. maja i trajaće do 10. juna. Glavni deo vežbe realizovan je u periodu od 3. do 6. juna u reonu severnog Jadrana a sve operacije prate se iz operativnog komandnog centra koji se nalazi u Italiji.

Astral Knight 2019 je integrisana kombinovana vežba čija je glavna tema protivvazduhoplovna i protivraketna odbrana teritorije i akvatorije a cilj vežbe je unapređenje integracije komandovanja i kontrole, koordinacije i interoperabilnosti vazduhoplovnih, kopnenih i mornaričkih kapaciteta kao i preklapanja operacija integrisane protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. Scenariji vežbe razrađeni su u nemačkoj bazi Ramštajn odakle je vežba podržana i računarskim simulacijama.

Hrvatski MiG-ovi 21 u ulozi “crvenih“ / Foto: HRZ

Na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga SAD, Italije, Hrvatske i Slovenije, pretežno iz sastava Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane. Od oko 50 vazduhoplova SAD su angažovale najveći broj, njih oko 30 među kojima su višenamenski borbeni F-16 i F-35, leteće cisterne KC-135 i KC-10, leteći radarski sistem E-3 kojima se u jednom trenutku pridružio i strategijski bombarder B-52.

RV Italije koristilo je višenamenske borbene avione EF-2000 i F-35, leteće radarske sisteme G550 CAEW, leteće cisterne KC-767A dok je hrvatsko RV prisutno sa lovcima-presretačima MiG-21 koji su imali ulogu ‘’crvenog’’ (Opposing force – OPFOR) a poletali su iz vazduhoplovne baze Zemunik.

Dolazak američkih F-35A u vazduhoplovnu bazu Avijano / Foto: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Caleb House 1

RV SAD (USAF) je prvi put poslalo F-35 u Italiju, u bazu Avijano je 23. maja stiglo čak 12 aviona što je do sada najveće raspoređivanje američkih F-35 u Evropi. Oni će kao deo Theater Security Package (u okviru američkog prisustva u inicijativi European Deterrence Initiative) ostati u Evropi nekoliko nedelja a širom kontinenta će učestvovati i na drugim vežbama.

Ovoga puta poslati su F-35A iz 421. lovačke eskadrile, 388. lovačkog puka baza Hill, Juta a iz iste baze stigli su i avioni iz sastava 466. lovačke eskadrile, 419. lovačkog puka koji je pridružena jedinica već pomenutog 388. puka, koja dolazi iz rezervne komponente USAF (Air Force Reserve). Slanje F-35 imalo je za cilj da se između ostalog, borbeni avioni 5. generacije kao najsavremenija tehnika integriše sa starijim sistemima koji su korišćeni na vežbi.

Raketni sistem Patriot prvi put je razmešten na teritoriji bivše Jugoslavije / Foto: U.S. Army photo by Sgt. Erica Earl

Osim vazduhoplova, SAD su na teritoriji Slovenije i Hrvatske razmestile i snage za protivvazduhoplovnu odbranu. U slovenačkom mestu Divača, 15 km istočno od Trsta, američki 5. bataljon, 7. artiljerijskog puka PVO čije je sedište u bazi Smith Barracks u gradu Baumholder, Nemačka, postavile su raketni sistem MIM-104 Patriot. Na istom položaju svoje sisteme postavila je i 174. artiljerijska brigada PVO Nacionalne garde Ohaja. Zaštitu sistema velikog dometa je svojim lakim prenosivim raketnim sistemima pružala jedinica slovenačke PVO. U okviru vežbe svoje aktivnosti realizovale su i vojne policije SAD (220. četa vojne policije Nacionalne garde Kolorada) i Slovenije.

Postavljanje radara AN/TPS-75 u Puli / Foto: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Tory Cusiman

U Hrvatskoj je blizu aerodroma Pula postavljen radarski sistem AN/TPS-75 iz sastava američke 606. eskadrile za vazdušnu kontrolu.koja je stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Avijano u Italiji. U pripremi radarskog položaja pomagali su i pripadnici 31. eskadrile za podršku kao i 123. eskadrile za vazdušnu kontrolu iz Sinsinatija, Nacionalne garde Ohaja. Tokom vežbe ova jedinica je podatke dobijene radarskim osmatranjem, slala u Centar za komandovanje i izveštavanje u Avijanu koji ih je prosleđivao pilotima borbenih aviona.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

To

NATO Gomilanje tehnike na kapiji Balkana, Zasto Rusi ne odrze vezbu sa Srbijom i postave S300 i Su-35 u Nisu pa da malo vezbamo i mi.

Odgovori
Zb

Kako sad bi sa Rusima kad vi takođe vežbate sa NATO i EU. Bojna grupa HELBROC ??? Ali mogli bi i Rusi sa NATO. Nije NATO samo Amerika.

De

NE INTERESUJEŠ ruse, a i da hoće nemogu preko teritorije NATO-a. A što se tiče S300, ni poslednje verzije nemogu skoro ništa F35-ici, osim ako mu ne priđe previše blizu.

Du

Ja mislim da bi nam istog trenutka uveli sankcije.

Jo

Kamo sreće da postave i da vježbate. Granica među dva saveza bi se konačno uspostavila i krenulo bi opće naoružavanje. Veselju nikad kraja dok se konačno ne istrijebimo.

ma

A kako bi rusi dosli? Jedino da ih rastave u dijelove pa dovezu u kontejnerima…

54

Zato što ne mogu kroz Nato teritoriju da dođu do Srbije. Zato nas teroristi i jeeu opkolili sa svih strana, da nas izoluju.

Jo

Zato što hrvati dobiše ispravne letelice od zapada, a mi dobismo neleteće đubre od „braće“ rusa.

Iv

Iz kojeg razloga bi to Rusi napravili? U kakvom je to Srbija vojnom/civilnom savezu sa Rusima? „Braća Rusi“ teza mi je labava.

Ni

Dunav je međunarodna plovna reka, tako da može da dođe svašta. Ali kome to treba, da mi izigravamo agresora na rođenoj teritoriji NE hvala.

Fa

Ma kakva Rusija i S300, mi imamo Kavački klan, mogu da dignu u vazduh svaki NATO džip. Vežbaju redovno po Beogradu, baš su spremni…

Al

Niko nam ne brani osim sopstveni novcanik…ako me razumete
Imamo mi uredno vezbe s njima nije da nemamo

Ra

Za one koji nisu upućeni Dunav je međunarodni plovni put …Na kraju postoje i drugi načini da dođu Rusi…Ovi što se lože na NATO vidim redovno čitaju bajke o svemogućem F-35…Tipična pristrasnost i neobjektivnost…Sad će vama Rusija i Srbija da kažu tačno šta sve rade…

ma

@Dexter023 Ti bas verujes onom Rusu da S400 moze tek sa 35Km da uoci F35? :) Pa valja Turcima nabaviti i PVO i avione. Sve je to propaganda

ha

@Jovan
“Zato što hrvati dobiše ispravne letelice od zapada“

Pa sto ne lete na tim letelicama koje su ‘dobili’ od zapada?
Ili su mozda stelt avioni u pitanju kad ih niko osim tebe nije video :)

NN

Ja mislim da ljudi ne shvataju da jedine dve zemlje koje nisu porazene od Amerike su S. Koreja i Vijetnam, obe su imale podrsku Kine i SSSRa i imale otvorenu granicu ka Kini. Mi smo okruzeni Nato drzavama i bilo kakvo prisustvo Ruskih snaga u Srbiji je direktna konfrontacija sa SAD. Kako se niko nije setio da se ponudi da mi sa modernizovanim Migovima glumimo crvene. Zamislite da kupimo eskadrilu Migova 35 koja bi ucestvovala na zajednickim manevrima sa NATO drzavama, mislim da bismo bili dobrodosli, a piloti bi stegli znacajno iskustvo

А

Па ми и имамо вежбе са Русијом – БАРС. Само ми не глумимо негативце на тим вежбама ко неки.

de

Dunav međunarodni plovni put. Pa ok ali zar stvarno neko misli da države kroz koje Dunav prolazi nemaju nikakva prava pregledati brodove koji prolaze. Ne poistovječujte to sa međunarodnim morem. Nije isto!
Uostalom sve i da je tako kako bi Rusi došli Dunavom do Srbije. Crnim morem moraju uči u teritorijalno more država koje im nisu naklonjene.

ox

@Tomislav….jako dobar plan ako želiš sankcije.

Le

Kud da prođu do Srbije?

Am

Hehe, vozim se pre neki dan, negde pred Ljubljanom, vidim na nekoj pumpi – Patriote u pratnji Humvee-a. Da li mi se priviđa. ma ne priviđa mi se, vozi ga onaj HEMTT kamion koji ni na šta drugo ne liči, kontejneri liče – nema šta da bude.

Sada znam gde su išli :D

Odgovori
St

Nato zemlje mozda mogu, da zabrane vojne avione, civilne samo ako hoce da jim Rusi isto primene reciprocitet. U civilni tovorni avion natovoris sta hoces, ne postoje vise UN sankcije pa da imamo opste sankcije. Ako smo volkni da platimo od miljarde eur dalje, dobijamo sta hocete. Tovorni avion moze i od druge zemlje, samo kad mi resili, da kupimo. Medjutim naknadne sankcije su mogu e od uncle sama, a i to neznam koliko bi jim bilo u interesu, jel bi mogli jos vise i jace, da se vojno okrenemo prema istoku. Tako, da nam to trenutno nije u interesu ali ako nas ponovo budu gurali u cosak, onda nece biti izbora. Nek se nabavi sta god pod uslovom, da nam iznad glave vise nece moci leteti krmace b52 i A10, sa ostalim, ce se izaci na kraju, svu pogiblju medju nasim vojnicima su stetu naprivili doticni avioni, a ne koje kakve pametne bombe, krstarece rakete itd… Mada bi za odvracanje neprijatelja bi najbolje bilo nekoliko baterija Sumadije sa dometom 300 km i vise i jasnom postavljenom doktrinom, da cemo napasti agresora izvan granica u slucaju napada, pa da vidimo silu iz vana, koja ce da gine.

Odgovori
Gu

Bas me zanima sa cime bi Rumuni i Bugari zabranili prelet preko svoje teritorije Ruskim Su-35 ako bi se Rusi rijesili za tako nesto? Sta,zvali bi Grke u pomoc?Niti im i Grci mogu pomoci niti bi htijeli ici u konfrotaciju sa Rusima,nisu blesavi.Zvace Madjare?Ni od toga nema nista,koliko ono imaju onih Gripena u letnom stanju,2-3?A i da ih imaju i vise nisu sposobni da se nose sa Su-35 a i Orbana boli patka da se zamjera Putinu zbog Srbije koja ga ni na koji nacin neugrozava,na protiv,nasi odnosi su nikada bolji.I ko nam ostaje,Ameri.Pa ni oni nisu sa kruske pali da zapocinju 3 Svetski rat zbog Srbije,taj ko tako razmislja ima stvarno bujnu mastu.
Sto se tice Srbije,Rusi danas vojno mogu da urade sta god pozele.Nato niti ima jedinstvo medju svojim clanicama niti ima efektive sa cim bi se suprostavio Rusima,sem Ameri ,ne bi ucinili nista direktno.Pojacali bi sankcije,jos bi vise pomagali nasim neprijateljima (da bolje i vise ginu za USA interese) a oni bi to gledali sa strane kao u Ukrajini.Po koji general u penziji kao ispomoc,neke male privatne vojske,obavestajci i to je to.A to da bi zbog Srbije poceo 3 Svetski rat,cista utopija i mastarija.

Odgovori
Al

Amerikanci imaju redovno rasporedjene lovacke avione u Rumuniji, cesto i F-22. Rusija jos uvek nije dovoljno mocna da tek tako krsi medjunarodni zakon, a na celu stvar gledate jako neozbiljno.
1. ne postoji potreba za tim
2. Scenario da ruski SU-35 nekog prelecu bez dozvole je bukvalno poslednja opcija i to samo u slucaju da se ugrozava Rusija direktno jer itekako imaju cime da ih obore(isto vazi i u kontra smeru)
3. Postoje druga resenja.
Ruska i srspka vojska uredno imaju vezbe, prenosi se naoruzanje, oprema, ljudstvo itd. Spakuje se sve u avion koji ima transpodere za civilni saobracaj, prijavi se let, sve se radi po zakonu i nije nikakav problem sto se „leti preko NATO zemlje“ jer zakoni to dozvoljavaju.
Isto tako mogu prebaciti npr S-400 ovde, ali sto bi mi vezbali sa time kad nismo deo njihovo odbrambenog sistema?
Najgore od svega je sto za ovako ozbiljne vezbe nemamo novca, ali ni blizu. Vek pobednika je neki vrhunac naseg znanja i tehnike, jako impresivno za KV, dosta NATO zemalja to ne moze, ali da bi RV i PVO bili na tom tehnickom nivou, potrebna je gomila novca i 10 godina ulaganja u znanje. Tek kad ulozimo dovoljno novca, ovakve stvari ce imati smisla. Nasi piloti kad su isli u Rusiju dobili su zamerke da su 1. previse stari 2. da imaju premalo naleta…..i o cemu mi da pricamo dalje?

Gu

Al41

Imali su ih i u Siriji i??? A bili jedni protiv drugih (podrzavali razlicite strane). Jesu se tukli,nisu,da li su mjerili u vazduhu „ciji je veci“ toga je bilo i to ruski piloti ne kriju,samo kazu da su lako izlazili na kraj sa F22 i da su im redovno bili u repu sa Su 30 i Su35.Zar mislis da bi Rumunija bila nesto drugacije,zbog preleta aviona krenuti u 3 Svetski rat,zbog Srbije?Od toga nema nista.

1.Za sad ne postoji potreba za tim i Boze daj da nikada i ne dodje do takve potrebe.

2.Jeste,poslednja opcija,slazem se.Jel su u Siriji bili ugrozeni direktno?Ciljam na Rusiju,drzavu,ne na njene pripadnike u Siriji gdje imaju luku,kasrnu..Direktno nisu,ali jesu indirektno,odnosno interesi su im bili ugrozeni pa smo videli sta su napravili.Zasto bi i Srbija bila izuzetak ako bi zatrazili od Rusa da intervenisu na nasoj teritoriji,Boze moj,zove ih drzava Srbija,legalna,medjunarodno i pravno priznata drzava.

3.Sa ovim dalje se slazem u potpunosti.

Ko

A Rusi će pokrenuti rat sa NATO zbog vjezbice sa Srbijom? Naivno!

Al

@Gus
Desilo bi se ono sto se desilo iznad Turske, kad je Ruski SU-24 oboren, pilot je poginuo i nikon nista posle toga. Zasto? Zato sto je usao u VAP Turske, da pritom nije imao dozvolu.
Ruski avioni lete do Sirije preko Irana i Iraka za sta imaju dozvolu od strane tih drzava i prate ih njihovi avioni i kontrola leta, sve je u okvirima medjunarodnih ugovora. Na zalost NATO ima potpunu vojnu kontrolu vazdusnog prostora oko Srbije, civilnog nema.

https://www.youtube.com/watch?v=ZeyMeAIgt80

Nasi Migovi 29 nisu mogli da prelete do Srbije jer nemaju transpodere za civilni saobracaj. Morali smo da ih rastavimo, spakujemo u civilni avion i da ih neko donese.
Taj scenario gde se ruski SU-35 „probija“ do Srbije ili nesmetamo dolazi preko necije drzave, to zaboravite. Uostalom taj NATO postoji bas da se takva stvar ne bi desila. Isto kao sto se Rusija sprema za odbranu od NATO-a, isto vazi i u kontra smeru. Jedino kad bi ne znam kakav rat izbio pa da im je to „poslednja opcija“. Najverovatnije bi onda preko Bugarske isli jer tamo jos uvek imaju „lobi“ pa bi ih mozda i pustili da ne rizikuju demonstracije od gradjana, samo sanse za tako nesto su malte ne ravne nuli.
Volim ja Rusija stvarno, ali manite se mitova i ruske moci trenutno. Ne bi Amerika zapocinjala treci svetski rat zbog Srbije, a da li bi jos uvek oslabljenja RUsija zapocinjala taj isti rat potencijalno, a manje izglede ima?
Neku eventualnu intervenciju i rasporedjivanje snaga bi morali „na crno“ da uradimo, da se preko noci pojave, istovare iz Antonova i Iljusina u okviru neke „vezbe“ ala BARS, pa kad je vec „gotova stvar“ onda bi SAD stavili „pred svrsen cin“ jer bi VKS vec bili tu. Ovako dok god Amerikanci imaju karte u rukama, na nacin na koji ste vi opisalo, to je prosto nemoguce. NATO je ipak NATO, necemo se zavaravati.

Gu

Al41

Avion je oboren u vazdusnom prostoru Sirije a ne Turske.A nije bas da je bilo nikom nista,taj proamericki dio vojske koji je to i uradio je kasnije pokrenuo puc protiv Erdogana pa smo vidli kako su zavrsili,vise ih u Turskoj vojsci nema i na kraju se kupuje S400.Da,i posle tog obaranja aviona,Turci vise nisu prilazili ni svojoj granici a kamoli da gledaju u tudje dvoriste.

I Ameri bi isli da probaju da sruse Suhoje zato sto lete preko Bugarske?Posto realno,niko drugi niti ima sa cim a ne bi ni htijeli?Nema od toga nista,isto kao i u Siriji,bukvalno bi se prosetali do Batajnice.

Ameri i Rusi,jedini na ovom bijelom dunjaluku mogu da rade sta i kako hoce i jedni i drugi su u stanju sami da nekoliko puta preoru planetu sa atomskim bombama.A za sve ostale vaze medjunarodna prava,konvencije i ostala birokratija.

Gu

Kop

A gdje sam ja pomenuo vjezbicu?
A drugo,Srbija vijezba i sa Rusijom i sa Natom (nazalost).

Ma

@AI41-F1

>>Nasi Migovi 29 nisu mogli da prelete do Srbije jer nemaju transpodere za civilni saobracaj

Mislis na ADS-B? Ne verujem ali ne znam 100% Mislim da „transponder“ jos nije „mandatory“ u evropskom IFR sistemu. Recimo ako odes na wikipediju ocigledno je da stvar jos uvek nije 100% obavezna u Evropi, u USA ce biti od 2020 u Australiji jeste itd. Sumnjam da je problem da se tako specijalan transport ne odobri zbog nedostatka transpondera. Msilim da je pre cena preleta vojnim avionom i smranje oko dozvola.

Al

@Gus
1. avion je usao u VAP Turske, na kratko ali opet je usao
2. Turska vojska je u Siriji trenutno
3. Erdogan je licno odobrio i forsirao kupovinu S-400, ne iz razloga sto je „ruski“ nego zato sto je posle puca pohapseno dosta pilota, pa da bi popunili „rupu“ u odbrani, moraju da imaju sistem koji sveobuhvatno moze pokrivati jako puno toga.
4. Ne postoji „pro-americki“ deo vojske, nego vojska po ustavu i temeljima koje je postavio Ataturk ima pravo da izvrsi puc protiv „sultanizacije“ zemlje jer je „sekularna“ i „moderna“ Turska po njihovim shvatanjima kljuc uspeha, sto se ja slazem. Valjda je svima jasno zbog cega i to je razlog, a ne neko prirastanje „Americi“ ili „Rusiji“, ta zemlja je dovoljno mocna i bez njih.
5. Rusi se ne bi „prosetali“ do Batajnice, jer bi u pokusaju probijanja kroz NATO vazdusni prostor, prosli kao bosi po trnju i to oni dobro znaju. Isto tako bi i Amerika prosla da pokusa da udje u Krim i sl.
Americka moc u Evropi je trenutno nemerljiva u poredjenju sa Rusijom, prosto ne moze da se poredi.
No nije ni bitno. Poenta price je, Amerika je trenutno mocnija i mi to moramo da trpimo, zbog nesposobnih lidera koji su geopoliticki nepismeni smo opkoljeni i moramo da igramo mudro i da cekamo svoju priliku, a na svakoj vezbi gde postoji sansa, treba da ucestvujemo jer se znanje kupuje, a ne dobija. Ostaje nam da se molimo za bolje, ali na te opcije koje ste vi opisali, slobodno mozete da ne racunate. Srecom jos niko ni pored ovih totalno nesposobnih i nerazumnih nije pomislio isto, inace bismo bili preorani

Ne

Pa i mi smo na neki nacin ucestvovali u toj vezbi. Eno parkiran b707. USAF na Nikoli Tesli vec nekoliko dana

Odgovori
ox

Prva slika je iznad Hrvatske, zar ne ? Koja zvijer od aviona.

Odgovori
K

Je, iznad Istre je, kod Pule. Istra ima stvarno krasan i specifičan oblik obale.

ox

Da, pročitao sam. Idiot ja, nisam čitao ispod slike :D

Yr

Malo mi ove vežbe deluju komično. USA rasporedi Patriot koga štite Slovenci sa MANPADS (zamisli kakva zaštita) a mučeni Hvrati glume „ljutog ruskog protivnika“ sa avionima na kojima Rusi ne lete već 30 godina. Kao da se deca igraju rata. Scenario nikakvog dodira sa realnošću nema. Bolje da su za te pare dali i Slovencima i Hrvatima po bateriju polovnog Hawk-a ili bukvalno bilo kakvu donaciju u opremi nego što bacaju lovu na dečje igre koje svako sa makar bazičnim znanjem o vojsci može samo da gleda sa podsmehom.

Odgovori
Д

Није ту ништа за подсмех,циљ вежбе је дс се покаже да је ф-35 супериорни од миг-21бис

Yr

I to su onda delimično dokazali. :-)
Hrvati imaju mnogo kraće vreme odziva (ali dobro tu je kec bez premca u svetu) a bolji su i u maksimalnoj brzini.

д

То важи за нове 21 ове хрватске су педесетогодишњаци.

Gu

Al41

1. Nije uospte usao u VAP Turske i oboren je u VAP Sirije.To se Turci „vade“ na to,ali to nije istina.
2.Jeste,ali poslije obaranja Ruskog aviona.A i zna se zasto su tamo i doklen smiju da idu.
3.Naravno,a to kao nema nikakve veze sa obaranjem aviona,naravno da ima i jos ce tu biti stvari/ustupaka sto ce Turci ciniti Rusima,mogao je Putin preorati Tursku za 2 minute,ali igra Putin drugaciju igru sa Turcima,svaka mu cast na tome,igra je za sada vrhunski.
4.Naravno da su tu americki prsti umjesani,ma ne samo prsti,nego sve do ramena.To samo naivan covjek moze da vjeruje u neke njihove unutrasnje obracune bez Amera,pa Ameri su sve to i zakuvali.
5.Ne da bi prosetali druze,nego bi u paradnom poretku dosli do Batajnice.
Sto se tice Krima,naravno da bi Ameri prosli ko bosi po trnju,samo je Krim dio Rusije i zbog Krima se krece u 3 Svetski rat a Bugarska nikako nije Amerika i drugo veeeeoma je daleko od Amerike da bi zbog iste te Bugarske Ameri isli probati obarati Ruske avione koji bi dosli u Srbiju,kao sto sam rekao ranije,od toga nema nista.
Ameri jesu mocni,ali nisu jedini,mocni su i Rusi,nista slabiji,jel mogu Rusi da poravnaju USA,mogu.I zasto su onda Rusi slabiji?Naravno,i Rusija bi bila poravnata ali bi bila i Amerika,prema tome tu pobjednika nema.Niti bi Ameri isli u rat sa Rusima zbog Bugara i Srba,niti bi Rusi isli u rat sa Amerima zbog npr Venecuele…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

altec na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

Primer: Desi se saobracajna nesreca, biciklistu je udario vozac automobila, 30km od centra Beograda, potrebno je pacijenta hitno odvesti u sok sobu. Dezurni HEMS helikopter, ako vec nije negde, moze da dodje tamo na lice nesrece za manje od 10min. Ako uracunamo stabilizaciju i transport lica do helikoptera.. neka to traje 15min.. i let do…

23. Jul 2024.Pogledaj

Srbofil na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

@altec Nisam primetio da je bilo prigovora na organizaciju i izvođenje hitnog medicinskog transporta unutar HJ MUPa, tako da ne vidim potrebu za zasebnom službom. Što se vojske tiče, lovački/jurišni zadatak predviđa i dežurnu STS ekipu, pretpostavljam da je to primarna namena 3 H145m na Batajnici.

23. Jul 2024.Pogledaj

goran na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Glupost. A Jadar je dupli rudnik, za razliku od Nemačkog I Portugalskog projekta gde je potreban silan i fizički i hemijski rad da se dodje do Litijuma. U Jadru eksploatacijom minerala Bora dobija se kao nusproizvod Litijum. Dakle vadi se Bor, malo komplikovanije od peska, a dobija se i Litijum. Priča sa Francuzima i Nemcima…

23. Jul 2024.Pogledaj