BEG airport status
[NAJAVA] Seminar bezbednosti u padobranstvu u Beogradu; Prijavljeno preko 60 učesnika Na seminaru će biti prezentovana teorijska znanja sa pokaznim vežbama na zemlji / Foto: Mirko Stupar, Vazduhoplovni savez Srbije

[NAJAVA] Seminar bezbednosti u padobranstvu u Beogradu; Prijavljeno preko 60 učesnika

Jednodnevni Seminar bezbednosti u padobranstvu biće održan 12. januara u Beogradu (Splav „Vilenjak“ na Savi, Blok 45) sa početkom u 10 časova, saopšteno je iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Kako navode, prijavljeno je preko 60 učesnika, a cilj seminara je unapređenje znanja i iskustva instruktora i sportskih padobranaca:

– Osnovni cilj seminara je da se unaprede postojeća znanja i iskustva kako instruktora, tako i sportskih padobranaca. Značaj ove vrste edukacije je poznat svim vazduhoplovcima koji se bave letačkim aktivnostima, pa je prijavljeno preko 60 padobranki i padobranaca iz naše zemlje i zemalja u okruženju.

Na seminaru će biti prezentovana teorijska znanja sa pokaznim vežbama na zemlji i trajaće jedan dan. Sve planirane teme su adekvatne za padobrance sa različitim stepenom iskustva. –

Prijavljeni učesnici moći će da unaprede svoja znanja i iskustva zajedno sa instruktorima / Foto: Mirko Stupar, Vazduhoplovni savez Srbije

Seminar će voditi instruktor padobranstva Boban Babović, a organizator seminara je Udruženje žena letača Srbije, uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Za više informacija svi zainteresovani mogu kontaktirati Udruženje žena letača putem njihovog mejla udruzenjezenaletaca@gmail.com ili putem zvanične fejsbuk grupe Udruženja

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ja

Hoće biti i predavanje na temu: Kako dobiti od Ministarstva odbrane helikopter, posadu i gorivo za džabe, pa onda to naplaćivati i prodavati padobrancima…

Odgovori
Pe

Da li je moguce da su zloupotrebili dobru volju MO i prodavali skokove a sve je bilo besplatno ?

Odgovori
Ra

Po mom skromnom mišljenju, organizacija ovakvog kampa nikako nije jeftina i povlači za sobom velike izdatke. Legitimno bi bilo i da su učesnici kampa tražili specifikaciju potrošenog novca, ali blagovremeno. Uzgred budi rečeno, ceo kamp je jako dobro organizovan i tokom boravka nisam primetio da je bilo kome nešto suštinski zasmetalo.
Takođe bih voleo da se ljudi koji ostavljaju komentare potpišu pravim imenom i prezimenom i da na takav način stanu iza svojih zaključaka.

An

Poštovani, naše Udruženje postoji I radi vec skoro 20 godina. Udruženje nema zaposlena lica, niti članice primaju neki honorar za svoj rad, vec svaku akciju i projekat radimo volonoterski sa puno ljubavi prema vazduhoplovnom sportu. Kada covek primi ljubav u svoje srce i dušu, upozna ljude na lepsi način bez sujete, osudjivanja i predrasuda.Prilikom pisanja ovakvih insinuacije i zlonamrera trebalo je da imate u vidu da, pored dobre volje i pomoći Ministarsva odbrane i Vojske Srbije, treba organizovati i isplatiti troškove organizacije ( npr, instruktora, diploma, majica i sve ostalo, sto bi trebao da ima jedan kamp) ili ste mislili da se ti troškovi pokriju iz džepa naših članica. Najlakše je pod pseudonimom osuđivati nečiji rad. Ipak, lepo bi bilo da se upoznamo I da vam lično odgovorimo na sva pitanja koja vas interesuju. Nećemo više komentarisati preko portala, a Vama i vasoj porodici želimo sve najbolje u Novoj godini!
S’ poštovanjem
UŽLS
e mail: udruzenjezenaletaca@gmail.com

Odgovori
LY

Za učešće na 2. edukativnom kampu, gde ste dobili Mi17, naplaćivali ste kotizaciju 100 evra od učesnika koji skaču i 20 evra od onih koji ne skaču. Naveli ste da se tih 100 evra po učesniku naplaćuje isključivo za finansiranje dolaska dva instruktora-egzeminera iz USA. Imali ste desetine učesnika x 100 evra ili x 20 evra. Da nije malo mnogo za dve avio karte iz USA? Čime su egzemineri iz Amerike leteli za te pare? Svako svojim privatnim avionom?
Koliko košta 20-30 diploma od tvrđeg papira i još toliko belih majčica?
Jeste li vi uopšte registrovani za pružanje usluga u vazduhoplovnom saobraćaju, da li ste izdavali fiskalni račun za tih 100 ili 20 evra koliko ste uzimali po padobrancu.
Ima jedna interesantna stvar, u svom dopisu pred kamp-Garantovali ste 4 skoka, a svaki skok preko toga je besplatan. Tako ste se izrazili. Znači da su se ta 4 naplaćivala, a preko toga ne. Ko ste vi da naplaćujete skokove iz helikoptera VS? Taj helikopter leti i održava se od novca datog MO iz budžeta, koji se finansira od poreza koji plaćaju građani.
A VS vam je dala helikopter, posadu, gorivo, resurs, mehaničare besplatno.
Pustite priču o ljubavi u vazduhoplovnom sportu. To vam može proći vezano za organizaciju 1. edukativnog kampa u Nišu. Kada su skokovi iz AN2 , smeštaj i ishrana zaista bili besplatni. 2. kamp ste organizovali isključivo da zaradite.
Ideja o edukativnim kampovima je dobra. Biti padobranka, a zarađivati na padobrancima, e to nije dobro.

Ma

Poštovane ljubomorne i zavisne osobe.Želimo vam da nadjete mir u novoj godini i svakoj narednoj.Da vodite svoje živote kako najbolje znate, da širite ljubav. Dokle god je vas, naše udruženje će u inat da postoji, radi, dostiže rezultate.Predstavite se svi, ako imate nekih pitanja dodjite na neki od naših sastanaka, pa da se lepo ispričamo kao ljudi.Ukoliko nemate ništa pametno da kažete, onda odlepršajte ;)
Takodje ste pozvani da budete učesnici na svim našim dešavanjima.
Plavo nebo.

Odgovori
Ai

Nisam bio ucesnik seminara,a cak nisam ni padobranac, tako da nema potrebe da se predstavljam punim imenom i prezimenom. Isto tako,daleko od toga da sam zavisTan i ljubomoran, ali me bas zanimaju odgovori na pitanja koja je postavio komentator LYKS.

LY

Da li je vaše udruženje platilo porez na dobit od organizacije 2. edukativnog kampa?
Da li ste izdali fiskalni račun ili makar gotovinski račun nekome od učesnika?
Da li ste registrovani za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju?
Da li imate ugovor sa MO da možete da prodajete putnička mesta u njihovim letelicama?
A to sa mržnjom, zavisti, bla, bla… To manite, pričajmo bez emocija.

Pe

Padobranac sam tek nekoliko godina , imati priliku da se nesto nauci od iskusnijih padobranaca je neprocenjivo pogotovo od takvih instruktora sve zasluge idu UZLS hvala im na njihovom ne sebicnom radu i trudu . Samo tako nastavite imate punu podrsku novac je nebitan ,znanje je bogactvo , a vi sto ste ljubomorni jer je neko uspeo posle ko zna koliko godina da skupi mlade i starije padobrance na jedno mesto sa puno osmeha pozdravljam napred UZLS .

Odgovori
LY

Možda je tebi novac nebitan.
Njima nije.

Bo

Uvek je bilo i bice zavidnih i zlonamernih. Koji se iz svoje nemoci i neuspesnosti kriju iza pseudonima i blate one koji rade, stvaraju i pokrecu.

Odgovori
LY

Lepo je doći ponekad kod svojih u Srbiju. Obići rodbinu i prijatelje. Videti drage ljude.
Još ako može nešto da se zaradi…
Ili makar besplatna aviokarta da se dobije.

Bo

Cinicno i netacno

Ma

Poštovani, Ukoliko niste padobranac.Niste iz ove branše, onda nemojte ni postavljati pitanja.UZLS radi sve otvoreno tako da kada postanete član možete dobiti inaformacije koje vas zanimaju.Takodje seminari koji se kod nas izvode uz dobru volju, drugi to naplaćuju.Sve i da se novac uzima i da se pokrivaju troškovi nema veze bitno je da neko nauči nešto.Ovako možemo do sutra da pričamo, nema poente.Pitanja koja vas zanimaju nisu vezana za ono što mi organizujemo.Takodje ne treba da vas zanima sve što mi radimo kada vi nemate ni koristi od toga ni ništa loše.Molimo vas uljudno i pristojno da vaše komentare ne iznosite.Ne trošite našu energiju.Ukoliko želite da dodjete naučite nešto, prijavite se u suprotnom….
Hvala

Odgovori
Di

Svako od nas ima pravno na misljenje. Cenu avio karte mozete saznati putem interneta. Instructor examiner nisu zaradili ni dinar. Znanje i iskustvo koje smo sami finansirali smo nesebecno podelili i to cemo nastaviti da radimo jer DA mi zaista gajimo ljubav prema sportu. A kad vec pominjes nase porodice, pogodi koliko vremena smo proveli zajedno u vreme kampa?

Odgovori
Mi

Organizacija Edukativnog kampa je zahtevna po više pitanja:
-treba izvršiti selekciju kandidata (kandidati moraju ispunjavati određene standarde u pogledu veštine i bezbednosti),
– treba odabrati odgovarajuće instruktore koji mogu voditi dvosmernu komunikaciju i koji vladaju veštinom,
-treba obezbediti odgovarajuće materijale za predavanja i nastavu, –treba organizovati multi medijsku podršku analiza tokom trajanja kampa,
-treba non-stop aktivno učestvovati u radu kako bi polaznici izvukli adekvatni benefit,
-treba obezbediti odgovarajuće potvrde učešća-diplome, majice po želji učesnika,
-treba nahraniti sve te ljude tokom kampa (hrana po jelovniku za letače, boga mi, košta). Treba još puno toga….
Članice UZLS sve vezano za organizaciju obavljaju volonterski koristeći svoje slobodno vreme, a svaka manifestacija zahteva puno, javno, nevidljivog rada.
Na negativne komentare rada UZLS neću se uopšte osvrtati, samo ću dodati kada bi bilo više klubova ili organizacija poput UZLS i PK“Arhistratig“, padobranstvo u Srbiji bi bilo, generalno, na mnogo višem nivou.
Drage dame želim vama svako dobro :)

Odgovori
Ja

Kad spomenuste PK Arhistratig, koliko je sportskim padobrancima naplaćivan skok iz AN 26 prošle godine? AN 26 je besplatno dobijen od MO. Skokovi su se sportskim padobrancima naplaćivali.

Ne

Padobranac sam takođe,

iz licnog iskustva, druženja sa kolegama koji se bave sportskim padobranstvom te onima koji se bave organizacijom događaja vezanih za ovu disciplinu, mislim da sam dobro informisan i upućen koliko ovaj specifican sport iziskuje resursa i angažovanja SVIH u SVAKOM POGLEDU. Počevši od toga da si samo korisnik (dodjes da skočis koji skok) pa do toga da neko organizuje neki događaj u okviru toga.

Prijatno sam bio iznenadjen kada smo dobili obavestenje o održavanju prethodnih edukativnih kampova u organizaciji UŽLS a za koje smo nesebicno dobili pomoć od MO. To je bilo nešto što se nije desilo zadnjih nekoliko dobrih godina. Neko (UŽLS i MO) je pomerio nešto sa mrtve tačke. Takođe je za mene a verovatno i za sve nas koji se bavimo ovim sportom bila prilika da posle dugog vremena komuniciramo u timskoj i prijateljskoj atmosferi sa kolegama iz drugih klubova, da se sa nekima prvi put upoznamo i nesebicno razmenjujemo, usavrsavamo, nadogradjujemo postojeca znanja te formiramo krug zdrave sportske komunikacije. Naposletku da se posle svega i lepo družimo.

U priči je sve lako, svi su sve znaju, hoće i mogu, međutim od svih nas muških, snažnih, koleginice iz UŽLS su istrajale, smogle snage, vremena, upornosti da organizuju događaje koji su ostavili trag u ovom sportu gde se nadam da će neki postati tradicija a neki i obaveza.

Na kraju meni niko nije naplacivao skokove. Vec mi je jasno receno da se kotizacija odnosi na ORGANIZACIJU DOGAĐAJA , pa tako nevidim sta nije jasno. Neko je trošio vreme i resurse koje MO nije platio i to sveo u izuzetno pristojnu ponudu za ovakav tip događaja. Pa kolege i drugari ako neko zna bolje neka uradi i tako pokaže da je bolji ili ekonomicniji.

Da rezimiram drage koleginice iz UŽLS i svi MO javno i od srca Vam hvala za izuzetan doprinos podizanju svesti o sportskom padobranstvu u SRBIJI kao i na primeru kako se kroz ovakve događaje naša padobranska zajednica širi, raste i jača,

Što bi rekao Kuzma,

zivi bili. gde bili i plavo nebo:)

Odgovori
LY

Padobranski udesi u kojima su ucestvovali padobranci iz Srbije, suma sumarum prethodnih 10 godina zakljucno sa 01. novembrom 2018:
– 7 smrtnih ishoda (2 van Srbije, od cega 1 wingsuit/base)…
– 8 teskih povreda (3 van Srbije)…
Udesi u okviru Vojske Srbije u istom periodu nisu uracunati (ukoliko ih je bilo)…
Individue koje osporavaju, omalovazavaju, napadaju ili na drugi nacin nipodastavaju napore da se ovako porazna statistika zaustavi su manje vise svima poznate…
Ne “boli“ njih toliko novac, koliko cinjenica da ih niko nista ne pita…
Nemaju mucenici kapacitet da shvate da su priuceni bravari u svetu robotike…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dzabu na: [INTERVJU] Nenad Miloradović o Partneru 2023: Priča sa Rafalima se nastavlja, dva projekta saradnje sa Erbasom se konkretizuju

Hvala redakciji sto su sve ovo ispratili i sto redovno naprave ovakve razgovore. Ne znam koliko je to cimanja ali sigurno je mnogo i puno hvala. Bilo bi zanimljivo ako je moguce i ako uopste imate mogucnosti da napravitte neke intervjuje sa direktorima/konstruktorima iz raznih firmi iz namenske topa vlatcom/edepro itd.

02. Oct 2023.Pogledaj

PSA na: [INTERVJU] Nenad Miloradović o Partneru 2023: Priča sa Rafalima se nastavlja, dva projekta saradnje sa Erbasom se konkretizuju

@VRS Iskustva iz ovih ratova su korisna ali im ne treba robovati. Gomila stvari za koju mislite da tako treba su potpuno iznuđena rešenja. Zbog slabosti jedne ili druge strane. Za 10 godina će biti ludnica na nebu... Raznorazni Loyal Wingmen i derivati, namenske SEAD misije u kombinaciji sa BPL. Neki tamo sledeći rat neće…

02. Oct 2023.Pogledaj

Zelenski na: Primopredaja prvog Rafala za Hrvatsku u Francuskoj: Prve fotografije i video drugog Rafala „170“

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-vojska-u-sopingu-nabavljamo-brojne-vrste-oruzja-popis-je-dugacak-na-njemu-su-rakete-radari-evo-detalja-1295489 Radarski sustav FPS-117 460KM

02. Oct 2023.Pogledaj

Nebojsa na: Primopredaja prvog Rafala za Hrvatsku u Francuskoj: Prve fotografije i video drugog Rafala „170“

PSA Nema tu nista "natenane" Ako je u planu nov avion pregovori vec moraju biti u toku(sto i jeste oko Rafala),ali isto tako mora postojati rezervna opcija da opet ne bi dosli u situaciju da se nabavlja nesto u zadnji momenat(polovno u tom slucaju naravno) Resursi LA cure,29ke ce brzo dogurati 40 godina sto bas…

02. Oct 2023.Pogledaj

PasTom na: Primopredaja prvog Rafala za Hrvatsku u Francuskoj: Prve fotografije i video drugog Rafala „170“

@BSD, misliš na Kosovo? Geldaj, očito ti nije jasno. Ljepo ti je Nenad sve napisao. A ja ću sa zadovoljstvom gledati ovu akro grupu.

02. Oct 2023.Pogledaj