BEG airport status
Vlada Crne Gore povodom tvrdnji da turski TAV preuzima crnogorske aerodrome: Informacije koje otvaraju različita tumačenja o koncesionom aranžmanu neopravdane i nepotrebne "Zakonska procedura ne poznaje formulacije „da bi neko mogao preuzeti crnogorske aerodrome“, u trenutku kad Vlada još uvijek nije usvojila koncesioni akt / Foto: Radio slobodna Evropa

Vlada Crne Gore povodom tvrdnji da turski TAV preuzima crnogorske aerodrome: Informacije koje otvaraju različita tumačenja o koncesionom aranžmanu neopravdane i nepotrebne

Juče je na internet portalu Cafe del Montenegro (CdM) odjeknula vest da bi turski TAV Airports Holding mogao da uzme pod zakup aerodrome u Podgorici i Tivtu, a kako su preneli iz CdM-a, i  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je potvrdilo da postoji interesovanje turskih kompanija za koncesioni aranžman za crnogorske aerodrome.

Oni su naveli i da TAV već upravlja aerodromima u regionu, i to skopskim i ohridskim u koje je do sad uloženo 110, odnosno 10 miliona evra, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“. Takođe, kako su preneli pozivajuće se na Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored turskog TAV-a kao glavnog pretendenta za budućeg koncesionara, postoji interesovanje i kompanija iz drugih zemalja kao što su: Indija, Italija, Francuska, Emirati, Južna Koreja, Portugal i Nemačka.

Međutim, nedugo nakon objave podgoričkog portala oglasila se i Vlada Crne Gore, koja je istakla da je svako objavljivanje informacija koje mogu otvoriti različita tumačenja o koncesionom aranžmanu za Aerodrome Crne Gore „neopravdano i nepotrebno“. Oni su povodom tvrdnji CdM-a da bi turski TAV „mogao preuzeti crnogorske aerodrome“ objavili i kratko saopštenje za javnost koje vam prenosimo u celosti:

– Iako se u tekstu navodi da je tom mediju u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno da postoji interesovanje renomiranih turskih kompanija za koncesioni aranžman za crnogorske aerodrome, smatramo neopravdanim i nepotrebnim saopštavanje bilo kakvih informacija koje mogu otvoriti prostor za različita tumačenja usmjerena ka reklamiranju pojedinih interesenata za aerodrome Podgorica i Tivat.

Zakonska procedura ne poznaje formulacije i konstrukcije „da bi neko mogao preuzeti crnogorske aerodrome“, u trenutku kad Vlada još uvijek nije usvojila Koncesioni akt kao prvi korak tog procesa.

Obavještavamo javnost da je stvaranje preduslova za njegovo usvajanje u finalnoj fazi, a ona istvoremeno znači i najavu sljedećih etapa koje prepoznaje zakonska procedura. Dakle, svaka objava u ovom trenutku, i spominjanje bilo koje zemlje ili kompanije, može samo da nanese štetu procesu koji će obilježiti transparentnost, ravnopravnost svih učesnika, i privlačenje najkredibilnijih kompanija. Jasno ukazujemo da niko ne smije ugrožavati pomenute principe kojima Vlada kao vlasnik Aerodroma Crne Gore, ostaje posvećena do okončanja tog procesa. –

Koncesioni akt još uvek nije stavljen na razmatranje Vlade Crne Gore / Foto: Aerodrom Podgorica

Podsetimo, ministar saobraćaja Crne Gore Osman Nurković je još u avugustu prethodne godine rekao da je Vlada odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju, međutim koncesioni akt još nije stavljen na razmatranje te institucije budući da je zbog manjkavosti vraćen na doradu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

    Komentari

    Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

    Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

    Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

    Ostavite odgovor

    Najnoviji komentari

    Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

    Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

    26. Jul 2024.Pogledaj

    Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

    @Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

    26. Jul 2024.Pogledaj

    Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

    >> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

    26. Jul 2024.Pogledaj