BEG airport status
Erbas obavio prvu svetsku isporuku paketa dronom sa obale na brod Kapacitet nosivosti letelice je 4 kilograma uz mogućnost samostalnog kretanja do brodova udaljenih do 3 kilometara od obale / Foto: Erbas

Erbas obavio prvu svetsku isporuku paketa dronom sa obale na brod

Kompanija Erbas započela je 15. marta ove godine opitne isporuke paketa sa svojim Skyways dronom na brodove usidrene u singapurskoj luci, čime je tehnologija bespilotne letelice po prvi put primenjena za prenos tereta sa obale na brod, saopštio je taj proizvođač.

Kako navodi, prvi let obavljen je ka AHTS (Anchor Handling Tug Supply) brodu “M/V Pacific Centurion“ kompanije Swire Pacific Offshore, udaljenom 1,5 kilometar od obale singapurskog pristaništa Marine South, pri čemu je dron nosio 1,5 kilogram 3D štampanog materijala:

– Celi let trajao je oko 10 minuta, a u toku tog vremena Skyways letelica bezbedno je sletela na palubu broda, dostavila teret i brzo se vratila u svoju bazu.

Tokom probnih letova koje ćemo sprovoditi, naš dron kapaciteta nosivosti od 4 kilograma samostalno će se kretati duž unapred određenih „vazdušnih koridora“ do brodova udaljenih do 3 kilometra od obale. Sva ova testiranja sprovodiće se u saradnji sa našim partnerom Wilhelmsen Ships Services, sa kojim smo potpisali i sporazum u junu 2018. godine, a koji je jedan od vodećih svetskih kompanija za pomorsku logistiku i lučke usluge.

Takođe bismo se zahvalili i pomorskim i lučkim vlastima Singapura zahvaljujući kojima je u novembru 2018. postavljena platforma za sletanje letelice i kontrolni centar na Marine South pristaništu. –

Skyways je eksperimentalni projekat koji ima za cilj uspostavljanje multimodalnih transportnih mreža u pametnim gradovima / Foto: Erbas

Vođa Erbasovog Skyways projekta Lio Džio (Leo Jeoh) iskazao je zadovoljstvo zbog ovog, kako kaže, „prekretničkog leta“ i dodao da je njime „napravljen veliki pomak u razvoju Erbasove urbane vertikalne mobilnosti (urban air mobility)“. Sa druge strane, komercijalni direktor agencije Ship Agency u sklopu kompanije Wilhelmsen Ships Services Marijus Johansen (Marius Johansen) rekao je da je uključivanjem sistema bespilotne letelice u njihovu standardnu proceduru isporuke putem čamaca za dostavu „poboljšan kvalitet usluga kompanije, ali i unapređena kompletna pomorska industrija„.

Specifikacija i način primene Skywaysa / Infografik: Erbas

Kako tvrde iz Erbasa, upotreba bespilotnih letelica u pomorske svrhe otvara put za moguće proširenje portfolija postojećih brodskih agencija, ubrzavajući vreme isporuke do šest puta, smanjujući troškove dostave za do 90%, redukujući emisiju ugljenikovih jedinjenja i otklanjajući rizike isporuke putem čamaca:

– Skyways je eksperimentalni projekat koji ima za cilj uspostavljanje multimodalnih transportnih mreža (prevoz robe sa najmanje dva različita prevozna sredstva) u pametnim gradovima. Želimo da razvijemo rešenja za bespilotnu vazdušnu infrastrukturu i ukažemo na održivost i efikasnost ovakvih letelica u urbanim i pomorskim sredinama. –

Nakon što je pokazao sposobnost da isporuči pakete brodovima usidrenim uz obalu, Skyways dron će uskoro ući u još jednu probnu fazu, koja će podrazumevati samostalnu dostavu u urbanoj sredini za potrebe Nacionalnog univerziteta u Singapuru, ističu iz Erbasa.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

    Komentari

    Dr

    Genijalno !!!

    Odgovori
    ma

    Postoji odredjen potencijal prevoza takvih visokovrijednih paketa do 4kg sa brodova nocnim nevidljivim rutama, neznam je li se airbus odlucio za tu opciju :)

    Odgovori
    Bo

    A sta mislis gde su testirali tehnologiju i ko je platio razvoj :)

    BB

    Sramota staviti Airbus na nešto što nosi 4kg 🙄

    Odgovori
    Lj

    Realno :)

    Jo

    U ime kranista i lučkih radnika moram da uručim protest i da kao itaksisti protiv car-go (ako tačno pišem ime) dignu bunu.

    Odgovori
    Lj

    Preneo sam mango na razdaljinu od par metara DJI Sparkom, jel se to racuna? :)

    Odgovori

    Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

    Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

    Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

    Ostavite odgovor

    Najnoviji komentari

    BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

    Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

    17. Apr 2024.Pogledaj

    Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

    Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

    17. Apr 2024.Pogledaj

    Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

    @Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

    17. Apr 2024.Pogledaj

    Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

    @Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

    17. Apr 2024.Pogledaj

    Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

    BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

    17. Apr 2024.Pogledaj